En dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Luister hier naar het fragment als je me niet toevallig al voorbij hebt horen komen.
Waar ging het interview met BNR Nieuwsradio over?
Ik werkte mee aan een artikel van RTL Z Online over conflicten die ontstaan bij re-integratie van zieke werknemers. En daarna belde BNR Nieuwsradio mij dus. De vraag was of ik ook een stijging van zaken op dat vlak ervaar.
Mijn antwoord: ja. Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek gedaan en dus weet ik ook niet waar het aan ligt. Het kan de verbeterde economie zijn. Het is sowieso een lastig onderwerp en ik blog er – zoals je ongetwijfeld weet – veel over.
Hoe zat het ook alweer met re-integratie?
Een re-integratiedossier opstellen is een verplichting. Een goede Arbodienst kan hierbij helpen.
Je betaalt als werkgever nu nog twee jaar loon door tijdens ziekte. Er zijn plannen om die verplichting te verkorten, maar vooralsnog zijn dat enkel plannen.
Tijdens de loondoorbetalingsverplichting heb je een re-integratieverplichting over en weer.
Als je als werkgever niet goed re-integreert heb je een risico op een derde jaar loondoorbetaling.
Waar gaat juridisch conflict vaak over?
Bijvoorbeeld over de vraag of re-integratie mogelijk is. Je zieke werknemer voelt zich nog niet goed genoeg om twee keer drie uur per week te re-integreren. De huisarts zegt ook dat het niet kan, maar de bedrijfsarts wel. En die oordeelt over de vraag of je werknemer arbeidsgeschikt is of niet.
Of je vraagt je als werkgever af welke werkzaamheden je ziek werknemer gaat uitvoeren? Met name in het MKB blijkt dit vaak lastig te zijn. Wat zijn passende werkzaamheden en heb je die voorhanden? Tip: schakel ingeval van twijfel altijd een goede arbeidsdeskundige in.
Waar kun je verder aan denken?
Partijen moeten met elkaar in gesprek blijven. Het lijkt zo simpel. Toch gaat dit vaak mis. Ook wanneer er sprake is van medische arbeidsongeschiktheid en dus niet van situatieve arbeidsongeschiktheid, zoals bijvoorbeeld bij arbeidsconflicten. Lees over dit laatste meer in dit blog.
De bedrijfsarts wordt niet altijd vertrouwd door werknemer, ook al is die onafhankelijk. Weet als werknemer dat je een second opinion kunt aanvragen of een deskundigenoordeel bij UWV.
Meer tips?
- Luister naar het fragment van BNR Nieuwsradio
- Lees het artikel van journalist Sam Trompert van RTL Z Online
- Check regelmatig mijn blogs
- Download hier mijn gratis E-book over hoe je omgaat met je zieke werknemer
- Elke twee weken gratis arbeidsrechttips ontvangen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
En wat zijn jouw ervaringen met re-integratie?
Fotocredits: @Anoukfotografeert
Of reintegratie 2e spoor valt ook nog onder de mogelijkheden voor MKB bedrijven mits werkzaamheden niet gevult kunnen worden 🙂
Absoluut waar. Arbeidsongeschiktheid en re-integratie zijn lastige onderwerpen die zich niet zo kort laten samenvatten in een blog. Vandaar ook alle andere blogs en mijn E-book hierover.