Moet je als werkgever een transitievergoeding betalen, terwijl je werknemer is overleden? Komt een eerder overeengekomen ontslagvergoeding dan toe aan zijn erfgenamen?
Deze vraag kreeg ik naar aanleiding van mijn vorige blog over het overlijden van één van je werknemers. In dat blog ging ik in op de vraag waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld aan het betalen van een overlijdensuitkering en het verzorgen van een correcte eindafrekening.
Wat als je werknemer overlijdt terwijl je al een datum van het einde dienstverband had bepaald?
Denk aan de situatie waarin je vanwege een bedrijfseconomische noodzaak een ontslagvergunning kreeg en de arbeidsovereenkomst met inachtneming van de opzegtermijn opzegde. Je werknemer sterft voor de einddatum. Ben je in dat geval de transitievergoeding verschuldigd aan de erfgenamen?
Of je had de kantonrechter verzocht om de arbeidsovereenkomst met je werknemer te ontbinden? En die ontbinding was uitgesproken – bijvoorbeeld vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Maar de ontbindingsdatum was er nog niet of je werknemer overleed?
Je kunt je ook nog wel voorstellen dat je een vaststellingsovereenkomst met elkaar afsprak – om wat voor reden dan ook. En dat een zelfde soort situatie zich voordoet. In die vaststellingsovereenkomst sprak je een behoorlijke beëindigingsvergoeding af. Moet je die nu aan de erfgenamen betalen, omdat je werknemer overleed voordat de einddatum er was?
Ben je dan een ontslagvergoeding of transitievergoeding verschuldigd?
Op verschillend niveau is hierover geprocedeerd. En er waren steeds verschillende uitkomsten. Ik geef twee voorbeelden:
In dit geval had de erfgenaam recht op betaling van de beëindigingsvergoeding op basis van het sociaal plan na overlijden werknemer.
In een ander geval was de transitievergoeding niet verschuldigd nu de werknemer daags voor de ontbinding is overleden.
Maar de Hoge Raad gaf in 2014 uitsluitsel
De Hoge Raad gaf aan dat de ontbindingsvergoeding verschuldigd blijft bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Dus als de werknemer overlijdt na ontbindingsbeschikking. En als de werknemer overlijdt vóór het tijdstip van ontbinding.
De Hoge Raad vond dat het anders in strijd zou zijn met gesloten stelsel van rechtsmiddelen.
In de situatie die de Hoge Raad beoordeelde was er in de ontbindingsbeschikking niets expliciet bepaald voor het geval de werknemer zou overlijden.
In de daarvoor gesloten beëindigingsovereenkomst was ook niet bepaald dat de vergoeding slechts betaald zou moeten worden als de arbeidsovereenkomst nog zou bestaan. Met de dood van je werknemer eindigt de arbeidsovereenkomst nu eenmaal.
Daarom was de vergoeding verschuldigd, ook al was de arbeidsovereenkomst door het overlijden van de werknemer eerder geëindigd dan was beoogd.
Dus wanneer wél en wanneer niet een ontslagvergoeding aan de erfgenamen?
Het antwoord geeft de Hoge Raad in zijn beslissing. Door daar á contrario te redeneren kom ik uit op de volgende oplossing.
Als in de ontbindingsbeschikking of in de beëindigingsovereenkomst is bepaald dat de vergoeding alleen verschuldigd is als de arbeidsovereenkomst op de bestemde einddatum nog bestaat, dan is de vergoeding niet verschuldigd als de arbeidsovereenkomst door het overlijden van erflater eerder dan op die datum is geëindigd.
In zo’n geval moet je natuurlijk wel denken aan een overlijdensuitkering en nog wat andere zaken.
En nu?
Om te beginnen, zou je in sommige gevallen kunnen overwegen om in je standaard vaststellingsovereenkomst in ieder geval de volgende zin op te nemen:
Indien de arbeidsovereenkomst voor de einddatum eindigt op andere wijze dan op grond van deze overeenkomst – bijvoorbeeld door het overlijden van werknemer – is werkgever de vergoeding zoals bedoeld in artikel .. niet verschuldigd.
