Mijn meest gelezen blog gaat over slapende dienstverbanden. En dat blog wordt vooral gelezen door werknemers.
Maar als werkgever zijn er ook zaken die handig zijn om te weten over dit onderwerp.
Dus zo kort en bondig mogelijk als dat gaat op een rij: 13 Q&A’s over het slapend houden van een dienstverband.
Even kort: wat is ook alweer een slapend dienstverband?
Wanneer een werknemer 104 weken ziek is en er geen uitzicht is op herstel binnen een halfjaar daarna mag je als werkgever het dienstverband in principe opzeggen. Als je dat wil dan moet je via UWV toestemming vragen vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid.
En dan betaal je een transitievergoeding
Omdat je een transitievergoeding verschuldigd bent op het moment dat je opzegt, laten veel werkgevers het dienstverband over het algemeen slapend.
13 Q&A’s over het slapend houden van een dienstverband
Hier gaan we:
1. Moet je loon doorbetalen?
Tijdens een slapend dienstverband ben je geen loon verschuldigd.
2. Betaal je niet genoten vakantiedagen uit?
Je bent niet verplicht de niet opgenomen vakantiedagen uit te betalen. Sterker nog, er is geen einde aan het dienstverband. Je mág dus strikt genomen niet eens de wettelijk opgebouwde vakantiedagen uitbetalen. De bovenwettelijke vakantiedagen mag je wel uitbetalen. De wettelijke vakantiedagen vervallen niet zomaar als er medische belemmeringen zijn om met vakantie te gaan.
Maar als een werknemer die dagen wil opnemen, moet je volgens de kantonrechter Noord-Holland wel de vakantiedagen uitbetalen. De strekking en de bedoeling van artikel 7:639 lid 1 BW en een uitleg van dat artikel conform Richtlijn 2003/88/EG brengt met zich mee dat werknemer aanspraak heeft op doorbetaling van loon over de door hem opgenomen vakantiedagen. Daaraan doet volgens de kantonrechter niet af dat hij die vakantiedagen heeft opgenomen in een periode waarin de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte op grond van artikel 7:629 BW al was geëindigd.
Kortom, voortschrijdend inzicht maakt dat zieke medewerkers in beginsel een beroep kunnen doen op de uitspraak en Richtlijn conforme interpretatie. (Deze alinea is bijgewerkt op 12 april 2018).
Overigens is het wel de vraag of je werknemer door een dergelijke actie gekort wordt op zijn WIA-uitkering.
3. Kan je werknemer zijn functie opeisen?
Zolang het dienstverband slapend is, staat je werknemer op de loonlijst. Dat betekent dus dat je werknemer elk moment weer op de stoep kan staan om zijn werkzaamheden te verrichten. Dat kan natuurlijk alleen als hij daadwerkelijk arbeidsgeschikt is voor zijn functie.
4. Blijf je verantwoordelijk voor de re-integratie?
Over het algemeen niet, maar in sommige gevallen kan dat anders zijn.
5. Is het slapend houden van het dienstverband oneerlijk?
Nee. Het behoort tot de beleidsvrijheid van een werkgever om een werknemer te ontslaan of niet. Er is geen wettelijke verplichting om het één of het ander te doen. Volgens de jurisprudentie van dit moment is het slapend laten voortbestaan van een arbeidsovereenkomst om op die manier te ontkomen aan het betalen van de transitievergoeding niet ongeoorloofd en niet strijdig met goed werkgeverschap.
6. Kan je werknemer zelf een ontbindingsverzoek indienen?
Ja. Maar tot op heden handel je volgens de rechtspraak hooguit onfatsoenlijk, maar niet ernstig verwijtbaar. En dus ben je geen transitievergoeding of billijke vergoeding verschuldigd.
7. Moet je een jubileumgratificatie uitbetalen?
Volgens de rechtbank Limburg was dat bij een 40-jarig dienstverband niet het geval. Dit omdat de genoten IVA-uitkering niet onder het begrip jaarinkomen in de zin van de betreffende cao viel. Maar wat doe je met een kerstpakket? Het wordt wellicht wel gewaardeerd als je die door blijft sturen.
8. Hoe zit het nou met dat wetsvoorstel over slapende dienstverbanden?
De Minister streeft ernaar per 1 januari 2020 een Wet te laten aannemen waarin staat dat je als werkgever wordt gecompenseerd voor het betalen van de transitievergoeding, zodat het niet langer noodzakelijk is om een dienstverband slapend te houden.
9. Tot hoe ver gaat de compensatie terug?
Als het wetsvoorstel Wet wordt, kun je als werkgever die na 1 juli 2015 de transitievergoeding betaald heeft, aanspraak maken op de compensatie. Dat is ongeacht hoe lang geleden je de transitievergoeding betaalde. Maar alleen als je aan bepaalde voorwaarden hebt voldaan.
10. Over welke periode geldt die compensatie?
Let op dat je alleen in aanmerking kunt komen voor een compensatie van de transitievergoeding berekend tot het moment dat je werknemer 104 weken ziek was. Dus als je je werknemer langer in dienst houdt, draai je zelf op voor de transitievergoeding die telt na de 104 weken ziekte periode.
11. Sloot je al een vaststellingsovereenkomst of ben je dat van plan?
Denk dan aan de inhoud. De compensatie zal alleen gelden voor het ontslag van zieke werknemers. Kies dus voor de grondslag van ontslag na twee jaar ziekte en niet voor een verschil van inzicht of bedrijfseconomische noodzaak. Gewoon om discussie te voorkomen.
12. Wanneer wordt er meer duidelijk?
Op dit moment wordt in samenspraak met UWV een ministeriële regeling uitgewerkt. Medio maart 2018 wordt verwacht dat er iets gezegd kan worden over de hoogte van de uitvoeringskosten van UWV en de inhoud van de regeling.
BIJGEWERKT OP 30 MEI 2018:
Inmiddels heeft Minister Koolmees op 28 mei 2018 een conceptregeling voor de compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid ingediend. De beoogde inwerkingtreding is 1 april 2020. Als het inwerking treedt, dan kan een werkgever die voor 1 april 2020 een transitievergoeding betaalde, uiterlijk op 30 september 2020 een compensatieverzoek indienen bij UWV. Deze toelichting geeft aan wat de te verwachten regels over de compensatie zijn.
