Grafisch bedrijf Drukmaardoor moet reorganiseren. Dat betekent afscheid nemen van vijf medewerkers. En dus ook het betalen van de transitievergoeding.
Maar in de grafimedia cao staat nog iets opgenomen waar Drukmaardoor rekening mee moet houden. Namelijk de zogenaamde Werk naar Werk regeling.
Die regeling zorgt ervoor dat de ontslagen medewerkers een marktconform outplacementbudget krijgen. De cao geeft precies aan wanneer en hoe die regeling werkt.
Is de cao-voorziening gelijkwaardig aan de transitievergoeding?
Maar bij ontslag betaal je in beginsel de transitievergoeding. Een belangrijke vraag is dus of die cao-voorziening nu in plaats van de transitievergoeding komt of niet?
Op dit moment mag je afwijken van de transitievergoeding en een gelijkwaardige voorziening op basis van de cao aanbieden. De Hoge Raad formuleerde in maart 2019 een paar mooie en handige gezichtspunten hierover.
De vraag is dus feitelijk of er sprake is van gelijkwaardigheid. In veel gevallen zal de regeling uit de grafimedia cao niet gelijkwaardig zijn. Wel is het zo dat je in de grafische industrie die cao-voorziening mag aftrekken van de transitievergoeding.
Vanaf 1 januari 2020 vervalt het gelijkwaardige aspect
Mits het maar gaat om een bedrijfseconomisch ontslag. En de cao-voorziening moet bijdragen aan het beperken van de werkloosheid. Denk in zo’n geval dus aan een bijdrage in de outplacementkosten.
Cao-partijen mogen dan zelf bepalen wat redelijk is. En de cao-voorziening hoeft dus niet gelijkwaardig te zijn aan de transitievergoeding. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt, want ik vermoed dat vakbonden niet zomaar rechten van de werknemers zullen prijsgeven, ook al wordt er over het algemeen veel waarde gehecht aan werk-naar-werkregelingen.
Is er sprake van overgangsrecht voor de cao-voorziening?
Zolang de cao waar je onder valt nog loopt, moet de cao-voorziening nog wel gelijkwaardig zijn.
Cao-voorziening in de in jullie bedrijf toepasselijke cao?
Ik gaf het grafische bedrijf Drukmaardoor als voorbeeld. Maar misschien is er bij jou in de cao ook wel iets opgenomen over ontslag en de voorzieningen die getroffen moeten worden.
Meer lezen over de transitievergoeding?
- Hier lees je of de verandering van de transitievergoeding een probleem is of niet.
- Bij ontslag na twee jaar ziekte wordt de transitievergoeding in principe gecompenseerd.
- De transitievergoeding is niet verplicht in een vaststellingsovereenkomst.
- En wie ervan houdt om in de geschiedenis te duiken: zo ging het met voorkomen van dubbele betalingen toen de WWZ net in werking trad.