Je werknemer is al een tijdje ziek. Hij wil wel met vakantie. Van de bedrijfsarts moet je zieke werknemer starten met passende arbeid.
Hij trekt zich daarvan niets aan en boekt zijn vakantie toch. Je waarschuwt hem nog. Hij reageert door te zeggen dat je kunt zeggen wat je wil, maar dat hij hoe dan ook gaat, met of zonder jouw toestemming.
Welke maatregelen kun én moet je treffen?
Stuur eerst een schriftelijke waarschuwing waarin je hem oproept te verschijnen om de re-integratiewerkzaamheden te verrichten.
Reageert je zieke werknemer niet? Dan kun je denken aan het opschorten of stopzetten van loon. Hoe dat werkt, lees je hier.
Wat als je zieke werknemer zonder je toestemming gaat?
Of hij gaat langer dan je toestemming gaf. Dan kun je volgens deze uitspraak zelfs een ontslag op staande voet geven.
De rechter oordeelde daar dat het ontslag op staande voet stand hield.
Ontslag op staande voet kan toch niet zomaar?
Dat klopt. Raadpleeg altijd een arbeidsrechtspecialist voordat je hier zelfs maar over nadenkt.
In de uitspraak die ik hiervoor aanhaalde, had de zieke werknemer toestemming om met vakantie te gaan tot 27 februari 2018. Daarna moest hij starten met passend werk.
Maar hij verscheen niet op zijn werkplek in die week erna. Als werkgever riskeer je een loonsanctie als je niet voldoet aan je verplichtingen in het kader van de re-integratie. Dit vond de kantonrechter erg belangrijk. Ook dat vast stond dat de werknemer in dit geval geen toestemming had om zo lang met vakantie te gaan.
Het ging dus niet zo zeer om het niet meewerken aan re-integratie, waar dus andere maatregelen gepast zijn, zoals opschorting en/of stopzetten van loon. Het ontslag op staande voet hield stand omdat geen sprake was van weigering van passende arbeid, maar van weloverwogen ongeoorloofd verzuim van werknemer.
Wat als hij wel toestemming had om met vakantie te gaan?
Dan leg ik in dit blog uit hoe het zit met de opbouw en opname van vakantiedagen van zieke werknemers.
Meer lezen over hoe je omgaat met je zieke werknemer?
Download via deze link mijn gratis E-book waarin ik aan de hand van tien voorbeelden uitleg over hoe je omgaat met zieke werknemers. Ook andere specialisten komen aan het woord.
En jij? Hoe ga jij om met zieke werknemers die met vakantie willen?
Ha Suzanne,
Ik ben welliswaar geen werkgever, maar ik lees je e-mails en vind ze interessant.
Ik ben gewoon een zieke werknemer wiens werkgever een loonsanctie heeft opgelopen door gewoon helemaal niets te doen.
Na 6 maanden loonsanctie heb ik de werkgever voorgesteld nu te starten met re-integratie volgens poortwachter of te wachten na de loonsactie tot de rechtbank het verplicht.
4 weken gestart met re-integratie volgens poortwachter.
Beter laat dan nooit.
Dank voor het compliment. Wat onbegrijpelijk zeg. Goed dat er nu wel gestart is met de re-integratie. Succes!
Ik heb hetzelfde meegemaakt. Een zieke werknemer wilde opeens op vakantie gaan, zonder mijn toestemming. Niet leuk natuurlijk. Omdat hij een normaal een trouwe werknemer was en goed werk leverde heb ik het bij een waarschuwing gelaten.
Ik heb uw blog aandachtig gelezen maar heb een vraag…
hoe zit het als de zieke werknemer het niet eens meld dat deze op vakantie gaat?
Werkgever hoort via de arbo dat de werknemer op vakantie gaat maar hoort niets van de werknemer.
Dat is niet zoals het hoort. De werknemer moet wel toestemming vragen om met vakantie te gaan of in ieder geval zijn wens hierover kenbaar maken, ook als hij ziek is. Zou je kunnen stellen dat de werknemer ervan uit mocht gaan dat hij na toestemming van de Arbodienst vanzelf ook toestemming had vanuit de werkgever? Check eerst goed bij de Arbodienst hoe de communicatie hierover is gegaan. Afhankelijk van de uitkomst hiervan raad ik aan wel het gesprek met de werknemer aan te gaan en/of een waarschuwing te sturen hoe het opnemen van vakantiedagen is geregeld. Haak daarbij ook aan op wat geregeld is in de arbeidsovereenkomst en eventuele cao. Laat het vooral weten als er nog vragen zijn na contact met de Arbodienst of anderszins.
Groeten en fijne dag,
Suzanne Meijers
Ik heb een vraag:
Mijn man moest vanwege een handoperatie 6 weken in de ziektewet van het ziekenhuis en de fysiotherapeut.
