Op een zaterdagmiddag zou ik gaan lunchen met een vriendin die in het dagelijks leven HR-directeur is bij een groot bedrijf. Onderweg werd ze gebeld door de algemeen directeur met de mededeling dat één van hun werknemers plotseling was overleden.
Heftig. Buiten het feit dat zij met allerlei emoties moest dealen, wilde ze vooral haar hoofd koel te houden. Want wat moest er allemaal geregeld worden?
Uiteraard zou ze haar medeleven tonen. Maar waar moest zij nog meer aan denken?
Hoe zit het met de arbeidsovereenkomst?
Wettelijk gezien eindigt de arbeidsovereenkomst met het overlijden van je werknemer. Het contract eindigt automatisch. Je hoeft nabestaanden dus niet lastig te vallen met een opzegging en er is geen sprake van ontslag.
Je betaalt een overlijdensuitkering aan de nabestaanden
Volgens de wet ben je verplicht om aan de nabestaande(n) van je werknemer een uitkering te verlenen ter hoogte van één maandsalaris. Dit bedrag moet je vermeerderen met vakantietoeslag. Het betreft de periode vanaf de dag na overlijden tot en met één maand na de dag van het overlijden.
In cao’s of personeelsreglementen staat regelmatig een hogere overlijdensuitkering opgenomen. Denk aan twee of drie maandsalarissen.
Die uitkering is overigens onbelast zolang die niet meer dan drie maandsalarissen bedraagt.
Wat is de definitie van nabestaande als het gaat om de overlijdensuitkering?
Onder nabestaande wordt een echtgenoot of geregistreerd of samenwonend partner verstaan. Als die er niet is, dan hebben minderjarige kinderen recht op de uitkering. Indien er geen kinderen zijn, maar er is wel een persoon met wie je werknemer in een gezinsverband leefde én in wiens onderhoud je werknemer voorzag, dan krijgt die persoon de uitkering.
Was je werknemer alleenstaand zonder kinderen? Dan ben je dus niet verplicht een uitkering te betalen.
Zijn er nog andere uitzonderingen?
Als je werknemer geen recht had op loon, omdat hij ziek was en die ziekte opzettelijk had veroorzaakt. Of bijvoorbeeld omdat hij ziek was en niet meewerkte aan re-integratie. In die gevallen ben je niet tot uitbetaling van de overlijdensuitkering verplicht.
Wat als je werknemer een slapend dienstverband had?
Kreeg je werknemer een uitkering dan kan de hierboven genoemde overlijdensuitkering met het bedrag aan de ziektewet- of WIA-uitkering worden verminderd.
Als je werknemer een ziektewetuitkering ontving voor zijn overlijden dan bestaat voor de nabestaanden in principe het recht op een overlijdensuitkering die wordt uitbetaald door UWV. Het betreft ook hier een netto-uitkering.
Denk verder nog aan de eindafrekening
Nabestaanden c.q. erfgenamen hebben recht op het laatste opgebouwde salaris, pro rato vakantiegeld en niet genoten vakantiedagen.
In de lagere rechtspraak werd over uitbetaling van de pro rato opgebouwde vakantiedagen nog verschillend gedacht, maar het Hof van Justitie is hier in 2014 duidelijk over geweest. Gewoon uitbetalen dus.
Dus denk aan de overlijdensuitkering
Naast het tonen van je medeleven, is er ook een zakelijke kant waar je als HR-medewerker of directie aan moet denken ingeval je werknemer overlijdt. De vraag of een overlijdensuitkering moet worden uitbetaald, is in ieder geval een belangrijk punt om bij stil te staan, net als een correcte eindafrekening.
Heb je vragen over een dergelijke situatie? Stel ze gerust onderaan dit blog, via mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl of via een contactformulier.
Ik heb naar aanleiding van bovenstaande artikel de volgende vraag. Bij ons is een werknemer overleden en deze werd vanwege langdurige ziekte voor 30% op zijn loon gekort. Volgens CAO moeten wij twee maandsalarissen als overlijdensuitkering uitbetalen. Wat wordt fiscaal nu toegestaan, maandsalaris zonder korting of maandsalaris met korting?
Ik kan niets zeggen over wat fiscaal toegestaan is, want ik ben geen fiscalist, maar ik neem aan dat je doelt op wat juridisch het juiste is. Er is dus geen cao van toepassing denk ik? In de wet staat dat de uitkering van het bedrag ter hoogte is van ‘het loon dat de werknemer laatstelijk rechtens toekwam’. Mijn eerste gedachte is dus uitgaan van 70%. Ik ken niet de hele situatie en dus houd ik een slag om de arm. Succes en als er nog vragen zijn, hoor ik graag.
Onder loon wordt verstaan het reguliere loon, dus exclusief kortingen, inclusief vaste toeslagen en uitkeringen.
Ik heb naar aanleiding van uw blog de vraag wat gebruikelijk is, bij overlijden van een werknemer, hoe omgegaan wordt met een lease-auto die de werknemer ter beschikking had?
Wordt de lease-auto gezien als onderdeel van de overlijdensuitkering? Is hier ook van toepassing dat de nabestaanden recht heeft op gebruik 1 maand na overlijden tot maximaal 3 maand na overlijden?
In de wet wordt alleen gesproken over een uitkering in geld. Dus ik zou in eerste instantie zeggen dat het gebruik van een leaseauto niet aan de orde is. Misschien is hierover iets geregeld in het leasereglement of een overeenkomst?
Is de persoon waarmee de werknemer zonder samenlevingscontract, ongeregistreerd samenwoonde de partner?
Ja, het gaat in dit artikel kort samengevat om de langstlevende der echtgenoten, dan wel geregistreerde partners, dan wel degene met wie de werknemer ongehuwd samenleefde.
Wanneer er geen CAO van toepassing is op het arbeidscontract van een overleden werknemer, is er dan nog steeds sprake van een wettelijk recht op een overlijdensuitkering voor nabestaanden?
Het antwoord staat in mijn blog: Volgens de wet is de werkgever verplicht om aan de nabestaande(n) van de werknemer een uitkering te verlenen ter hoogte van één maandsalaris. Dit bedrag moet vermeerderd worden met vakantietoeslag. Het betreft de periode vanaf de dag na overlijden tot en met één maand na de dag van het overlijden.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Hallo , mijn moeder was sinds 2016 slapende werknemer . Zij is helaas overleden .
Woonde alleen onze vraag is heeft of hebben wij nu recht op de overlijdensuitkering van de werkgever .
Helaas wisten wij niet dat ze slapende werknemer was , ze heeft bijbleven wel verzocht om transitie vergoeding . Deze is Ivm slapende werknemer afgewezen .
Deze info in haar e-mail gevonden .
Daarna is ze nooit gewezen op de wetswijzigingen . Behoort dit niet tot goed werkgeverschap verplichting ?
Volgens uwv kan dit nog tot 30-09-2020 maar is dat ook Vd erfgenamen
BVD
Beste mevrouw De Mol,
Allereerst gecondoleerd met uw verlies. Het antwoord op uw vraag rondom de overlijdensuitkering staat in het blog waar u op reageert. Ik verwijs u daar kortheidshalve naar en raad u aan hierover z.s.m. in contact te treden met de werkgever van uw moeder.
Voor wat betreft het slapende dienstverband ligt het wat gecompliceerder. U kunt hierover als u dat wenst kort vrijblijvend telefonisch contact met mij zoeken (030 3074461). Als in het gesprek blijkt dat ik meer informatie nodig heb om een goed onderbouwd antwoord te geven, zal ik u vooraf laten weten wat de kosten hiervoor zijn. Of u mij nu belt of iemand anders, ik raad u aan wel z.s.m. hulp in te schakelen. Dat kan natuurlijk ook via een eventuele rechtsbijstandsverzekering of het Juridisch Loket.
