In de media

Lees hieronder mijn bijdragen aan verschillende media:

 

Wat te doen als bedrijfskleding tot een conflict leidt?

FD Persoonlijk, 30 april 2024

Bedrijfskleding is in sommige branches een belangrijk deel van de dagelijkse praktijk. Maar wat als een werknemer het uniform niet (helemaal) wil dragen? Werkgevers doen er goed aan juridische conflicten over bedrijfskleding te voorkomen, zeggen experts. Lees meer in het artikel van Susan Sjouwerman.

fd.persoonlijk

Ontslag op staande voet komt veel werkgevers duur te staan: ‘Personeel heeft regie in handen’

Telegraaf, 6/7 april 2024

Vrijwel dagelijks staan bedrijven en werknemers tegenover elkaar in de rechtbank vanwege ‘de arbeidsrechtelijke doodstraf’: een ontslag op staande voet. Ik gaf – net als arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink – toelichting op dit fenomeen. Lees hier het hele artikel via Telegraaf en hier via een printscreen.

Treinreizigers op station achterlaten vanwege overuren? In Nederland mag het niet

Editie NL, 3 april 2024

Een machinist in Spanje heeft onlangs zijn trein met 80 passagiers achtergelaten op een klein station, omdat hij niet wilde overwerken. Hij bevond zich toen 61 kilometer van de eindbestemming. Deze actie zou in Nederland genoeg reden zijn voor ontslag, zeggen deskundigen. “Natuurlijk mag je je werk niet zomaar laten liggen.” Lees het artikel terug via deze link. En bekijk hier – tijdelijk – de aflevering terug vanaf minuut 3,48.

Wie - Buro Bloei

Machtsmisbruik, ruzie en seks bij Walhallab: ‘Hij was de grote baas. En ruim 30 jaar ouder’

De Stentor, 18 maart 2024

Ruziënde bazen, klachten over machtsmisbruik én een relatie tussen een stagiair en een begeleider, die betaalde seks met vreemde mannen regelt. Het veelgeroemde Walhallab had óók een andere kant. Onderzoek van de Stentor levert een beeld op van een centrum voor kwetsbare jongeren waar vrijwilligers, medewerkers en stagiaires zich onveilig voelden. ,,Ik heb me niet gerealiseerd waar ik in zat.” Klik hier om verder te lezen.

Afbeeldingsresultaten voor de stentor

Verbod op nevenwerkzaamheden valt objectief te rechtvaardigen

HR Rendement, 19 maart 2024

Hoe zit het ook alweer met het verbod op het verbod op nevenwerk en welke conclusies vallen uit de rechtspraak te trekken? Ik zocht het uit voor mijn artikel in HR Rendement. Klik hier om gratis te lezen.

Over zieke werknemers en het opnemen van vakantiedagen

Column Managementboek, 21 februari 2024

Je werknemer vraagt in januari twee weken meivakantie aan. Jij geeft daar goedkeuring aan. Ondertussen is je werknemer in april ziek uitgevallen. Hij gaat met jouw toestemming en die van bedrijfsarts in mei naar Spanje. Jij boekt die tien werkdagen van zijn verlofsaldo af. Logisch toch? Nee, niet altijd. In dit artikel leg ik uit waar je aan moet denken.

Managementboek

Workation. Een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde

Van Duuren Media, 31 januari 2024

Het is verstandig om voordat je de vacature zet of je zoekvraag op LinkedIn plaatst, stil te staan bij wat je je werknemer nu echt kunt bieden. Denk in dat kader ook eens aan de workation als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Klik hier om het hele artikel te lezen.

logo Van Duuren Management blog

Thuiswerkvergoeding in het nieuwe jaar omhoog

De Telegraaf, 6 januari 2024

In het artikel van Joost Spijker van de Financiële Telegraaf waarvoor ik input gaf, lees je er meer over (klik hier, maar alleen voor abonnees).

Ontslag nemen doe je zo

Libelle, december 2023

In 8 vragen en antwoorden behandelt Yasmin Esser wat je beter wel kunt doen of moet nalaten als je ontslag neemt. Klik hier om te lezen (maar alleen voor abonnees).

Libelle

De arbeidsovereenkomst aanzeggen: wat komt erbij kijken?

Salaris Rendement, november 2023

Ook in Salaris Rendement verscheen een artikel over aanzeggen. Waar moet je rekening mee houden? Klik hier om te lezen.

Rendement Uitgeverij BV scoort een 8,2 op Springest, bekijk de ervaringen en het aanbod

Aandachtspunten bij aanzeggen van arbeidsovereenkomst

HR Rendement, juli 2023

Dat er in de arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd doorgaans wel een contractduur of einddatum staat, betekent niet dat u als werkgever richting het eind van de looptijd op uw lauweren kunt rusten. Hoe zit het met aanzeggen? Ik schreef er een rechtspraakartikel over voor het vakblad voor HR Specialisten HR Rendement. Klik hier om te lezen.

Suzanne Meijers over de veranderingen op het gebied van arbeidswet- en regelgeving | Anders Denken Podcast S2026

Paradigma Groep, 29 juni 2023

In deze aflevering ga ik op verschillende vraagstukken, zoals de status van het concurrentiebeding, vertrouwenspersonen, (on)mogelijkheden op het gebied van flexwerken en meer. Klik hier om via Spotify te beluisteren of zoek de aflevering op in je eigen Podcastapp.

