Als je een werknemer wil ontslaan, moet je eerst kijken of je hem kunt herplaatsen. Eventueel moet je hem nog helpen met scholing als herplaatsing niet direct lukt.
Wanneer het niet mogelijk is of niet in de rede ligt, hoef je niet denken over de herplaatsingsplicht. Maar wat houdt dat nou in? Ik ga daar in dit blog verder op in. Net als op de andere aandachtspunten rondom herplaatsing.
Hoe lang zoek je eigenlijk naar een optie tot herplaatsing?
Dit moet je doen binnen een redelijke termijn en die is gelijk aan de wettelijke opzegtermijn. Dus hoe langer iemand bij je in dienst is, hoe langer je moet zoeken naar een mogelijkheid tot herplaatsing.
Tip: verwar de wettelijke opzegtermijn niet met wat je in de arbeidsovereenkomst afsprak. Die opzegtermijn kan namelijk best afwijken. Lees hier hoe dat zit.
Wat is een passende functie in het kader van de herplaatsingsplicht?
De herplaatsingsplicht houdt in dat je zoekt naar een passende functie binnen je bedrijf. Passend houdt in dat de functie moet aansluiten bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van je werknemer.
Eventueel moet je dus wel nog scholing aanbieden als daarmee de functie eenvoudig passend gemaakt kan worden.
Kijk serieus naar herplaatsingsmogelijkheden
Doe je dat niet dan kan dat tegen je gebruikt worden. Vluchtelingenwerk ging bijvoorbeeld de mist in door geen concrete activiteiten te ondernemen ten aanzien van de herplaatsingsplicht, waarschijnlijk omdat de arbeidsrelatie verstoord was.
Maar de werknemer was lang in dienst en had tot voor kort positieve beoordelingen ontvangen. En dat vond de rechter ook belangrijk.
De les die je uit de kwestie bij Vluchtelingenwerk kunt trekken is dat zelfs als sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie je op zijn minst serieus moet kijken naar mogelijkheden tot herplaatsing.
Hoe dan?
Dat kan eenvoudig door een inventarisatie te maken binnen de organisatie en van de werknemer, zo nodig door middel van een assessment. Maak een plan van aanpak. Is je organisatie niet zo groot? Dan ben je eerder klaar.
Wat is in de rede liggen?
Zoals ik al zei, hoef je niet na te denken over de herplaatsingsplicht als dat niet in de rede ligt. Wat houdt dat dan in? Daarover boog de Hoge Raad zich onlangs nog. Gekeken moet worden naar wat redelijkerwijze van werkgever verwacht mag worden.
De werknemer in kwestie solliciteerde naar vijftien functies binnen het concern en hij werd nog gewezen op (andere) passende functies bij concernvennootschappen. Hij weigerde zelf een passende functie.
De Hoge Raad vond dit in dit geval voldoende en overwoog dat ook redelijkheidsargumenten een rol kunnen spelen. Je hebt als werkgever dus een zekere zelfstandige beoordelingsruimte.
De herplaatsingsplicht is een inspanningsverplichting
Je moet je dus inspannen als werkgever om je werknemer te herplaatsen. Maar de vertrekkende werknemer kan niet zeggen dat je per definitie resultaat moet boeken. Dat betekent dus dat je als werkgever geen resultaatsverplichting hebt.
Deze uitspraken zijn ook interessant om te lezen als je meer over dit onderwerp wil weten. Deze en ook deze.
En nu?
Wil je een werknemer ontslaan, kijk vooraf serieus naar de herplaatsingsmogelijkheden, ook ingeval van reorganisatie.
Las je mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’ al?
In mijn boek lees je aan de hand van praktische voorbeelden en tips alles vanaf het aannemen van personeel tot aan een eventuele exit. Zo weet je hoe je gedoe voorkomt of zo snel mogelijk oplost. Elk van de negen hoofdstukken sluit ik af met een handige checklist. Meer info? Klik hier. Bestellen? Klik hier.
wat zijn de rechten en plichten van werkgever en werknemer indien alleen de functie van manager als laag tussen directie en medewerkers verdwijnt en de werkgever betreffende medewerker een functie aanbiedt die qua niveau en capaciteiten passen bij de werknemer. Waarbij er geen sprake van achteruitgang in salaris is en een deel van de taken blijven bestaan?
Het is altijd de vraag of er vacatures zijn of op korte termijn komen die passend kunnen zijn voor de werknemer die de te vervallen arbeidsplaats vervult. Helpt je dat al op weg? Zo niet, bel of mail gerust voor meer informatie.