BIJGEWERKT OP 5 JULI 2018
Op 5 juli 2018 nam de Tweede Kamer het Wetsvoorstel transitievergoeding bij ontslag wegens o.a. langdurige arbeidsongeschiktheid aan.
Werkgevers worden vanaf 2020 gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke werknemers. Deze compensatie komt uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier staat een verhoging van de uniforme Awf-premie tegenover.
Lees hier het bericht uit het FD over slapend dienstverbanden en de transitievergoeding.
BIJGEWERKT OP 11 JULI 2018
Inmiddels nam de Eerste Kamer het Wetsvoorstel ook aan. Dus per 1 april 2020 lijkt het zo ver te zijn. Tegelijkertijd kan er al eerder gedacht worden aan oplossingen als opzeggen via UWV of het sluiten van een vaststellingsovereenkomst, omdat werkgevers met terugwerkende kracht worden gecompenseerd. Het wachten is nu op de publicatie via het Staatsblad voor de definitieve uitwerking. Daarna kan gerichter advies worden gegeven.
BIJGEWERKT OP 20 JULI 2018
De wet van 11 juli 2018 is gepubliceerd in het Staatsblad. Bij Koninklijk Besluit wordt de definitieve datum van inwerkingtreding vastgesteld.
13. Dus raad ik aan om nu en masse vaststellingsovereenkomsten te sluiten?
En masse is misschien wat overdreven, maar het ziet er naar uit dat we eindelijk zo ver zijn dat de vaststellingsovereenkomsten gesloten kunnen worden. Het is uiteraard afhankelijk per kwestie. Ik informeer je graag verder welke opties er zijn en wat zinvol is in de specifieke situatie.
Maak verder zelf een (kosten-baten)afweging, met name ook ten aanzien van punt 10.
BIJGEWERKT OP 5 JANUARI 2019
Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg verplichtte op 27 december 2018 een werkgever om het slapende dienstverband met een zieke werknemer op te zeggen. Wat betekent deze uitspraak voor de praktijk? Lees het in dit blog.
BIJGEWERKT OP 28 MAART 2019
Breaking news: er is weer een uitspraak over een slapend dienstverband. Dit keer is het een kort gedingrechter in Den Haag die oordeelt dat een Stichting het dienstverband met een directeur moet opzeggen. Lees hier hoe het zit.
BIJGEWERKT OP 29 MAART 2019
Maar een dag later volgt een uitspraak van de rechter Overijssel die zegt dat er geen wettelijke opzegverplichting geldt. Ook al is de Wet Compensatieregeling er.
Het is dus nog steeds van belang om goed te kijken naar de omstandigheden van de situatie per werknemer en per werkgever. Lees ook mijn artikel in het tijdschrift voor HR professionals: HR Rendement over het slapend houden of wakker maken van deze dienstverbanden. Uiteraard nog zonder toevoeging van de uitspraken van 28 en 29 maart 2019.
Bijgewerkt op 18 september 2019 naar aanleiding van de conclusie van de A-G
De A-G gaf vandaag een helder beeld hoe om te gaan met slapende werknemers. Er zijn omstandigheden denkbaar om niet in te gaan op een voorstel tot beëindiging van het dienstverband. In zoverre kan een reactie dus nog per situatie verschillen. Het is aan de Hoge Raad om dit onafhankelijke advies al dan niet op te volgen. Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet, is nog niet bekend. In mijn blog ‘houd jij slapende werknemers in dienst’ lees je wat de conclusie in de praktijk zal betekenen.
En nu?
Ik houd het in de gaten. Elke keer als er nieuws is op dit gebied, vind je daarover meer informatie in mijn blogs over slapende dienstverbanden. Heb je vragen, stel ze gerust hieronder of via het contactformulier.
De Hoge Raad zegt dit op 8 november 2019:
Meer weten over hoe je omgaat met je zieke werknemer? Download mijn gratis E-book.
Punt 3 van q&a moet werkNemer zijn i.p.v. werkGever. (-:
Je hebt gelijk Bram. Heb het aangepast, dank voor de oplettendheid!
Goedemiddag,
Wij hebben medewerkers die nu tijdens slapend dienstverband niet om uitbetaling van openstaand verlof vragen maar het verlof na einde wachttijd willen “opnemen” en dus verkapt uitbetaald krijgen.
Wij denken dat we op basis van artikel 7:640 nog steeds niet hoeven uit te betalen maar ik kan geen onderbouwing hiervan.
Beste Nathalie,
Interessante vraag. Ik denk dat je gelijk hebt. Een paar dingen zijn van belang.
De basis is dat je als werkgever 104 weken loon betaalt tijdens ziekte. Daarna vervalt de loonbetalingsverplichting en komt de werknemer vaak in de WIA en/of andere uitkeringssituatie terecht. Je kunt wel gezamenlijk vragen om vrijwillige loondoorbetaling bij UWV (zie site UWV: link). De vraag is of je dat moet willen doen. Je zou dan ook met de werknemer moeten overeenkomen dat hij dan de vakantiedagen opneemt en zo langer loon ontvangt. Je hoeft hieraan niet mee te werken.
Als het dienstverband bestaat kun je in ieder geval niet verplicht worden om tot uitkering van de wettelijke vakantiedagen over te gaan, zie het artikel waar je naar verwijst. Dus als je niet meewerkt aan het vorenstaande, kunnen werknemers wel de vakantiedagen opnemen, maar vanwege het verlopen van de loondoorbetalingsverplichting ben je niet verplicht die uit te betalen. Dat zal niet de bedoeling zijn.