Hallo Suzanne, helder verhaal maar wat als het om een zogenaamd ‘slapend dienstverband’ gaat ? In deze kwestie zat de werknemer al in de IVA maar het dienstverband was officieel nog niet geëindigd. Hebben de erfgenamen dan toch recht op de transitievergoeding ?
Hallo Jacqueline,
Dankjewel. Als het gaat om een slapend dienstverband krijg je als erfgenaam niet per definitie een transitievergoeding, maar in principe alleen als het dienstverband al opgezegd was. Dus zolang het slapend wordt gehouden, zou er juridisch gezien geen aanspraak op gemaakt kunnen worden in mijn ogen.
Meer weten over slapend dienstverband? Lees dan ook deze blogs:
Over de uitspraak van het Scheidsgerecht.
Over het slapend dienstverband in het algemeen.
Geen transitievergoeding bij slapend dienstverband.
Over de compensatieregeling van transitievergoedingen bij slapende dienstverbanden.
Fijne dag en groeten,
Suzanne Meijers
Heel leerzaam . Ik heb een situatie
Waarin de werknemer is overleden 2 maanden voor ontbinding. Er was al een transitievergoeding toe gekend . Wordt die overgemaakt aan “de erven van” rekening ?
Groet : jj
Bedankt voor je reactie. En het antwoord vind je in mijn blog. Het antwoord is; ja, tenzij je iets bijzonders afsprak hierover.
Groeten en succes,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Leerzame blog; dank hiervoor.
Nog wat vragen ten aanzien van overlijden alvorens dienstverband formeel eindigt conform vaststellingsovereenkomst; is het raadzaam om door werknemer erin te laten vermelden dat bij “vroegtijdig overlijden de transitievergoeding wordt uitgekeerd aan de erven van”? Er staat hierover namelijk niks vermeld in het huidige concept overeenkomst.
Daarnaast; Uitkering vind pas plaats 9 maanden ná 2-jarig ziektewet periode. Is er grond om dit in te korten? Er wordt rekening gehouden met een fictieve 4 maanden opzegtermijn. Wat zijn de regels hieromtrent ?
Ik kijk uit naar uw reactie.
Mvgr. Maria
Beste Maria,
Geen dank en fijn dat je er wat aan hebt. Jouw vragen zijn behoorlijk specifiek en ik schat in dat er dus een concept vaststellingsovereenkomst ligt. Klopt dat?
Zo ja, mail mij gerust even via mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl en dan denk ik met je mee wat de mogelijkheden zijn.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Hoi,
Er is sprake van een uitbetaling van een transitievergoeding aan de erven van de overledenen, circa een half jaar na overlijden. Mijn vraag is of ik deze gelden moet opnemen als vordering in de aangifte erfbelasting? Op moment van overlijden was er nog geen definitief uitsluitsel van de (oud)werkgever.
Dank voor uw reactie,
Vera
Beste Vera,
Voor deze vraag verwijs ik je graag door naar je/een boekhouder, accountant of fiscalist. Ik ben daarin niet gespecialiseerd.
Succes en hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
In het arrest is geen uitsluitsel geboden met betrekking tot vaststellingsovereenkomsten, waarin géén sprake was van een tussenkomst door de rechter(wat ook de primaire grondslag was in de procedure bij de rechtbank). Wat is uw mening hierover? Denkt u dat hiervoor een analoge toepassing geldt?
Alvast hartelijk dank voor uw antwoord! Met vriendelijke groet.
Dank voor de reactie. Mijn mening heb ik al verwoord in mijn blog en daarin geef ik ook ten aanzien van VSO’s aan wat wat mij betreft de oplossing kan zijn.
Beste Suzanne,
In mijn beeindigingscontract staat niet beschreven dat in geval van overlijden, alvorens dienstverband formeel eindigt conform VSO, mijn erfgenamen recht hebben op de uitkering. Is een werkgever verplicht dit uit te keren? Weet niet of het raadzaam is om mijn VSO te ondertekenen.
Hallo Robert,
Het algemene antwoord op je vraag staat in mijn blog. Over jouw specifieke situatie kan ik geen oordeel geven, omdat ik de context en de onderliggende stukken niet ken. Ik raad je sowieso altijd aan een concept VSO door een arbeidsrechtspecialist te laten bekijken. Vaak betaalt een werkgever ook nog mee in de kosten hiervoor.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers