Je werknemer is al een paar maanden ziek thuis. En terwijl jullie dachten binnenkort te starten met de re-integratie volgde het coronavirus. In deze periode werken veel werknemers thuis.
Hoe beoordeelt de Arbodienst de arbeidsongeschiktheid? En gaat dat eigenlijk wel met de re-integratie van je zieke werknemers?
Ik ga op deze – en meer – vragen in.
Hoe zat het ook alweer met re-integratie?
Het is een complex onderwerp, maar kort samengevat zit het zo:
Als je te maken krijgt met een zieke werknemer moeten jullie je allebei houden aan de verplichtingen uit de Wet Verbetering Poortwachter. Zo is het verplicht een re-integratiedossier op te stellen.
Je betaalt twee jaar lang het loon door. Als je als werkgever niet goed re-integreert heb je een risico op een derde jaar loondoorbetaling. Die loonsanctie wil je te allen tijde voorkomen. Hoe je dat doet, lees je hier.
Komt je werknemer zijn verplichtingen niet na? Dan heb je de mogelijkheid om het loon op te schorten of stop te zetten.
Thuiswerken en re-integratie gaat dat samen?
Veel werknemers werken thuis. Ik schreef al een blog over de arbeidsrechtelijke aspecten van thuiswerken. Klik hier om meer te lezen.
De bedrijfsarts blijft adviezen uitbrengen. En als werkgever heb je simpelweg de plicht om die zo goed mogelijk uit te voeren. Mocht je een deel van de adviezen niet kunnen opvolgen dan raad ik aan om daarvan een duidelijke notitie te maken in het re-integratiedossier. Dat doe je dan bijvoorbeeld in het plan van aanpak.
Hoe controleert de bedrijfsarts dan?
Bij mijn weten verlopen alle spreekuurcontacten telefonisch. In een enkel geval zal videobellen tot de opties behoren.
Dagblad Trouw kopte medio april dat ‘Via de telefoon bepalen of iemand wel of niet kan werken, niet mogelijk zeggen UWV artsen’. Deze verzekeringsartsen van UWV reageerden in het kader van WIA-beoordelingen. Maar het kan net zo goed van toepassing zijn in het re-integratieproces dat daaraan vooraf gaat, lijkt mij.
Het UWV reageerde overigens vrijwel meteen met een uitgebreide verklaring op zijn eigen site. Kort gezegd, kiest UWV ervoor om beoordelingen niet uit te stellen omdat dat in niemands belang is.
Je kunt ingeval van re-integratie in tijden van corona rekenen op coulance van UWV
Werkgevers die door de coronacrisis niet kunnen voldoen aan re-integratieverplichtingen, kunnen rekenen op coulance van UWV. Dit blijkt uit een door UWV opgesteld addendum bij de Werkwijzer Poortwachter. De beoordeling vindt plaats op basis van maatwerk. Je zult onder meer moeten beschrijven hoe de situatie van corona van invloed is geweest op het re-integratieproces. Voor een uitgebreide beschrijving van de huidige werkwijze van UWV verwijs ik naar het addendum.
Verder drukt het UWV alle werkgevers en zieke werknemers op het hart om wel tijdig de WIA-aanvraag te doen. Ook al is er nu sprake van een buitengewone situatie, je wil niet het loon doorbetalen, omdat je je niet hield aan de termijnen.
Prettig is dat UWV stelt er begrip voor te hebben dat het in deze situatie soms niet lukt om alle stukken te verzamelen, die nodig zijn bij de WIA-aanvraag.
En dus …
Ook nu geldt weer dat flexibiliteit het sleutelwoord is. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Re-integratie van zieke werknemers is lastiger dan ooit tevoren. Aan de andere kant is het wel mogelijk als iedereen zich flexibel opstelt.
Re-integratie van zieke werknemers is vaak complex
- Over de perikelen rond de zieke werknemer blogde ik al veel en werd ik geïnterviewd door BNR en RTL Z.
- Meer lezen over hoe je omgaat met zieke werknemers? Download hier gratis mijn e-book.