Ik ga ervan uit dat je hiermee verder komt en anders verneem ik graag.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Natalie,
Eerder reageerde ik op jouw vraag, maar ik moet daar na lezing van een net gepubliceerde uitspraak (weliswaar uit januari van dit jaar) op terugkomen. In die uitspraak (zie link: uitspraak) is door de kantonrechter bepaald dat de strekking en bedoeling van artikel 7:639 lid 1 BW en een uitleg van dat artikel conform Richtlijn 2003/88/EG meebrengt dat werknemer aanspraak heeft op doorbetaling van loon over de door hem opgenomen vakantiedagen. Daaraan doet niet af dat hij die vakantiedagen heeft opgenomen in een periode waarin de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte op grond van artikel 7:629 BW al was geëindigd.
Kortom, voortschrijdend inzicht maakt dat de medewerkers in beginsel een beroep kunnen doen op de uitspraak en Richtlijn conforme interpretatie.
Vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste, even een vraag er wordt steeds gepraat over 104 weken ziek of anders gezegd de werkgever heeft 104 weken loon doorbetaald. Mijn vrouw is ziek geworden, het was al gauw duidelijk dat ze niet meer terug kon in het arbeidsproces, na 1 jaar ziek zijn en 52 weken loon doorbetaald door haar werkgever heeft ze vanaf de 53 ste week een IVA uitkering., de werkgever houdt haar dienstverband slapend. Re-integratie na 1e jaar ziek was niet mogelijk omdat ze te ziek is geworden.
1) is dit het zelfde als 104 weken, heb je dezelfde rechten als bij 104 weken doorbetaald door de werkgever.
2) haar werkgever heeft zonder overleg al haar vakantie uren en werkuren uitbetaald, hiermee zegt de werkgever toch eigenlijk er is geen dienstverband meer ook geen slapend.
3) Mijn vrouw had een PC regeling, maandelijks een klein bedrag terug betalen, de voorwaarden zegt dat als je uit dienst gaat het totaal restbedrag verrekend moet worden, dit hebben ze ook verrekend met haar restant vakantie uren, maar ook hier zeg je toch weer er is geen dienstverband meer ook geen slapend dienstverband
Ik stuurde je een persoonlijk bericht terug!
Goedendag Suzanne,
In je blog geef je aan dat “ medio maart” meer bekent zou zijn over de uitvoerings kosten ( de uitvoeringstoets?) van het UWV.
Tot op de dag van vandaag is daar nergens iets over terug te vinden, ook het UWV geeft geen enkel inhoudelijk antwoord op de vraag wat de stand van zaken is.
Wel zie ik op officiële stukken van het UWV, ( puzzelen met prioriteiten ) dat de compensatie regeling werkgevers is meegenomen, en dat dit in dat formele stuk ergens medio 2019 ingevoerd zou kunnen worden ( volgens mij).
Maar, kun jij aangeven wat de stand van zaken is mbt de uitvoeringstoets van UWV? Oftewel, wanneer zou de regeling van krachtkunnen worden?
Mijn werkgever is voornemens om mij slapen te houden tot de AOW leeftijd, voor mij dan juni 2021.
Ik zie je reactie graag tegemoet,
Met vriendelijke groet,
Jaap Smak
j.smak1@chello.nl
Goedendag Jaap,
Helaas heb ik geen nieuws. Zodra ik iets nieuws hoor, ook ten aanzien van de uitvoeringskosten van UWV dan werk ik het blog bij.
Vervelend dat UWV geen inhoudelijke reactie geeft trouwens. Bij mijn weten gelden nog de data van ingang zoals omschreven in mijn blog.
Sterkte gewenst.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Inmiddels is er meer nieuws. Ik werk het blog hierboven bij. De te verwachten inwerkingtreding voor de compensatieregeling is 1 april 2020. Als een werkgever eerder een transitievergoeding betaald heeft, kan hij volgens verwachting uiterlijk 30 september 2020 een compensatieverzoek indienen bij UWV. Wordt vervolgd.
Beste Suzanne,
Kan een werknemer die voor 30% afgekeurd is en een slapend dienstverband heeft een andere functie binnen het bedrijf opeisen die binnen de mogelijkheden van zijn/haar beperking vallen?
Met vriendelijke groet,
John van Dijck
Beste John,
Die vraag is niet zo eenvoudig zwart/wit te beantwoorden. Het antwoord is dus: dat ligt eraan.
Heb je juridische hulp? Dan zou die jurist/advocaat het op basis van het dossier moeten kunnen inschatten.
Zo niet, bel me gerust om kort te sparren.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste,
ECLI:NL:RBNHO:2018:2766 een uitspraak ook verwerkt in uw blog. Mij is niet duidelijk of vakantie-uren/-verlof opbouw ook tijdens de verdere duur van de slapende periode doorgaat. vakantie/verlof opbouw is niet loongerelateerd maar dienstverband gerelateerd dacht ik.
Beste Linda,
In de wet staat dat je volledig of deels aanspraak op vakantiedagen verwerft over ieder jaar waarin je gedurende de volledige of gedeeltelijke overeengekomen arbeidsduur recht op loon had. Hierop zijn wat afwijkingen, maar bij een slapend dienstverband bouw je geen vakantie op. Wel heb je natuurlijk daarvoor vakantie opgebouwd en die dagen verjaren niet of deels, afhankelijk van de situatie.
Het zit dus iets anders dan je dacht.
Groeten,
Suzanne Meijers
Mevrouw Meijers,
Geen reactie maar een totaal andere vraag. Kan een werkgever het slapend dienstverband laten bestaan tot het bereiken van de AOW leeftijd of “moet” er een keer een transitievergoeding worden betaald?
met vriendelijke groet,
Joanna
Beste Joanna,
Kort gezegd, maar dit is de huidige status: Ja dat kan een werkgever en nee dat moet niet.
Vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Is een werkgever bij het nieuwe wetsvoorstel van 2020, verplicht de werknemer te ontslaan die nu nog een slapend dienstverband heeft en moet de werkgever dan transitievergoeding betalen? of kan de werkgever het slapend dienstverband laten doorgaan tot de AOW?
