Wat is een slapend dienstverband?
Wanneer een werknemer 104 weken ziek is en er geen uitzicht is op herstel binnen een halfjaar daarna mag een werkgever het dienstverband in principe opzeggen. Hij zal dan via UWV toestemming moeten vragen vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid.
Sinds de inwerkingtreding van de WWZ gebeurt dit vaker niet dan wel. Het dienstverband blijft in stand. De werkgever is geen loon meer verschuldigd. Dit wordt ook wel een slapend dienstverband genoemd.
Waarom gebeurt dit?
Met de komst van de WWZ is de werkgever vrijwel altijd een transitievergoeding verschuldigd als de arbeidsovereenkomst eindigt. Dat kost een werkgever dus geld. Met name kleine werkgevers maken dan de afweging:
Zal ik de werknemer ontslaan en betaal ik een vergoeding? Of kies ik ervoor om de werknemer in dienst te houden met als enige risico dat de werknemer wellicht over een aantal jaren weer op de stoep zal staan?
Oneerlijk?
Werknemers in die positie vinden dat vaak oneerlijk. Zo was een werknemer in de omgeving Roermond ernstig teleurgesteld dat zijn werkgever niet wilde meewerken aan een goede afsluiting van zijn werkbare leven, terwijl hij de ziekte van Huntingon heeft, altijd goed gefunctioneerd had en 28 jaar in dienst was.
De kantonrechter had begrip voor zijn situatie. Maar hij oordeelde aan de hand van objectieve criteria dat de door de werknemer gestelde verwijten niet zodanig ernstig waren. De kantonrechter oordeelde dat het enkel slapend houden van het dienstverband niet maakt dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten. En zo zijn er nadien nog tal van andere uitspraken geweest waarin de conclusie was dat er geen vergoeding hoefde te worden betaald.
Geen verplichting tot ontslaan
Ook het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is deze mening toegedaan. Het maakt niet uit of de reden voor een werkgever om niet te ontslaan, ligt in het feit dat deze de transitievergoeding niet kan of zelfs niet wíl betalen. Er bestaat namelijk geen verplichting voor de werkgever om een werknemer na ommekomst van de loonbetalingstermijn zo snel mogelijk te ontslaan.
Oplossing slapende dienstverbandproblematiek?
Er was een wetsvoorstel. Werknemers die langdurig ziek zijn en worden ontslagen, hielden recht op een transitievergoeding, maar hun werkgever zou worden gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Dit staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Zodra dit voorstel wet wordt, is er geen reden meer om het dienstverband slapend te houden.
In eerste instantie zou de wet naar verwachting pas ingaan per 1 januari 2019. Maar dan wel met terugwerkende kracht. Of de zogenaamde hotel California situatie waarin de werknemers volgens Ascher onbedoeld zitten, snel opgelost zou worden, betwijfelde ik daarom.
Controversieel
Het wetsvoorstel van Asscher is op 19 april 2017 controversieel verklaard. Dit betekent dat de Tweede Kamer pas weer naar het wetsvoorstel gaat kijken wanneer er een nieuw kabinet is geformeerd. Voorlopig liggen alle ontwikkelingen dus stil.
Aanvulling d.d. 20 februari 2018 naar aanleiding van Kamervragen
Op 25 januari 2018 zijn er Kamervragen gesteld over de aanhoudende problemen met slapende dienstverbanden waardoor werknemers geen aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding. Ik vat de vragen en antwoorden hieronder kort en bondig samen.
Vraag 1: wat is het voorgenomen tijdspad van het wetsvoorstel?
In samenspraak met UWV wordt er een ministeriële regeling uitgewerkt. Medio maart verwacht de Minister een reactie van UWV. Dan kunnen vragen beantwoord worden zoals de datum van inwerkingtreding, de hoogte van de uitvoeringskosten van UWV en de inhoud van de regeling.
Vraag 2: Wat is naar verwachting de datum van inwerkingtreding van de wet die moet voorkomen dat werknemers met een slapend dienstverband geen aanspraak kunnen maken op hun transitievergoeding?
Aangezien het gaat om een nieuwe wettelijke taak voor het UWV en de invoering een grote impact heeft op de processen bij UWV kan er meer duidelijkheid gegeven worden. De streefdatum is 1 januari 2020.
Vraag 3: Wat is het gevolg geweest van het controversieel verklaren van de wet tijdens de coalitieonderhandelingen?
Dat de datum van inwerkingtreding uitgesteld wordt door de opgelopen vertraging.
Vraag 4: Wat zegt u tegen al die werknemers die door hun werkgever slapend in dienst worden gehouden ter voorkoming van een aanspraak op de transitievergoeding?
De Minister trekt zich de zorgen aan. In het regeerakkoord staat dat het wetsvoorstel wordt doorgezet en dat gaat hij doen. Als het wetsvoorstel Wet wordt, kunnen werkgevers die na 1 juli 2015 de transitievergoeding verstrekt hebben aanspraak maken op de compensatie. Dat is dan ongeacht hoe lang gelden de transitievergoeding is betaald. En mits voldaan is aan de voorwaarden.
Verder bevat de maatregel een prikkel voor werkgevers om het dienstverband niet slapend te houden. De hele transitievergoeding zal betaald moeten worden, ook over het slapende deel. Hoe zich dat verhoudt tot de compensatie legt de Minister niet uit, maar heeft te maken met het feit dat werkgevers alleen in aanmerking komen voor compensatie over het deel tot 104 weken ziekte.
Tot slot geeft de Minister in antwoord op deze vraag aan dat je als werkgever na afloop van de loonbetalingsperiode soms gehouden blijft tot re-integratie van je werknemer.
Vraag 5 en vraag 6: erkent de Minister dat werknemers alleen via een gang naar de rechter hun arbeidsovereenkomst kunnen laten ontbinden en is hij bereid om werknemers daarin financieel te ondersteunen zo lang er nog geen wet is?
De Minister ziet geen aanleiding tot (financiële) ondersteuning. Bovendien is in de regel geen transitievergoeding verschuldigd indien een werknemer om ontbinding verzoekt.
Hoe ga je om met niet opgenomen vakantiedagen?
Als een zieke werknemer vakantiedagen wil opnemen, moet je volgens de kantonrechter Noord-Holland wel de vakantiedagen uitbetalen. De strekking en de bedoeling van artikel 7:639 lid 1 BW en een uitleg van dat artikel conform Richtlijn 2003/88/EG brengt met zich mee dat werknemer aanspraak heeft op doorbetaling van loon over de door hem opgenomen vakantiedagen. Daaraan doet volgens de kantonrechter niet af dat hij die vakantiedagen heeft opgenomen in een periode waarin de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte op grond van artikel 7:629 BW al was geëindigd. Kortom, voortschrijdend inzicht maakt dat zieke medewerkers in beginsel een beroep kunnen doen op de uitspraak en Richtlijn conforme interpretatie. Deze alinea is bijgewerkt op 12 april 2018.
Maar de vraag is wel of die betaling niet gekort wordt op de WIA-uitkering. Sta daar ook even bij stil.
BIJGEWERKT OP 5 JULI 2018
Op 5 juli 2018 nam de Tweede Kamer het Wetsvoorstel transitievergoeding bij ontslag wegens o.a. langdurige arbeidsongeschiktheid aan.
Werkgevers worden vanaf 2020 gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke werknemers. Deze compensatie komt uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier staat een verhoging van de uniforme Awf-premie tegenover.
Lees hier het bericht uit het FD over slapend dienstverbanden en de transitievergoeding.
Het ziet er nu wel naar uit dat er snel meer duidelijkheid komt. Als de wet op papier staat, kan er verder geschakeld worden.
BIJGEWERKT OP 25 JULI 2018
Inmiddels nam de Eerste Kamer het Wetsvoorstel ook aan. Dus per 1 april 2020 lijkt het zo ver te zijn. Tegelijkertijd kan er al eerder gedacht worden aan oplossingen als opzeggen via UWV of het sluiten van een vaststellingsovereenkomst, omdat werkgevers met terugwerkende kracht worden gecompenseerd. De wet van 11 juli 2018 is nu ook gepubliceerd in het Staatsblad. Bij Koninklijk Besluit wordt de definitieve datum van inwerkingtreding vastgesteld.
En nu?
Het ziet er naar uit dat we eindelijk zo ver zijn dat er vaststellingsovereenkomsten gesloten kunnen worden en dat dit zowel voor werkgevers als werknemers aantrekkelijk kan zijn. Het is uiteraard afhankelijk per kwestie. Ik informeer je graag verder welke opties er zijn en wat zinvol is in de specifieke situatie.
Ik houd het in de gaten. Elke keer als er nieuws is op dit gebied, werk ik dit blog bij.
BIJGEWERKT OP 5 JANUARI 2019
Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg verplichtte op 27 december 2018 een werkgever om het slapende dienstverband met een zieke werknemer op te zeggen. Wat betekent deze uitspraak voor de praktijk? Lees het in dit blog.
BIJGEWERKT OP 28 MAART 2019
Breaking news: er is weer een uitspraak over een slapend dienstverband. Dit keer is het een kort gedingrechter in Den Haag die oordeelt dat een Stichting het dienstverband met een directeur moet opzeggen. Lees hier hoe het zit.
BIJGEWERKT OP 29 MAART 2019
Maar een dag later volgt een uitspraak van de rechter Overijssel die zegt dat er geen wettelijke opzegverplichting geldt. Ook al is de Wet Compensatieregeling er.
Het is dus nog steeds van belang om goed te kijken naar de omstandigheden van de situatie per werknemer en per werkgever. Lees ook mijn artikel in het tijdschrift voor HR professionals: HR Rendement over het slapend houden of wakker maken van deze dienstverbanden. Uiteraard nog zonder toevoeging van de uitspraken van 28 en 29 maart 2019.
Bijgewerkt op 18 september 2019 naar aanleiding van de conclusie van de A-G
De A-G gaf vandaag een helder beeld hoe om te gaan met slapende werknemers. Er zijn omstandigheden denkbaar om niet in te gaan op een voorstel tot beëindiging van het dienstverband. In zoverre kan een reactie dus nog per situatie verschillen. Het is aan de Hoge Raad om dit onafhankelijke advies al dan niet op te volgen. Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet, is nog niet bekend. In mijn blog ‘houd jij slapende werknemers in dienst’ lees je wat de conclusie in de praktijk zal betekenen.
En dit zegt de Hoge Raad op 8 november 2019
Meer weten over hoe je omgaat met je zieke werknemer? Download hier het gratis E-book.
Sinds wanneer bestaat slapend dienstverband, en wat zijn de regels?