Wie mag vakantie in de zomerweken?

De Telegraaf, 3 juni 2023

De zomervakantie is op menig werkvloer een flinke puzzel met het personeel: ouders met schoolgaande kinderen willen twee of meer weken vrij in juli of augustus, maar het bedrijf moet wel doordraaien. Vist de eeuwige vrijgezel dan altijd achter het net? Journalist Marlou Visser vroeg input. Klik hier om te lezen.

Oogje op een collega? 

AD, 16 maart 2023

Veel mensen hebben er wel eens over gefantaseerd: een beschuitje eten met een aantrekkelijke collega. Soms blijft het bij een fantasie, soms groeit het uit tot een verliefdheid. Maar hoe ga je om met deze verliefdheid en wat vindt de Nederlandse wet van relaties op werk? Klik hier om te lezen.

AD

Wel/niet doorbetalen bij ziekte ‘door opzet’

FD Persoonlijk, 9 maart 2023

Een risicovolle hobby, een cosmetische ingreep: in sommige gevallen kun je aan zien komen dat je ‘ziek’ bent. Moet je baas je dan doorbetalen? Heidi Klijssen schreef een artikel en ik gaf input. Klik hier *Alleen voor FD lezers

fd.persoonlijk

Vraag en antwoord: bedrijfseigendommen

HR Rendement, januari 2023

Een werknemer treedt uit dienst, maar wil de ter beschikking gestelde bureaustoel (voor het thuiswerken) niet terugbrengen. Wat kunnen we doen? Ik geef antwoord in het artikel voor HR Rendement. Klik hier.

Dit zijn je rechten bij een reorganisatie

Nu.nl, 17 januari 2023

Vanwege financiële tegenspoed moet het bedrijf waar je werkt bezuinigen. Soms gaat een werkgever dan over tot een reorganisatie. Welke gevolgen heeft dat voor jou als werknemer? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers legt uit wat je te wachten staat. Klik hier om te lezen.

Flitsbezorger Getir vraagt kantoorpersoneel fulltime op het werk te komen, maar mag dat wel? Dat hangt af van je arbeidsovereenkomst

BusinessInsider Nederland, 11 januari 2023

Het levert een interessante juridische vraag op: mag je in Nederland als bedrijf wel van je huidige kantoormedewerkers verlangen dat ze fulltime op kantoor verschijnen? Ze doen immers geen werk waarvoor je per se op locatie aanwezig dient te zijn, zoals fabrieks-, verzorgings- of politiewerk. Klik hier.

BusinessInsider

Mag je eigenlijk netflixen op je werktelefoon of op vakantie met de leaseauto?

NU.nl, 20 december 2022

Welke rechten hebben werknemers bij het gebruik van een auto, laptop of telefoon van de zaak? Arbeidsrechtsadvocaat Suzanne Meijers legt het uit. Klik hier om te lezen.

Schrap het automatische leeftijdsontslag

Dit is de Dag, radio 1, 14 december 2022

Kamerlid Liane den Haan wil dat ouderen niet meer automatisch ontslagen kunnen worden als de pensioenleeftijd is bereikt. Het moet dus makkelijker worden om door te werken na je pensioen. Is dat een goed idee? Een gesprek met Tweede Kamerlid Liane den Haan,  advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers en hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. Klik hier om te kijken en te luisteren.

Afbeeldingsresultaten voor dit is de dag npo radio 1

Onder vier ogen én voor andere oren…

MT Rendement, december 2022

Mag het maken van een geluidsopname zomaar? Lees mijn artikel in MT Rendement (inclusief cartoon van Fokke en Sukke) hier.

Rendement Uitgeverij Magazines / newspapers Catalogue - LastDodo

‘Opa’s en oma’s gezocht’

RTL Nieuws, 1 november 2022

Afgelopen vrijdag reageerde Corrie Kapteyn op een opvallende vacature van Albert Heijn-winkel waar ze op zoek waren naar opa’s en oma’s om het personeelstekort aan te pakken. Gisteren kreeg ze al een contract. Ze wil twee ochtenden in de week werken, maar niet in dezelfde uren als haar kleinzoon. “Ik begin met vakkenvullen en daarna ga ik misschien wel achter de kassa.” Klik hier om verder te lezen.

RTL nieuws

Wat als een werknemer elders bijklust?

Arbeidsveiligheid.net, 3 oktober 2022

Een werknemer klust bij in de vrije uurtjes. Je ziet de vermoeidheid toeslaan. Mag je ingrijpen en het bijbeunen verbieden? Ik schreef een artikel voor Arbeidsveiligheid.net. Klik hier om verder te lezen.

Verschillende soorten verlof: dit moet je erover weten

NU.nl, 30 augustus 2022

Bij ziekte hoef je niet op je werk te verschijnen. Maar wat als je een trouwerij hebt, als je moet verhuizen, of als er een inbreker in je huis is geweest? Ook hier mag je verlof voor aanvragen. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers en jurist Ilse Vermeulen van hr-dienstverlener Please zetten enkele verlofvormen op een rijtje. Klik hier om verder te lezen.

