Werken met lijstjes doe ik graag. Maar een blogoverzicht of een jaaroverzicht maakte ik niet eerder. Waarom dan nu wel? Simpel. Ik had er zin in.
Aan het begin van dit blog lees je een terugblik. Maar misschien nog belangrijker voor jou als lezer: ik geef ook alvast een vooruitblik naar wat je te wachten staat in 2022. Als het om arbeidsrecht gaat dan.
En natuurlijk met de disclaimer dat ik helaas geen glazen bol heb.
Terugblik arbeidsrecht 2021
Ik begin dit overzicht eerst met een korte terugblik naar welke blogs jullie het meest lazen. En ik sluit de terugblik af met enkele hoogtepunten.
Top 3 best gelezen blogs
Welke blogs lazen jullie het meest? Dit is de top 3 van de blogs die het meest in de smaak vielen dit jaar.
1. Mag je een werknemer 1% ziek houden?
Met stip op 1. Als je een zieke werknemer hebt, kun je soms twijfelen of die persoon wel echt hersteld is. Dat kan uit zorg zijn voor de medewerker, maar kan ook zijn omdat het re-integratieproces vervelend verliep en je zodoende uit voorzorg het zekere voor het onzekere neemt. Je denkt daarmee de duurzaamheid van het herstel te kunnen testen.
Maar wat is nu wel en niet geoorloofd als het gaat om 1% ziek houden of de zogenaamde ‘duurzaamheidstoets’? Lees hier mijn blog die ik ook nog even een update heb gegeven.
2. Wanneer wordt passende arbeid bedongen arbeid?
In het verlengde van nummer 1 ligt het onderwerp van de passende arbeid die bedongen arbeid wordt. Passende arbeid die werknemer verricht kan namelijk expliciet, maar in sommige gevallen ook stilzwijgend de bedongen arbeid worden.
Als dat zo is en je werknemer wordt opnieuw ziek ben je als werkgever opnieuw verplicht loon door te betalen. Las je ‘m nog niet? Klik hier om te lezen hoe het zit.
3. Wat als je werknemer vastzit?
Omdat het een beetje saai lijstje wordt met alleen maar arbeidsongeschiktheidsblogs sla ik de echte nummer 3 over. Maar dat de nieuwe nummer 3 dan een blog over detentie zou zijn, had ik nu ook weer niet verwacht. Wat als je werknemer vastzit werd heel vaak aangeklikt. Zal het sensatie zijn of toch noodzaak om te lezen? Het zijn vreemde tijden, maar hopelijk niet zodanig dat werknemers vastzitten.
Het is een golden oldie die wel een update met jurisprudentie kan gebruiken, maar de strekking is nog steeds hetzelfde. De tips kun je zeker blijven gebruiken. En een aanpassing volgt in 2022. Beloofd. Klik hier om te lezen.
Persoonlijke hoogtepunten
Ik werk al bijna 20 jaar – in mei 2022 is het zo ver – in het arbeidsrecht. Simpelweg het leukste rechtsgebied dat er is. Daarom volg ik de ontwikkelingen op de voet. Dan kan ik jou weer informeren via mijn blogs, maar sinds iets meer dan een jaar ook via een boek.
Ik wil je hartelijk danken als jij mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’ kocht. En het boek kreeg in maart 2021 daardoor ook nog eens een tweede druk. Met recht een hoogtepunt van mijn jaar. Meer info over mijn boek vind je hier. Direct bestellen kan via deze link.
Daarnaast leverde ik maar liefst meer dan 30 keer een bijdrage aan de media. De ene keer wat uitgebreider dan de andere keer. Hoe dan ook vind ik het superleuk om het arbeidsrecht in keukentafeltaal te duiden. Klik hier om mijn bijdragen aan de media te lezen en/of te luisteren.
En voor 2022 blijft er genoeg te volgen aan ontwikkelingen. Mooi bruggetje naar een vooruitblik. Wat kun je volgend jaar aan arbeidsrechtnieuws verwachten?
Vooruitblik arbeidsrecht 2022
Waar moet je alvast aan denken als het gaat om veranderingen? Ik geef 3 tips. En wat heb ik voor jou in petto? Ik begin met dat laatste. Ook in de vorm van 3 tips.
1. E-book ‘Hoe ga je om met zieke werknemers?’
Als ik voor elke keer dat ik een bericht kreeg van een verzuimspecialist dat ik geen zieke werknemers mag zeggen een euro kreeg dan was ik nu niet rijk, maar had ik toch wel een goede fles champagne kunnen kopen. Natuurlijk hebben ze gelijk. Maar in de spreektaal en in de juristerij gebruik ik toch liever zieke werknemers in plaats van verzuimende werknemers of arbeidsongeschikte werknemers.