Dit is het antwoord wat mijn man kreeg (is voor 100% afgekeurd, en 2 jaar zijn morgen voorbij)
“De directie heeft besloten voorlopig geen dienstverbanden na twee jaar ziekte te beëindigen.
De regering heeft aangegeven dat werkgevers een compensatie kunnen ontvangen voor transitievergoedingen die in dit kader worden betaald.
Totdat de regering meer duidelijkheid over deze compensatie en de voorwaarden daarvoor geeft, zal …… geen dienstverbanden bij twee jaar ziekte beëindigen.”
Het dienstverband slapend houden kan al sinds jaar en dag. Maar sinds de komst van de transitievergoeding houden werkgevers het steeds vaker zo. De reactie van deze werkgever is er één die ik in mijn praktijk regelmatig zie. In mijn blog legde ik al uit wat de mogelijkheden en risico’s zijn. Mis je nog een specifiek antwoord op jouw vraag Tineke? Geef het gerust aan en ik kom erop terug.
Het risico is niet als enige dat de werknemer terug kan komen.
De werknemer kan namelijk zo weer 2 jaar de ziektewet in als die weer begint met werk en het recht op ontslag door ziekte vervalt na een tijd.
De transitie vergoeding bouwt alleen maar op.
Re intergratie verplichtingen zijn ook voor de werkgever blijvend.
Ww kan mogelijk geweigerd worden omdat er een dienstverband is als er geen recht op wia is.
Dit ik noem het maar geintje van de werkgever word vaak bij mensen aangedaan die of heel veel verdienen of mensen die gewoon de rest van hun leven 100% a.o zijn
Wie heeft raad voor mij. Mijn partner is vorige jaar ernstig ziek geworden, binnenkort is zij 1 jaar ziek, daarna is zij al door het UWV volledig afgekeurd per ingangsdatum 2e ziektejaar, Zij is dus 1 jaar ziek, werkgever geeft aan we houden dienstverband slapend, maakt het uit als je 1of 2 jaar ziek bent
Beste Anton, wat een vervelende situatie. Als je via het contactformulier op deze site jouw telefoonnummer achterlaat, bel ik je begin volgende week voor een vrijblijvend advies. Hartelijke groet, Suzanne Meijers
Hallo
Ik heb sinds maart 2016 een slapend contract en ik heb een iva uitkering. Ik heb een vraag waarvan ik het antwoord nog niet ben tegengekomen.
De loonbetalingsverplichting stopt na 2 jaar voor de werkgever. Volgens mij hebben we het dan over de primaire arbeidsvoorwaarden. Echter nu is er een nieuwe cao afgesloten en daarin staat dat er eenmalig een bepaald bedrag uitgekeerd wordt, na rato van het dienstverband.
De vraag is of dit wel uitgekeerd dient te worden. Een eenmalige uitkering behoort volgens mij tot de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Ben ik hierin juist?
Met vriendelijke groet,
Daniël
Beste Daniël,
Wat een vervelende situatie. De vraag in interessant, omdat er inderdaad -ook bij mijn weten- geen eenduidig antwoord op te vinden is.
Tot nu toe is in de jurisprudentie met name gekeken naar de vraag of het in stand laten van een slapend dienstverband geoorloofd in relatie tot de transitievergoeding en/of billijke vergoeding. Het antwoord daarop kennen we.
De enige uitspraak die ik vond die enigszins parallel getrokken kan worden aan jouw vraag is die van de rechtbank Maastricht ( http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLIM:2016:7608) en die gaat over een jubileumgratificatie. De medewerker had volgens de uitspraak geen recht hierop, ook gelet op de bewoordingen van de cao.
Ik ben benieuwd naar de cao waar het hier om gaat. Wellicht kunnen we daar een aanknopingspunt in vinden.
Overigens ben ik vooralsnog van mening dat het antwoord niet per definitie te vinden is in een onderscheid tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Bel of mail gerust vrijblijvend via de contactgegevens van mijn site. Ik vind het interessant om het verder uit te zoeken.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste,
Kan 24 uur per week werken. Heb een Wia uitkering. Werkgever weigert ontslag of werk. Nu via een uitzendburo 24 uur werken in dezelfde branche ook als vrachtwagenchauffeur. Moet ik mijn werkgever hiervoor om toestemming vragen….verlies ik mijn recht op een transitievergoedink?
Els
Beste Els,
Als werkgever ontslag of werk weigert, is het niet zo dat je toestemming moet vragen om ergens te werken. Je hebt toch aangeboden bij je eigen werkgever te komen werken voor die 24 uur?
Het recht op transitievergoeding valt hiermee ook niet zomaar weg. Daarvoor moet er natuurlijk wel eerst sprake zijn van ontslag, iets wat jouw werkgever dus ook weigert.
Mocht meer hulp of informatie gewenst zijn, bel me gerust via 030 3074461.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Hallo
In augustus 2015 zat ik 2 jaar in de ziektewet van wege tweede keer borstkanker en de bijwerkingen dus zou ik ontslag moeten krijgen maar dit wouden ze niet doen omdat ik te duur was voor de vergoeding.
Oktober 2015 ben ik voor 12 uur per week gaan werken.
Nu blijkt dat ik een contract heb voor 12 uur terwijl ik voordat ik ziek werd een contract van 32 uur had voor onbepaalde tijd.
Ik heb geen ontslag gekregen en ook geen nieuw contract
Oktober 2016 was ik 25 jaar in dienst kreeg de beloning voor een 12 vurige in plaats van 32.
December 2016 ben ik in de ziektewet gekomen met zware depressieve klachten, daarvoor ben ik nu nog steeds in behandeling.
Ben nu sinds 2 weken weer op therapeutische basis 2 x 2 uur per week.
Graag zou ik willen weten of dit allemaal kan want het laat mij maar niet los.
Beste Marja,
Dit is een complexe situatie. Ik zou het graag even telefonisch met u bespreken. Wilt u mij uw nummer mailen via het contactformulier op de site of bel anders zelf met mij via 030 3074461.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Hallo Suzanne.
Ik heb een slapend dienstverband bij Stichting Laurens sinds nov. 2015.
Ik heb nu een WIA van 74,25%. Tijdens mijn eerste ziektejaar bleef ik voor ongeveer 15 uur per week arbeidstherapeutisch op de werkvloer. Het tweede jaar mocht ik geheel besteden aan mijn re-integratie buiten de zorg en ging naar 70% van mijn loon.
Gezien mijn ziekte bleek re-integratie een fiasco en mijn hart ligt toch echt in de zorg. Ik was activiteitenbegeleidster.
Na twee jaar ziek werd het dus een slapend dienstverband en is er niets meer door Laurens ondernomen.
Intussen kwam Laurens onder toezicht en onderging een ingrijpende re-organisatie.
Ik heb meerdere malen aangedrongen op duidelijkheid. Het antwoord was steeds dat zij zelf ook geen duidelijkheid hebben en het dienstverband zo houden.
Vorige week ontving ik een antwoord dat Laurens heeft besloten alle slapende dienstverbanden op te heffen. Ik ontvang hierover zo snel mogenlijk een brief met een voorstel.
Nog niet ontvangen, maar ik denk dat ik nog contact met je zoek voor eventueel advies, alvorens ik ook maar iets teken!
Beste Lia,
Wat een nare situatie.
Het is zeker een goed idee om eerst even contact op te nemen voordat je ook maar iets tekent. Bel me als het zo ver is maar via 030 3074461. Dan spreken we het in eerste instantie vrijblijvend door.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Hallo suzanne
in augustus ben ik 2 jaar ziek ivm depressie ,wia is aangevraagd voor 25 juli hoor ik of ik aanmerking kom voor een wia uitkering Stel dat mn werkgever een slapend dienstverband doet Moet hij dat dan melden bij mij of dat er toch een ontslag aanvraagd word bij het uwv . Mocht het een slapend dienstverband worden mag ik dan binnen een half jaar terug in mn oude functie en als het een slapend dienst verband word kan ik dat dan niet aan vechten via de kantonrechter Mocht het een slapend dienst verband worden word er dan toch een eindafrekening gemaakt bv snipperdagen uitbetalen En mocht er door de regering toch een regeling komen van een verplicht transitievergoeding voor de werkgever kan ik dan nog met terug werkende kracht hier recht op hebben
m vr gr George izeboud
Beste George,
Dat zijn een hoop vragen. Ik beantwoord ze kort hieronder en als je dan nog vragen hebt, bel me gerust vrijblijvend via 030 3074461.
Je werkgever hoeft niet te melden of hij het dienstverband slapend houdt of ontslag aanvraagt. Het spreekt voor zich dat het wel zo netjes is als hij/zij dat wel doet en daarom wordt het meestal wel gedaan. Je kunt er ook om vragen in de trant van ‘wat gaat er met mijn dienstverband gebeuren’.
Als je in dienst blijft en je herstelt zodanig dat je weer geschikt bent voor je oude functie dan kun je in principe gewoon weer op de deur kloppen en je melden om het werk te verrichten.
Via de kantonrechter aanvechten omdat je meent dat je recht hebt op een transitievergoeding heeft op dit moment weinig zin. Tot nu toe blijkt uit de rechtspraak dat rechters het wel heel wrang vinden, maar geen opening zien om een transitievergoeding en/of billijke vergoeding toe te kennen.
Het zou wel netjes zijn indien je werkgever de snipperdagen uitbetaalt, maar er is meestal geen wettelijke verplichting toe. Daar ontstaan dus best veel discussies over.
Het idee is dat er met terugwerkende kracht een vergoeding aan de werkgever toekomt voor de transitievergoeding en dat het dan makkelijker wordt het aan de werknemers met ontslag bij twee jaar ziekte te betalen. Vooralsnog is het uitzicht daarop er nog niet.
Sterkte en bel gerust ingeval van meer vragen.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Mijn vrouw is de 2 jaar ziektewet al voorbij.
Er loopt nog een bezwaar tegen de wia uitspraak omdat ze minder dan 35% arbeidsongeschikt is bevonden.
Mogelijk zal dit ook zo blijven.
Ze heeft een contract van 24 uur per week en werkt 15 uur per week.
Wat zijn haar rechten nu.
-Kan ze WW aanvragen voor de 9 uur per week.
-En wat krijgt ze betaalt als ze b.v. een week ziek is.
Met vriendelijke groet,
F van den Beemt
Beste Frank,
Het antwoord op deze vragen is ook afhankelijk van de vraag of de arbeid voor 15 uur per week de nieuwe omvang is die bij de werkgever zo blijft.
Mijn eerste indruk zou zijn dat zij inderdaad voor 9 uur per week WW aan kan gaan vragen, ervan uitgaande dat zij die 15 uur blijft werken en het bezwaar (en zo nodig beroep) ongegrond wordt verklaard.