Werken in de warmte: dit mag je wel én niet van je baas verwachten tijdens een hittegolf

Libelle, 20 juli 2022

Nu velen er door die bloedverschroeiende warmte beroerde nachten op hebben zitten, is de tijd meer dan ooit rijp voor een goed gesprek over voorschriften en protocollen rondom werken tijdens een hittegolf. Dat hadden we met arbeidsrechtadvocate Suzanne Meijers. Plus: tips! Klik hier om te lezen.

Libelle

Bij Rituals moeten alleen de vrouwen make-up op – is dat discrimineren?

NRC, 18 juli 2022

Voor cosmeticaketen Rituals zijn werknemers óók een uithangbord voor producten. Maar alleen vrouwen moeten make-up op. Mag dat? Vanaf dinsdag buigt het College voor de Rechten van de Mens zich erover. Ik gaf input voor het artikel. Klik hier om te lezen.

Workation: waar moet je aan denken?

NRC  in samenwerking met T-mobile, 4 juli 2022

Op vakantie en tegelijkertijd je werk gedaan krijgen. Sinds de coronacrisis is het heel normaal om vanuit huis te werken, maar wint de zogenoemde ‘workation’ aan terrein. Hoe zorg je er als werknemer en werkgever voor dat het soepel verloopt en wat zijn de voordelen en uitdagingen? Klik hier om te luisteren.

Anders Denken Podcast: verbod op verbod nevenwerkzaamheden en wet werken waar je wilt

Paradigma Groep, 30 juni 2022

Nieuwe wetswijzigingen en wetsvoorstellen liggen op de loer. Hoe moeten organisaties daarmee omgaan? Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en ondernemer, weet zwaar juridische stof toch duidelijk en behapbaar te maken. Klik hier om de podcast te beluisteren.

Werken waar je wil: is wetsvoorstel hard nodig of voor de bühne?

RTL Nieuws, 15 juni 2022

In het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’, dat vandaag in de Tweede Kamer wordt behandeld, staat dat werknemers sterker komen te staan als ze willen thuiswerken. Goed nieuws dus voor iedereen die graag vanuit huis werkt, maar door de baas nog naar kantoor wordt gesommeerd. Maar is zo’n wet wel écht nodig? Klik hier om verder te lezen.

RTL nieuws

Gesprekken blijven niet onder vier ogen

HR Rendement, juni 2022

Het komt regelmatig voor: werknemers die – al dan niet stiekem – een geluidsopname maken van een gesprek met hun werkgever. Bijvoorbeeld omdat ze slecht nieuws verwachten. Maar mag zo’n geluidsopname zomaar en wat te doen als een werknemer vooraf transparant is door gewoon te vragen of hij een geluidsopname mag maken? Lees hier het hele artikel dat ik schreef voor HR Rendement.

Hoe verdeel je de vakantieperiode eerlijk met collega’s?

Volkskrant, 11 mei 2022

Nu we weer makkelijker op vakantie (naar het buitenland) kunnen, keert de aloude strijd om de vakantieperiode terug. Niet alle collega’s kunnen op hetzelfde moment vrij nemen. Hoe zorg je dat iedereen zich kan vinden in de verdeling? Lees verder in het artikel van journalist Yasmine Esser, waar ik input voor gaf.

Heb je recht om vrij te zijn op een officiële feestdag?

Nu.nl, 26 april 2022

Veel Nederlanders zijn op Koningsdag vrij, maar voor werknemers in bijvoorbeeld de horeca, de supermarktbranche of in het ziekenhuis gaat die vlieger niet op. Hebben werkenden het recht om op een officiële feestdag vrij te zijn? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers en hr-expert Doreen van der Pols leggen uit hoe het zit. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Wat kun je doen als je niet terug naar kantoor wilt?

Volkskrant, 28 maart 2022

Ondanks al het geklaag over eindeloze videovergaderingen en de torenhoge energierekening, beviel vanuit huis werken de meeste werknemers toch wel. Lang niet alle mensen zitten er dan ook op te wachten weer op kantoor te werken. Naast psycholoog en hoogleraar Aukje Nauta geef ik advies. Klik hier voor het hele artikel van journalist Yasmine Esser.

‘Werken waar je wilt’

Publiek Denken, 14 maart 2022

Nieuwe werk-werkelijkheid of oplossing voor een niet bestaand probleem? Ik betoog dat laatste, net als de AWVN. ‘In de praktijk loopt het wel los, we moeten de werknemer vooral niet te zielig maken.’ D66 meent iets anders. Klik hier om te lezen.

Verbod op verbod op nevenwerkzaamheden?

HR Rendement, maart 2022

Vanaf augustus is het in principe niet meer toegestaan om nevenwerkzaamheden van werknemers te verbieden. Wat houdt het huidige verbod in en waar kun je je nu al op voorbereiden? Klik hier om mijn artikel in HR Rendement te lezen.

Een verzuimbonus, mag dat?

BNR Zakendoen, 7 februari 2022

Naar aanleiding van de berichtgeving op NU.nl over verzuimbonussen bij Hoogvliet werd ik gevraagd of die juridisch gezien zijn toegestaan. Ik ben een paar minuten in gesprek met Thomas van Zijl. Luisteren vanaf minuut: 01:40. Klik hier.

