Er is jammer genoeg een mismatch tussen jou en je werknemer. Of hij disfunctioneert en verbetert helaas niet. Tijd om afscheid te nemen. *Lees in mijn gratis whitepaper hoe je een goed dossier opbouwt.
Je raakt in gesprek over een beëindiging met wederzijds goedvinden. Je komt uit op een vaststellingsovereenkomst en doet je werknemer een voorstel.
In een eerder blog gaf ik al 10 tips voor het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. *Lees in dit blog 10 tips voor het opstellen van een vaststellingsovereenkomst.
Nu zoom ik in op de vraag of het slim is om je werknemer juridisch advies te laten inwinnen. Spoileralert: het korte antwoord is ja. Maar waarom dan? En belangrijker, moet jij die kosten dan moet dragen?
Wijs je werknemer op juridische bijstand
Neem in de vaststellingsovereenkomst op dat je je werknemer in de gelegenheid hebt gesteld om juridische bijstand te zoeken. Waarom? Omdat je werknemer zich op die manier kan laten informeren over de gevolgen van een ontslag met wederzijds goedvinden. Het is van belang dat je als werkgever controleert of je werknemer begrijpt waarvoor hij tekent en wat de consequenties zijn. Dit wordt ook wel de ‘onderzoeksplicht’ genoemd.
Natuurlijk kun je ook zelf controleren of je werknemer de inhoud van de vaststellingsovereenkomst begrijpt. Maar je stelt je door het wijzen op juridische bijstand ook als goed werkgever op.
Juridische bijstand maakt onderhandelingen zakelijker
In de regel vergemakkelijkt het bovendien de onderhandelingen, omdat je met een zakelijke partij te maken hebt. Natuurlijk kun je ook net een vervelende advocaat treffen. Maar over het algemeen zit er in ieder geval geen emotie achter.
Ben je verplicht om de kosten voor die juridische bijstand te vergoeden?
Het korte antwoord is nee. Zeker als een werknemer een vakbondslidmaatschap heeft of voor rechtsbijstand verzekerd is, ligt dat niet voor de hand. Ook al zal de FNV of DAS je anders willen laten geloven. De werknemer betaalt zijn premie jaarlijks. Of misschien heb je als werkgever zelfs al bijgedragen aan het vakbondslidmaatschap.
Een werknemer schiet in zo’n geval niets op met een extra vergoeding voor juridische bijstand. Dat kan anders zijn als hij zijn jurist of advocaat zelf betaalt. In de meeste situaties is het zelfs verstandig om een bijdrage te doen.
Hoeveel vergoed je dan aan juridische bijstand?
Wat je wil, is dat je werknemer zich goed – en naar zijn gevoel onafhankelijk(er) – kan laten informeren. De advocaat die hem helpt, draagt de verantwoordelijkheid voor het advies.
Het helpt vaak als je een vast bedrag aanbiedt voor het inwinnen van juridisch advies. Let met name op dat je geen carte blanche geeft voor dergelijke kosten. Hoe hoog zo’n vergoeding is, verschilt natuurlijk weer per geval. Een maximumbedrag van € 500,– tot € 750,– ex btw is in eerste instantie gebruikelijk.
Tegenwoordig zie ik steeds vaker dat de jurist van de werknemer in het eerste tegenvoorstel al een vergoeding van een paar duizend euro vraagt. Maar het inlezen van een niet al te complex dossier, een adviesgesprek en een enkele onderhandeling hoeft geen duizenden euro’s te kosten. Zo’n bedrag betaal je je eigen advocaat ook niet voor het opstellen en adviseren over een vaststellingsovereenkomst. Toch?
Waar houdt het op?
Je moet in onderhandelingen steeds de afweging maken over waar je grens ligt. Dat geldt net zo goed voor de bijdrage aan de juridische bijstand van je werknemer. Soms krijg je een snellere deal als je het bedrag voor de juridische bijstand verhoogt en andere voorwaarden, zoals een ontslagvergoeding intact laat.
Of je geeft aan dat de advocaatkosten van de bruto beëindigingsvergoeding afgetrokken mogen worden. Dat scheelt fiscaal iets. Check wel altijd eerst bij je administratiekantoor of dat OK is. En weet ook dat de factuur over het algemeen gericht wordt aan de opdrachtgever en dus aan je werknemer.
En nu?
Zorg ervoor dat je werknemer juridisch advies kan inwinnen voor het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Het helpt vaak wel om een bedrag aan te bieden voor juridische bijstand.
Een belangrijke afweging is dat het voeren van een procedure voeren over het algemeen meer geld (lees er hier meer over) kost dan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Maar dat wil niet zeggen dat je je moet laten meeslepen door een te hoog tegenvoorstel. Laat jezelf en dus je organisatie daarom ook bijstaan door een arbeidsrechtspecialist.
Foto via Unsplash van Robert Anasch