Met vriendelijke groet Loes
Beste Loes,
De werkgever is niet verplicht om de werknemer te ontslaan. Hij kan het dienstverband dus ook na inwerkingtreding van het wetsvoorstel laten bestaan. Of er moet nog iets gaan wijzigen in het wetsvoorstel. Dat kan natuurlijk. Het is nog geen wet. Via mijn blog houd ik je op de hoogte.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Goedendag Suzanne,
Gelukkig? Inderdaad Breaking news.
Maar vooralsnog brengt dat volgens mij slecht duidelijkheid voor de compensatieregeling, en niet voor de rechten in een slapend dienstverband.
Wat zijn dan nu, met het aangenomen wetsvoorstel, de mogelijkheden voor de medewerker als de werkgever blijft volharden in het slapend dienstverband, mogelijk is het voor de werkgever voordeliger om dat aan te houden tot de AOW gerechtigde leeftijd.
Op die manier hoeft hij nl. de vergoeding over de slapende jaren niet te betalen. Dus eigenlijk een VSO.
Maar: Als het argument kosten voor de werkgever weg is, en de werknemer stelt voor om die ( extra) kosten te laten vallen, en genoegen te nemen met alleen de jaren dienstverband, Én de werkgever blijft volharden in het voortzetten van het slapend dienstverband, is er dan kans van slagen bij een procedure bij de kantonrechter?
Ik ben benieuwd Nasr je antwoord,
Prettige dag,
Jaap
Goedemiddag Jaap,
Klopt dat het met name gaat om de compensatieregeling en er (nog) niets bepaald is over het slapend houden ondanks de compensatiemogelijkheid. Dat zal uitgemaakt moeten worden in de jurisprudentie vermoed ik en kan nog wel even duren. Als ik nog ergens mee kan helpen, hoor ik graag.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Ook ik zit een slapend dienstverband, maar ik heb mijn werkgever gevraagd alle dagen zowel de wettelijke als de bovenwettelijke uit te betalen.
Dit is inmiddels gebeurd incl. het vakantiegeld daarover, m.a.w er heeft een eindafrekening plaats gevonden, maar ontslaan doet hij mij niet.(trantitievergoeding )
Is dit een reden voor de rechter om toch mijn ontslag te krijgen incl. trantitie, UWV heeft toestemming geven aan mijn werkgever voor ontslag.
Dit op zich is geen reden. Nu de werkgever gecompenseerd kan worden, biedt dat misschien wel een opening om te overleggen over een vaststellingsovereenkomst.
Als ik daarbij kan helpen, hoor ik wel.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Eerst min complimenten voor je duidelijke zeer interessante blog. Zelf ben ik net volledig afgekeurd. Per eind augustus 2018 krijg ik een IVA uitkering. Ik verwacht dat mijn werkgever van mijn dienstverband een slapend dienstverband zal maken. Ondanks dat hij hier vanaf eind 2020 compensatie voor kan aanvragen. Ik werk bij een van de grotere SW bedrijven. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden!
Dankjewel voor het compliment. Ik ben ook heel benieuwd. Als ik iets kan betekenen, laat het weten. Veel sterkte gewenst in ieder geval!
Hallo Suzanne,
Moet je de werkgever, als je een slapend dienstverband hebt, op de hoogte stellen wanneer je geopereerd moet worden aan een andere aandoening? Of ben je nog steeds een “zieke” werknemer en hoef je ze hier niet van op de hoogte te stellen? Vreemd dat het slapend dienstverband niet wordt verboden. Meestal krijgen werknemers zo’n contract wanneer er de overtuiging is dat ze niet meer terug kunnen keren, dus blijven we allemaal tot de AOW “slapend” gehouden met minimaal risico. Dus de ernstig zieke werknemers zijn weer de klos..
Hallo Adriana, ik raad wel aan om je werkgever op de hoogte te stellen in hoeverre dat van je verlangd kan worden binnen de privacynormen. Verder merk ik een kentering in mijn praktijk. Meer werkgevers – afhankelijk van de situatie – overwegen toch hun langdurige zieke werknemers te ontslaan. Maar het blijft een leemte in de wet als je het mij vraagt. Veel succes!
Geachte Suzanne als ik het goed leest dat als je werkgever er niet aan mee werkt dan blijft je tot je pensioen leeftijd slapend in dienst
Mijn snipperdagen betaalt hij pas uit bij pensioen leeftijd dat hebt hij op papier gezet en dat mij gegeven
Goedemorgen, dat kan inderdaad vooralsnog. Mocht er iets veranderen in wetgeving of rechtspraak dan werk ik dit blog bij.
Suzanne,
Allereerst dank voor alle informatie. Ik heb toch nog een vraag! Blijft het slapend dienstverband in de oude situatie tot je pensioengerechtigde leeftijd “lopen” en krijg je alsnog dan je ontslag, of loopt dit slapende contract oneindig door? In dat laatste geval kan iedereen in deze situatie een ontslagvergoeding wel vergeten. Bij voorbaat dank voor je reactie, met vriendelijke groeten,
Joanna
Beste Joanna,
Het zit nog iets anders. Als het slapende dienstverband blijft bestaan tot aan pensioen (of AOW-leeftijd) en dan eindigt, is er geen transitievergoeding meer verschuldigd. Dat staat zo in de wet.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
HalloSuzanne
Ik ben in 2017 naar twee jaar ziekte afgekeurd.
Ik zit ook met een slapend dienstverband mijn, werkgever heeft eerst geprobeerd via slinkse manier van mij af te komen ,ik wist toen nog niet dat ik recht had op een transitievergoeding.ik moest het huwelijk zo noemden ze maar ontbinden, ik heb toen het uwv gebeld en die zei beslist niet doen.
Dus kreeg ik een slapend dienstverband. Ik heb een vakbonds advocaat gehad die had een brief gestuurd en ik greeg toen het aanbod van 1000euro brutto dan kon ik mijn ontslag krijgen ben er niet op ingegaan. De advocaat had meerdere keren kontakt gezocht maar zonder een antwoord op gekregen. Is er echt niets, zo dat ik tot mijn recht kom, de advocaat van de vakbond zei ik kon niets doen en zji dus ook niet.