Dit alles is doorgegeven aan de werkgever.
Nu viel de bouwvak, 3 weken vakantie in de ziektewet.
Is hij deze dagen nu kwijt of moet de werkgever deze netjes terug boeken.
Hij is na de ziektewet weer aan het werk gegaan en is later beter gemeld door de werkgever.
M.v.g. Hetty
Hallo Hetty,
In principe geldt dat de dagen worden afgeschreven van zijn verlofsaldo als hij gebruik maakt van zijn vakantie. Kan hij niet met vakantie, omdat medische redenen hem bijvoorbeeld belemmeren? Dan vervalt zijn aanspraak op het minimum aantal dagen in beginsel niet. Voor bovenwettelijke dagen kan een afwijkende afspraak gemaakt zijn. Ik heb de cao niet gecheckt en de vraag beantwoord in algemene zin op basis van de wet. In de cao zou ook nog een richting in kunnen staan.
Mijn advies: ga in overleg met de werkgever. En als dat niet goed gaat, heeft uw man misschien een rechtsbijstandsverzekering of vakbondlidmaatschap waar u bijstand van kunt krijgen.
Succes en hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Wat als je 50% werkt, moet je dan ook vakantie overleggen?
Ik werk in het onderwijs en ben net naar 50% gegaan. Over 2 weken is het voorjaarsvakantie en ik heb een jaar geleden een paar sagen weg geboekt. Moet ik dit met mijn werkgever bespreken?
Beste Chantal,
Ja, dat raad ik zeker aan.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Goedemiddag,
ik heb een vraag: wij hebben een zieke werknemer die in mei geopereerd is aan zijn hand. Hij heeft langer dan verwacht in de ziektewet gelopen. hij heeft in de zomer 6 weken vakantie opgenomen en na de vakantie is hij begonnen te werken met 2 uur per dag met de bedoeling dit na 2 weken op te bouwen naar 4 uur per dag. Tot zo ver alles goed. 3 weken na de vakantie besluit hij ’n week te gaan mountainbiken voor een goed doel. Hij heeft aan de ons (werkgever) geen toestemming gevraagd. Hij werd volgens schema in die week 50% hersteld gemeld.
Hij krijgt tijdens het mountainbiken een ongeluk en met 3 gebroken ribben en ziekenhuisopname als gevolg. Ik moest hem weer 100% arbeidsongeschikt melden met alle gevolgen van dien: hogere premie verzuimverzekering, nog langer personeel tekort wat weer belastend is voor het overige personeel enz enz
Wat kan ik hiermee als werkgever?
Goedemiddag, wat een ellende. Het voert een beetje te ver om een reactie op deze situatie onder mijn blog te geven. Bel me gerust op 030 3074461 voor een kort vrijblijvend gesprek.
Zieke werknemer gaat zonder overleg met vakantie
Mag werkgever de dagen in mindering brengen
Mijn antwoord duurde even, maar ik schreef een blog over zieke werknemer en vakantie. Daarin staat het antwoord. Lees mijn blog via deze link.
Als een zieke medewerker op vakantie wil en de bedrijfsarts geeft aan dat het voor zijn herstel goed zou kunnen zijn, kan de werkgever het dan nog weigeren?
Dan ligt het voor de hand om toestemming te geven. De bedrijfsarts zegt dan met zoveel woorden dat het opnemen van vakantie de re-integratie niet frustreert. Zegt de bedrijfsarts wel dat de re-integratie activiteiten belemmert? Dan raad ik af om toestemming te geven. Je kunt altijd nog even extra checken bij de bedrijfsarts als je twijfelt. En verder is mijn andere blog van vandaag misschien handig. Klik hier.
Hoe zit het met een werknemer die geen vakantie opgeeft maar je wel ziet dat weg is geweest. Dus totaal geen communicatie. Hier loop ik op vast, niemand kan zeggen hoe ofwat daarnaast betwist ze haar ziekte door dingen te ondernemen wat eigenlijk onmogelijk is vanuit vanuit de bedrijfsarts.
Ik heb hier bewijzen van, niemand weet hoe of wat.
Wat een op zijn zachtst gezegd vervelende kwestie. Mijn advies is om een arbeidsrechtspecialist te raadplegen die alle stukken en informatie verkrijgt. Diegene zou je op weg moeten kunnen helpen in dit specifieke geval. Veel succes gewenst.
Ik ben momenteel arbeidsongeschikt, ik heb half januari een vakantie gepland staan(in Nederland ). Toevallig vlakbij de kliniek waar ik behandeld wordt, ik krijg ook tijdens mijn vakantie hier een behandeling. Het bedrijf is in januari gesloten. Mogen er voor deze vakantie verlofdagen worden afgeschreven?
Mijn advies is om dit in goed overleg met de bedrijfsarts en de werkgever af te stemmen wat in dit specifieke geval redelijk is. Sterkte.