Re-integratieverplichtingen en de Wet verbetering poortwachter: saai. De kans is groot dat dit je eerste gedachte is.
Maar als één van je werknemers ziek wordt, kom je er niet onderuit. Je krijgt dan namelijk te maken met re-integratieverplichtingen. Ook komt de definitie Wet verbetering poortwachter ongetwijfeld voorbij.
Wat houdt dat dan kort gezegd allemaal in? En belangrijker: hoe ga je ermee aan de slag? Ik leg het uit en geef je aan het einde 5 tips om direct in de praktijk te brengen.
Wat is de Wet verbetering poortwachter?
Eigenlijk is dit meer dan één wet. Het is een verzameling van verschillende wetten en wetsartikelen. Denk aan artikelen uit het Burgerlijk Wetboek, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, beter bekend als de WIA.
Nogmaals, het klinkt saai. Maar toch wil je hier meer over weten.
Hoe zit het met de re-integratieverplichtingen?
Jij en je zieke werknemer hebben namelijk allebei verplichtingen op basis van die Wet verbetering poortwachter. De bedoeling achter die wet(ten) is om het aantal werknemers dat langdurig ziek is te verminderen.
Daarom moet je als werkgever snel aan de bak om het verzuim van je personeel te verkorten. En dus om de zieke werknemer z.s.m. te laten re-integreren.
En natuurlijk ben jij er zelf ook bij gebaat als je werknemer niet te lang ziek is. Je betaalt een zieke werknemer namelijk 104 weken lang in ieder geval 70% van zijn loon door. Lees daarover meer in dit blog.
Bovendien wil je voorkomen dat UWV je een loonsanctie oplegt, omdat jij jouw aandeel in de re-integratieverplichtingen niet hebt opgevolgd. In het ergste geval betaal je namelijk nog één jaar loon door tijdens ziekte.
Maar wat houden de re-integratieverplichtingen dan in?
Op basis van die Wet verbetering Poortwachter hebben jij en je zieke werknemer een aantal verplichtingen die specifiek in een bepaalde week moeten plaatsvinden. Deze structuur is niet alleen verplicht, maar geeft jou en je zieke werknemer ook houvast. Op die manier weten jullie allebei waar je aan toe bent en kunnen jullie je volledig focussen op zijn/haar herstel en terugkeer.
Een overzicht:
Week 1
Heb je te maken met meer dan een simpel griepje en verwacht je werknemer langer dan een week ziek te zijn? Schakel de arbodienst of bedrijfsarts dan het liefst binnen één week na de eerste ziektedag in.
Week 6
De bedrijfsarts moet na zes weken de zogenaamde probleemanalyse opstellen. Hij of zij beoordeelt de status van de arbeidsongeschiktheid en bekijkt wat de verwachtingen zijn met betrekking tot het herstel.
Week 8
In de achtste week ga je aan de slag met een zogenaamd ‘Plan van Aanpak’ (hierna ‘PvA’). Dit stel je aan de hand van de probleemanalyse en in overleg met je werknemer op. Wat gaan jullie met andere woorden doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen?
Elke zes weken
Elke zes weken evalueer je de voortgang van de arbeidsongeschiktheid met je werknemer. Zo nodig stel je het PvA bij.
Re-integratiedossier
Je bent continu verplicht om een re-integratiedossier bij te houden. Dat dossier bestaat uit de probleemanalyse, het steeds opnieuw bijgewerkte PvA en de afspraken die je met je werknemer maakt.
Week 42
Als je werknemer nog niet hersteld is, moet je hem ziek melden bij het UWV.
Week 46-52
Het eerste ziektejaar is bijna om en het is tijd voor de eerstejaarsevaluatie. Jullie blikken vooruit naar het tweede ziektejaar en welk resultaat haalbaar is. Als het nog niet aan de orde is gekomen dan zet je nu ook het tweede spoor in. Meer uitleg over het tweede spoor vind je hier.
Na 20 maanden
Is je werknemer na twintig maanden nog niet volledig aan het werk? Dan is het tijd om een re-integratieverslag op te stellen. Vraag om begeleiding vanuit de Arbodienst. Lees via deze link meer over de groter wordende rol van de bedrijfsarts.
Week 88-93
Uiterlijk in de 93e week moet je werknemer een WIA-uitkering aanvragen. Je werknemer ontvangt een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Hij stuurt zelf het formulier medische informatie per post toe. Jij vult de eindevaluatie in. Het UWV beoordeelt het door jou in week 93 aangeleverde re-integratieverslag. Daarna voert een verzekeringsarts van UWV de WIA-keuring uit. Als je aan alle voorwaarden hebt voldaan, start de WIA-uitkering na 104 weken.
Dit blog is een bewerking van één van de paragrafen uit mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Hierin behandel ik praktische situaties en geef ik tips en checklists vanaf het aannemen van personeel tot een eventuele exit en alles daar tussen in.
Hoe nu verder? 5 tips
Fijn zo’n opsomming van de re-integratieverplichtingen. Maar daarmee ben je er nog niet. Ik geef je nog 5 tips voor verdieping.
- Lees voor meer informatie over de Wvp, de Werkwijzer Poortwachter van UWV: klik hier voor de pdf.
- Bekijk de website van Mensar, gerund door Selwyn Donia, kennisdeler op het gebied van o.a. verzuim, re-integratie, sociale zekerheid en HR (Klik hier), voor meer tips over re-integratie en download zijn whitepaper over de WIA.
- Meer weten over hoe je omgaat met zieke werknemers? Als je het nog niet deed, raad ik aan dat je via deze link mijn gratis e-book downloadt met daarin praktijksituaties én andere deskundigen aan het woord.
- Komt je zieke werknemer zijn re-integratieverplichtingen niet na? Download hier mijn gratis checklist over het opschorten en stopzetten van loon. *Rechtstreeks afkomstig uit mijn boek.
- Bestel mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’ en leer het arbeidsrecht voor je werken. Meer info klik hier. Bestellen kan o.a. via Managementboek.nl.
Bonustip
Ik geef regelmatig live online masterclasses of trainingen op locatie. Ook over de zieke werknemer. Meer informatie vind je op deze pagina.
Foto: niklas_hamann on Unsplash