Hallo Silvia,
Het is lastig, maar ik kan niet zeggen dat er niets aan te doen is totdat ik het dossier heb gelezen. Uiteraard ben ik bereid om een second opinion te geven. Ik weet dat het bij rechtsbijstandsverzekeraars in veel gevallen wordt vergoed en dat de verzekeraar mij betaalt, waardoor je dat zelf niet hoeft te doen. Wellicht bij je vakbond ook.
Als ik kan helpen hoor ik wel.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
geachte.
ik ben sinds nov 2016 ziek en vervroegd iva afgekeurd.
mijn werkgever betaald mij 70 % loon en mijn vergoedingen aan mij ..zoals hij dat vroeger ook deed dat is voor mij gunstiger dan 75 % iva..en UWV betaald iva aan mijn werkgever.
nu komen we bijna in de 104 weken stadium..maar mijn werkgever wil gewoon met deze manier doorgaan..mag dit? of betaald de UWV niet meer aan hem uit na 104 weken? voor mij is het via hem gunstiger omdat hij mijn vergoedingen wil blijven betalen…..en ik hoop mogelijk ooit mss toch 20 % bij hem te gaan werken..als het lukt ..hoe moet ik dat dan aangeven?…want dat word normaal verekend.met mijn ontvangen via, maar ik ontvang de iva niet zelf? ik krijg gewoon loon van hem
Je mag een uitkering van UWV rechtstreeks ontvangen of via werkgever, zeker na de 104 weken. Dat is alles wat ik ervan weet. Ga eens te rade bij het Juridisch Loket voor meer sociaal zekerheidsrechtelijk antwoord op je vraag of bij een accountant als het meer om een berekening gaat. Succes!
geachte. Susan
Heb van mei 2015 een iva uitkering mijn baas wil niet betalen ,hij zegt er is geen geld voor.
Ben nu in slapend dienstverband gehouden maar als mij wat overkomt ik overlijd word de transitie nog wel uit gekeerd.
m.v.gr Andre
Beste André,
Ik raad je aan deze twee blogs te lezen. Daar staat het antwoord in.
Of de transitievergoeding naar erfgenamen gaat en over een overlijdensuitkering.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Hoi Suzanne,
Pas als de nieuwe wet mbt de transitievergoeding volledig bekend is, zal de kracht van de inhoud moeten blijken.
Met andere woorden, ontslag verlenen wordt verplicht en slapende dienstverbanden moeten worden ontbonden.
Eerst dan wordt voor iedereen duidelijk of de werkgever het nog steeds aan zijn of haar laars kan lappen.
Beste Jerry,
Ik had ook graag gezien dat jij gelijk had, maar helaas: er is nu veel vastgelegd in wet 34699 ( ff googelen ) en helaas is er nog steeds niets wettelijk geregeld wat de werkgever tegen moet houden bij slapende dienstverbanden.
Het blijft dus -volgens Asscher- niet sociaal, maar ook weer niet wettelijk verboden.
Er zijn inmiddels vragen gesteld aan de vaste commisie, deze worden in december in de tweede kamer behandeld.
Beste Jaap,
Dank voor je aanvulling op deze materie.
Laten we december eerst afwachten, wellicht komt er nog een aanvulling op de wet.
In de hoop, dat niet alleen soepfabrikanten ballen in hun product stoppen.
Jerry
nu de wet is goedgekeurd door de eerste en tweede kamer.
Kan de werkgever er niet meer omheen om de transitievergoeding niet te betalen. Dit is dan zeer ernstig verwijtbaar als dit alles ongelimiteerd en volledig wordt vergoed door het UWV.
Beste Jan,
Er is voor zover ik weet nog geen jurisprudentie op dit vlak. Dus dat die handelwijze van werkgevers ernstig verwijtbaar is, is (nog) niet vastgesteld door een rechter.
Fijne dag en groeten,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Ik ben nu 104 weken ziek en heb al sinds afgelopen februari een IVA uitkering.
Ik krijg nu ook een slapend dienstverband.
Mijn verlofdagen zijn allemaal, wettelijk en bovenwettelijk, uitbetaald.
Ook ben ik bij mijn pensioenfonds wel uit dienst gemeld door mijn werkgever, waarschijnlijk om te voorkomen dat ze mijn pensioen opbouw anders door moesten betalen!
Zijn dat geen reden om mij toch te moeten ontslaan?
Met vriendelijke groet,
Jan Verkerk
Beste Jan,
Mijn reactie is kort, want nee, er is geen reden dat je werkgever je moet ontslaan.
Met betrekking tot pensioenrecht weet ik onvoldoende of je daar nog wat mee moet of kunt. Daarvoor verwijs ik je graag naar een pensioenrechtspecialist.
Veel succes en als er wat wijzigt, blog ik daarover.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Ondanks het slapend dienstverband van mijn man hebben we zowel van het pensioenfonds als van de verzekeringsmaatschappij waar we via het bedrijf verzekerd waren tegen arbeidsongeschiktheid een brief ontvangen dat hij uitgeschreven is omdat het dienstverband is beeindigd?? Na telefoontjes blijkt dat we dit niet zelf kunnen aanpassen maar dat alleen de werkgever dit kan doen. Dat verzoek hebben we gedaan, maar wat als ze dit niet doen? Ik neem aan toch aan dat dit niet kan. Zowel het pensioenfonds als de verzekeringsmaatschappij vertelden dat we geen stopbrief hadden mogen ontvangen, ondanks dat er geen premie wordt ingehouden. Het is weer “grijs” gebied en kan er op internet geen duidelijkheid over vinden.
Vervelend! Ik raad aan een pensioenrechtjurist te raadplegen. Die kan je hier vast mee helpen.
beste Suzanne,
ik zit in een slapend dv , na 2 jaar ziekte vanaf april 2015 en een loonsanctie daarna van 5 maanden zit ik tot op heden nog steeds in slapend dv. Ik heb een wga/wia uitkering van 70% en 15 uur sol plicht rekeninghoudend met mijn beperkingen. Daarnaast is werkgever erd, die hij bij een verzekering heeft ondergebracht. Nu ben ik in behandeling met het vooruitzicht dat ik herstel.