Als zij ziek wordt, is het afhankelijk van de vraag hoe de uren zijn ingekleed of zij terugvalt op een uitkering of bij de werkgever doorbetaling van loon krijgt (en welk percentage).
Dit zijn altijd complexe situaties die ik van een afstand lastig kan beoordelen als ik niet alle ins & outs ken.
Als je wil, mag je me volgende week even bellen op kantoor (030 3074461) voor een vrijblijvend advies.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Goedemorgen,
Mijn traject van het 2e spoor loopt af en nou wil me werkgever mij in een slapend dienstverband zetten.
Overal hoor je verschillende verhalen.
Is hij nu WEL of NIET verplicht om mijn verdere opleidingen te betalen om me verder om te scholen ?
Dit zijn allemaal van die grijze gebieden steeds en kan nergens het antwoord vinden…
Hij heeft dan toch nog steeds plichten? Kan jij die benoemen?
Met vriendelijke groet,
Bas.
Beste Bas,
Kort en goed heeft jouw werkgever niet de verplichting om verdere opleidingen te vergoeden. Is er een cao van toepassing op de arbeidsovereenkomst? Dan kan het zo zijn dat daarin iets anders staat. Laat het even weten als er een cao geldt. Dan kijk ik het even voor jou na.
Als je meer specifieke vragen hebt, laat dan even een terugbelverzoek achter via het contactformulier. Dan bellen we daar eerdaags over.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Bedankt voor je reactie!
Het cao waar ik onder val is:
Uneto VNI ( klein metaal).
Met vriendelijke groet,
Bas.
Hoi Suzanne,
Zijn er uberhaupt verder nog dingen die ik hem kan verplichten in een slapend dienstverband?
Is lastig aan te geven zo. Ik vind het geen probleem even vrijblijvend te bellen. Als je wil, kan dat morgen. Laat dan jouw telefoonnummer achter via het contactformulier.
OK. Check ik morgen even en kom er op terug.
Hallo Bas,
Heb de cao bekeken en kon helaas geen opening vinden om op basis daarvan nog opleidingen of scholing te laten vergoeden. Ik kan mij hooguit voorstellen dat wanneer er nog re-integratiemogelijkheden zijn, al dan niet via 2e spoor, dat vanuit die hoek nog iets mogelijk is.
Succes en mocht je nog gebruik willen maken van mijn aanbod tot een gratis telefonisch consult hoor ik wel.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Hallo Suzanne,
ik ben 35 jaar werkzaam geweest in de thuiszorg, totdat ik ziek werd en het volledige traject doorlopen heb naar 100 procent afkeuring. Nu houdt mijn werkgever de arbeidsovereenkomst slapend om onder een transitievergoeding uit te komen. Echter heb ik nu opeens een nul urencontract. Kan dat zomaar zonder mijn toestemming? Mijn lof voor de moeite die je neemt mensen te beantwoorden, maar dat terzijde.
Mvg. Dick
Hallo Dick,
Dank voor jouw compliment. Ik doe het graag.
Dan met betrekking tot jouw vraag het volgende korte antwoord: nee dat mag echt niet.
Als je wil, help ik je op weg in een telefoongesprek. Je kunt vandaag bellen naar kantoor of laat jouw gegevens achter in het contactformulier. Morgen ben ik een dagje vrij. Dus als het vandaag niet lukt, wordt het volgende week.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Hallo,
Ik vond vind het verschrikkelijk altijd voor mijn baas klaargestaan , dan word je behandeld als strond en waarom omdat ik een hersentumor heb,had hem een voorstel gedaan om mijn 300 vakantiestemming uit te betalen en de transitievergoeding niet om zo van hem af te zijn,… mijn baas heeft namelijk 3 jaar lang geprobeerd mij te versieren,toen hij eindelijk door kreeg dat hem dat niet ging lukken is hij mij dwars gaan liggen,liet mij minder uren werken,heb vele hele grote monden van hem gehad zo asioaal,hij houd mij slapend in dienst om mij dwars te liggen zo is hij een hele dominante man.
Als die wet er in 2019 komt is hij dan wel verplicht om mij te ontslaan,of krijgen de werkgevers alleen maar een compensatie? Gr jolanda
Beste Jolanda,
Veel sterkte met wat je doormaakt. Als antwoord op jouw vraag het volgende. Een werkgever zal niet verplicht kunnen worden om iemand te ontslaan, maar het is wel logisch als de compensatie er komt dat een ontslag na twee jaar ziekte meer voor de hand ligt.
Overigens verwacht ik dat de werkgevers de compensatie alleen krijgen indien zij de transitievergoeding ook echt doorbetalen aan de werknemer.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Hallo Suzanne
Ik ben voor 100% afgekeurd, 50 plusser en 10 jaar in dienst geweest. Momenteel krijg ik een IVA uitkering. Mijn werkgever houdt mij in slapend dienstverband, zodat ze de transitie vergoeding niet hoeven te betalen. Dit heb ik via mail als antwoord gekregen toen ik vroeg waarom ik niet ontslagen zou worden. Tot hoe lang kan een werkgever je slapend in dienst houden? Als dit net zolang is totdat de regering een uitspraak doet over de transitie vergoeding (die misschien de werkgever tegemoed wil komen voor deze kosten?) zou het dan ook mogelijk zijn om alsnog in aanmeking te komen voor deze vergoeding? En op deze manier ook van mijn contract af te komen?
Beste Irene,
Een werkgever kan je zo lang als zij wil slapend in dienst houden. Het is inderdaad mogelijk dat wanneer de regering een Wet aanneemt met een compensatie voor de transitievergoeding dat om alsnog in aanmerking te komen als je werkgever besluit je dan te ontslaan.
Ik houd je op de hoogte via dit blog. Maar vooralsnog lijkt er niet zoveel te gebeuren.
Sterkte met jouw situatie.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzan,
Ik heb een WSW indicatie en werk al 36 jaar met plezier op een sociale werkplaats, altijd een ondersteunende functie gehad (en nog). (Meewerkend voorman, ICT systeembeheerder en de laatste 4 jaar facilitair medewerker, echt een hele leuke baan).
Helaas ging het lichamelijk de verkeerde kant en werd ik ziek. Om een lang verhaal kort te maken, ben ik nu na 2 jaar ziek zijn gedeeltelijk (37%) afgekeurd, en je voelt hem al aankomen, ook mijn werkgever heeft gekozen voor het gedeeltelijk slapend houden van mijn contract.
Op zich maakt mij dit niet zoveel uit (hoewel de transitie vergoeding met 35 jaar dienstverband een leuk bedrag is), maar waar ik maar geen duidelijk over krijg is op de vraag, heeft mijn werkgever met deze oplossing ook geen doorbetalingsverplichting meer als ik morgen mijn been breek en 4 weken thuis ziek ben.
Immers, hij heeft na mijn 2 jaar ziek zijn deze verplichting niet meer. Mijn personeelsadviseur zegt dat er natuurlijk doorbetaald wordt, echter als ik vraag of ze dit op papier wil bevestigen geeft ze niet thuis. Wat voor mij betekend dat haar mondelijke toezegging gebakken lucht is.
Kun jij mij uit deze onzekerheid halen, ik begin er gek van te worden en zolang ik geen duidelijkheid heb durf ik me niet ziek te melden als ik b.v. een flinke griep krijg.
Alvast bedankt
Beste André,
Wat een vervelende situatie. Als ik het goed begrijp, krijg je nu wel een uitkering, maar geen loon meer via de werkgever. Als dat klopt dan zie ik geen reden dat je werkgever salaris moet betalen als je een gebroken been hebt bijvoorbeeld.
Dit kan anders zijn als je nu nog wel aan het werk zou zijn en gedeeltelijk loon krijgt, maar nogmaals, ik denk niet dat dat aan de orde is.
Laat maar weten of je er zo uit komt of dat je nog een vraag hebt.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Hoi Suzanne,
Misschien ben ik niet helemaal duidelijk geweest. Ik werk dus nog wel voor 23 uur (63%) en krijg dus ook voor 63% salaris, voor de overige 37% (13 uur dus) is mijn contract slapend gemaakt. Uiteraard krijg ik die 37% aangevuld (70%) door het UWV middels een loongerelateerde wga uitkering.
Blijft dus toch de vraag, wat gebeurt er als ik tijdens mijn werk mijn been breek, moet mijn werkgever dan mijn salaris doorbetalen of niet omdat hij al 2 jaar heeft doorbetaald en dus geen doorbetalingsverplichting (mooi scrabble woord trouwens)meer.
Daar is dus echt onduidelijkheid over.
Met vriendelijke groeten en een fijn weekend gewenst.
André
Hoi André,
Dank voor je bericht. Inderdaad een mooi scrabblewoord, maar jij zit er maar mooi mee.
Om je vraag te kunnen beantwoorden, ben ik ook benieuwd of je voor die 23 uur nu kan spreken over ‘nieuw bedongen arbeid’. Wat is daar met andere woorden over afgesproken met je werkgever?
Omdat elk antwoord toch weer een vraag oproept, stel ik voor even te bellen. Je kunt jouw nummer achterlaten via het contactformulier op de site en dan bel ik z.s.m. Je mag ook naar kantoor bellen via 030 3074461.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Hoi Suzanne,
Hier is helemaal niets over afgesproken. Mij is alleen verteld dat ik formeel een dienstverband hou van 36 uur, waarvan 13 uur slapend. Overigens krijgt mijn werkgever een flinke WSW subsidie die ik voor zover ik weet is gebaseerd op het aantal uren op mijn contract. m.a.w. blijven ze nu dus ook vermoed ik de volle pot subsidie ontvangen. Ik zal mijn telefoonnummer achterlaten zodat je me kunt bellen.
Alvast bedankt voor je antwoord.
Gr. André
Hallo Suzanne,
Leuk om te lezen dat je veel mensen hiermee op weg helpt. In het kader van mijn opleiding heb ik ook een vraag omtrent het slapend dienstverband. Wat nu als een medewerker na 104 weken een aanvraag WIA doet en is gedeeltelijk nog werkzaam in een andere (nieuwe functie) binnen het bedrijf? Bijvoorbeeld iemand heeft een contract voor 24 uur en werkt nu nog 12 uur in een andere functie waarop ze intern is aangenomen na een sollicitatie. Haar eigen functie kan ze niet meer uitvoeren maar deze nieuwe (lichtere) functie wel. Kan ze dan voor het restant uren wel WIA aanvragen?
En wanneer ze ziek wordt in haar nieuwe functie, heeft ze dan wel recht op salaris gezien de doorbetalingsverplichting na 104 weken stopt?
Hoor graag van je, alvast bedankt.
