Een werknemer kan in het kader van re-integratie gedeeltelijk weer aan het werk gaan. Mogelijk rijst dan de vraag of hij voor de gewerkte uren recht heeft op een hoger loon dan voor de uren waarvoor hij nog arbeidsongeschikt is. Bestaat er voor gewerkte uren altijd recht op 100% van het loon? En wat als de loonwaarde nog beperkt is? Lees hier mijn artikel voor HR Rendement.
In de media
Lees hieronder mijn bijdragen aan verschillende media:

Wie goed zoekt kan een goudmijntje ontdekken
De Financiële Telegraaf, 16 mei 2025‘Veel werkenden laten hun loonstrookje elke maand ongeopend in de mailbox staan. Toch kan het best wat opleveren om de gegevens af en toe te controleren. Uit onderzoek blijkt dat fouten regelmatig voorkomen.’ Waar moet je aan denken als werknemer (en dus ook rekening mee houden als werkgever)? Ik gaf een paar tips (pdf). Klik hier om te lezen.

Alles op alles voor ontslag met een zak geld
FD Persoonlijk, 5 april 2025Frustraties op het werk kunnen leiden tot grimmige ontslagonderhandelingen. Aangemoedigd door hun omgeving of een juridisch expert willen werknemers weg met een flinke zak geld. Bemiddeling heeft dan vaak geen zin meer. Advocaten en mediators signaleren een trend (met verwijzing naar mijn boek De ontslagcode). Klik hier voor het artikel als abonnee van het FD en hier voor de pdf.

Iemand ontslaan op staande voet mag verrassend vaak niet – maar soms ook wel
NPO Radio 1, 6 februari 2025Een willekeurig bericht gisteren in De Gelderlander: een werkgever moet een man 12.000 euro betalen nadat hij op staande voet werd ontslagen toen hij een dag vrij nam nadat zijn huis was afgebrand. Waarom? De rechter vond het ontslag op staande voet onterecht, gezien de omstandigheden. Wanneer mag een werkgever een werknemer op staande voet ontslaan en wanneer niet? Dat bespreken we in deze uitzending met Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat. Klik hier om te bekijken en te luisteren.

‘Man of vrouw, geen X’: welke eisen mogen in een vacature staan?
RTL, 5 februari 2025Het Openbaar Ministerie onderzoekt een vacaturetekst van omroep Ongehoord Nederland (ON!), waarin non-binaire personen expliciet werden uitgesloten van een sollicitatie. Dit roept de vraag op: welke eisen mag je eigenlijk stellen in een vacature? Klik hier om mijn bijdrage aan dit artikel te lezen.

Wat?! Hoezo word ik ontslagen?
Libelle, 1 februari 2025In dit artikel 12 vragen en antwoorden over rechten en plichten op de werkvloer met verwijzing naar mijn boeken ‘Geen gedoe met personeel’ en ‘De Ontslag Code’. Klik hier om te lezen.

Hoe los je een verstoorde arbeidsrelatie of disfunctioneren op?
Podcast, 20 december 2024In deze aflevering spreken Rutger en Bregje Mollee met Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocate en auteur van De Ontslag Code. Samen duiken we in de vraag hoe je een verstoorde arbeidsrelatie of disfunctioneren op een professionele en doeltreffende manier kunt aanpakken. Luister via deze link.

Schijndienstverbanden en ontslagrecht
Podcast, 20 december 2024In deze podcast ga ik in gesprek met Cis Hageman over schijndienstverbanden en over het ontslagrecht. Dat laatste met name in relatie tot de zieke werknemer. Bekijk/beluister via deze link.

Het opzegverbod tijdens ziekte. Wanneer mag je een zieke werknemer ontslaan?
Podcast, 16 december 2024Met Monique van Leijsen bespreek ik de mogelijkheden van ontslag van een medewerker die arbeidsongeschikt is. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker niet meewerkt aan re-integratie of bij ontslag na 2 jaar ziekte. Beluister via deze link.

Helpt de verzuimbonus tegen ziekmeldingen?
NPO Radio 1, 30 oktober 2024Helpt de verzuimbonus tegen ziekmeldingen? Ik was gisteren te gast op NPO radio 1 bij Villa VdB en sprak met Jurgen van den Berg over verzuimbonussen, wachtdagen en meer. Bij AFAS werken ze nu nog met een beterbonus en merken ze een positief effect, maar de vraag is of ze er mee door blijven gaan. Ik bespreek met Jurgen van den Berg de voor- en nadelen. Luisteren en kijken kan via deze link.

