Via de website van AR Updates kon je kort geleden reageren op de stelling: “Na invoering van de wet werken na AOW-plus leeftijd zullen AOW-plussers de 55-plussers van de arbeidsmarkt concurreren.”
60% was het oneens.
Wat is jouw mening? En is die mening wellicht anders na het doorlezen van dit blog?
Achtergrond
In een eerder blog schreef ik al dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel werken na de AOW-gerechtigde leeftijd aannam. Alleen de Eerste Kamer moest zich hierover nog buigen. Het wetsvoorstel is wet per 1 januari 2016.
Wat betekent dit als je werkt met iemand die AOW-gerechtigd is?
- De loonbetalingsverplichting tijdens ziekte voor AOW-plussers is verkort tot 13 weken.
Was er eerder sprake van dat voor iedereen gold dat het loon tijdens ziekte voor twee jaar door de werkgever moest worden doorbetaald. Voor iemand die AOW-gerechtigd is, is dat nog maar 13 weken.
Let op: de ziekte moet pas begonnen zijn nadat de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt. - De re-integratieverplichtingen zijn er ook nog maar voor 13 weken.
Alles wat normaal gesproken logisch is in het re-integratieproces is niet meer noodzakelijk. Denk aan het opstellen van een plan van aanpak en het verrichten van passende arbeid. - Het opzegverbod tijdens ziekte is niet meer in dezelfde omvang van toepassing.
Als duidelijk is dat je AOW-gerechtigde werknemer arbeidsongeschikt is en niet binnen 13 weken zal herstellen, kun je die werknemer ontslaan.
Let op: ook hiervoor geldt dat dit alleen van toepassing is indien de ziekte pas is gestart nadat je werknemer AOW-gerechtigd werd. - Verder is de ketenregeling voor AOW-gerechtigde werknemers uitgebreid.
In een periode van vier jaar mag je arbeidsovereenkomsten sluiten met je werknemer voordat er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In plaats van drie mag je maximaal zes arbeidsovereenkomsten overeenkomen in die periode.
Let wel op: alleen de arbeidsovereenkomsten en de periode worden meegeteld die zijn aangegaan ná het bereiken van de Algemene Oudersdomswet bedoelde leeftijd. - De opzegtermijn die je als werkgever in acht moet nemen bedraagt één maand.
In plaats van vier maanden wettelijke opzegtermijn als je werknemer 20 jaar in dienst is, begin je van voren af aan en telt nog maar één maand. - Er zijn tot slot nog wel mindere interessante aanpassingen doorgevoerd.
Het vermelden waard vind ik nog het feit dat de Wet Aanpassing Arbeidsduur niet van toepassing is op een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt.
Hoe zit het dus?
De re-integratieverplichtingen van de werkgever en het opzegverbod tijdens ziekte voor AOW-gerechtigde werknemers zijn beperkt tot 13 weken. *Die 13 weken waren een tijdje zes weken en vermoedelijk zal dit per 1 juli 2023 weer naar 6 weken gaan.
Ook is de ketenregeling gewijzigd en daarom is het mogelijk om zes arbeidsovereenkomsten overeen te komen gedurende vier jaar.
En ben je nu eerder geneigd een oudere werknemer in dienst te nemen of te houden? Ik ben benieuwd.
Laatste tip: waar je op moet letten bij pensioenontslag lees je in dit blog.