BNR Zakendoen

Hoogvliet betaalt werknemers bonus uit als ze niet ziek zijn

NU.nl, 7 februari 2022

Supermarktketen Hoogvliet geeft zijn werknemers een bonus boven op hun standaardsalaris als ze zich niet ziek melden. Dat roept vragen op, zeker nu het coronavirus rondgaat en zieke mensen nog meer worden aangemoedigd om thuis te blijven. Lees verder.

Ik werk fulltime, mag ik solliciteren in de baas z’n tijd?

AD, 7 februari 2022

Sollicitatiegesprekken vinden vrijwel altijd tijdens de werkdag plaats. Maar wat als je al fulltime werkt en tussen 9 en 5 met je huidige baan bezig moet zijn? Mag je vrij vragen om te solliciteren bij een ander bedrijf? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers legt uit hoe het zit. Klik hier om verder te lezen.

AD

Appen of online shoppen onder werktijd, mag dat?

NU.nl, 2 februari 2022

In de baas z’n tijd appjes beantwoorden, een nieuwe jas bestellen of een vakantie boeken, mag dat eigenlijk wel? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers legt uit hoe het zit. Klik hier om te lezen.

Help, de baas bespioneert me

FD Persoonlijk, 29 januari 2022

Zeker nu we massaal thuiswerken kan je werkgever behoefte hebben aan wat meer controle. Maar hij mag niet zomaar ongevraagd je gangen nagaan en bijvoorbeeld je e-mail- en surfgedrag volgen. Want privacy is een grondrecht, ook op de (thuis)werkvloer. Journalist Heide Klijssen vroeg mij om input. Klik hier.

fd.persoonlijk

Mag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?

RTL Nieuws, 10 januari 2022

Jaarlijks gaan een miljoen Nederlanders op wintersport. Niet alle bedrijven zijn daar blij mee. Mag je werkgever je verbieden af te reizen naar de sneeuw? Klik hier om verder te lezen.

RTL nieuws

Beste baas, vraag eens echt hoe het met je medewerkers gaat

FD Persoonlijk, 13 november 2021

Je hoort al jaren over duurzame inzetbaarheid, maar wat komt er nu echt van terecht? Ik leverde juridische input voor het artikel van journalist Barbara Noordermeer. Klik hier om het artikel te lezen als je abonnee bent of hier voor de pdf versie.

fd.persoonlijk

De juridische kant van thuiswerken

Out of Office podcast (Vodafone/BNR), 11 november 2021

Host Jörgen Raymann en co-host Daphne Depassé nemen je mee in de toekomst van werken. In deze aflevering gaat het over de juridische aspecten van het thuiswerken en schuif ik aan als gast. Klik hier om de aflevering te beluisteren.

Method in Madness podcast

3 november 2021

Auteur en spreker Sabysachi Sengupta interviewt mij over mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’, mijn werk en vraagt wat voor mij een belangrijke stap is geweest. Klik hier om de aflevering te beluisteren.

Bedrijf failliet? Dit kun je als werknemer verwachten

Nu.nl, 2 november 2021

Als het bedrijf waarvoor jij werkt failliet gaat, dan is dit vaak de eerste keer dat je zoiets meemaakt. Raak je baan plus inkomen dan meteen kwijt? Experts leggen uit waar je rekening mee moet houden. Klik hier voor het hele artikel.

Straks met QR-code naar je werk? Vijf vragen en antwoorden

RTL Nieuws, 30 oktober 2021

De besmettingscijfers lopen op en dinsdag wordt bekend welke maatregelen het kabinet wil nemen om daar iets aan te doen. Een mogelijkheid die op tafel ligt, is dat je straks een QR-code moet laten zien op je werk, net zoals in Italië. Wat zou dat betekenen? Vijf vragen en antwoorden. Klik hier.

RTL nieuws

Alkmaarder luidt de noodklok: GGD-medewerkers dreigen hun baan te verliezen

NH Nieuws, 18 oktober 2021

Suzanne Meijers, advocaat arbeidsrecht, laat aan NH Nieuws weten dat zij niet verwacht dat er een uitzondering op de WAB wordt gemaakt voor de GGD. “Er zijn meer bedrijven die in hetzelfde schuitje zitten, voor wie het ook onzeker is hoeveel mensen zij nodig hebben. Als voor de GGD een uitzondering op de wet wordt gemaakt, zullen die bedrijven hier ook voor aankloppen.” Klik hier om het artikel te lezen.

Verbod op religieuze symbolen onder het mom van neutraliteitsbeleid

HR Rendement, 11-2021

Als je als werkgever overweegt om religieuze symbolen – zoals een hoofddoek of een ketting met een kruis – op de werkvloer te bieden dan krijg je te maken met de vrijheid van godsdienstuiting. Discriminatie mag in principe niet, maar het maken van indirect onderscheid is soms wel toegestaan. Klik hier om mijn rechtspraakartikel in HR Rendement in zijn geheel te lezen.

Waarom mag je klanten wel om een coronapas vragen en personeel niet?

Nu.nl, 14 september 2021

Werkgevers zouden graag de vaccinatiestatus van hun personeel kennen, maar juridisch gezien mogen ze dat niet weten. Dat roept bij velen de vraag op waarom klanten wel verplicht zijn om de CoronaCheck-app te gebruiken en werknemers niet. Lees hier het hele artikel.

Hoe kansrijk is de vaccinatiedrang van Leaseplan?