Succes en hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Naar welke bankrekening wordt een uitkering overgemaakt? In dit geval zijn er twee meerderjarige kinderen (geen partner): één woonde bij de overledene en één niet. Dus is één kind is nabestaande. Als de uitkering bij het loon wordt overgemaakt is het waarschijnlijk dat die in de verdeling van de erfenis valt.
Goede vraag. Het antwoord heb ik niet direct paraat. Ik raad aan dit kort te sluiten met de accountant/boekhouder en eventueel de notaris als die in beeld is.
Mijn man is 2 maart overleden .maar ik zie alleen de vakantie uren en opgebouwd vakantiegeld op t loonstrookje staan en een paar dagen nog uitbetaald .verder moet een papier van erfrecht hebben via een notaris om dit te kunnen krijgen. Klopt dit wel.
Allereerst gecondoleerd met het verlies. Zoals blijkt uit mijn blog heeft u waarschijnlijk – zonder dossier kan ik daar alleen in zijn algemeenheid iets over zeggen – op basis van de wet en/of een cao ook recht op een overlijdensuitkering. Niet elke werkgever is zich hiervan bewust. Dus vraag zeker eerst even na bij de werkgever. Sterkte.
Ik heb een medewerker die is overleden en er zijn geen nabestaanden zoals in BW beschreven, wel een zus.
Er is dan geen overlijdensuitkering verschuldigd, maar hoe zit het met het resterende loon?
(salaris tot de dag van overlijden en alle andere afrekeningen , zoals verlof)
Beste Jolanda,
In dat geval raad ik aan even contact te zoeken met je (loon)administratiekantoor om dit op de juiste administratieve manier af te wikkelen.
Succes.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Goedemiddag,
Wat als een medewerker een min max contract heeft en gemiddeld meer heeft gewerkt de afgelopen maanden? Betaal je dan de uren van het max contract of het gemiddelde van bijvoorbeeld afgelopen 3 maanden?
Beste Krijn,
Voor beide opties valt iets te zeggen. De drie maanden gaat uit van een rechtsvermoeden. Daar moet normaliter de medewerker een beroep op doen voordat hier een eventuele aanspraak op bestaat, maar dat zou dan nu de nabestaande zijn. In principe zou ik aansluiting zoeken bij het maximum op basis van de overeenkomst. Maar goed, daar kun je dus over discussiëren.
Succes.
Op het loon van een medewerker is loonbeslag gelegd. De medewerker is nu overleden. Hoe zit dat nu met de overlijdensuitkering? Moet ik de volledige overlijdensuitkering aan haar partner uitbetalen of moet ik rekening houden met het gelegde loonbeslag?
Beste Nicole,
Voor zover ik kan nagaan valt de overlijdensuitkering niet onder loonbeslag. Die komt immers toe aan de nabestaanden. Maar check dit vooral even bij een (onafhankelijke) deurwaarder.
Succes!
Goedenavond, ik heb een vraag omtrent de transitie vergoeding. Mijn man is ongeneeslijk ziek en komt waarschijnlijk te overlijden. Volgend jaar maart zou zijn ontslag volgen na twee jaar ziektewet, en zou de transitie vergoeding aan mijn man worden uitbetaald. Zou hij eerder sterven, heb ik dan als weduwe recht op deze vergoeding? Grt, Karin
Wat een op zijn zachtst gezegd nare situatie. Zakelijk gezien eindigt de arbeidsovereenkomst door het overlijden van een werknemer. Dat betekent dat wanneer er nog geen transitievergoeding verschuldigd is die in principe komt te vervallen. Indien er een vaststellingsovereenkomst gesloten wordt waarin de transitievergoeding opgenomen staat (tegen die tijd) dan is het wel raadzaam juridisch advies in te winnen dat hier ook een clausule wordt opgenomen dat wanneer uw man overlijdt na het ontstane recht, maar voor uitbetaling, dat de vergoeding aan u toekomt. Veel sterkte gewenst.
Helaas is mijn broer overleden.
Hij lag al 2 jaar in scheiding, en een maand voor zijn dood is zijn vrouw met de kinderen verhuisd en uitgeschreven.
