• Home
  • Gratis tips
  • Over Suzanne
  • In de media
  • Training en Spreker
  • Blog
  • Voor werkgevers
  • Voor werknemers
  • Voor HR-Professionals
  • Contact
Blog
16 april 2021
Zieke werknemer

Arboarts of bedrijfsarts – een belangrijk verschil?

Als je werknemer langer ziek is dan een paar dagen dan schakel je de bedrijfsarts in. Dat is inmiddels wel bekend (en lees anders hier even na hoe het zit met re-integratieverplichtingen).

Maar hoe vaak gebruik jij de term Arboarts daar waar je bedrijfsarts bedoelt? Ik gok: vaak. Op zich niet zo erg trouwens, maar het kan wel leiden tot verwarring. Belangrijker nog is dat je weet dat er een groot verschil is tussen deze twee types.

In dit blog leg ik – met wat hulp – uit wat het verschil is en wat het verschil juridisch gezien inhoudt.

Wat is een bedrijfsarts?

In het kader van mijn e-book ‘Hoe ga je om met zieke werknemers’ editie 2021 interviewde ik een aantal deskundigen op het gebied van ziekteverzuim. Daarin geef ik ook het woord aan een bedrijfsarts. Hij stelt het volgende:

‘Bedrijfsarts is een geregistreerde en beschermde titel. Elke arts mag zich echter Arboarts noemen. Allebei mogen zij advies geven in het kader van ziekteverzuim en arbeids(on)geschiktheid. Maar een Arboarts werkt doorgaans onder de supervisie van de bedrijfsarts.’

Een Arboarts is dus geen bedrijfsarts. Is dat erg?

In een opname van het interview – te zien via deze link – vraag ik de bedrijfsarts ook nog of het advies van een bedrijfsarts meer waard is dan het advies van een Arboarts.  Daarop zegt hij dat dat niet zo is, ook omdat beiden op dezelfde manier verantwoordelijk en aansprakelijk zijn voor hun handelen. De Arboarts werkt onder de supervisie bedrijfsarts en dat heeft te maken met kwaliteit en veiligheid.

Dit antwoord kon rekenen op een reactie.

Het verschil tussen een Arboarts en bedrijfsarts

Want het verschil is er wel degelijk en dat kan groot zijn, zo stelt Diederik Gallas, directeur van Gezond in Bedrijf Business School en schrijver van de ‘Verzuim- en re-integratiegids’.

Hij vindt het jammer dat de door mij geïnterviewde bedrijfsarts het onderscheid tussen de bedrijfsarts en de Arboarts niet duidelijker maakt. Gallas stelt:

‘Bij een Arboarts heb je namelijk geen idee wat deze voor achtergrond heeft. Dat versterkt de verwarring die er al is. Art.14 Arbowet legt het medisch oordeel in principe alleen bij de bedrijfsarts. En dat is niet voor niks’.

Hij vervolgt: ‘bij een bedrijfsarts weet je wat die is, BIG-registratie, wat die heeft gedaan (een vierjarige specialisatie) en wat die wettelijk mag. Een Arboarts is een zwart gat. Dat kan van alles zijn, maar één ding weet je zeker: het is geen bedrijfsarts. Een Arboarts werkt altijd in taakdelegatie van de bedrijfsarts. Dus, als de Arboarts iets roept is de bedrijfsarts de supervisor en de eindverantwoordelijke. Maar elke andere taakgedelegeerde kan iets roepen onder de vleugels van de bedrijfsarts. Eigenlijk is een Arboarts niets anders dan een taakgedelegeerde die bepaalde in een contract vastgelegde taken heeft.’

Een Arboarts is dus wel een arts, maar hij heeft de specialisatieopleiding van bedrijfsarts niet gedaan en/of niet afgerond. Het verschil kan dus groot zijn.

Heeft dat dan effect op het re-integratieadvies?

Het verschil wil niet zeggen dat een advies van de Arboarts niets waard is. Zeker niet als dat onder goede supervisie tot stand is gekomen. Ik moedig werknemers ook niet aan om elk oordeel van een Arboarts onder een vergrootglas te leggen. Er zijn zoveel meer aspecten om rekening mee te houden.