Groet Tim
Hallo Tim,
Dank voor je compliment.
Als ik jouw vraag goed lees, begrijp ik dat er voor de nieuwe lichtere functie feitelijk een nieuw dienstverband ontstaan is. Dan zou ze dus recht hebben op 12 uur WIA en 12 uur salaris conform de nieuwe functie. Als ze dan ziek wordt in die nieuwe functie begint er in principe een nieuwe loondoorbetalingsverplichting van 104 weken te lopen.
Een kleine disclaimer is wel op zijn plaats: ik merk dat in dit soort situaties het – nog meer dan anders – zo is dat er per kwestie net weer iets anders kan spelen. UWV en werkgevers weten vaak ook niet hoe ze met individuele gevallen om moeten gaan.
Ben benieuwd of je hier wat aan hebt voor je opleiding en welke opleiding je doet. Succes ermee!
Groeten,
Suzanne
Hallo Suzanne,
Mijn vrouw is kortgeleden overleden ze had een slapend dienstverband waar heh ik nu recht op.
Hallo Harrie,
Allereerst gecondoleerd en veel sterkte gewenst.
Volgens de wet heb jij nu recht op de eindafrekening van vakantiedagen en eventueel vakantiegeld. Meestal is het vakantiegeld al eerder afgerekend, maar mijn ervaring is dat de vakantiedagen niet worden uitbetaald als het dienstverband slapend wordt gehouden.
Daarnaast staat in de wet opgenomen dat je recht hebt op het salaris dat jouw vrouw laatstelijk rechtens toekwam in de maand dat zij overleed tot één maand daarna. Dat bedrag mag verminderd worden met de (WIA-)uitkering die ze waarschijnlijk ontving.Nu kan er natuurlijk discussie ontstaan over het deel dat ik arceerde, aangezien het dienstverband slapend was en er geen loon meer werd betaald. Maar omdat het om een uitkering c.q. vergoeding gaat, is het de moeite waard om hier eens naar te vragen. In sommige cao’s is de uitkering maximaal 3 maanden.
Ik hoop je hiermee verder geholpen te hebben. Als ik nog iets kan betekenen, vul dan het contactformulier in. Dan bel ik even.
Nogmaals sterkte toegewenst.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Hallo Suzanne,
Mijn moeder zit inmiddels 2 jaar in de ziektewet en is voor 100% afgekeurd. Ze is 63 jaar en is 25 jaar in dienst geweest.
Nu wordt er een ontslag procedure opgestart door de werkgever.
Heeft zij recht op een transitievergoeding?
Met vriendelijke groet,
Linda van Delft
Hallo Linda,
Als er een ontslagprocedure is opgestart via UWV – en ik denk dat dat hier het geval is – dan heeft zij zodra de werkgever opzegt als er toestemming is van UWV wettelijk gezien recht op een ontslagvergoeding.
Als er toch een iets andere situatie is, laat het me dan nog even weten.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Hallo Suzanne,
Mijn vrouw is volgende week 2 jaar ziek en door het uwv voor een jaar volledig afgekeurd. Ze heeft nu een slapend o uren contract. De zorgverzekering gaf een collectiviteitskorting, de premie werd zelf betaald. De werkgever heeft mijn vrouw afgemeld bij de IZZ omdat ze niet meer in dienst is. Dit lijkt me niet terecht. 10 % korting op de basispremie wil je niet missen. Klopt het verhaal van de werkgever?
Hallo Jan,
Als het hebben van een dienstverband de enige noodzaak is voor het in aanmerking komen van een collectiviteitskorting dan klopt het verhaal van de werkgever niet. Nu het dienstverband slapend is, is er dus geen ontslag.
Ook het feit dat er een nulurencontract is, zegt niets. Sterker nog, ik schat voorzichtig in dat er misschien niet eens sprake is van een echt nulurencontract. Meer weten daarover, lees: dit blog over nulurencontracten.
Is er nog een ander punt noodzakelijk om aanspraak te kunnen maken op de korting? Dan zou de werkgever nog wel een punt kunnen hebben.
Sterkte gewenst.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
beste Suzanne,
ik zit ook na 2 jaar ziekte en een loonsanctie die na een half jaar is opgeheven met het feit dat werkgever een slapend dienstverband gaat doen. mijn wia zal ws 50% worden. Dus nog 20 uur arbeidsgeschikt in mijn geval. Stel dat ik voor die 20 uur een andere baan vindt, moet ik dan ontslag nemen bij mijn huidige werkgever en daarmee mijn transitievergoeding misloop? groet syl
Beste Syl,
Hoe vervelend ook, ja, als je zelf ontslag neemt, loop je dus de transitievergoeding sowieso mis.
Je kunt overwegen geen ontslag te nemen en dan te zien waar dat schip strandt. Het is lastig daar nu uitgebreid op in te gaan. Mocht die situatie zich voordoen, bel me gerust.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne, bedankt voor de reactie. ik heb nu een wia uitkering 20 uur arbeidsongeschikt en 20 uur sollicitatieplicht. Dit met een percentage van 72%. Inhet rapport uwv staat ook dat ik mijn oude functie niet meer kan uitoefenen met mijn beperkingen. Mijn werkgever blijkt nu eigen risicodrager te zijn. Houdt mij in slapend dienstverband. Is het nu niet teveel risico dat werkgever mij in slapend dienstverband houdt? Dit omdat ik met die 20 uur sollicitatieplicht nu weer bij de werkgver op de stoep kan staan en kan vragen voor passend werk. Of gaat dat niet omdat ik mijn oude functie niet meer kan uitoefenen. alvast bedankt voor het meedenken, gr Syl
Beste Syl,
Je werkgever heeft altijd een risico bij een slapend dienstverband, maar dat gaat er dan om dat jij weer op de stoep staat om je eigen functie uit te oefenen.
De relatie tussen eigenrisicodragerschap en passend werk kan dit nog anders maken, maar daarvoor zou ik de zaak echt verder moeten onderzoeken. Vooralsnog zie ik geen aanleiding, maar als je wil dat ik dit verder bekijk dan zou ik meer informatie nodig hebben en dan moet ik ook meer tijd in de zaak steken. Laat maar weten als je de mogelijkheden zou willen weten daarvoor.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne
Na 2 jaar in de ziektewet te hebben gelopen,heb ik nu een WIA uitkering gekregen.Ook ik heb een slapen contract,dus voor mij ook geen transitievergoeding.Maar ik heb een taxi cao en mijn vraag is wat gebeurd als ik tijdens de slaap contract te horen krijg dat hij failliet is ( en hem kennende doet hij dit expres )en weten dat zijn zoon verder gaat alleen met een andere naam.Dat houd dus in dat hij er goed van af komt toch met de regel slapend contrct
Mvgr johan
Beste Johan,
Eventueel zou ingeval van faillissement de curator iets kunnen doen in het kader van bestuurdersaansprakelijkheid.
Maar voor de rest heb je gelijk.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
dank u wel voor u snelle reactie.
gr johan
In dienst bij huidige werkgever sinds jan 1978, dus bijna 40 jaar. Sinds juni van dit jaar ontvang ik WIA omdat ik 80-100% ben afgekeurd na ontdekking van NET kanker in vergevorderd stadium. Ben in palliative stadium en mijn werkgever houdt mij in slapend dienstverband. Stel, ik zeg stel dat het wetvoorstel van Asscher wordt ingevoerd in het snelste geval begin 2019 dan heeft mijn werkgever geen reden meer om de transitievergoeding te betalen omdat de kosten via UWV collectief wordt vergoed. Ik neem aan dat hij de vergoeding dan uitbetaald aan mijn nabestaanden? Of is het dan toch zo dat wat ik al vreest hij gokt om niet te hoeven uitkeren na mijn overlijden? Hoe is die in het geplande accoord opgenomen? Is hier al wat over bekend?
Wat ik ook lees over het Regeerakkoord, ik zie niets concreet terug over de situatie van slapend dienstverband en de transitievergoeding. Ik acht de kans heel klein dat er een situatie ontstaat dat er begin 2019 een oplossing wordt bereikt zoals destijds door Asscher voorgesteld. Ik blijf het in de gaten houden. Ingeval van overlijden van een werknemer eindigt het dienstverband van rechtswege. De recente jurisprudentie die hierover te vinden is, zegt dat er geen transitievergoeding verschuldigd is aan de erven, maar dat zijn wel andere situaties. Daar was sprake van ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Ook blijkt dat rechtbanken het sowieso een precaire situatie vinden. In sommige gevallen staat hierover iets opgenomen in een Arbeidsvoorwaardenreglement of CAO, maar meestal zal er geen vergoeding worden uitbetaald door de werkgever. Als ik meer informatie hierover vindt, laat ik het weten. Voor nu heel veel sterkte gewenst.
Geachte mr. Suzanne Meijers,
Ik wil graag een advies over de hieronder genoemde situatie;
Mijn arbeidscontract wordt na 104 weken ziekte slapende gehouden door mijn werkgever, dit ondanks de werkgever, en het UWV ervan overtuigd zijn dat ik niet kan terugkeren naar eigen werk.
Uit het artikel: ( Slapend dienstverband = geen transitievergoeding) dat ik gelezen heb, maak ik op, dat ik daar weinig tot niets tegen kan ondernemen?
Er spelen echter nog twee andere zaken, namelijk mijn compensatie uren, en mijn niet opgenomen vakantie dagen. Ook deze wil de werkgever niet uitbetalen.
Mijn vraag is of de werkgever dat zomaar mag besluiten?
In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet,
Sarina Broodman
Goedemorgen Sarina,
Helaas moet ik je nu teleurstellen door te zeggen dat je inderdaad op dit moment niets kunt beginnen tegen het slapend houden van het dienstverband.
De werkgever kan besluiten om die vakantiedagen niet uit te betalen, omdat er nog geen einde aan het dienstverband is gekomen. Hij beroept zich dan op de Wet, omdat uitbetaling van vakantiedagen eigenlijk niet mag als je nog in dienst bent. Of dit in deze situatie redelijk is, is de vraag.
Onlangs speelde een zaak bij het Hof Arnhem (hier te vinden) waarin een werkgever wel de vakantiedagen en dergelijke had uitbetaald. Toen gaf de werknemer aan dat er dus een opzegging was en dat ook een transitievergoeding moest worden betaald. Het Hof oordeelde dat dit niet het geval was. De werkgever hoeft dus niet bang te zijn dat als hij de vakantiedagen uitbetaalt, hij gelijk geconfronteerd wordt met andere gevolgen. Misschien is het wat om hem daarop te wijzen?
Overigens ligt het bij de compensatieuren eraan hoe dat geregeld is in de arbeidsovereenkomst of cao of die wel of niet uitbetaald mogen worden.
