‘Ontslag makkelijk? Dacht het niet’, aldus directeur Ali die met zijn bedrijf met 200 man personeel al meerdere keren met ontslagsituaties te maken had.
Maar als je het zijn ontslagen werknemers zult vragen dan zullen die antwoorden dat het veel te gemakkelijk is om iemand te ontslaan.
Wie er ook gelijk heeft – Ali of zijn ontslagen werknemers – vanaf 1 januari 2020 bestaat er een nieuwe ontslaggrond – de cumulatiegrond – die ontslag eenvoudiger zal maken.
Hoe zit het tot 1 januari 2020?
Als je afscheid wil of moet nemen van je zieke werknemer of je moet reorganiseren dan vraag je ontslag aan bij UWV. Ligt de ontslaggrond meer in de persoonlijke sfeer? Dan vraag je om ontbinding bij de kantonrechter.
Elke grond die je aanvoert, moet tot in de puntjes uitgewerkt zijn. Je kunt niet volstaan met een combinatie van gronden die allemaal net niet voldragen zijn. Dan krijg je gewoonweg geen ontbinding voor elkaar.
Enkele praktijkvoorbeelden
Stel je werknemer disfunctioneert, maar het dossier is niet op orde. Dan kun je alsnog aan dossieropbouw doen – lees hier hoe.
Of er is sprake van een mismatch. Je zou in gesprek met elkaar moeten, maar het wil allemaal niet vlotten. Als je het goed wil doen, lees je hier hoe je het aanpakt als er sprake is van een mismatch.
Maar wat als het niet lukt om de ontslaggrond voldragen te krijgen of je twijfelt?
Dan kun je misschien beter uit de voeten met de cumulatiegrond
Met de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans volgt de introductie van een nieuwe grond – de i-grond. Ook wel de cumulatiegrond genoemd.
Een combinatie van twee of meer niet helemaal voldragen ontslaggronden die vallen onder de c- tot en met h-gronden kan al voldoende zijn voor ontbinding. Mits maar vast staat dat het van jou als werkgever niet gevergd kan worden om de arbeidsovereenkomst in stand te laten. Vast wordt dan minder vast. Er moet immers meer balans komen in de arbeidsmarkt, aldus de wetgever.
Het niet op orde hebben van je zaakjes wordt dus beloond?
Mwah. We moeten het nog zien in de praktijk. Maar daarbij komt dat je niet ongestraft blijft als je de cumulatiegrond toepast. Want als de rechter ontbindt op basis van die cumulatiegrond dan komt bovenop de transitievergoeding maximaal 50% van de transitievergoeding.
Lees hier in 15 stappen hoe het zit met de transitievergoeding onder de WAB.
Dus hoe zit het met de cumulatiegrond?
Als je de cumulatiegrond gebruikt en de kantonrechter ontbindt, betaal je maximaal 150% aan transitievergoeding. En daarnaast bestaat nog de mogelijkheid dat je ingeval van ernstige verwijtbaarheid ook een billijke vergoeding kwijt bent.
Inmiddels is de eerste uitspraak over de cumulatiegrond een feit
De rechtbank Noord-Holland wijst een ontbindingsverzoek af waarin naast de d-, e- en g-grond ook de i-grond is aangevoerd door de werkgever. De kantonrechter overweegt dat met deze zogenaamde cumulatiegrond wordt beoogd het ontslagstelsel te verruimen zonder te breken met het stelsel van de gesloten gronden. Maar, zo stelt de kantonrechter, de werkgever heeft deze grond onvoldoende toegelicht. Volgens de kantonrechter waren de andere gronden niet voldragen en ook niet bijna voldragen.
Kortom, ook een cumulatiegrond moet goed worden toegelicht en de aangevoerde gronden moeten op zijn minst bijna voldragen zijn. Of andere rechters er ook zo tegenaan kijken, zal blijken.
Goedemorgen mevrouw Meijers,
Graag leg ik u het navolgende voor. Werkgever wenst niet aanvragen WIA te vertalen als niet meewerken aan re-integratie met dreiging loonstop. Gevolg: werknemer vraagt noodgedwongen WIA aan. UWV legt werkgever loonsanctie op. Loonsanctie wordt reeds na 5 maanden bekort.
Hele situatie schadelijk voor gezondheid. Werknemer overweegt derhalve na bekorting loonsanctie aanvraag WIA in te trekken maar overziet de consequenties hiervan (nog) niet.
Oei. Dat is een lastige en niet zo zeer een vraag over de cumulatiegrond. Ik raad aan contact te zoeken met een sociaal zekerheidsrechtadvocaat. Zelf werk ik graag samen/verwijs ik graag naar Zumpolle Advocaten in Utrecht als het gaat over dit type vragen. Succes!