Voor mij was 2023 een jaar waarin ik opvallend weinig blogde. Simpelweg omdat ik andere zaken meer aandacht gaf. Maar ook op het gebied van wetgeving gebeurde er niet veel bijzonders.
Toch zijn er wel interessante ontwikkelingen geweest. Een paar vat ik hieronder samen. Plus natuurlijk het jaarlijkse rijtje van de best gelezen blogs.
Wil je ook alvast lezen over de plannen op het gebied van arbeidsrecht in 2024? Klik hier.
Er kwam toch geen wet werken waar je wilt
Best bijzonder, want het wetsvoorstel kwam wel door de Tweede Kamer en er was al het nodige aangepast. Nu weten de vaste lezers dat ik er niet rouwig om ben nu het in mijn ogen ging om een oplossing voor een probleem dat er niet was.
Lees hier meer over het feit dat thuiswerken geen recht werd.
Uitspraken over scholing
Het jaar 2022 was het jaar waarin het draaide om transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Een belangrijke verandering was dat er hierdoor meer scholingskosten voor rekening van werkgever kwamen. En zodoende werd het lastiger – maar niet onmogelijk – om een studiekostenbeding af te spreken.
Inmiddels is er jurisprudentie vanwege het nieuwe scholingsartikel. Handig, want zo kunnen we het wetsartikel beter inkleuren. Waar moet je dan aan denken?
Een zaak bij de Utrechtse kantonrechter ging over een werknemer die van mening was dat de door hem gevolgde scholing noodzakelijk was voor de functie van registeraccountant. Hij stelde dat hij – mede door de scholing – naar die functie aan het groeien was. Om die reden vond de werknemer dat zijn werkgever hem niet mocht houden aan het studiekostenbeding. De werkgever eiste juist geld terug van de werknemer die hij nota bene op staande voet had ontslagen. Het ontslag op staande voet hield geen stand, maar het studiekostenbeding was wel geldig. Het ging namelijk niet om een noodzakelijk opleiding op basis van artikel 7:611a lid 2 BW.
Maar de Utrechtse kantonrechter oordeelde in een ander geval dat de aangeboden scholing juist wel verplichte scholing betrof die noodzakelijk was voor de uitoefening van de functie. Het zat er met name in dat de werknemer geen andere keuze had dan de scholing te volgen. Het studiekostenbeding was nietig.
Een derde geval ging over een bedrijfsarts in opleiding die op een andere manier mazzel had bij de Haagse kantonrechter. Het studiekostenbeding was wel rechtsgeldig. In die zin had de bedrijfsarts pech. Maar de werkgever had een fout gemaakt bij het opstellen van het beding. Hij had namelijk onvoldoende duidelijkheid gegeven over de financiële gevolgen van het beding. De vordering tot terugbetaling wees de kantonrechter daarom grotendeels af.
Status verbod op verbod op nevenwerkzaamheden
Door diezelfde wetgeving over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden kwam er een wetsartikel over nevenwerkzaamheden. Je mag sinds 1 augustus 2022 nog steeds een verbod op nevenwerk afspreken, maar hiervoor moet je wel een rechtvaardigingsgrond hebben. Ik schreef er een artikel over voor HR Rendement. Klik hier om te lezen.
Hoe het verliep met de rechtspraak op dit vlak volgt later, want ik ben bezig met een vervolgartikel voor hetzelfde magazine voor HR specialisten. Houd mijn website of LinkedIn profiel (volgen of linken) in de gaten of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief om het niet te missen.
Zieke werknemer en vakantie
Zieke werknemers die met vakantie gaan. Dat is een thema dat regelmatig wringt. Je weet natuurlijk al lang dat je de dagen van het verlofsaldo mag halen als de zieke werknemer echt vakantie geniet én ermee instemt dat die dagen als vakantiedagen worden aangemerkt. Lees er hier meer over.
De Hoge Raad wees een arrest waarin er meer verduidelijking volgde over een specifieke situatie die zich nogal eens voordoet in de praktijk. Wat is er aan de hand?
Je werknemer vraagt in januari een week meivakantie aan. Jij geeft goedkeuring. Ondertussen is je werknemer in april ziek uitgevallen. Hij gaat met jouw toestemming en die van bedrijfsarts in mei een weekje naar Spanje. De uitspraak van de Hoge Raad bepaalt dat deze situatie niet wil zeggen dat de verlofdagen van zijn vakantiesaldo afgaan. De aanvraag voor ziekte en later vragen van toestemming kan volgens de Hoge Raad namelijk niet als instemming van het afschrijven van het verlofsaldo gelden.
Om al het gedoe voor te zijn, vraag je dus voor vertrek van je zieke werknemer expliciet of hij akkoord is met het afschrijven van zijn dagen. Zorg ervoor dat je zijn toestemming krijgt en in het ontkennende geval ga je het gesprek aan. Of je de werknemer dan kunt verbieden te gaan, is geen uitgemaakte zaak. Maar ja, hoe ga je misbruik tegen? Hopelijk kristalliseert zich dat verder uit in rechtspraak en literatuur.
Top 5 best gelezen blogs 2023
Voor de liefhebbers geef ik hieronder een overzicht van de best gelezen blogs in het jaar 2023. Sommige dateren al van ver daarvoor. Natuurlijk update ik de inhoud waar nodig.
- Is 1% ziek houden een goed idee?
Het doorbetalen tijdens arbeidsongeschiktheid, de re-integratieverplichtingen en met name het wel of niet te snel hersteld melden blijft een issue waar werkgevers en werknemers mee worstelen. - Mag je zieke werknemer zonder toestemming met vakantie?
Kennelijk gebeurt dit regelmatiger dan terugkomt in de rechtspraak. Natuurlijk is het ook beter het samen op te lossen dan het op een rechtszaak aan te laten komen. Hopelijk helpt mijn blog daarbij. - 3 x een waarschuwing = is (g)een ontslag?
Zelfs na mijn blog, mijn boek, mijn gratis whitepaper en mijn masterclasses blijft dit een hardnekkig vooroordeel. Ik zeg dus niet dat het niet kan, maar het is geen gegeven. - Detentie – wat als je werknemer vastzit?
Om de een of andere reden staat dit blog al een paar jaar op rij in de top 5. Het grappige is dat ik er in mijn praktijk hooguit één of twee keer per jaar een vraag over krijg. - Bijzonder verlof – onder werktijd naar de tandarts?
Janneke zorgt er altijd voor dat ze haar jaarlijkse controle bij de tandarts op haar parttime dag plant. Maar Ruben gaat meerdere keren per jaar midden op zijn werkdag naar de mondhygiëniste. Hoe ga je om met bijzonder verlof?
Boekupdate
Of je nu wel of niet mijn boek Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers hebt, ik maakte een update die voor iedereen te lezen is.
En als je nog geen exemplaar van mijn boek hebt dan is de maand januari een goede maand om alsnog naar de winkel of Managementboek te gaan. Je krijgt dan namelijk 17% korting en betaalt maar € 25,–. Klik hier om direct te bestellen.
En nu?
Je bent je jaar goed gestart door het lezen van het overzicht van 2023.
Weten waar je – eventueel – mee te maken krijgt in 2024? Lees dan ook even dit blogartikel en abonneer je op mijn nieuwsbrief om te zien of ik mij aan mijn voornemen houd, maar vooral om op de hoogte te blijven van het arbeidsrecht.