RTL Nieuws, 30 augustus 2021

De ruim 1000 Nederlandse medewerkers van Leaseplan mogen alleen op kantoor werken als ze gevaccineerd zijn. Houdt dat voorschrift stand als het tot een rechtszaak komt? Drie experts geven hun visie. Lees hier het hele artikel.

RTL nieuws

Lekker lonken naar je collega: liefde op de werkvloer

Eva Jinek, 29 augustus 2021

Nou maakt een (prille) liefde op het werk ongetwijfeld zelfs de saaiste meeting en smerigste koffieautomatenkoffie nog geweldig, maar het brengt ook wat dilemma’s met zich mee. Ben je bijvoorbeeld verplicht het aan je leidinggevende te melden? Moet je je relatie wereldkundig maken of juist geheim houden? Waarom en wanneer dan? En wat als het uitgaat? Klik hier voor het hele artikel.

eva jinek

Reorganisatie? Volg dan deze stappen

De Ondernemer, 9 augustus 2021

Reorganiseren doe je meestal niet uit luxe. Voor je bedrijf is het geen makkelijke stap. Maar natuurlijk heeft een reorganisatie ook een impact op de werknemers die je moet ontslaan en niet te vergeten, op de achterblijvers. Hoe ga je aan de slag? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers schreef het boek ‘Geen gedoe met personeel‘ waarin ook dat aan bod komt. Hierbij een stappenplan: wat te doen bij een reorganisatie. Klik hier voor het hele artikel.

Geen vaccinatieplicht in Nederland, maar de weigeraar voelt toch druk

NRC, 5 augustus 2021

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders wil zich laten vaccineren tegen Covid-19. De principiële tegenstanders van vaccinatie zijn bang dat hun vrijheid steeds meer beperkt wordt. „Het zal moeilijk zijn de druk te weerstaan.” Journalist Wilmer Heck vroeg mijn input over wel of geen vaccinatieplicht op de werkvloer. Klik hier voor het hele artikel.

Werken vanaf je vakantieadres: werkt dat?

de Volkskrant, 29 juli 2021

Wie thuis kan werken, kan ook aan de slag vanuit een vakantiehuis op een zonnige bestemming. Een ‘workation’ klinkt misschien ideaal, maar als je een baan in loondienst hebt, moet de baas wel akkoord gaan. En accepteer dat je geen vakantie hebt, als je geen vrij neemt. Journalist Yasmine Esser vroeg mij om input. Klik hier voor het hele artikel.

Uitgesproken op sociale media

FD Persoonlijk, 3 juli 2021

Meningen. Standpunten. Likes. Petities. Toon me je socialemediaprofiel en ik vertel je waar je voor staat. We worden steeds uitgesprokener online. Maar is dat carrièretechnisch eigenlijk wel zo handig? Journalist Floor Bakhuys Roozeboom vroeg o.a. mij om input. Klik hier voor een pdf. Klik hier om via FD.nl te lezen.

fd.persoonlijk

Oost west, thuis kantoor best

Libelle, 17 juni 2021

Minder reistijd, betere concentratie (als er tenminste geen kinderen om ons heen rennen en eindelijk koffie die echt lekker is. Alleen wel jammer dat de energienota een stuk hoger is. Journalist Yasmine Esser vroeg mij input voor haar artikel voor Libelle. Lees hier het hele artikel.

Libelle

‘Mijn werkgever heeft mijn vakantiedagen ingetrokken, mag dat zomaar?’

AD, 8 juni 2021

Bedrijven die een mager boekjaar achter de rug hebben, pakken nu hun kans om de schade in te halen. Maar mag je baas ‘zomaar’ een streep zetten door je zomervakantie? Journalist Sanne Wolters interviewde twee advocaten arbeidsrecht. Klik hier om te lezen.

AD

Hoe ga je door na verstoorde verhoudingen?

BNR Werkverkenners, 1 juni 2021

Als je niet meer samen door één deur kunt, maar de rechter wijst het ontslag af, wat doe je dan? Toewerken naar een manier om toch afscheid te nemen, zegt de één. Ook al is het vertrouwen helemaal weg, een vorm vinden om samen door te gaan, is géén mission impossible, zegt de ander. Je hoort ze in deze BNR Werkverkenners. Klik hier om te beluisteren.

Vaker in de Media Live!

VIDM, 31 mei 2021

Janneke van Heugten nodigde me uit om te praten over mijn boek, de boeklancering en de media-aandacht daarvoor en daarna. Klik hier om het terug te zien.

VIDM

Hoe ver mag HR gaan met de inzet van spyware?

PW. Pro Insights, 27 mei 2021

Wat is nou een legitiem doel om spyware te installeren? Alleen het feit dat je je werknemers niet vertrouwt is niet voldoende. Nicole Weidema interviewde me over dit onderwerp. Klik hier voor het online magazine over spyware.

Een inbox, mag je die controleren? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers schreef ‘Geen gedoe met personeel’

De Ondernemer, 21 mei 2021

De inbox van je personeel inzien is niet iets dat je als werkgever zomaar mag. Er zijn tal van regels om je aan te houden wanneer je, om wat voor reden dan ook, in zo’n digitale omgeving moet. Klik hier voor het hele artikel.

