Janneke zorgt er altijd voor dat ze haar jaarlijkse controle bij de tandarts op haar parttime dag plant. Maar Ruben gaat meerdere keren per jaar midden op zijn werkdag naar de mondhygiëniste. Paloma werkt fulltime en heeft een bruiloft van haar neef.
We hebben het hier over bijzonder verlof. Andere vormen van bijzonder verlof dan hierboven genoemd zijn bijvoorbeeld: de uitvaart van een familielid of verhuizing.
Komen deze uren voor rekening van de werkgever of gaat die tijd van hun vakantiedagen af?
Waar staan regels over bijzonder verlof?
Over bijzonder verlof staat niets in de wet opgenomen. Toch wordt hier vaak iets over geregeld. Als er een cao van toepassing is, check die dan eerst. Geen cao?
Als je één werknemer in dienst hebt, kom je er vaak wel uit door gewoon in onderling overleg af te stemmen of hij voor een bepaalde gebeurtenis een dag extra vrij krijgt. Heb je meer werknemers dan is het handig om één lijn te trekken en het bijzonder verlof op te nemen in het bedrijfsreglement. Zo is het vooraf per situatie duidelijk wanneer een werknemer in het algemeen wel of niet recht heeft op vrije tijd en voor wiens rekening die tijd dan komt.
Dus werknemers krijgen niet standaard deze tijd van ‘de baas’?
Interessant is dat veel werknemers er vanuit gaan dat ze per se het recht hebben om onder werktijd naar de dokter of tandarts te gaan én dat ze doorbetaald krijgen. Maar wettelijk gezien, bestaat daar helemaal geen recht op.
Als er niets over staat in een toepasselijke cao dan is het dus aan jou om te bepalen of je als regel instelt dat een dergelijk bezoek – zoveel mogelijk – buiten werktijd plaatsvindt. Of dat je werknemer voor een huwelijk in de eerste lijn wel een dag vrij krijgt, maar voor die van een kennis niet.
Maar let op, het is niet altijd bijzonder verlof
In een enkel geval kan een dokters- of tandartsbezoek wel vallen onder kort verzuimverlof of calamiteitenverlof. Dat type verlof betekent dat je als werkgever wel doorbetaalt én dus dat de tijd niet van de vakantiedagen van de werknemer af gaat.
Let ook op dat op basis van artikel 4:5 Arbeidstijdenwet een zwangere werknemer altijd recht heeft om noodzakelijke zwangerschapsonderzoeken te ondergaan, tijdens werktijd én met doorbetaling van salaris.
En nu?
Als er niet al iets geregeld staat in een cao trek dan een algemene lijn over het bijzonder verlof. Dat zorgt voor duidelijkheid vooraf. In overleg afwijken kan dan altijd nog.
Meer lezen over verlof
Aan NU.nl gaf ik input voor een artikel over verschillende soorten verlof. In dat artikel komen zorgverlof, calamiteitenverlof en ook het bijzonder verlof aan bod. Klik hier om te lezen.
Of koop mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Daarin schreef ik een heel hoofdstuk over alle typen verlof met aan het einde van het hoofdstuk een handige checklist. Klik hier om te bestellen.