Maar let als werkgever met name op als een werknemer het oordeel over zijn arbeidsgeschiktheid betwist en jij op basis daarvan geen loon meer betaalt. Het kan dan zeker geen kwaad extra te checken bij de Arbodienst of bij de arts zelf hoe het advies tot stand is gekomen. Het effect kan namelijk groot zijn in een juridische procedure. Dat is onlangs weer gebleken.

Hoe plaatsen we het verschil verder in juridisch perspectief?

Een werknemer ontving geen loon, omdat de Arboarts had gezegd dat hij niet ziek was. Het feit dat de werknemer niet kwam werken, kwam daarom voor zijn rekening, aldus deze werkgever. De werknemer teerde in op zijn verlofsaldo en kreeg geen salaris uitbetaald. De zaak kwam voor de rechter en daarna voor het Hof Arnhem-Leeuwarden.

De werkgever had een oordeel van een verzekeringsarts van UWV in de procedure gebracht. Die arts vond de werknemer wel arbeidsongeschikt. In die zaak kende het hof vervolgens meer gewicht toe aan het rapport van de verzekeringsarts van het UWV dan aan dat van de Arboarts.

Een belangrijk onderdeel van het oordeel had te maken met het feit dat de werknemer niet gezien is door een bedrijfsarts (een gespecialiseerd arts), maar door een Arboarts (een basisarts), en dat de Arboarts geen contact heeft gehad (en ook niet wilde) met de huisarts, terwijl de verzekeringsarts van het UWV die wel raadpleegde.

Kortom, het Hof hecht in deze zaak wel degelijk meer waarde aan een oordeel van een bedrijfsarts dan aan dat van een Arboarts.

*Lees in dit blog meer over second opinions en het verschil tussen een second opinion en deskundigenoordeel.

En nu? Advies Arboarts of bedrijfsarts?

Een advies van een bedrijfsarts is over het algemeen meer waard dan het oordeel van een Arboarts. Raadpleeg bij discussie over een uitleg altijd vooraf de bedrijfsarts en/of je Arbodienst.

Een laatste tip

Ik geef regelmatig online masterclasses over dit onderwerp. Ik geef regelmatig online masterclasses over dit onderwerp. Meer informatie vind je op deze pagina.

 

 

Foto: Markus Frieauff op Unsplash

Deel dit

Reacties

  1. peter engelen schreef:
    20 april 2021 om 17:18

    “…..en dat de Arboarts geen contact heeft gehad (en ook niet wilde) met de huisarts, terwijl de verzekeringsarts van het UWV die wel raadpleegde…..”.

    In deze maakt het dus niet uit of het nu de arboarts was of een bedrijfsarts die de huisarts niet heeft gesproken. De rechter weegt hier zwaarder dat de huisarts is gebeld door de verzekeringsarts…..en en dat dat niet is gedaan door in dit geval de arboarts… maar zijn oordeel zou hetzelfde zij als het een niet was gedaan door een bedrijfsarts.

    De weging is hier niet gebaseerd op arbo- of bedrijfsarts.

    Dit alles dus los van de vraag of het bellen van de huisarts nu wel nodig was.

    Beantwoorden
    1. Suzanne Meijers schreef:
      21 april 2021 om 08:44

      Beste Peter,
      Het stukje dat jij uit de uitspraak citeert, klopt met jouw redenatie. En we zullen nooit weten of het van doorslaggevend belang zou zijn als de werknemer gezien was door een bedrijfsarts. Belangrijk is wel dat het Hof de verschillende onderdelen cumuleert. Dus vergeet niet de zinsnede ervoor: ‘met het feit dat de werknemer niet gezien is door een bedrijfsarts (een gespecialiseerd arts), maar door een Arboarts (een basisarts), en …’.
      Fijne dag en vriendelijke groet,
      Suzanne Meijers

      Beantwoorden
  2. Lucas van Druben schreef:
    28 april 2021 om 07:51

    Ik vind sommige arboartsen beter als arts in het verzuim dan sommige bedrijfsartsen maar er blijft juridisch verschil en verantwoordelijkheid.
    Ik check altijd even het bigregister of het arboarts of bedrijfsarts is

    Beantwoorden
    1. Suzanne Meijers schreef:
      28 april 2021 om 07:55

      Goede aanvulling!