Hoe ga je om met zieke werknemers? 5 tips van auteur Suzanne Meijers

De Ondernemer, 29 april 2021

Je werknemer meldt zich ziek. Hij vermoedt dat het langer duurt dan een paar dagen. Jij ziet hem het liefste morgen weer op de werkvloer. Waar moet je aan denken? Klik hier.

Mag je werkgever jou verplichten vakantiedagen op te nemen?

NPO Radio 1, Toine en Blok, 28 april 2021

Klik hier om de aflevering te bekijken en te beluisteren.

npo radio 1

Je baas wil je deels ontslaan. Wat te doen?

FD Persoonlijk, 22 april 2021

Het gaat slecht met het bedrijf waar je werkt. Als je uren – dus ook loon – inlevert redden we het, zegt je werkgever. Wat doe je dan? Lees het hele artikel van Wilma van Hoeflaken waar ik input voor mocht geven. Klik hier voor de webversie. Of klik hier voor de pdf.

fd.persoonlijk

Ongewenst gedrag op de (online) werkvloer

PW.net, maart 2021

Voor PW. pro Insights gaf ik een interview over ongewenst en pestgedrag op de werkvloer. Klik hier om het te lezen. Op de website wordt daarnaast ook voor niet-leden een artikel hierover geplaatst. Klik hier.

Van zzp-er naar team, hoe zit dat en voorkom gedoe met personeel

Podcast CEO Chats, 1 en 8 maart 2021

Claimy interviewde mij in twee afleveringen over mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Ik geef tips en reageer op vragen van luisteraars. Klik om te luisteren: aflevering 1 via Spotify of via ITunes en aflevering 2 via Spotify of via Itunes.

ceochat

Gedumpt door je opdrachtgever? Leg je er niet bij neer

Zipconomy, 19 februari 2021

Je bent zelfstandig ondernemer. Een belangrijke opdrachtgever vertelt dat het werk stopt. Geen opzegtermijn, geen uitkoopregeling, geen zoveel maanden mee. Of toch wel? Je zou wel eens een duurovereenkomst kunnen hebben. Klik hier voor het hele artikel.

Een juiste toepassing van de cao, ook als er sprake is van samenloop

HR Rendement, februari 2021

Uw organisatie past mogelijk al jaren dezelfde cao toe, maar hoe weet u of dit nog steeds de juiste cao is? Kunt u van cao veranderen, bijvoorbeeld als er sprake is van een overgang van onderneming of als u de arbeidsvoorwaarden wilt wijzigen? Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig. Klik hier voor het hele artikel.

Thuiswerken verplichten? ‘Zonder wet is Koolmees kansloos’

NPO Radio 1, 5 februari 2021

Nu er een derde golf op ons af lijkt te komen, wil het kabinet verdere maatregelen nemen om die laatste kwart werknemers ook te stimuleren écht vanuit huis te gaan werken. Maar “zonder wet is Koolmees kansloos tegenover de bedrijven”, zegt Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat in Stax&Toine. Klik hier voor het artikel inclusief beeld- en audio.

NPO.radio1

Collega langdurig afwezig: mag je werkgever jou ‘zomaar’ extra werk opleggen?

AD, 20 januari 2021

Mag een werkgever het resterende personeel eigenlijk wel opzadelen met taken van een collega die voor lange tijd afwezig is? En hoe zit dat eigenlijk bij zwangerschapsverlof en een sabbatical? Ik gaf input. Klik hier voor het artikel van Sanne Wolters.

AD

BNR Zakendoen, over ‘Geen gedoe met personeel’

BNR Zakendoen, 18 januari 2021

Thomas van Zijl vroeg van alles over mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Luister hier naar het fragment.

BNR Zakendoen

Marieke mag van haar baas niet thuiswerken: ‘Durf er niets van te zeggen’

RTL Nieuws, 18 december 2020

Werk thuis tenzij het echt niet anders kan, zo was maandag wederom het devies van premier Mark Rutte. Maar wat als jouw werkgever je verplicht om naar kantoor te komen, ook al zou je je werk prima thuis kunnen doen? Klik hier voor het hele artikel.

RTL nieuws

5 tips om een reorganisatie voor te bereiden

Managementboek, 17 december 2020

Wat kun je als ondernemer met personeel doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een reorganisatie? Ik geef 5 tips. Lees mijn column via Managementboek.

Managementboek

Geen gedoe met personeel, de juridische kant van thuiswerken

Managementboek, 11 december 2020

Thuiswerken is zeker sinds corona niet meer weg te denken. Tips over Zoommeetings en -borrels en leidinggeven op afstand vliegen je om de oren. Maar hoe zit het juridisch gezien? Lees mijn column/opinie via Managementboek.

Managementboek

Zo kun je zwangerschapsdiscriminatie voorkomen

Women’s Health, 1 december 2020

Met deze tips weet jij precies hoe je ervoor zorgt dat jij daar niet bijhoort, of wat je kunt doen als je gediscrimineerd wordt. Lees hier het hele artikel door Floor Cuijpers.

Door na een reorganisatie

BNR Werkverkenners, 1 december 2020

Je hebt net afscheid genomen van een heel aantal dierbare collega’s en nu moet je er vol goede moed weer tegenaan. Hoe doet je dat, de draad oppakken na een forse reorganisatie? In deze BNR Werkverkenners tips voor de achterblijvers. Klik hier voor de podcast.

