De kerstdagen vallen dit jaar gunstig voor werknemers, namelijk midden in de week. Maar een paar dagen extra vrij nemen en ze hebben een hele week vrij te pakken.
Maar een aantal werknemers was niet zo vlot en denkt daar nu pas aan. Jij eigenlijk ook. Kortom, je zit met minder dan de helft van de bezetting. Is het niet verstandiger om je bedrijf de hele week te sluiten?
Denk in ieder geval alvast aan volgend jaar
In 2019 valt Kerst op een woensdag en een donderdag. Je kunt er vergif op innemen dat al je werknemers tenminste die vrijdag daarna vrij willen.
En wat doe je met de dag na Hemelvaart? Ook zo’n typische dag waarop veel bedrijven willen sluiten. In de bouw is het dan weer heel gebruikelijk om in de zomervakanties verplicht een aantal weken vrij te zijn.
Past het bij je bedrijf?
Als het lukt met de bedrijfsvoering denk dan aan het verplicht op laten nemen van vrije dagen.
In een bloemenwinkel in de kerstperiode zal je niet zo snel aan verplicht vrije dagen denken. Sterker nog, dan is de vraag wie er extra komt werken. Iets wat ik in mijn school- en studententijd maar wat graag deed.
Maar met name bij kantoorbanen is dit anders. Zeker als die afhankelijk zijn van klanten die met kerst twee weken naar de zon zijn vertrokken. Als de telefoons niet overgaan en de mailboxen leeg blijven kan het personeel net zo goed vrij zijn.
Maar wat betekent verplicht vrij voor het verlofsaldo?
Het staat je uiteraard vrij om verplichte vrije dagen cadeau te doen, maar zoals een klant van mij een keer tijdens een zitting zei: ‘ik ben Sinterklaas niet’.
Je hoeft die dus niet te geven, maar je kunt ze wel opleggen. Die dagen gaan ook van het verlofsaldo af.
Hoe ga je te werk?
Blijf in het redelijke als het gaat om het aantal. Leg niet alle verlofdagen verplicht op, ook al is er wettelijk gezien geen maximum.
En kondig vooraf schriftelijk aan dat je hiertoe overgaat door middel van het opnemen van een zin in je model arbeidsovereenkomst of een verwijzing naar cao of personeelsreglement. Dat kan bijvoorbeeld door iets in de trant van:
De werkgever mag ten hoogste 5 werkdagen in enig kalenderjaar zonder overleg met de werknemer als verplichte vakantiedagen aanwijzen. Deze aanwijzing zal voor 1 januari van dat kalenderjaar plaatsvinden en bekend worden gemaakt.
Het is dus goed om ver vooruit te plannen welke dagen verplicht vrij zijn. Dat doe je eenvoudig door aan het begin van het kalenderjaar voor dat jaar de data mee te delen.
Dus hoe zit het?
- Denk na of het bij de bedrijfsvoering past om verplichte vrije dagen op te leggen.
- Wanneer is het moment gunstig om het bedrijf te sluiten? Bijvoorbeeld in de kerstperiode, de zomerperiode en/of de dag na Hemelvaart?
- Kondig vooraf aan in bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst dat je die mogelijkheid hebt als werkgever.
- Deel de data vervolgens tijdig mee, bijvoorbeeld aan het einde van een kalenderjaar voor het jaar daarna of anders aan het begin van het kalenderjaar.
En? Ga je verplicht vrije dagen opleggen nu je dit weet?
Heb je vragen over vrije dagen? Laat het me weten.
Klik hier om mijn bijdrage aan radio uitzending Blok en Toine op NPO Radio 1 terug te luisteren.
Lees in dit blog en dit blog meer over vakantiedagen en zieke werknemers