Eindelijk. Er is een Regeerakkoord. Wat betekent dit voor het arbeidsrecht? Ik schrijf hierover een aantal korte praktische blogs.
Als het aan de Regering ligt, verandert er veel. Ik leg in dit blog uit wat de plannen als het gaat om de ketenregeling en de proeftijd.
Bijgewerkt op 29 mei 2019: inmiddels is de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen door de Eerste Kamer en zal de wet per 1 januari 2020 van toepassing zijn.
Hoe zit het op dit moment met de ketenregeling?
Er geldt een maximum van drie arbeidsovereenkomsten die je mag sluiten binnen een periode van twee jaar. Als je een nieuwe keten wil starten om een contract voor onbepaalde tijd te voorkomen, neem je een tussenpoos van minimaal zes maanden.
In een cao is afwijking van de wettelijke ketenregeling toegestaan. De afwijking per cao wordt beperkt tot uitzendovereenkomsten en specifieke functies of functiegroepen (intrinsieke aard van de bedrijfsvoering dit vereist).
Afwijking is alleen mogelijk tot een maximum van zes arbeidsovereenkomsten binnen vier jaar. Er is geen afwijking mogelijk ten aanzien van de tussenpoos van zes maanden.
Wat is het plan?
Terug naar hoe het vroeger was. Dus:
De periode waarna elkaar opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een contract voor onbepaalde tijd wordt als het aan de Regering ligt, verlengd van twee jaar naar drie jaar.
Het uitgangspunt voor de tussenpoos blijft zes maanden. Sectoraal moet er ruimte zijn om af te wijken en de tussenpoos te verkorten als het werk daar om vraagt. Sociale partners moeten hierover afspraken kunnen maken, aldus de Regering.
Je kunt je werknemer weer langer door te laten werken met tijdelijke contracten?
Tja, en daar zijn de sociale partners niet blij mee, las ik in het FD.
Maar de Regering bedacht iets om het contract voor onbepaalde tijd aantrekkelijker te maken. Inmiddels is bekend dat dit niet doorgaat.
Namelijk een verlenging van de proeftijd
Als je als werkgever direct een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, kun je een proeftijd opnemen van vijf maanden.
En als je een contract van langer dan twee jaar aanbiedt, mag je een proeftijd afspreken van drie maanden.
In andere gevallen blijft de proeftijd zoals die nu is.
Bijgewerkt op 29 mei 2019: inmiddels is de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen door de Eerste Kamer en zal de wet per 1 januari 2020 van toepassing zijn. De langere proeftijd wordt hierin niet meegenomen.
En nu?
Nog even niets. Het zijn plannen van de Regering. Die plannen zullen ook nog Wet moeten worden voordat het echt zover is.
Maar ik ben benieuwd. Wat vind jij van de voorgestelde veranderingen?
In een volgend blog zal ik het over andere voorgenomen veranderingen hebben, zoals de transitievergoeding, payrolling, ziekte en de positie van de Wet DBA en de modelovereenkomst.