Maar wat interessant is voor jou is dat ik – iets later dan gebruikelijk – begin volgend jaar weer een herziene uitgave van mijn e-book ‘Hoe ga je om met zieke werknemers’ publiceer.
Download de gratis tips hier als je het nog niet deed. Als je mijn nieuwsbrief ontvangt, zie je de nieuwe versie vanzelf verschijnen, zodra die beschikbaar is.
2. Gratis download dossieropbouw
Er komt een nieuwe download aan over dossieropbouw. Dat wil je niet missen. Als je je inschrijft voor mijn tweewekelijkse tips – oftewel mijn nieuwsbrief – dan ontving je ‘m inmiddels al. Of klik hier voor een directe download.
3. Masterclasses arbeidsrecht
Naast de trainingen die ik voor opdrachtgevers, zoals Loyalis, Falke & Verbaan en Lexlumen verzorg, gaf ik in 2021 vijf online masterclasses over het arbeidsrecht.
In het eerste halfjaar van 2022 staan er alvast drie online masterclasses op de planning. Op 10 februari a.s. begin ik met de masterclass dossieropbouw. Gevolgd op 7 april en 2 juni door ‘zieke werknemer en ontslag’ en een nieuwe, namelijk eentje over ontslag op staande voet (misschien in een andere volgorde).
Meer informatie en/of opgeven: klik hier. Of mail me op een wachtlijst te komen voor de opvolgende onderwerpen. Noteer de data vast om er live online bij te zijn. Maar ik maak in 2022 ook replays. Geen reden om je niet aan te melden dus.
Arbeidsrechtnieuws om te volgen
Het is handig om alvast stil te staan bij de drie aankomende veranderingen. Deels heb ik hier geen glazen bol bij nodig, omdat het wetgeving is dat op de planning staat. Maar een en ander zal zich in de rechtspraak nog wel uitkristalliseren. Zo blijft het arbeidsrecht lekker in beweging.
1. Studieovereenkomst en scholingsplicht
Lees in mijn blog waar je nu rekening mee moet houden in het kader van een studieovereenkomst. Vanaf 1 augustus 2022 komt hier – deels – verandering in. Dat houdt kort samengevat het volgende in.
Als je verplicht bent om scholing op basis van de wet of cao aan te bieden dan is de scholing voor de werknemer kosteloos. Ook is de gevolgde opleidingstijd dan als arbeidstijd te beschouwen.
Dat kan dus met zich meebrengen dat een gesloten studieovereenkomst niet meer rechtsgeldig – en dus nietig – is. Ook een verrekeningsbeding is dan nietig. Het maakt dan niet uit dat je werknemer zelf opzegt. Per 1 augustus 2022 hebben deze regels directe werking. Er is geen overgangsrecht.
Maar als de scholing niet verplicht is, is bovenstaande niet aan de orde.
2. Verbod op verbod op nevenwerkzaamheden
Nee, dit is geen schrijffout in het subkopje. Er komt per 1 augustus 2022 een verbod op het verbod op nevenwerkzaamheden. Gelukkig ligt het iets genuanceerder.
Het nevenarbeidbeding is – anders dan het concurrentiebeding – nu niet opgenomen in de wet. Naleving verbod nevenwerkzaamheden wordt zonder veel discussie opgelegd door rechters. Lees in mijn blog meer over de huidige stand van zaken.
Per 1 augustus 2022 krijgt het nevenarbeidbeding een plaats in de wet. Daaruit volgt dan dat een verbod op nevenwerkzaamheden nietig is, tenzij het beding gerechtvaardigd kan worden vanwege objectieve redenen of als hiervan wordt afgeweken bij cao.
Wat zou zo’n objectieve reden dan kunnen zijn? Denk dan aan gezondheid en veiligheid, de bescherming van de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, de integriteit van overheidsdiensten of het vermijden van belangenconflicten. Maar het kan net zo goed gaan om een beroep op de Arbeidstijdenwet. Dit is zo’n kwestie van de glazen bol. We weten nog niet hoe de invulling precies gaat zijn.
Klik hier voor mijn artikel van maart 2022 in het tijdschrift voor HR specialisten HR Rendement met als titel ‘Verbod op het verbod op nevenwerkzaamheden?’.
3. Wet betaald ouderschapsverlof
En als derde tip: per 2 augustus 2022 treedt de wet betaald ouderschapsverlof in werking. Wat je daarover moet weten, lees je in het blog van Selwyn Donia. Klik hier.
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht
Blijf up-to-date voor 2022 en abonneer je op mijn tweewekelijkse tips oftewel mijn nieuwsbrief. Schrijf je in via mijn homepage (onderaan). Als cadeau ontvang je mijn checklist reorganisatie.
Foto: Merel Mollema