Is de werkgever straks verplicht om mij terug te nemen als ik herstel? Mijn functie is trouwens wel opgeheven binnen het bedrijf!
Of moeten zij mij dan een andere functie aanbieden binnen het bedrijf? Is het niet een groot risico voor de werkgever dat ik straks herstel om mij in slapend dv te houden?
en hoe zit het als ik in de ww kom? zegt het uwv dan: ”ja u heeft een wg , ga daar maar naar toe, uw krijgt geen ww voor de resterende periode.
hoop dat het een beetje duidelijk is. Alvast dank
Sylvia
Hallo Sylvia,
Dit is een vraag die niet zo snel via zo’n reactie te beantwoorden is. In zijn algemeenheid kan ik nu alleen maar zeggen: als je terug zou kunnen keren en je functie is vervallen, zal werkgever dat moeten aantonen en dan op grond daarvan ontslag moeten aanvragen. Mocht je meer hulp willen hebben, mail me dan en dan kan ik aangeven wat ik nodig heb om een beoordeling te geven en wat de eventuele kosten daarvoor zijn. En anders heb je wellicht een rechtsbijstandsverzekering waar je deze vragen kunt neerleggen?
Succes en wellicht tot een later moment.
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Ik begrijp dat met de vakantiedagen niet goed, waarvoor excuses. Mag ik je dan toch wat vragen nog?
Ik heb een slapend dienstverband (sinds aug 2017) bij een werkgever die eigen risico drager is. .
1 –> Is de werkgever verplicht om de bovenmatige vakantiedagen die iedereen krijgt uit te betalen in de slapende periode? 8% Vakantiegeld krijg ik gewoon wel.
2 –> Mijn (oude) werkgever heeft een bedrijfsgedeelte verkocht. Alle werknemers hebben een brief ontvangen waarin aangegeven … blijven of verplicht over naar nwe werkgever. Ik heb zo’n brief niet ontvangen, maar heb pas bijj navraag wel een mondelinge melding gekregen –> jij gaat ook over naar andere werkgever. Ben ik daarin verplicht?
3 –> Recent is bij nwe werkgever een nieuwe CAO afgesloten waarin alle werknemers een eenmalige extra uitkering krijgen. Waarom krijg ik die niet?
4 –> Nwe werkgever heeft recent een CAO gesloten, basis is de oude vorm, gemakkelijk. Daarin is vastgelegd dat werkgever de uitkering bepaald op basis oude loon. Ook al komt dat boven het wettelijke maximum van UWV. Blijf ik daar recht op houden als werkgever in toekomst deze regeling gaat veranderen?
5 –> Ben ik nog gewoon als een werknemer te zien? Met dus recht op geldelijke extra tegemoetkomingen die in de CAO staan opgenomen?
Best een aantal vragen maar ik hoop dat je me (ook andere lezers wellicht, ha ha) kunt helpen.
Met een vriendelijke groet,
Marco
Beste Marco,
Dat zijn inderdaad een heleboel vragen! Het lukt mij niet alles te beantwoorden, omdat ik niet alle info heb en ik niet alles kosteloos kan doen, zoals je wellicht zult begrijpen. Hier dan kort voor zover dat gaat:
1. Nee, je werkgever is dat niet perse verplicht. Ik kan het niet anders uitleggen dan ik al deed in mijn blog. Vakantiegeld is iets anders.
2. Overgang van onderneming is een heel ander onderwerp en behoorlijk complex. In beginsel ga je mee over, tenzij… Hiervoor zou ik meer info moeten hebben en zou ik dus ook echt een tarief moeten rekenen.
3. Ook hiervoor heb ik onvoldoende info, maar ik verwacht dat dit te maken heeft met het feit dat de loondoorbetaling na twee jaar is gestopt en dat het ook voor deze uitkering geldt.
4. Geen idee. Zou ik cao en meer info moeten raadplegen.
5. Je bent werknemer, alhoewel slapend, maar zie ook antwoord onder punt 3.
Hoop je toch op weg geholpen te hebben. Wil je meer weten? Mail me en dan kan ik een offerte maken.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Mijn medewerker is per april 2019 104 weken ziek zonder kans op herstel.
Ik wil best vergoeding betalen indien dit door UWV vergoed (gaat) worden.
Is het verstandig om deze vergoeding meteen te betalen en in 2020 terug te ontvangen of kunnen we wachten tot 2020 met het betalen aan de werknemer zodat we het geld niet 12 maanden voor hoeven te financieren ?
bedankt
dennis
Hallo Dennis,
Goede vraag. Het is te kort door de bocht als ik hier op reageer door scenario A of B voor te stellen op dit blog. Elke situatie is net weer anders. Bel me anders even vrijblijvend via 030 3074461 en dan overleggen we even over deze situatie.
Groeten,
Suzanne Meijers
Hallo suzanne.
Ik heb een vraag. Ik krijg momenteel een wia/wg uitkering. Ik ben namelijk nu op dit moment 80-100% arbeidsongeschikt. Het gaat de laatste weken weer goed en ik heb afgesproken om voor 20 uur te reintegreren. Nu werkt werkgever niet mee aan spoor 1 en door een conflict gaan zij dit ook niet doen. Nu hebben zij ontslag aangevraagd bij uwv maar dit is afgekeurd aangezien ik binnen 26 weken weer mijn functie kan uitoefenen. Ik dien dus nu (gedwongen) in spoor 2/3 te reintegreren. Ik ben in onderhandeling voor reintegratie met eventuele baangarantie voor spoor 2. Is het mogelijk om 2 arbeidscontracten te hebben. Oude werkgever houdt mijn contract slapend om geen transmissie te betalen maar ik ben verplicht om mee te werken aan rwintegratie spoor 2/3 bij een andere werkgever.