Advocaat Suzanne Meijers schrijft zichzelf naar expertstatus (en deelt haar ervaring)

Advocatie, 30 november 2020

Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers debuteerde afgelopen week met haar boek Geen gedoe met personeel. Gestaag blogt, schrijft en netwerkt ze aan haar expertstatus. Hoe doet ze dat? Erik Jan Bolsius beschrijft 7 tips. Meer lezen.

Advocatie

Interview Groeivoer Podcast

Groeivoer Podcast, 27 november 2020

Gerhard te Velde interviewt mij over ondernemen met personeel en mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Ik geef tips met af en toe een persoonlijke noot. Klik hier om te luisteren.

Groeivoer

Maak je arbeidsvoorwaarden coronaproof

PW.net, 17 november 2020

De manier waarop mensen hun werk doen heeft in 2020 grote veranderingen ondergaan. Dit maakt het noodzakelijk om het arbeidsvoorwaardenbeleid onder de loep te nemen. Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van PW. met het laatste HR-nieuws.

Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers – preview Managementboek

Managementboek, 11 november 2020

Geen gedoe met personeel geeft direct antwoord op issues waar je mee worstelt op de werkvloer. Eventuele problemen zie je eerder aankomen. Dat kan je veel gedoe, negatieve energie en uiteindelijk ook geld schelen. Een preview lees je hier.

Managementboek

Met deze checklist maak je een keurig dossier van een medewerker die niet goed functioneert

Sprout, 4 november 2020

Een expert in personeelszaken hoef je als ondernemer niet te zijn, maar een beetje kennis van zaken kan een hoop problemen voorkomen. Dat is de insteek van het een nieuw boek van arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers, waaruit we alvast een checklist over dossieropbouw delen. Lees hier het hele artikel.

Sprout

Thuiswerken: wie betaalt de koffie en de verwarming

FD Persoonlijk Magazine, 18 september 2020

Aanvankelijk dachten we dat thuiswerken tijdelijk was, maar inmiddels zitten velen nog steeds aan de keukentafel. Wat mag je van je werkgever verwachten? Een bureaustoel? Een goede cappuccino? Journalist Wilma van Hoeflaken interviewde een aantal experts en geeft direct bruikbare tips. Lees hier het hele artikel.

fd.persoonlijk

BNR Werkverkenners: payrolling

BNR Werkverkenners, 15 september 2020

Sinds de WAB in werking is getreden, gaat het slecht met payrollbedrijven. Mooi, want dat was precies de bedoeling? Of raken we een waardevolle arbeidsrelatievorm kwijt? Dat gaan we onderzoeken in BNR Werkverkenners. Klik hier om de hele podcast te beluisteren.

Mijn werk botst met mijn geloof, wat kan ik doen?

Algemeen dagblad, 8 september 2020

Journalist Harriot Voncken geeft tips over wat je kunt doen om het geloof met de werkgever in een werkvorm te passen. Klik hier voor het hele artikel.

AD

Payrollbedrijven worstelen met de wet en met zichzelf & Payrolling op zijn retour door nieuwe wet

Het financieel dagblad, 31 augustus en 1 september 2020

Het aantal payrollwerknemers loopt hard terug door de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Dit leidt tot veel creativiteit in een grijs gebied. Lees de hele artikelen via deze link en via deze link.

Koffiegeld is geneuzel

Telegraaf, 29 augustus 2020

Werkgevers: afspraken thuiswerken niet nodig. Vakbond FNV wil hierover onderhandelen, maar werkgeversvereniging AWVN vindt dat werkgevers wel iets anders aan hoofd hebben. Lees hier het hele artikel en mijn input.

Mag een werkgever je verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland?

RTL Nieuws, 17 juli 2020

De zomervakantie is aangebroken en steeds meer Nederlanders gaan op reis. Niet alle bedrijven zijn daar blij mee, maar mag jouw baas je verbieden om naar het buitenland te gaan, omdat hij of zij bang is dat je daar het coronavirus oploopt? Lees hier het hele artikel.

RTL nieuws

Ik wil terug naar kantoor, mag de baas dat weigeren?

RTL Nieuws, 24 juni 2020

Heeft een werknemer een poot om op te staan als hij terug wil naar kantoor, terwijl de werkgever hem liever laat thuiswerken? Lees hier het hele artikel.

RTL nieuws

Varen in de mist: waarom de ontslagboete geschrapt wordt, zonder te weten wat komt

RTL Z Online, 15 mei 2020

De boete op economisch ontslag, die nu nog geldt voor bedrijven die looncompensatie krijgen, wordt in de tweede fase van de steun waarschijnlijk geschrapt. Lees hier het hele artikel.

Moet mijn baas mijn thuiswerkkosten vergoeden?

NRC Handelsblad en NRC Next, 22 april 2020

Heb je recht op een koffievergoeding als je veel thuiswerkt en hoe zit dat met andere kosten die je nu (extra) maakt? Ik leverde input voor de rubriek consument & corona. Lees hier het hele artikel.

Meer drugs- en alcoholcontrole op de werkvloer

Arbeidsveiligheid.net, 20 april 2020

Moeten de mogelijkheden tot controle op drugs- en alcoholgebruik op de werkvloer vergroot worden? En hoe verhoudt zich dat tot de privacy van de werknemer? Lees mijn opiniebijdrage.

Hoog ziekteverzuim door corona, wat kan je doen?

