Of je het er nu mee eens bent of niet: flexibele arbeidsvormen zijn hotter dan ooit. Je kunt zeggen dat flexibilisering doorgeschoten is óf dat er gewoon minder behoefte is aan vaste contracten.
Wat je standpunt ook is, in dit blog behandel ik vier flexibele arbeidsvormen. Bij elk onderdeel geef ik tenminste één voor- en één nadeel.
Vorige maand gaf ik een presentatie over dit onderwerp. Daarvan is een clipje gemaakt. Dit zijn mijn 3 minutes of fame.
-
Tussenbaan en/of arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Voordeel
In een vooraf bepaalde periode kun je van een medewerker op aan. Die periode is vastomlijnd en loopt van rechtswege af. Ben je tevreden dan verleng je het contract. Zo niet, dan neem je eenvoudig afscheid van elkaar.
Nadeel
Je moet aan de ketenregeling denken. Als je om wat voor reden dan ook niet voor een vast contract kunt gaan, neem je afscheid van elkaar. De vraag is hoeveel je investeert in zo’n korte periode.
TIP: Neem een tussentijds opzegbeding op.
TIP: Als je tussentijds opzegt, doe dat regelmatig. Dat wil zeggen met de juiste opzegtermijn.
TIP: Zeg tijdig aan.
-
Nulurencontract of oproepcontract
Een nulurencontract of oproepcontract is geen juridisch begrip. Het wordt in de praktijk gebruikt voor een tijdelijke of vaste overeenkomst waarin is overeengekomen dat er geen loon wordt betaald als er niet wordt gewerkt.
Voordeel
Zo’n contract is dus de ultieme flexibele arbeidsvorm zou je zeggen.
Nadeel
Maar er is een groot risico. Veelvuldig oproepen kan leiden tot een zogeheten rechtsvermoeden over de omvang van de arbeidsovereenkomst.
Voorbeeld: Stel je roept je medewerker Piet elke maand gemiddeld 20 uur op en dan eens een keer helemaal niet dan kan hij aan de bel trekken en stellen dat hij ook in die maand recht heeft op loonbetaling van 20 uur. De flexibiliteit is dan weg en je betaalt terwijl er geen werk is verricht.
TIP: Je kunt dat risico in de eerste zes maanden uitsluiten. Hoe? Lees het hier.
-
Stage of BBL
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Het is een combinatie van werken en leren, waarbij de leerling in dienst van een bedrijf is en daarnaast een opleiding volgt.
Voordeel
Jonge energie in je bedrijf, wie wil dat niet?
Nadeel
Het is de bedoeling dat de stagiair ervaring op doet en niet alleen maar rotklussen krijgt. Dus het kost je als bedrijf wel wat tijd en energie om de stagiair te begeleiden.
TIP: Als je duidelijke opdrachten geeft, kun je voor een kleine (onkosten)vergoeding veel output verwachten.
-
ZZP-er of overeenkomst van opdracht
Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest over de ZZP-er. Het is nauwelijks samen te vatten in een paar alinea’s.
De laatste stand van zaken is dat Wiebes bepaalde begrippen, zoals gezagsverhouding en vrije vervanging wil herijken in het arbeidsrecht. Nog voor het zomerreces van 2017 zou er meer duidelijkheid moeten komen. Maar ja, het kabinet is demissionair. Ik verwacht er niet veel van.
Breaking news is dat ambtenaren tien varianten aan de informateur gepresenteerd hebben voor de Wet DBA.
Daarnaast is de handhaving van de Wet DBA weer uitgesteld, namelijk tot 1 juli 2018.
TIP: Het gebruik van een duidelijke overeenkomst van opdracht en daarnaar handelen is nog aan te raden om zoveel mogelijk te voorkomen dat je als kwaadwillende wordt bestempeld, of je nu opdrachtgever of opdrachtnemer bent.
Hoe zit het nou?
Flexibele arbeidsvormen maken het mogelijk om op een losse manier met je arbeidskrachten om te gaan. Voordelen zijn dat je geen vastigheid hebt en dus dat je niet gebonden bent aan ingewikkelde ontslagprocedures of transitievergoedingen. Keerzijde is wel dat je je kunt afvragen hoeveel je investeert in deze tijdelijke medewerker en wat het je dan als gevolg daarvan oplevert.
En nu?
Probeer gerust één van de vormen uit. En bevalt de samenwerking goed, kun je altijd nog denken aan een vast contract.
Natuurlijk valt er nog veel meer over te zeggen. In een volgend blog behandel ik nog vier flexibele arbeidsvormen, namelijk uitzending, payrolling, detachering en contracting.
Geef aan als je interesse hebt in de verdere uitwerking van een onderdeel. Of gewoon als je vragen hebt.