      Beantwoorden
  3. M. Bransma schreef:
    26 juli 2022 om 15:06

    Hoi,

    Ik had een vraag. Is een bedrijfsarts ook een keuringsarts?

    Zo ja, wat zijn de verschillen tussen hen?

    Bv. Wat voor taken voert een bedrijfsarts uit en welke taken een keuringsarts?

    En wanneer schakel je een keuringsarts in?

    Ik hoor graag van u

    Beantwoorden
    1. Suzanne Meijers schreef:
      27 juli 2022 om 11:53

      Goedemorgen, bedoelt u met een keuringsarts een verzekeringsarts van het UWV of een arts die bijvoorbeeld keuringen verricht voor het CBR? Van die laatste weet ik niets in relatie tot het arbeidsrecht en ten aanzien van de eerste zijn er genoeg verschillen te noemen. Idee voor een ander blog. Dus wie weet komt dat onderwerp nog eens voorbij. Fijne dag!

      Beantwoorden
  4. Rob schreef:
    5 oktober 2022 om 17:07

    Hallo,op mijn werk zijn ze overgestapt op een nieuwe arbodienst en heb ik daar geen contact gehad met een bedrijfsarts maar kreeg gelijk het eerste consult bij een taakgedelegeerde en zei is Physician Assistant, volgens de richtlijnen van de NVAB klopt dit allemaal niet en hoort de werknemer ingelicht te worden over taakdelegatie. Ook in de mail die ik krijg wordt zei benoemd als taakgedelegeerde bedrijfsarts onder supervisie van bedrijfsarts en die titel vind ik ook misleidend omdat het woord arts beschermd is en zei geen BIG registratie heeft als arts dus waarom niet gewoon de taakgedelegeerde van de bedrijfsarts. Ik heb hierover een mail gestuurd naar mijn werkgever en de Arbodienst en krijg gewoon geen antwoord op mijn vragen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

  • Arbeidsovereenkomst
  • Arbeidsrelatie
  • Reorganisatie
  • Zieke werknemer

Download gratis e-book

‘Hoe ga je om met zieke werknemers?’

Hoe ga je om met zieke werknemers die meer hebben dan alleen een griepje? In dit gratis E-book editie 2022 belicht ik in 16 artikelen de juridische perspectieven en komen verzuimexperts aan het woord.

Download

Best gelezen blogs

  • arbeidsrecht 2023 Arbeidsrecht in 2023
  • arbeidsrecht 2022 Hoogtepunten arbeidsrecht 2022
  • 1% ziek 1% ziek houden – goed idee?

Geen gedoe met personeel

ARBEIDSRECHT VOOR ONDERNEMERS

Geen gedoe met personeel bevat belangrijke arbeidsrechtelijke thema's en is vroeg of laat relevant voor iedere ondernemer met personeel. Inclusief praktische tips en handige checklists. Bestel direct je exemplaar!

Meer info en bestellen

Inschrijven voor de Arbeidsrecht Nieuwsbrief

ja graag!

Recente reacties

  • Suzanne Meijers op Leaseauto als arbeidsvoorwaarde?
  • Bas Reijnen op Leaseauto als arbeidsvoorwaarde?
  • Suzanne Meijers op Leaseauto als arbeidsvoorwaarde?

elke twee weken GRATIS TIPS ontvangen?

ja graag!
  • Brigittenstraat 22
  • 3512 KM Utrecht
  • 030 - 307 44 61
  • KvK 83101624
    BTW NL862727236B01
  • Cookiebeleid
    Privacyverklaring Suzanne Meijers Arbeidsrecht Advocaat B.V.

Geen gedoe met personeel

ARBEIDSRECHT VOOR ONDERNEMERS

Over het aannemen van personeel tot het ontslag en alles er tussen in. Inclusief 9 (!) handige checklists.

Bestel nu
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}