Laura dacht de werknemer van haar dromen aangenomen te hebben. Natuurlijk was het eerste halfjaar niet perfect verlopen. Saskia moest nog ingewerkt worden, maar ze liet wel zien dat ze wilde. Elke dag was ze er als eerst en vertrok als laatst. Ze stelde de juiste vragen. ‘Die komt er wel’, dacht Laura en bood haar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan.
Na een tijdje voldeed Saskia toch niet meer zo goed als voorheen. En – erger nog – de rest van de collega’s was ook niet meer zo blij met haar. Laura vroeg zich dan ook af waar het mis ging, maar vooral of er geen sprake was van een mismatch. En wat dan?
Wat is een mismatch?
Volgens het woordenboek is het Engels voor een ‘slechte aanpassing’ oftewel een ‘wanverhouding’.
In het arbeidsrecht verstaan we onder een mismatch vooral een situatie waarin je een werknemer aannam, maar later blijkt dat het toch niet klikt of dat de werknemer toch niet presteert zoals je van tevoren had verwacht.
Hoe voorkom je een mismatch?
Door voordat je begint met de werving voor een vacature heel helder te hebben wat je zoekt. Schakel zo nodig hulp in hiervoor. Met ons bedrijf hoestartikeenteam.nl geven Mariska en ik bijvoorbeeld in verschillende vormen tips hierover. Bekijk onze website en download hier ons gratis stappenplan.
Uiteraard is het zinvol referenties te checken. Leer hier in vijf stappen hoe je dat doet.
Ik ben de eerste die toegeeft dat ondanks het ter harte nemen van verschillende tips het nog steeds zo kan zijn dat je een mismatch hebt. Je kunt nu eenmaal niet alles vooraf inschatten.
Hoe los je het op?
Als alleen je werknemer van mening is dat er een mismatch is dan heb je grote kans dat die persoon vertrekt. Wil je dat niet ga dan om tafel en kijkt wat je kunt bieden om het werkklimaat, de omstandigheden en zo nodig de arbeidsvoorwaarden aan te passen, zodat iedereen tevreden is.
Maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat jij net als Laura in het eerder gegeven voorbeeld baalt van de situatie en je de enige bent die een mismatch constateert, terwijl Saskia van niets weet. Wat dan?
Het lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk wordt deze stap toch vaak overgeslagen: ga in gesprek met elkaar. Kijk of je door middel van bewustwording de situatie kunt ombuigen. Het is goed om zowel scholing en/of coaching aan te bieden en in overweging te geven.
Neem zelf in overweging of je in deze situatie wel of niet verplicht bent te herplaatsen. Wil je over dit onderwerp meer handvatten? Lees dit blog.
Neem je afscheid van elkaar en zo ja, hoe?
Laura nam de voorgaande stappen. Saskia kreeg een coach en scholing aangeboden. Maar ondanks dat bleef Laura erbij dat Saskia niet de juiste capaciteiten had om de functie te vervullen.
In zo’n geval is het goed om te kijken of je samen tot een beëindiging met wederzijds goedvinden kunt komen. En alhoewel een transitievergoeding niet verplicht is in een vaststellingsovereenkomst, zie ik in het geval van een mismatch in principe geen reden hier van af te wijken. Bedenk goed dat de transitievergoeding met inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans vanaf dag één verschuldigd is.
Kom je er niet uit met elkaar? Dan is het een optie om naar de kantonrechter te gaan. Zorg dat je vooraf je huiswerk goed gedaan hebt om een billijke vergoeding te voorkomen. Een ontbinding op de h-grond lijkt bij een mismatch dan aan de orde.
Heb je eerder de indruk dat er sprake is van disfunctioneren? Lees dan dit blog om dit te checken en download het gratis stappenplan.
Iets anders wat interessant kan zijn ingeval van een mismatch. Vanaf 1 januari 2020 krijgen we te maken met een nieuwe ontslaggrond waarbij je niet voldragen gronden bij elkaar op mag tellen. Doe je daar een beroep op dan moet je wel rekening houden met een hogere transitievergoeding. Lees hier meer over.
Dus wat doe je?
- Probeer een mismatch zoveel mogelijk te voorkomen door een goede selectie vooraf.
- Is er toch sprake van? Ga in gesprek met elkaar.
- Bied coaching en/of scholing aan.
- Pak de situatie zorgvuldig aan.
- Blijft de mismatch in stand? Ga in overleg over een einde dienstverband en als dat niet lukt overweeg een gang naar de rechter.
- Overleg wel eerst even vooraf met een arbeidsrechtspecialist, want elke situatie is net weer anders.