Oude situatie opzegtermijn
Ingeval van een ontslag via UWV mocht je als werkgever vroeger een maand aftrekken van de opzegtermijn. Als er maar tenminste één maand opzegtermijn resteerde.
De kantonrechter hield over het algemeen geen rekening met de (fictieve) opzegtermijn. Tenzij je als werkgever dit uitdrukkelijk aanbood.
Huidige situatie opzegtermijn
Met de inwerkingtreding van de WWZ is dit veranderd.
Vanaf 1 juli 2015 mag de in acht te nemen opzegtermijn verkort worden op een andere manier. Namelijk met de duur van de periode die begint op de datum waarop het volledige verzoek om toestemming is ontvangen en die eindigt op de datum van dagtekening van de beslissing op het verzoek om toestemming.
Wel dient nog steeds tenminste een termijn van een maand te resteren.
Vorenstaande geldt zowel ten aanzien van een ontslag via UWV, maar ook bij een ontbinding door de kantonrechter. Eind juli 2015 werden de eerste uitspraken hierover gedaan, zie bijvoorbeeld deze uitspraak en nog een andere uitspraak.
Hoe werkt het dan met die opzegtermijn?
Als er niets anders geregeld is, dient tegen het einde van de maand te worden opgezegd.
Het kan gebeuren dat er geen hele maanden meer aan opzegtermijn resteren. De exacte ontslagdatum zal niet altijd voor de hand liggen. Let dus goed op.
Ik geef een voorbeeld
Stel dat er een procedure bij UWV gevolgd is. De zaak was klip en klaar en de procedure was binnen 13 dagen al afgehandeld. De beslissing kwam binnen op 8 september 2015 en dezelfde dag werd een opzegbrief verzonden. De opzegtermijn die de werkgever moest hanteren, bedroeg twee maanden.
Uitgaande van de verzenddatum van 8 september 2015 met een opzegtermijn van twee maanden, kom je uit op datum 8 november 2015. Hiervan gaat een proceduretijd af van 13 dagen. Datum 8 november minus 13 dagen resulteert in 26 oktober.
Er dient echter tegen het einde van de maand te worden opgezegd, dus er diende opgezegd te worden per 1 november 2015. De laatste dag van het dienstverband is dan 31 oktober 2015.
Zo moet het niet
In ditzelfde voorbeeld is de volgende variant niet juist.
Namelijk om een opzegtermijn te hanteren van twee maanden en al te beginnen met rekenen tegen het einde van de maand en er dan vervolgens 13 dagen aftrekken, zodat in dit voorbeeld op een uitdienstdatum van 18 november uitgekomen wordt.
Geen gedoe met personeel
Meer lezen over hoe je gedoe met personeel voorkomt? Bestel dan mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. In negen hoofdstukken leg ik aan de hand van praktische tips en checklists uit waar je aan toe bent vanaf het aannemen van personeel tot aan een eventuele exit en alles ertussen in. Bestel via deze link direct. *affiliate Meer info? Klik hier voor een uitgebreide omschrijving.
Zeer interessant, bedankt voor de update rondom de opzegtermijn en het duidelijke voorbeeld!
Geen dank! Als er nog vragen zijn, neem gerust een keer vrijblijvend contact op!
Indien er geen opzegtermijn geldt van twee maanden maar volgens arbeidsovereenkomst maar één maand, hoe zou het voorbeeld er dan uitzien?
Er moet altijd tenminste één maand opzegtermijn overblijven. Dus als je maar één maand opzegtermijn hebt, kan er geen proceduretijd vanaf worden getrokken, tenminste blijft die ene maand altijd over. In dit geval kom je dus op hetzelfde resultaat uit.