Sterkte en als je nog vragen hebt, hoor ik het wel.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Ik werk al 11 jaar bij Kliniek ViaSana in Mill en ook zij gaan voor een slapend dienstverband.
Wat zijn mijn rechten en plichten nu? En wat zijn de plichten van mijn werkgever?
Dat is vervelend. Uit de blog en de reacties blijkt al heel veel over de rechten en plichten bij een slapend dienstverband. Als je een meer specifieke vraag hebt, laat het weten. Dan kan ik die wat concreter beantwoorden.
Sterkte en groeten,
Suzanne Meijers
Ook mijn partner zit een soortgelijke situatie heb ik vandaag geleerd. Wij hoorden voor het eerst van een slapend dienstverband. De werkgever is eerder met een voorstel gekomen om het dienstverband te beëindigen, echter zonder voorstel van een vergoeding. Hier is zij toen niet mee akkoord gegaan.Nooit is er met haar duidelijk gecommuniceerd over het arbeidsrapport van het UWV en de gevolgen hiervan. Het UWV heeft een sanctie opgelegd en men moest nog een jaar het loon doorbetalen. Na dit jaar heeft zij nog een aantal maanden gewoon gewerkt. Op een gegeven moment heeft de werkgever haar echter per direct op non actief gezet en heeft de loon betaling stop gezet. Als reden geeft men op dat men niet meer verplicht is tot loonbetaling en zij zou al die tijd boventallig hebben gewerkt, omdat men van mening is dat zij niet voldoende arbeidsproductief is. Kan men dit zomaar doen? Als zij informeert bij het UWV over een eventueel aan te vragen WW uitkering wordt er gezegd dat zij daar geen recht op heeft, omdat zij een volledig dienstverband heeft. De aanvraag voor een WIA is afgekeurd. Zij zit nu derhalve al 6 maanden thuis zonder enige vorm van inkomsten en de situatie wordt nu wel erg benauwd financieel gezien. Wat kan zij nu het beste doen?
Nog een aanvulling op het eerdere bericht. De werkgever is overigens ook van mening dat zij de eerder gedane betalingen van het loon in de periode na het derde jaar onterecht heeft uitbetaald ( ook al heeft zij al die tijd gewoon gewerkt) en is een procedure begonnen om dit terug te vorderen. Al met al de omgekeerde wereld lijkt mij. Het gaat overigens om de firma Den Heijer.
Ai, dit is niet zomaar wat. Het is altijd vervelend als UWV en werkgever naar elkaar gaan wijzen en je dus tussen wal en schip valt. Het is te complex om zo een eenvoudig antwoord te geven via dit reactieformulier. Bel mij gerust even vrijblijvend of laat een terugbelverzoek achter met een verwijzing naar dit blog.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Ik ben in juni afgekeurd voor 100% mijn werkgever is het daar niet mee eens is in bezwaar gegaan nu kreeg ik gister een mailtje van mijn rechts bijstand da een Arbo arts van mijn werkgever die ik nog nooit gezien of gesproken heb mij weer voor 30uur per week geschikt vind om te werken ik ben ook in slapend dienstverband mijn werkgever heeft nooit ook maar iets voor mij gedaan of meegewerkt aan mijn intrigatie waardoor ik nu fysiek maar ook mentaal er helemaal door heen zit ik weet ook niet wat mij verder te wachten staat ben teneinde raad
Beste Loes,
Wat een nare situatie. Ik ga ervan uit dat je rechtsbijstandsjurist dit wel oppakt en zo nodig in bezwaar gaat of andere scenario’s schetst. Hij of zij zit volledig in de zaak en zou jou moeten kunnen helpen met het feit dat je ten einde raad bent. Die situatie is te complex om zo via een blog te beantwoorden.
Dus mijn advies is: vraag onmiddellijk advies aan je rechtsbijstandsjurist over je opties en de scenario’s. Hij of zij moet je daarin begeleiden en je gerust kunnen stellen waar mogelijk. Als je er toch niet uitkomt, mag je uiteraard contact opnemen.
Sterkte en vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Ik ben 2 jaar ziek en krijg wga van 80 tot 100%.
Nu zei me baas dat ik slapend dienstverband blijf houden.
houd dat dan in dat ik ook recht heb op personeel korting en uitjes en anderen waar al het personeel recht op heeft?
Mag ik wel zelf ontslag nemen?
Beste Hellie,
De loondoorbetaling stopt, maar in sommige gevallen zou het wel kunnen betekenen dat er nog recht op personeelskorting bestaat. Strikt genomen ben je gewoon nog in dienst en zou je dus ook mee moeten kunnen op uitjes en een kerstpakket krijgen etc.
Ik raad af dat je zelf ontslag neemt. Dan heb je namelijk nergens meer recht op en doe je ook afstand van eventuele mogelijkheden in de toekomst op een (transitie)vergoeding etc. Niet doen dus en zeker niet voordat je een arbeidsrechtspecialist hebt geraadpleegd!
Sterkte met de situatie.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste.Ik ben 82,22% afgekeurd 80-100% Ik ben nu 2 jaar ziek en mijn werkgever vraagt geen ontslag aan om de transitie vergoeding en de verlofuren niet te hoeven betalen.Ik werk er ruim 14 jaar en ben 59 jaar.Door te hoge werkdruk en pesterijen ben ik ziek geworden.Kan ik mijn werkgever niet hiervoor aansprakelijk stellen?Ze deden me eerst een voorstel om ontslagen te worden en dan zouden ze mijn ww aanvullen 2 jaar lang tot 100%.Toen ik hierop nee zei begonnen ze met treiteren en met extra werk opzadelen.De dagelijkse overuren werden nooit vergoed.Kan ik mijn werkgever nog aanpakken nu hij geen ontslag aanvraagd?
Beste Peter,
Als je ziek bent geworden door toedoen van je werkgever dan zou je daar wellicht nog iets mee kunnen. Het is dan wel zaak dat je hiervoor voldoende bewijs hebt. Mocht je willen dat ik dit verder voor je onderzoek en/of je doorverwijs naar een letselschadeadvocaat dan kun je me een bericht sturen via info@suzannemeijersarbeidsrecht.nl
Sterkte en groeten,
Suzanne Meijers
Beste mevrouw Meijers.Ik heb een rechtsbijstandverzekering bij de ARAG,en deze bellen mij as. maandag op.Kunnen zij me niet verder helpen dan neem ik contact met U op.Het vreemde aan mijn situatie is,dat in een rapport van de Arboarts na 2 maanden ziek te zijn, staat dat ik ziek ben geworden door de hoge werkdruk en pesterijen op de werkplek en dat mijn werkgever mijn baan niet kan aanpassen en er ook geen andere baan binnen het bedrijf is voor mij.En toch willen ze mijn arbeidsovereenkomst niet beeindigen terwijl ze geen werk voor mij hebben.Dat is toch tegenstrijdig met elkaar.Ik weet niet hoe een rechter daar dan tegen aan kijkt.Ze willen mij gewoon de transitievergoeding en de 700 verlofuren niet betalen.Ik weet niet als de wet aangepast wordt in 2018 of 2019 met het voorstel van minister Asscher,of een werkgever dan wettelijk verplicht is om ontslag aan te vragen.Ik dank U alvast voor Uw snelle reactie. Met vriendelijke groet , Peter.
Een werkgever kan niet verplicht worden ontslag aan te vragen. Sterkte met alles en ik hoop dat ARAG wat je voor kan betekenen. Anders mag je altijd contact opnemen.
Beste mevrouw Meijers,
Ik zou graag informatie willen over de volgende situatie:
Na 104 weken doorbetaling wordt het contract omgezet in een slapend contract. Zodat mijn werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen. Momenteel ben ik 100% afgekeurd en krijg ik een WGA uitkering.
Wat zijn de voor- en nadelen van het uitbetalen van de vakantie uren nu ik een slapend contract heb?
Nu ik een slapend contract heb, dien ik dan maandelijks mijn werkgever te sommeren voor de transitievergoeding?
Indien ik weer beter ben en in staat ben dezelfde functie (voor ziekte) op te pakken, dient mijn werkgever dan deze functie ter beschikking te stellen met behoud van salaris? En indien dit binnen de formatie van de organisatie niet past, dienen zij dan nog steeds (mits ja op vorige vraag) deze functie ter beschikking te stellen?
Graag hoor ik van u en bij voorbaat dank!
Met vriendelijke groet,
Franka
Beste Franka,
Als je werkgever bereid is vakantie-uren op dit moment al voor einde dienstverband uit te betalen, zou ik daar in prinicpe geen bezwaar in zien. Hoe het voor jou persoonlijk is, kan ik niet beoordelen natuurlijk zonder dossier etc. Er kan niet van je verlangd worden om elke maand om een transitievergoeding te vragen. Je dienstverband eindigt immers – zoals het er nu naar uitziet – voorlopig niet. Houd goed in de gaten of wetgeving op dit gebied verandert.
Als je in staat bent je functie weer volledig op te pakken, raad ik aan dat je je z.s.m. meldt bij je werkgever. Als er bedrijfseconomisch gezien geen mogelijkheid zou zijn om je weer aan het werk te laten, zal je werkgever dit moeten aantonen en alsnog je ontslag aanvragen.
Ik ga ervan uit dat je hiermee voor nu verder kunt!
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Beste mevrouw Meijers,
Dank u wel voor uw snelle reactie. De antwoorden die u geeft op mijn vragen zijn duidelijk. Ik heb alleen nog een paar aanvullende vragen.
Als ik voor 16 uur bij een andere werkgever ga werken, heb ik dan nog recht om terug te komen op basis van het slapende contract als ik volledig ben hersteld? Verder heb ik dan ook nog recht op de transitievergoeding mocht mijn huidige werkgever toch mijn contract beëindigen?
Daarnaast zou ik graag willen weten of mijn huidige werkgever mij op de hoogte dient te stellen indien zij mijn slapende contract beëindigen?
Met vriendelijke groet,
Franka
De werkgever kan het dienstverband niet beëindigen zonder dat je het weet. En als je elders wil werken, is dat in principe geen probleem, maar als je je weer wilt melden bij je huidige werkgever zal je in beginsel voor het volledige aantal uren beschikbaar moeten zijn. Succes!
Beste mevr S.Meijers
Ik heb sinds september 2017 een voorlopige WIA uitkering ( 80/100% afgekeurd )
Ook ik heb een slapend contract ,en meneer betaald dus geen transitie vergoeding. Mijn beroep was taxi chauffeur dat heb ik 34 jaar gedaan maar 12 jaar bij me laatste werkgever.
Als ik het goed heb gelezen dan zou ik als ik weer beter ben op zijn stoep gaan staan en zeggen ik ben weer beter,maar aangezien ik niet meer de keuring goed zal doorstaan , dan zou ik in principe niet meer het werk kunnen uitvoeren wat ik 12 jaar heb gedaan bij hem, in principe zou hij mij dus dan moeten ontslaan?..Wand als de UWV mij gezond verklaart dan betekend toch van zelf sprekend dat ik weer moet gaan werken en dat dan bij mijn werkgever ( zelfde beroep/of iets in zijn organisatie?)maar dat zal denk k niet gaan wand daar is te veel woorden en dingen gezegd dat niet netjes was. wand zeg nou zelf als ik bij baasje A binnen dienst kan, dan kan ik ook bij mijn oude werkgever het zelfde werk doen,maar dan den ik dat het meteen fout gaat lopen . dus wat raad u mij aan.
Mvgr Johan
Beste Johan,
Dat klinkt niet best. Op veel vragen geef je zelf al antwoord. Zoals je kunt lezen in het blog en de reacties kan een werkgever niet verplicht worden je te ontslaan, ook niet vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Op die grond kun je wel zelf ontslag aanvragen, maar dat raad ik over het algemeen af. Daarvoor heb ik nu te weinig info om advies over te kunnen geven. Mocht je willen dat ik dat check, neem dan even rechtstreeks contact met mij op.
Veel succes en groeten,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Sinds een jaar of 4 heb ik een slapend dienstverband, ik heb voor 80% wao daarvoor diverse keren volledig afgekeurd maar door mijn ziekte niet in staat om te werken en ook zal er geen verbetering komen voor de toekomst.
IK ben nu inmiddels 27 jaar in dienst bij mijn werkgever maar wil uiteraard geen transitie vergoeding betalen.
Wat vóór mij onduidelijk is welke rechten ik behoud, kan ik eventueel nog gebruik maken van een personeels kortingspas, wel krijg ik nog mail over bijvoorbeeld bijeenkomsten, maar een kerstpakket bv niet, niet dat ik daarom verlegen ben maar uiteindelijk ben ik toch gewoon nog in dienst maar dan zonder betalingsverplichting.
Mijn baan bestaat niet meer en een mogelijkheid voor vervangend werk is er niet, mocht ik dit toch kunnen.
Maar in deze blog te lezen ben ik niet de enige.
Met vriendelijke groet,
Ed
Beste Ed,
Klopt dat je niet de enige bent. Wat mij betreft, zou je recht hebben op een kerstpakket. Maar je geeft zelf al aan dat je daar ook niet om verlegen zit.
Misschien steunt het je dat niet de enige bent. Juridisch gezien is er op dit moment namelijk niet veel aan te veranderen. Als dat anders wordt, meld ik mij weer.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Hoi,in 6 maart 1979,ben ik begonnen bij me werkgever sodexo,op 6 maart 2019 word ik afgekeurd,precies 40 jaar,ik was al afgekeurd bij de wao voor halve dagen,ik heb een kleine hersenbloeding gehad,ik kan niet meer mee komen,nu ben ik bang,dat ze mijn slapend in dienst houden,hoe kan ik dat voor wezen,na 40 dienst jaren,ik ben dan bijna 61 jaar,groetjes kees
Beste Kees,
Helaas kan ik je niet anders berichten dan in mijn blog en in de reacties daaronder staat. Dat is hoe het is op dit moment. Als het anders wordt, laat ik het weten.
Sterkte en groeten,
Suzanne Meijers
Hoi Suzanne,als ik naar 2 jaar herstellende ben,en de slapend contract loopt door,dan kan ik gewoon weer beginnen bij me werkgever als ik het goed begrijpt,dat wil ik ook weer
Geachte mevrouw Meijer,
Via vele omwegen heb ik uw site gevonden en mij verbaasd over de verhalen van mijn ‘mede lotgenoten’. Ook ik ben in slapend dienstverband. Op 16 februari 2014 heb ik een herseninfarct gehad en ben sindsdien niet meer in staat geweest om betaalde arbeid uit te voeren. Mijn werkgever (G4S), al eerder gelezen op de site, heeft mij dus per 14 februari 2016 slapend in dienst gehouden. Ik ben dus inmiddels bijna 18 jaar in dienst. Ook staan er nog flink wat verlofuren vast. Die worden natuurlijk ook niet uitgekeerd.
Graag wil ik u becomplimenteren met uw duidelijke antwoorden op de gestelde vragen.
Mijn vraag is als volgt:
In de afgelopen tijd heb ik veel gelezen over dit onderwerp. Ook de mogelijke oplossingen heb ik gelezen. Is u al wat meer bekend hierover? Ook heb ik gelezen dat de compensatie voor werkgevers via het Uwv er aan zit te komen. Klopt dit? Is er al een datum bekend? Zijn werkgevers dan verplicht dit op te volgen?
Nogmaals complimenten!
Beste Remco,
Dank voor de complimenten. Om je vragen te beantwoorden: er is nog geen datum bekend. Sterker nog, er is op dit moment niets nieuws te melden. Werkgevers zijn zoals het er nu naar uitziet niet verplicht om het te volgen en hun medewerkers te ontslaan, maar het geeft ze wel een hele grote motivatie om het wel te doen.
Sterkte Remco en als er iets nieuws is, vul ik dit blog aan.
http://telegraaf.nl/e/29729068
Hallo Remco,
Dank voor de link, maar je had ongetwijfeld ook mijn update van vanochtend in dit blog gelezen 🙂 Als er nog vragen zijn, hoor ik het wel.
Fijne avond en groeten,
Suzanne Meijers
Goedemorgen,
Volgende week ben ik twee jaar ziek (MS).
Ik ben dan 32 jaar in dienst bij Heijmans (> 6000) werknemers.
Omdat het bedrijf ons oude bedrijf heeft overgenomen ben ik nu bij hen in dienst.
In 1997 kreeg ik MS. Het oude bedrijf zorgde ervoor dat ik thuis kon werken. De internet verbinding kreeg ik betaald. Een auto van de zaak mocht ik houden enz. Ik ging 30 uur werken.
Nu moet ik van het nieuwe bedrijf drie dagen per week naar het hoofdkantoor.
Dit is een reisafstand van 300 km per dag.
Mede hierdoor ging ik hard achteruit en heb me twee jaar geleden 10 uur ziek gemeld.
Ik heb meerdere keren aangegeven dat ik al het werk thuis kan doen (IT werk).
Mijn chef wil dit niet.
Het UWV vind de reisafstand te groot, dus moet ik een andere baan zoeken of een andere functie in een kantoor van de zaak dichter bij huis.
Ik werkte dus 20 uur per week en ging drie keer per week naar de zaak.
Vanaf 1 juli 2017 mocht ik van mijn chef niet meer komen want hij vond dit onverantwoordelijk i.v.m. Mijn ziekte en reistijd.
Spoor twee was toen ingeschakeld, maar door de achteruitgang van mij kwam ik in 80-100% arbeidsongeschikt terecht.
Twee dagen geleden heb ik een gesprek gehad met mijn chef en iemand van personeels zaken. Ik wordt nu slapend in dienst gehouden, maar moest de auto, laptop en toegangspasjes inleveren.
Ik heb gezegd dat ik terug wil komen, omdat in na maande revalidatie weer een paar uur kan werken. Er werd aangegevan dat er geen werk voor mij is.
Volgende week ben ik (man van 56 jaar). pas twee jaar ziek.
Nu is mijn e-mail account al verwijderd en zijn alle rechten weg. Ik zou eigenlijk nog een mail willen sturen naar een aantal collega’s imte vertellen dat ik niet meer werk. Na 32 jaar dienstverband heb ik veel goede collega’s waar ik afscheid van wil nemen. Dit kan ik dus niet.
Wat zijn mijn rechten?
Kan ik eisen dat ik weer vier uur per week kom werken?
Ik werk nu enkele weken bij het AZC als vrijwilliger. Deze tijd kan ik ook op de zaak werken.
Goedemorgen Wim,
Jouw situatie klinkt – net als vele andere dergelijke situaties – heel schrijnend. Als je merkt dat je in staat zou zijn om weer aanspraak te maken op je gehele functie dan kun je zeker weer aankloppen, maar voor die vier uur ben ik bang van niet. Daarbij hou ik een slag om de arm, omdat je dossier natuurlijk veel meer omvattend is dan wat je nu kunt schrijven. Wat ik voor nu in ieder geval aanraad is dat je wel in contact treedt met je werkgever om aan te geven dat je voor dit moment wel een mail zou willen sturen aan je collega’s. Let op dat je daarin niet definitief afscheid neemt of woorden gebruikt die als ontslag van jouw zijde kunnen worden geïnterpreteerd. Veel sterkte.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Wanneer je een slapend contract hebt na 2 jaar ziekte en je moet ruim een half jaar later worden geopereerd, moet je je dan ziek melden bij je werkgever? Maakt het dan verschil of het om een andere aandoening gaat? Of hoef je geen actie te ondernemen omdat je werknemer bent die toch al ziek is en daarom dat slapend contract heeft gekregen?
Om meerdere redenen raad ik aan dit te melden en ja, dat maakt verschil. Voor meer info bel gerust en dan kijken we of ik verder kan helpen.
Succes en groeten, Suzanne
Beste Suzanne,
Wij hebben half 2017 al eens contact gehad, en mijn contract wordt nu al ruim een jaar slapend gehouden (voor 36 % i.v.m. gedeeltelijke afkeuring in WSW verband). Jij vertelde mij toen dat slapend houden “mag” maar niet netjes is. Nu lees ik dat eindelijk het wetsvoorstel is aangenomen dat deze “wanpraktijken” tegen moet gaan en met terugwerkende kracht. Betekent dit nu ook wellicht dat er voor mij een vergoeding aan zou kunnen komen en mijn dienstverband voor 36% kan worden beeindigd ? In mijn geval gaat het om een dienstverband van 36 jaar, dus zeg naar een mooie 21 daagse cruise 🙂 of mag mag een werkgever met dit wetsvoorstel een contract nog steeds slapend houden,
Beste André,
Ik kan me herinneren dat je situatie iets te complex is om zo te beantwoorden. Maar het wetsvoorstel is inmiddels wet inderdaad.
Een nieuwe situatie en dus wellicht goed om dit weer onder de aandacht te brengen bij je werkgever.
Laat maar weten als ik je kan helpen of vraag om hulp via het Juridisch Loket bijvoorbeeld.
Succes en hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste suzanne,
Zoals vele heeft mijn vrouw per juli 2018 ook een slapend dienstverband
ze heeft ruim 19 jaar in de zorg gewerkt en is nu voor 100% afgekeurd (IVA)
PNO geeft nu aan dat ze bij een IVA uitkering geen recht heeft op een transitievergoeding!? en dat de wet gaat veranderd. Men wilt eerst wachten wat de wet gaat doen en dan een besluit nemen.
Echter heb ik dit gevonden in de CAO ziekenhuiswezen
Transitievergoeding, WGA en IVA
Tijdens de eerste 2 jaren ziekte van een werknemer ontvangt de werknemer salaris van de werkgever (= loondoorbetalingverplichting van werkgever). Na 2 jaar ziekte, gaat de werknemer ziek uit dienst. De zieke werknemer zal instromen in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) of IVA (Inkomensvoorziening volledig en duurzaam arbeidsongeschikten) en een WGA- of IVA-uitkering ontvangen. De WGA is voor werknemers die nog een verdiencapaciteit hebben, waarvan wordt verwacht dat ze middels werk een -deel- inkomen genereren. De IVA is een uitkering voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten die geen inkomen meer kunnen genereren. Zowel werknemers die in de WGA als werknemers die in de IVA terechtkomen, hebben recht op een transitievergoeding.
Kunnen zij de CAO zomaar omzeilen of is een slapend dienstverband het adertje onder het gras?
Wat een vervelende situatie voor je vrouw. Wat je vond in de cao is juridisch gezien heel interessant. Ik kan het niet via deze weg zo beantwoorden. Meer advies? Mail naar mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl en ik laat weten wat ik kan doen onder welke voorwaarden.
goede morgen meester meijers
Ik had u verleden jaar al een bericht gestuurd over eventuele transitievergoeding… ik heb netjes van u een antwoord gekeregen..daarna heb ik mijn werkgever een mail gestuurd met het feit dat als ik weer goed word gekeurd dat ik me weer bij hem ga aanmelden. daar heb hij niet op gereageerd..inmiddels weet ik zeker dat dat niet gaat gebeuren omdat ik hart,long,suiker.diabetes en nu extra last van mijn vaten in mijn benen heb.
ik was taxi chauffeur en ben in dienst getreden 2002 ..maar mijn vraag is weet u al iets meer over eventuele regeling van de transitievergoeding of hoef de goede man nog steeds niet te betalen.
mvgr johan
Beste Johan,
Vervelend te horen. Geen ander nieuws dan al verwerkt in het blog en de links die weer verwijzen naar andere blogs.
Sterkte en groeten,
Suzanne Meijers
Hallo Suzanne,
Ik werk in het Hoger Onderwijs als docent en afstudeerbegeleider. Ik doe dat al meer dan 35 jaar bij dezelfde werkgever (HBO).
Ik ben deze maand nu 1 jaar ziek thuis. Over een jaar ben ik twee jaar ziek en zal ik naar UWV verwezen worden voor de WIA. Ik word eind volgend jaar 65 jaar; op die dag ben ik precies twee jaar ziek.
Waarschijnlijk ben ik een ambtenaar omdat ik in het Hoger Onderwijs werk. Ik ben dus niet een ‘werknemer’ zoals mensen in de Zorg of in de Metaal. Daar schijnt juridisch een verschil te zijn. Ambtenarenrecht versus Burgerlijk Wetboek … zo heb ik recent geleerd.
Hoe gaan dingen nu in zijn werk voor mij? Hoe zit het met ontslag na twee jaar ziekte als medewerker in het Hoger Onderwijs? Hoe zit het met een ontslagvergoeding of transitievergoeding?
De normalisatie van medewerkers en ambtenaren gaat pas in op 1 januari 2020. Ik ben net enkele weken eerder in december 2019, klaar met mijn twee jaar ziek-zijn.
Hoe gedragen werkgevers in het Hoger Onderwijs verder? Zijn ze ook ‘onfatsoenlijk’ als het gaat om slapende dienstverbanden?
Wat kan ik verwachten?
Veel vragen …
Alvast dank.
Mvgr
TheDan.
Hallo TheDan,
Niet iedereen in het Hoger Onderwijs is ambtenaar. De vraag is dus allereerst of je wel echt ambtenaar bent. Heb je een aanstellingsbrief (ambtenaar) of heb je een arbeidsovereenkomst (werknemer)? Dat is een indicatie voor het antwoord. Als je ambtenaar bent, dan gelden er inderdaad andere regels. Ik verwijs je dan graag door. Mocht je wel ‘gewoon’ werknemer zijn dan geldt eigenlijk alles zoals ik het omschreven heb in mijn blogs.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Wat fijn dat je de tijd en de moeite neemt om te reageren. Hulde!
Op al mijn documenten staan vanaf het begin van de tachtiger jaren, de woorden “Arbeidsovereenkomst” en ook “Akte van benoeming”. In jouw idee betekent dat ik een “werknemer” ben?
Judex (jou bekend?) vermeldt trouwens het volgende:
“Hoger beroepsonderwijs
CAO HBO (De CAO spreekt over werknemers. Strikt genomen zijn dit geen ambtenaren.)”
En inderdaad: in de actuele CAO voor het HBO wordt telkens gesproken over “de werknemer”.
Wederom dank en vriendelijke groeten,
TD.
Beste TD,
Geen dank! Ik vermoed ook dat je ‘gewoon’ werknemer bent. Een akte van benoeming duidt op iets anders, maar als ik de cao globaal bekijk, zou er inderdaad sprake zijn van werknemerschap. Ik hou een slag om de arm. Dit is mijn eerste indruk van de beperkte info die ik heb.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Fantastisch dat je deze duidelijke blog hebt en steeds de moeite neemt om iedere vraag goed te beantwoorden!
Ik ben een man van 52 jaar. Sinds augustus van dit jaar ben ik volledig afgekeurd en ik krijg sindsdien van het UWV een IVA uitkering. Mijn situatie zal zich in de tijd niet verbeteren; ik heb een chronische en ongeneeslijke ziekte en ondervind veel fysieke beperkingen.
Ook mijn werkgever houdt mijn dienstverband slapend. Hij is bekend met de compensatieregeling zoals die in 2020 gaat gelden. Het probleem van mijn werkgever is dat er volgens hem momenteel onvoldoende liquiditeit is om mijn transitievergoeding voor te schieten. Vanwege de beperking in de compensatie bij langer durende slapend dienstverbanden zal hij, mits het bedrijf dan nog bestaat, ook niet tot beëindiging dienstverband overgaan.
Oftewel, er is te weinig prikkel om tot het vergoeden van een transitievergoeding over te gaan.
Mijn angst is dat mijn werkgever (die directeur/aandeelhouder is van meerdere werkmaatschappijen) dit bedrijf uiteindelijk failliet zal laten gaan en de overgebleven werknemers bij een zusterbedrijf in dienst zal nemen. Daar wordt door (oud)collega’s op gehint. Ik had een commerciële functie en mijn ziekte heeft tot een terugval in de resultaten geleid. Mijn functie is tijdens mijn ziekte nooit opgevuld geweest en het bedrijf leidt nu een kwijnend bestaan.
Er is geen CAO of iets dergelijks. In hoeverre is een eventuele transitievergoeding gewaarborgd bij een liquidatie of faillissement vanwege deze situatie?
Zijn er ontwikkelingen omtrent afdwingbaar ontslag bij duurzame arbeidsongeschiktheid?
Zal de compensatieregeling voor nieuwe, voor de werknemer gunstiger, jurisprudentie zorgen?
Beste Dick,
Wat vervelend voor je. Ik reageer even kort en krachtig:
Er is in beginsel geen waarborg voor een transitievergoeding bij liquidatie of faillissement.
Nee, er zijn geen nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van de afdwingbaarheid van een ontslag.
Ik zou willen dat ik een glazen bol had en kon zien wat de rechtspraak gaat doen, maar dat is helaas niet het geval. Geen idee dus of er jouw geval betere jurisprudentie volgt.
Nog een laatste tip: je zou je werkgever nog in overweging kunnen geven dat er een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten waarin wordt aangegeven dat zodra tot uitbetaling van UWV komt, het bedrag dan aan jou wordt betaald. Een faillissement zal dit doorkruisen, maar het kan wellicht wel helpen om te voorkomen. Of een afspraak maken met elkaar dat je niet meer transitievergoeding wenst dan op dit moment berekend wordt, maar dat je het in 2020 uitbetaald krijgt. Idee?
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Mijn man is per januari 2018 met terugwerkende kracht per januari 2016 afgekeurd …. de Amber wet is hier van toe passing. Ze hebben 2 jaar mijn man lopen puchen en laten reintregeren / bijscholing en stage laten lopen en ook de arbo heeft hem 2 jaar onder druk gezet. Hij ontving toen loon omdat hij wel telkens weer probeerde te werken en werd betaald volgens die 104 weken Tot hij na 2 jaar bij de verzekerings arts kwam en deze ons wees op een eerder bezoek bij hem. Had iedereen over het hoofd gezien en wij wisten het ook niet. Het werd uiteindelijk gezien als 1 ziekte om t zo maar te zeggen. Uwv heeft er een hele kluif aan gehad om die 2 jaar opnieuw te berekenen in een uitkering( 4 weken moest 1 maand worden en er moest worden uit gegaan van zijn loon van ik meen 2012 toen hij voor t eerst ziek werd. Om tot uurloon uit te komen) al met al een heel gedoe. Idd ook brieven van arbo en pensioen ontvangen over ontslag en zijn er inmiddels ook achter dat hier eigelijk een ander woord voor zou moeten zijn. Baas heeft vakantie en overuren uit betaald maar ook dat is geen ontslag. Zijn er achter gekomen dat de pensioen opbouw premie vrij mogelijk is en hebben dit geregeld.met ingang van de uitkering die ingaat op januari 2016. Nu mijn vraag, er is die 2jaar ( januari 2016 tot en met 2018) toen mijn man probeerde te werken , wel pensioen van zijn loon in gehouden. Dit word op de rekening van de baas terug gestort wist de pensioen maatschappij te vertellen. Heeft mijn man nu niet gewoon recht op die ingehouden pensioen van zijn loon in de periode dat zijn baas hem loon betaalde. En in deze periode is mijn man 12 1/2 jaar in dienst ( juni2018) kan hij net als alle werknemers aanspraak maken op een “ Cado”. Ik hoop dat je mijn verhaal snapt en wat handvaten kan geven.
Beste Jeanette,
Wat een vervelend verhaal. Ik volg het, maar ik kan je helaas over een groot deel van je vraag geen handvatten geven. Dit is echt een vraag over het pensioenrecht en waar je dus een pensioenrechtspecialist voor moet raadplegen.