Oude contract is dus een leeg omhulsel, krijg geen loon, bouw geen vakantiedagen meer op ect…maar krijg ik geen problemen als ik een contract afsluit bij een andere werkgever (onder reintegratie met baangarantie). Mag dit wettelijk gezien
Wat een vervelende en complexe situatie. Ik kan daardoor geen advies uitbrengen op basis van deze informatie. Ik kan alleen zeggen dat het mogelijk is om twee contracten te hebben naast elkaar, maar let op met wat je ondertekent in dit verband. Als je wil, mag je altijd even vrijblijvend bellen en dan kunnen we zien of ik verder iets voor je kan betekenen. Met vriendelijke groet, Suzanne Meijers
Beste Suzanne
Na 2 jaar ziekteverzuim, is mij nu een IVA uitkering toegekend.
Mijn werkgever heeft besloten mij in een slapend dienstverband te houden, met de mogelijkheid om op elk moment weer op de taxi te komen rijden, hiermee voldoen ze aan de reïntegratie voorwaarde.
Doch is dit voor mij geen optie, omdat ik voor deze functie 100% ben afgekeurd en er geen vervangende werkzaamheden beschikbaar zijn.
Nu is mijn slapend dienstverband toch onterecht en zinloos.!?
Met dank en groet,
Wim.
Beste Wim,
Wat een nare situatie. Ik volg je punt, maar de werkgever mag dit op basis van wet en rechtspraak – tot nu toe – zo doen.
Lees ook mijn andere blogs over het slapend dienstverband.
Sterkte en groeten,
Suzanne
Hoi Suzanne,
Wat betreft de compensatieregeling, in hoeverre is de vrees terecht dat na inwerkingtreding van de regeling het slapend houden van het dienstverband van een IVA-gerechtigde geldt als ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever? Dit aangezien je misschien zou kunnen zeggen dat je door de compensatie geen belang meer hebt bij instandhouding en daardoor enkel de werknemer dwarszit.
Mvg,
Jordi
Hallo Jordi,
Goede vraag. Maar als je mijn blog leest, zie je dat er in de rechtspraak – vooralsnog – geen sprake is van ernstige verwijtbaarheid als de werkgever op die manier handelt. Dit zou kunnen veranderen. Op dit moment is het dus niet zo. Als er veranderingen zijn – op welk vlak van het slapend dienstverband dan ook -, werk ik mijn blog z.s.m. bij.
Groeten,
Suzanne
Cor Vreeken. Hallo Suzanne.ik kan nergens ontdekken of en zo ja, wat er is geregeld voor mensen zoals ik ,die na twee jaar ziek ,en vervolgens met IVA uitkering in slapendienstverband zijn gehouden en inmiddels met pensioen zijn. hebben die alsnog recht op transitievergoeding? mvg cor
Hallo Cor,
Ben bang dat ik slecht nieuws voor je heb. In de wet staat dat zodra de werknemer met pensioen gaat en/of de AOW-leeftijd heeft bereikt, er geen transitievergoeding meer verschuldigd is door de werkgever. Het spijt me je niet anders te kunnen berichten.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Goedemorgen ,
de regels voor de compensatie van de transitievergoeding bij langdurig arbeidsongeschiktheid zijn op 26 februari gepubliceerd in de Staatscourant
Gaat dit nog verschil maken in het voeren van een procedure bij de stug weigerende werkgever? .
Goedemorgen Linda,
Dat klopt inderdaad van die inwerkingtreding. Las je mijn blog daarover al via deze link.
Vooralsnog maakt dat geen verschil. Maar je weet niet hoe de rechtspraak zich nog gaat ontwikkelen.
Via mijn blogs houd ik je op de hoogte.
Fijne dag en groeten,
Suzanne Meijers
Hallo,
Na 104 dagen ziekte en een beoordeling door het UWV 50% arbeidsongeschikt en toezegging van een uitkering heeft mijn werkgever nog niet gereageerd. De bedrijfsarts heeft mij telefonisch laten weten dat hij de werkgever gaat adviseren spoor 2 door te zetten. Dit terwijl ik al gesprekken met het UWV Werkbedrijf heb gehad over werkmogelijkheden.
Stopt spoor 2 niet automatisch na 104 ziektedagen?
Dit is afhankelijk van de situatie. Dus het antwoord is niet te geven zonder het dossier verder goed te kennen. Meer weten over het tweede spoor? Lees dit blog. Succes met de situatie en als meer onderzoek gewenst is, mail me dan even voor de mogelijkheden op mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl
slapend dienstverband en recht op een bedrijfsarts
Beste Suzanne,
Mijn werkgever is eigenrisicodrager en houdt mij in slapend dienstverband . Ik loop nu bij een bedrijfsarts, die die mij onlangs heeft gemeld dat ik geen recht meer heb op een bedrijfsarts en naar de verzekeringsarts van de verzekeraar moet! Dit is naar mij weten toch niet zo?. Ik zit nog steeds in (slapend) dienst bij de werkgever. Ik heb dan toch recht op een bedrijfsarts?
Alvast dank voor het antwoord
Syl
Beste Syl,
Het is mogelijk dat de bedrijfsarts in beeld blijft, maar daar moet je werkgever dan wel voor betalen. Uiteraard dient je werkgever als ERD bepaalde risico’s zelf te dragen. De verzekeringsarts van UWV zal met name ingevallen van herbeoordeling en een deskundigenoordeel aan bod komen. Verder is het afhankelijk van de specifieke situatie rondom de arbeidsongeschiktheid en eventueel ook een verzekering van werkgever rondom het ERD. Kortom, het is te complex om hier volledig op in te gaan. Ik hoop dat je hiermee voor nu even verder kunt.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Ik zit sinds juli 2014 in de iva (tgv m.s) na 26 jaar als verpleegkundige te hebben gewerkt in het ziekenhuis.
Ik heb in die tijd twee maal telefonisch Gevraagd waarom mijn contract niet werd beëindigd
Hier werd met vage excuses op gereageerd met als gevolg dat ik nog steeds aan een slapend dienst verband vast zit.
Heeft het zin om ze een brief te sturen en met terugwerkende de transitie vergoeding uit te betalen ?
