Niet elke dag vrij is hetzelfde. Niet voor je werknemer die de dag opneemt en ook niet voor de manier waarop je de dag noteert in je administratie.
*Lees hier waarom het bijhouden van een goede verlofadministratie belangrijk is.
Waarschijnlijk denk je bij vrije dagen als eerst aan vakantiedagen. *Hoe het zit met het opbouwen en opnemen van vakantiedagen lees je hier.
Maar misschien heb je daarnaast ook te maken met adv, atv of roostervrije dagen.
Wat is het verschil en waarom is het handig is als je weet hoe het zit?
Wat betekent adv?
Adv staat voor arbeidsduurverkorting.
Het houdt in dat je werknemer later start, eerder vertrekt of een langere pauze neemt dan gebruikelijk. In de volksmond wordt het begrip adv-dag vaak gelijkgesteld aan een atv-dag.
Toch is atv net wat anders
En dan heb ik het niet alleen over die ene letter verschil. Atv betekent namelijk arbeidstijdverkorting.
Het is hetzelfde als een roostervrije dag en houdt in dat je werknemer meer werkt dan dat hij uitbetaald krijgt.
Dus terwijl hij 40 uur per week werkt, krijgt hij 38 uur betaalt. Voor de twee uur per week extra bouwt hij roostervrije dagen op en dat betekent bijvoorbeeld dat hij één dag per vier weken vrij kan zijn zonder daarvoor een vakantiedag in te leveren.
Adv, atv en roostervrije dagen als arbeidsvoorwaarden
Zie deze dagen dus als een extra arbeidsvoorwaarde die je samen afspreekt.
Je neemt afspraken over adv of atv op in de arbeidsovereenkomst of in je bedrijfsreglement. En als er een cao van toepassing dan is de kans groot dat er al iets over atv-dagen in staat.
Wat is het verschil met extra vakantiedagen?
Fijn zo’n extra arbeidsvoorwaarde, maar als je niet aan een cao gebonden bent, kun je toch net zo goed extra vakantiedagen toekennen? Dat mag natuurlijk. Maar denk toch eerst na over de herkomst en het verschil tussen die twee varianten.
Ooit zijn deze dagen in het leven geroepen om het verlies aan arbeidsplaatsen tegen te gaan of om nieuwe arbeidsplaatsen te maken. In die zin heeft het dus niets te maken met vakantiedagen. Goed om te weten is dat zodoende de rechten en verplichtingen uit de wet niet gelden voor adv-, atv- en roostervrije dagen.
Dat betekent dat niet opgenomen dagen niet vanzelfsprekend meegaan naar het volgende jaar en er ook bij einde dienstverband geen uitbetaling plaatsvindt van dergelijke dagen. Ook vindt er tijdens ziekte geen opbouw plaats. Het hof Den Haag oordeelde onlangs ook in deze lijn.
En nu?
Atv- of roostervrije dagen kun je eigenlijk zien als een extra arbeidsvoorwaarde. Wil je werknemer een hoger salaris, maar kun of wil je dat niet toekennen? Dan is het geven van Atv-dagen een gulden middenweg. Omdat Atv-dagen niet in de wet staan opgenomen, ben je aan minder regels gebonden.
Goedemiddag,
Ik ben werkzaam op kantoor in de zonwering. Met mijn werkgever komt ik er niet uit. Ik werk 37.5 uur per week, 7.5 uur per dag van 8 tot 16.30uur. Van 12 tot 12.30 lunchen. Ik heb collega’s die 40 uur werken per week, ook van 8 tot 16.30uur met een half uur pauze. Heb ik recht om ook voor 40 uur te worden uitbetaald of heb ik recht op rooster vrij dagen?
Mvg. Richard Toet
Goedemorgen Richard,
Op deze manier werk je 40 uur lijkt mij, maar ik ken je arbeidsovereenkomst niet en weet niet of je onder een cao valt en wat andere arbeidsvoorwaarden en regels zijn.
Mijn advies is om een rechtsbijstandsverzekering, vakbond of het Juridisch Loket in te schakelen/te raadplegen. Daar kun je vast verder inhoudelijk worden geholpen.
Succes.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Goedemorgen Suzanne,
Is een werkgever verplicht indien van toepassing in cao melding te maken van ADV dagen in het contract of op andere manier?
En als dit niet gedaan is heeft de werknemer dan nog recht op adv dagen met terugwerkende kracht?
Vriendelijke groet,
Chiel
Beste Chiel,
Als het fenomeen ‘ADV dagen’ in de cao staat omschreven en het is duidelijk dat de cao van toepassing is op de arbeidsovereenkomst hoeft daarvoor niet een aparte vermelding in de arbeidsovereenkomst opgenomen te worden.
Of er sprake is van recht op ADV met terugwerkende kracht is voor mij zonder dossier en verdere achtergrond niet te beoordelen.
Succes en vriendelijke groet,
Suzanne
Goedemorgen Suzanne,
Als je vrijdags vrij hebt omdat dit je vrije dag van het generatiepact is en je werkgever plant op op die vrijdag een ATV dag in mag je dan de generatiepact dag verplaatsen naar een andere dag of ben je die dan gewoon ‘kwijt’?
Beste Jos,
Dat kan ik zonder verdere context niet zeggen helaas. Maar je kunt hierover natuurlijk altijd het gesprek aangaan met de werkgever.