NWST, 17 april 2020

Ik werd geïnterviewd over ziekteverzuim in deze vreemde tijden. Lees hier het hele artikel.

Waarom het coronavirus meer flexibiliteit vergt van werkgevers én werknemers

NWST, 31 maart 2020

In dit artikel voor de groenste uitgeverij gaf ik aan dat het beginsel van goed werkgeverschap en werknemerschap meer gebruikt wordt in deze rare tijden. Lees hier het hele artikel.

Zij vonden de liefde op het werk: ‘Onze collega’s hadden het allang door’

AD, 14 februari 2020

Liefde op de werkvloer is niet ongewoon, maar kan ook riskant zijn. Ik gaf input en tips aan een journalist Sofie Rozendaal van het AD. Lees hier het hele artikel.

AD

Moeten vaste contracten weer de norm worden?

Metro, 23 januari 2020

Wat is mijn commentaar op sommige adviezen van de commissie Borstlap? Ik gaf input aan een journalist van Metro. Lees hier het hele artikel.

Wablief? Dit merk jij van de nieuwe arbeidsmarktwet

RTL Z, 18 december 2019

Naast arbeidsrechtmarktexperts als minister Wouter Koolmees en andere arbeidsrechtadvocaten mocht ik aanschuiven in de uitzending van RTL Z waarin de WAB wordt toegelicht en bekritiseerd. Kijken doe je via deze link.

Werkcode van banken en verzekeraars: vernieuwend of een reclamepraatje? 

RTL Z Online, 11 december 2019

RTL Z Online vroeg mijn input over de werkcode van banken en verzekeraars. Vond ik de werkcode vernieuwend of een reclamepraatje?

Is een werkgever aansprakelijk voor een burn-out? 

NU.nl, 4 december 2019

NU.nl zocht contact met mij met de vraag of een werkgever aansprakelijk kan worden gehouden voor een burn-out.

Kan je die IVF niet in je vrije tijd doen?

NRC, 8 november 2019

NRC Handelsblad interviewde mij over IVF trajecten in combinatie met een drukke baan.

Relaties op de werkvloer 

NRC, 6 november 2019
het Financieel Dagblad, 7 november 2019
de Volkskrant, 4 november 2019

Voor NRC, het Financieel Dagblad en de Volkskrant werd ik geïnterviewd  over relaties op de werkvloer in verband met de baas van McDonald’s die ontslag
kreeg omdat hij een verhouding had met zijn ondergeschikte.

Personeel uitzwaaien 

BNR Nieuw sradio, 8 oktober 2019

Ik leverde een bijdrage aan de BNR Podcast Werkverkenners over hoe je personeel uitzwaait.

Veel mogelijk, weinig duidelijk: de flexschil is
vaak een kluwen

Het Financieel Dagblad, 14 september 2019

Het Financieel Dagblad interviewde mij over de perikelen rondom het hebben van een flexibele schil. Het artikel ‘Veel mogelijk, weinig duidelijk: de flexschil is vaak een kluwen’ van FD journalist Elfanie toe Laer lees je via deze link.

Keiharde strijd over arbeidsvoorwaarden

Twinkle Magazine, 30 augustus 2019

Twinkle Magazine interviewde mij over Picnic die een e-commerce cao wil. De pdf lees je hier en online kun je het artikel lezen via deze link.

Slapend houden of wakker maken? 

HR Rendement, april 2019

In het tijdschrift voor HR professionals HR Rendement schreef ik een artikel over slapende dienstverbanden.

Medisch ziek of situatief? 

HR Rendement, februari 2019

In het tijdschrift voor HR professionals HR Rendement schreef ik een artikel over medische of situatieve arbeidsongeschiktheid.

Ziek, geen ontslag of vergoeding: werknemers
vast in slapend dienstverband 

RTL Z Online, 25 januari 2019

RTL Z Online vroeg mijn mening over slapende dienstverbanden.

Voor RTL Z Nieuws werd ik geïnterviewd over het slapend dienstverband en wat het financiële nadeel op dit moment is voor MKB’ers. Bekijk het item hier.

Stiekeme geluidsopname vaker ingezet als bewijslast bij ontslag

RTL Z Online, 9 januari 2019
Radar, 17 januari 2019

Begin 2019 vroeg RTL Z Online naar mijn ervaring met het maken en gebruiken van geluidsopnames op de werkvloer. Radar sprong daar op in en interviewde
me ook over de vraag of je gesprekken met je baas mag opnemen.


Ziekteverzuim? Zo kun je er het beste mee omgaan 

De Ondernemer, 8 november 2018

In november 2018 gaf ik een tip aan De Ondernemer over hoe je het beste met ziekteverzuim kunt omgaan.

Contracten Ryanair personeel ‘bizar’ 

RTLZ online, 28 september 2018

Ook over de kwestie van de piloten bij Ryanair werd ik geïnterviewd door RTL Z online.

Re-integratie van zieke werknemers 

RTLZ online, 17 augustus 2018

BNR Nieuwsradio
Voor RTL Z online  en BNR Nieuwsradio werd ik geïnterviewd over re-integratie van zieke werknemers.


Hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt
op het werk? 

NRC Handelsblad, 24 maart 2018

Ik werkte mee aan een interview voor NRC Handelsblad over #MeToo en seksuele intimidatie op de werkvloer.