Beste Amanda,
Het heeft zeker zin om je werkgever te wijzen op het bestaan van de compensatieregeling – ook al is dat heus niet ongemerkt voorbij gegaan. En wellicht brengt je dat alsnog een einde dienstverband en transitievergoeding. Let wel goed op met de bewoordingen. Als je wil, help ik je daar natuurlijk graag bij. Bel of mail me gerust vrijblijvend om door te nemen hoe en wat.
En anders veel succes en groeten,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Heb een link gekregen over een uitspraak transitievergoeding, is dit een doorbraak?
https://www.flexmarkt.nl/werkgeverschap/transitievergoeding-voor-slaper/?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.102383425.1335824225.1564561834-1313528479.1564561834
Beste Ger,
Het is niet zo zeer een doorbraak. Want er zijn ook tegengestelde uitspraken van andere rechtbanken. Lees dit blog voor soortgelijke situaties en verschillende uitspraken via deze link.
Verder is het nu met name aan de Hoge Raad om duidelijkheid te geven over de slapende dienstverbanden, want de lagere rechters zijn tot nu toe verdeeld. Natuurlijk gaat het dan ook vaak om andere soort zaken.
Via mijn blogs houd ik iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen.
Groeten en fijne dag,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Ik zit nu een jaar in een slapend dienstverband en heb een wia uitkering met urenbeperking.
Ondertussen heb ik meerdere malen een contract gehad bij een andere werkgever op uitzendbasis in passende werkzaamheden, voor de uren die ik kan en mag werken.
Mijn werkgever blijft mij oproepen om bij de bedrijfsarts te komen.Doel hiervan is om een actuele functionele mogelijkheden lijst op te stellen.
Moet ik hieraan meewerken?
Werkgever is geen eigenrisicodrager.
Meewerken aan een vaststellingsovereenkomst met transitievergoeding wil hij niet.
Vriendelijke groet,
Edwin
Beste Edwin,
Klinkt als een complexe situatie die ik niet eenvoudig en volledig kan beantwoorden. Neem gerust eerdaags even telefonisch contact met mij op voor overleg via 030 3074461.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Hebben ze weer goed geregeld uit het slapend dienstverband .
Slapend dienstverband word niet betaald.
Beste Nathalie,
In 2017 ben ik na een ziekte van 2 jaar slapend in dienst gebleven bij mijn werkgever. Ik krijg nog elke maand een loonstrook (zonder betaling). Ook ben ik komend jaar in principe 12,5 jaar in dienst. Is de werkgever dan iets verplicht? Qua kerstpakketten oid hoor ik verder niets van mijn werkgever. Dus ik ga van bovenstaande jubileum ook niet uit.
Daarbij vraag ik mij af of mijn werkgever wordt ingelicht over het feit dat er een regeling getroffen wordt omtrent ontslag en transitievergoeding vanuit het UWV. Of dat ik dit zelf moet gaan aangeven?
Ik heb geen enkel contact meer met mijn ‘oude’ werkgever.
Alvast dank!
Groet,
RGM van Essen
Beste heer Van Essen,
Lees vooral ook mijn blogs over de compensatieregeling (klik hier)en de uitspraak van de Hoge Raad (klik hier). Conclusie in zijn algemeenheid is, zonder dat ik de stukken ken en dus geen advies kan geven die rechtstreeks over deze kwestie gaat, dat het in de meeste gevallen zinvol is de werkgever dit jaar nog aan te schrijven met een verzoek in relatie tot de uitspraak van de Hoge Raad.
Indien mijn hulp verder gewenst is, bel me morgen even op kantoor (030 3074461).
Succes en fijne avond,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Ik zit met het volgende issue. Na twee jaar volledig arbeidsongeschikt te zijn geweest heb ik begin dit jaar een WGA uitkering gekregen 80-100%. Ik ben volledig arbeidsongeschikt op arbeidsdeskundige gronden. Ik heb sowieso tot half mei een time out gekregen van de arbeidsdeskundige waarin ik geen re-integratieverplichtingen heb. Half mei hebben we weer contact om te kijken of hier verandering in komt. Bij de verzekeringsarts hoef ik pas over een jaar terug te komen. Ik zit nu in een slapend dienstverband. Mijn werkgever heeft mij een VSO aangeboden waar ik niet akkoord mee kan gaan (geen getuigschrift, geen referentie, niet uitbetalen van uren). Nu wil mijn werkgever het ontslag via het UWV aanvragen, maar beschikt niet meer over een actueel oordeel van de bedrijfsarts en wil nu dat ik naar het spreekuur ga van zijn bedrijfsarts. Ik krijg hier overigens geen officiële uitnodiging van zijn Arbodienst voor. Er wordt gesteld dat ik zelf contact op moet nemen met de Arbodienst hiervoor. Ik kan niets in de wet vinden dat ik hiertoe verplicht ben. In de wet kan ik wel terugvinden dat de werkgever verantwoordelijk blijft voor de re-integratie tot het einde van het dienstverband ook ná loondoorbetalingsverplichting, maar als je kijkt waar de re-integratieverplichting uit bestaat dan kan ik alleen terugvinden dat dit gaat om, dat als de werknemer zijn functie weer opeist, de werkgever dit niet zomaar mag weigeren. En dat de werkgever verplicht is te helpen passend werk te vinden buiten zijn organisatie. Ik ben van mening dat de eerdere verplichtingen tussen werknemer en werkgever in de wet verbetering poortwachter nu liggen tussen UWV en werknemer. Werkgever is overigens géén eigenrisicodrager. Het UWV neemt ook direct de re-integratie op zich bij een WGA uitkering.
Ben ik wettelijk verplicht gehoor te geven aan de oproep van de bedrijfsarts voor het spreekuur?
Beste …,
Je omschrijft de situatie heel uitgebreid en het is voor mij niet mogelijk om zonder achterliggend dossier hier op in te gaan. Je afsluitende vraag is daarentegen kort en kan ik ook kort beantwoorden, zo lang je nog in dienst bent bij de werkgever ben je in principe verplicht gehoor te geven aan een oproep van de bedrijfsarts.
Veel sterkte gewenst.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne, waar kan ik de juridische onderbouwing voor uw antwoord vinden? De bedrijfsarts van mijn werkgever heeft toch geen functie meer?