De scheiding was wel bij de rechtbank ingediend, maar omdat ze het niet eens konden worden over het convenant is de scheiding niet uitgesproken.
Nu wordt een overlijdensuitkering overgemaakt, en die eist zijn vrouw op. Heeft ze nog wel recht op de volledige uitkering?
Gecondoleerd met het verlies van uw broer. Ik kan uw vraag niet beantwoorden, maar denk dat een erfrechtspecialist dat wel kan. Misschien kan bijvoorbeeld mr. Van de Lockant u helpen. Klik hier voor haar contactgegevens. Sterkte gewenst.
Beste Suzanne
Onze schoonzoon is vorig jaar december 2021 na een ziekbed aan kanker overleden. In dienst bij een school; CAO VO. Mijn zus is in juni 2022 overleden. Er zijn geen kinderen’.
Nu hebben wij als erfgenamen (broer en zus) aan de school gevraagd om postuum de 3 maanden overlijdensuitkering uit te betalen. De school weigert dit omdat ze geen contact hebben kunnen maken met mijn zus om de administratieve zaken af te kunnen handelen.
Ook antwoord de school dat er geen juridische aanspraak in de CAO VO staat om als broer en zus deze overlijdensuitkering postuum op te vragen.
Met vriendelijke groet
Steven Bron
Beste Steven,
Allereerst gecondoleerd. Ten tweede is de vraag of dit juridisch gezien juist is.
Sowieso is het een heel vervelende situatie. Ik raad aan dit wel te laten checken door een arbeidsrecht-, maar wellicht ook door een erfrechtspecialist. Is er misschien een rechtsbijstandsverzekering die hierin kosteloos kan bijstaan? Mocht ik daarin iets kunnen betekenen, mail mij dan even en dan denk ik graag even mee. Sterkte.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Een overleden medewerker van een klant van ons kantoor was alleenstaand, geen kinderen of partner. En geen CAO met afwijkende bepalingen. Dus geen verplichte overlijdensuitkering.
De verzuimverzekering stelt echter dat een overlijdensuitkering altijd verplicht is tenzij dat vaststaat dat er geen erfgenamen zijn in een van de genoemde categorieën. Klopt deze redenering? Want dit zou namelijk nogal kunnen zijn om uit te zoeken en lange tijd kunnen duren.
Beste Frank,
Als er geen afwijkingen zijn op basis van een cao of medewerkershandboek kijken we naar de wet en dus naar artikel 7:674 BW. Als er geen sprake is van een partner, kinderen of een ander persoon met wie de medewerker een gezamenlijke huishouding voerde dan zie ik in principe niet wie er aanspraak zou kunnen maken op de overlijdensuitkering. Het lijkt mij te ver gaan als de klant zelf onderzoek moet doen. Als zich een erfgenaam zou melden dan moet diegene in beginsel aantonen dat hij valt onder de definitie van nabestaande uit het wetsartikel.
Succes en hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Een medewerkster heeft een contract voor bepaalde tijd tot en met november 2024. Zij overlijdt in oktober 2024. Wij betalen haar loon uit tot en met de dag van overlijden. In haar CAO staat een overlijdensuitkering van de maand uit + 2 maanden, dus mijn inziens tot en met december 2024. Ben je als werkgever dit verplicht uit te betalen tot en met december 2024 of omdat haar contract tot en met november 2024 zou duren, tot en met november 2024?
Interessante vraag. Ik ken de cao tekst en de omstandigheden natuurlijk niet. Dus ik houd een slag om de arm. In principe denk ik dat toch de overlijdensuitkering betaald moet worden conform de tekst van de cao over dat onderwerp. Maar het kan ook goed zijn dat er – op een andere plek – in de cao een aanwijzing staat of dit ook opgaat voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.
Als aanvulling nog, mevrouw was al op de hoogte gesteld dat haar contract niet verlengd zou worden
Dat lijkt mij minder van invloed en maakt mijn antwoord van net niet anders.