Over het 12,5 jarig dienstverband kan ik alleen maar zeggen dat het afhankelijk is van de voorwaarden uit een cao, personeelsreglement of gebruik van het bedrijf. Als er geen regels zijn, zou er in beginsel wel recht bestaan op zo’n cadeau. Schrijf vooral de werkgever aan met de vraag.
Veel succes en vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Nu het koninklijk besluit is genomen., vervalt het slapend dienstverband niet.
Ik zit inmiddels al meer dan half in het slapende dienst verband met een iva uitkering.
Maar ik vind het uiterst verwerpelijk dat mijn werkgever kan anticiperen op een terminaal zieke werknemer en langdurige arbeidsongeschikten die dit tot de aow kan laten doorlopen om zo de transitie vergoeding niet uit te betalen.
Nu is er iets van een scheidsrecht?maar geldt dit dan niet voor ons allen.
Dus vindt ik dit uiterst verwijtbaar handelen van werkgever,
Hoe zouden advocaten en juristen hier op reageren? Graag uw reactie.
Verder veel succes met je blog,
Groetjes ,
Jan.
Beste Jan,
Dank voor je reactie. Het klopt dat de uitspraak van het Scheidsgerecht niet voor iedereen geldt. Las je mijn blog daarover al?
En in dit blog lees je meer over de compensatieregeling.
Hier wordt wisselend mee om gegaan.
Veel succes met je situatie.
Fijne dag en groeten,
Suzanne Meijers
Goedendag,
Na 2 jaar ziekte ben ik nog 20 uur vd 25 bij mijn werkgever aan het werk. In mijn eigen functie. Wel aangepast werkplek ( rustige ruimte) en geen balie ( was 2 uur per week).
Ik ben voor 19 procent afgekeurd. Geen WIA. Uren beperking van 20 uur met eventueel mogelijkheid om op te bouwen. Maar dat is niet zeker staat er in het verslag.
Ik heb rust met de 20 uur.
Ik wil geen ww of transitievergoeding. Dan kan ik 20.5 gaan werken en vervallen ook mijn rechten.
Mijn vraag mijn werkverbod geeft mij 3 opties.
Een vastellingsovereenkomst, ontslag voor 5 uur, of aanpassing via een wijzigingsovereenkomst waar ze mijn uren inzetten.
Ik wil voor wijzigingsovereenkomst gaan. Ontslag voor de 4.5 uur. Heb ik daarna dan weer recht op loondoorbetaling bij ziekte. En krijg ik geen problemen met het uwv omdat ik dan zelf ontslag neem.
Ik heb nu 5 jaar garantie op mijn laatste uren bij ziekte om de zelfde reden bij het uwv.
Wat moet er in de overeenkomst komen te staan.
Dank u wel en een fijne werkdag!
Sylvis
Beste Sylvis,
Dank voor je uitgebreide reactie op mijn blog en toelichting op jouw situatie. Dit is alleen heel specifiek en ik kan hierover zonder verdere onderbouwing niet over adviseren. Ook lukt dat niet vrijblijvend. Mocht je willen dat ik je hierin verder bij sta, stuur me dan even een mail naar mail@suzannemeijersarbeidsrecht. Dan geef ik aan wat ik nog meer nodig heb en wat je verder kunt verwachten.
Ook een hele fijne dag gewenst.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Wij hebben in 2017 al eens contact gehad. Kort gezegd was (en is) de situatie als volgt. ruim 37 jaar als WSW er in dienst bij soc. werkplaats voor 36 uur (100% dus) en ben ruim 4 jaar geleden ziek geworden en na 2 jaar voor 37% afgekeurd. Deze 37% zijn nu slapend gehouden en krijg een WIA uitkering voor deze 37%, de overige 63% krijg ik netjes als salaris (en ik werk nu dus 37%
Mijn baas gaf als reden van het slapend houden van deze 37% dat ik wellicht in de toekomst weer meer zou kunnen gaan werken, echter is mijn aandoening redelijk progressief, dus een onzin reden.
Een collega is vorige week voor 100% afgekeurd en zijn contract wordt ook slapend gehouden tot 2020 als de nieuwe compensatiewet van kracht is. Dan zal zijn contract stoppen en zal hij een transitievergoeding ontvangen.
Je voelt mijn vraag al aankomen, Zou dat nu ook voor mij kunnen gelden ? Ik snap dat de vergoeding op basis van de 37% zal zijn, maar met 37 dienstjaren toch nog een erg leuk bedrag.
Ik wacht graag je reactie af.
Beste André,
Kort en goed zou het zeker voor jou kunnen gelden en dan niet voor een bepaald percentage zoals jij dat noemt, maar voor 100%, want je bent in principe nog helemaal ziek als ik je goed begrijp, maar je verricht nu nog steeds re-integratiewerkzaamheden. Het zou iets anders kunnen zijn en dus ik houd een slag om de arm, want ik heb natuurlijk niet alle informatie.
Succes voor nu en misschien tot een later moment.
Groeten,
Suzanne Meijers
Oeps, ik zie een klein foutje. Ik werk dus 63% en niet 37%
Dag Suzanne,
Het zit denk ik iets anders in elkaar. Mijn werkgever heeft mijn contract van 36 uur gewoon in stand gehouden en daar betaald hij nu dus 63% van uit elke maand, omdat ik die 63% gewoon nog werk. Zijn reden om de afgekeurde 37% slapend te houden is “dat het misschien ooit wel weer mogelijk is om meer te gaan werken”, echter is dit uitgesloten omdat mijn aandoening progressief is en dus eerder minder zal kunnen gaan werken.
Hij heeft zich vlak na mijn gedeeltelijke afkeuring wellicht iets te loslippig verteld simpelweg niet de middelen te hebben om een transitievergoeding te betalen.
Ik blijf die 63% dus gewoon betaald werken (gelukkig maar, want ik heb een erg leuke baan), vandaar ik er vanuit ga, dat als er een transitie vergoeding komt, deze voor de afgekeurde 37% zal gelden. Maar zoals gezegd, dat is met 37 jaar arbeid toch een leuk bedrag.
Hallo André,
Dit maakt het niet eenvoudiger om zo even kort op te reageren. Je mag me altijd even bellen voor kort overleg.
Groeten,
Suzanne Meijers
Hallo,
Ik kwam deze tegen van vandaag…
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Nieuws/Paginas/Menzis-moet-contract-blijvend-arbeidsongeschikte-werkneemster-opzeggen-en-transitievergoeding-uitbetalen.aspx
Wat betekent dit? Komt hier jurisprudentie uit?
Hallo Remco,
Sterker nog, het is al jurisprudentie. Inmiddels schreef ik meerdere blogs over slapende dienstverbanden. Ik werkte mijn blog over slapend dienstverband bij met een verwijzing naar deze uitspraak. Je kunt dat blog hier lezen.
Dank voor je reactie en fijne dag,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Ik heb sinds dit jaar een slapend dienstverband en
ik lees veel over de transitievergoeding en over wel of niet betalen.
Maar hoe zit het de verlofuren die ik had opgebouwd? Moet een werkgever die nu wel of niet betalen. Hierover kan IK niets vinden op internet.
Groetjes
Beste Richard,
In het blog waar je nu een reactie op geeft, staat het antwoord onder de vraag hoe je omgaat met niet opgenomen verlofdagen. Dus gelukkig is er wel iets over te vinden op het internet 🙂 Lees mijn blog nog even door. Oplossing zou kunnen zijn om dagen ‘op te gaan nemen’. Doe dit in overleg met je werkgever. Maar check ook eerst de status van je WIA-uitkering in combinatie hiermee.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Hoi Susanne,
Ik heb de uitspraak van de Hoge Raad gelezen betreffende slapende contracten.
Ik heb al bijna drie jaar een slapend contract, wat is verstandig wachten op de werkgever omdat de hogerechter meld in dit artikel dat hij er van uitgaat dat het voor het einde van het jaar is opgelost.
Of moet je daar zelf achteraan?
Ben geen lid van een bond dus ben ik in het nadeel.
Beste René,
Bel me anders maandag as even vrijblijvend op 030 3074461 en dan hebben we het er even over.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Dag Suzanne,
Wellicht een aparte vraag… ik ben/was werkzaam als rijksambtenaar. Ik ben ziek geworden (01-03-2018) en moet binnenkort naar het UWV vanwege de WIA aanvraag. De bedrijfsarts heeft aangegeven dat ze mij ziet als duurzaam arbeidsongeschikt. Ik kan dit rationeel volgen. Maar gevoelsmatig heb ik het er nogal moeilijk mee. ik wil mijn baan eigenlijk echt voor geen ene millimeter af staan.
Ik wil dus graag een slapend dienstverband. De transitievergoeding boeit me niet echt. En ook al wordt het ws een IVA dan wil ik toch vooral altijd de mogelijkheid hebben terug te keren.
(Of me dat gaat lukken kan me op dit moment ook niet echt boeien). Werkgever zegt een slapend dienstverband niet te kunnen doen omdat de transitievergoeding dan oploopt door het in dienst blijven. Kan ik hiervan ook vrijwillig afstand nemen? Ik heb liever een slapend dienstverband met in de toekomst toch een mogelijkheid opnieuw te starten dan een transitievergoeding (ik transiteer van mijn bed naar mijn bed. O nee daar lig ik al ;-). Ik heb ook een hele lieve baas, en wil uiteindelijk daar weer aan de slag ook al ziet niemand het echt nog voor zich. Maar je weet maar nooit!!!
Verder heb ik nog een vraag over de uitkering an sich:
Ik heb drie jaar geleden na 2 jaar ziekte 16 uur ingeleverd en een gedeeltelijke WIA gekregen en een nieuw contract voor 16 uur.
Mijn uurloon ligt nu hoger dan het uurloon uit 2015 waarop de WIA uitkering nu is gebaseerd. Op welk loon wordt de “WIA herziening” straks gebaseerd?
En wat is een nieuwe ziekte? Mijn ziekte had ik ws al in 2015, echter werd die pas eind 2017, nadat ik al in de WIA zat en een nieuw dienstverband had gekregen, gediagnosticeerd. Mijn eerste WIA aanvraag is gebaseerd op een andere ziekte die toen ook nieuw was. Moet ik nu aangeven dat dit een nieuwe ziekte is, Of bestond die al ten tijde van de eerste WIA aanvraag?
De vierde vraag die ik heb: wordt je met een IVA soms herkeurd?
Alvast heel erg bedankt.
Mvg Maaike
Beste Maaike,
Wat een vervelende en complexe situatie. Het is in een reactie onder een blog niet mogelijk voor mij hier uitgebreid advies over te geven. Bel me anders volgende week even voor een korte vrijblijvende eerste reactie (030 3074461).
Vriendelijke groet,
Suzanne Meijers