Is het komkommertijd of is het daadwerkelijk nieuws? Alle (social) media staan vol met alle mogelijke dramatiek rondom het spel Pokémon Go.
Voor wie het ontgaan is even in het kort een uitleg. Het gaat om een smartphone-game waarin je in het echt Pokémon moet vangen. Je moet fysiek rondlopen om Pokémon te vangen en dan te trainen. Voor meer informatie over wat het spel inhoudt, lees bijvoorbeeld het bericht op deze website.
Wat heeft het spelen van dit spel met ontslag op staande voet te maken?
Een 23-jarige jongen uit Nijmegen die via een uitzendbureau werkzaam was voor een klusbedrijf werd onlangs door de opdrachtgever ontslagen nadat hij voor de zoveelste keer Pokémon Go zat te spelen.
‘Sinds de hype rond Pokémon ging het verkeerd. In plaats van plinten zetten, ging hij beestjes zoeken’, aldus de eigenaar van het uitzendbureau.
Ik vraag mij overigens wel af of hij daadwerkelijk ontslagen is op staande voet. Inlenen via een uitzendbureau betekent meestal dat de opdracht eenvoudig stop gezet kan worden zonder dat er direct ontslag op staande voet hoeft te worden verleend.
Hoe het ook zij; wat kan afgeleid worden uit deze opmerkelijke rage die kennelijk mensen van het werk afhoudt?
Waarschuwingen
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zeker in het arbeidsrechtelijke leven is dit een belangrijk adagium. Waarschuwingen kunnen ten behoeve van de bewijslast het beste schriftelijk worden gegeven.
Als het in de bedrijfscultuur past om dat via e-mail of wellicht zelfs via whatsapp te doen dan lijkt dat tegenwoordig ook voor rechters geen probleem. Zolang maar aangetoond kan worden dat de werknemer in kwestie de waarschuwingen ontvangen heeft.
Een vraag die mij vaak wordt gesteld is hoeveel waarschuwingen dan gegeven moeten worden alvorens over kan worden gegaan tot ontslag op staande voet.
Het klinkt flauw, maar het is een feit dat hierop geen eenduidig antwoord gegeven kan worden. Elke kwestie is weer anders. Niet alleen telt de ernst van het feit mee, maar ook hoe lang een dienstverband al duurt en hoe oud de werknemer is. Alle omstandigheden van het geval worden meegewogen.
Doe in ieder geval aan dossieropbouw.
Reglement
Over het algemeen zou gezegd kunnen worden dat ‘spelen’ onder werktijd niet mag. Of dit nu ziet op het spelen van een game of op het gebruik van social media. Immers, onder werktijd dient er gewerkt te worden. Kennelijk is dit toch niet voor iedereen even duidelijk. Soms is het zelfs niet duidelijk na het geven van een aantal waarschuwingen.
De onduidelijkheid op dit gebied kan gemakkelijk ondervangen worden door hierover vooraf duidelijke afspraken te maken tussen werkgever en werknemer. Dat kan heel eenvoudig door middel van een handboek of bedrijfsreglement op het gebied van onder meer internetgebruik, telefoongebruik en sociale media.
Is er sprake van (game)verslaving?
Wanneer gamen of internetten ten koste gaat van allerlei andere belangrijke zaken als werk kan er sprake zijn van gameverslaving. Wellicht zelfs van ziekte? Dan gelden er weer andere regels.
Dit kan namelijk met zich meebrengen dat de zorgplicht van de werkgever groter is. In zo’n situatie zal ontslag, en zeker een ontslag op staande voet, te kort door de bocht zijn.
Tweede kans
De jongen uit Nijmegen krijgt een tweede kans. Hij was daarvoor regelmatig naar tevredenheid ingezet, aldus de eigenaar van het uitzendbureau. Wat zou jij doen in dit geval? Ik raad in ieder geval de volgende stappen aan.
Stappenplan
- Zorg voor duidelijke regels in een bedrijfsreglement of handboek.
- Ga in gesprek met de werknemer en bespreek oplossingen.
- Wijs de werknemer op het bedrijfsreglement.
- Lost het probleem zich niet binnen korte tijd op dan is het tijd voor een eerste waarschuwing.
- Afhankelijk van de situatie zullen er nog meer waarschuwingen moeten volgen.
- Mocht het onverhoopt nog niet opgelost zijn, bekijk dan of het dossier voldoende is voor ontslag.
Meer blogs over ontslag op staande voet:
Meer weten over social media en ontslag? Lees: blog
Meer weten over ontslag op staande voet en vervaltermijnen? Lees: blog
Meer weten over ontslag op staande voet en diefstal? Lees: blog