Strengere controle op zzp’ers vanaf 2025: wat hoveniers moeten weten
NWST, 22 oktober 2024Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger toezien op de inzet van zzp’ers. In dit artikel zetten we de belangrijkste risico’s van schijnzelfstandigheid op een rij en bespreken we hoe je deze kunt voorkomen. Lees het artikel hier.

800 euro voor wie zich nooit ziek meldt: goed idee?
Dagblad De Limburger, 28 september 2024Met een ‘verzuimbonus’ proberen diverse bedrijven om het ziekteverzuim onder het personeel terug te dringen. Maar helpt dit wel? En wat zijn de voor- en nadelen. Roel Wiche van De Limburger vroeg mij om input. Klik hier om het artikel als abonnee te lezen of hier en hier voor de pdfs.

Een feestje buiten de deur, terwijl je met een burn-out thuis zit. Mag dat?
NRC, 15 juli 2024Iemand met een burn-out stuit vaak op onbegrip van werkgever en collega’s. Helemaal als diegene wel energie heeft voor andere zaken. De basisregel is heel simpel, zegt arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers. „Een werkgever mag van alles vinden over wat iemand in z’n privétijd doet, maar hij moet het lekker bij zichzelf houden en mag er in principe geen consequenties aan verbinden.” Lees het artikel hier.

Stuk leuker om in vrijheid te werken
De Financiële Telegraaf, 20 juni 2024De workation wint aan populariteit. Een camping in Friesland plaatste zelfs een tiny office op het terrein. Het levert enthousiaste gasten op, maar werkgevers blijken vaak nog huiverig over de nieuwe manier van werken. „Het plaatje van mensen die vanuit hun hangmat aan het werk zijn, is onrealistisch.” Lees het artikel hier.

Eén blog is geen blog
Advocatenblad, 14 juni 2024Menig advocaat is actief op social media. Vooral bloggen via LinkedIn is populair, maar er zijn meer en creatievere mogelijkheden. Er bestaan ook laagdrempelige manieren van contentmarketing. Zo werkt de Utrechtse abeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers met gratis e-books. Lees hier verder.

Wat te doen als bedrijfskleding tot een conflict leidt?
FD Persoonlijk, 30 april 2024Bedrijfskleding is in sommige branches een belangrijk deel van de dagelijkse praktijk. Maar wat als een werknemer het uniform niet (helemaal) wil dragen? Werkgevers doen er goed aan juridische conflicten over bedrijfskleding te voorkomen, zeggen experts. Lees meer in het artikel van Susan Sjouwerman.

Ontslag op staande voet komt veel werkgevers duur te staan: ‘Personeel heeft regie in handen’
Telegraaf, 6 april 2024Vrijwel dagelijks staan bedrijven en werknemers tegenover elkaar in de rechtbank vanwege ‘de arbeidsrechtelijke doodstraf’: een ontslag op staande voet. Ik gaf – net als arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink – toelichting op dit fenomeen. Lees hier het hele artikel via Telegraaf en hier via een printscreen.

Treinreizigers op station achterlaten vanwege overuren? In Nederland mag het niet
Editie NL, 3 april 2024Een machinist in Spanje heeft onlangs zijn trein met 80 passagiers achtergelaten op een klein station, omdat hij niet wilde overwerken. Hij bevond zich toen 61 kilometer van de eindbestemming. Deze actie zou in Nederland genoeg reden zijn voor ontslag, zeggen deskundigen. “Natuurlijk mag je je werk niet zomaar laten liggen.” Lees het artikel terug via deze link. En bekijk hier – tijdelijk – de aflevering terug vanaf minuut 3,48.

Verbod op nevenwerkzaamheden valt objectief te rechtvaardigen
HR Rendement, 19 maart 2024Hoe zit het ook alweer met het verbod op het verbod op nevenwerk en welke conclusies vallen uit de rechtspraak te trekken? Ik zocht het uit voor mijn artikel in HR Rendement. Klik hier om gratis te lezen.

Machtsmisbruik, ruzie en seks bij Walhallab: ‘Hij was de grote baas. En ruim 30 jaar ouder’
De Stentor, 18 maart 2024Ruziënde bazen, klachten over machtsmisbruik én een relatie tussen een stagiair en een begeleider, die betaalde seks met vreemde mannen regelt. Het veelgeroemde Walhallab had óók een andere kant. Onderzoek van de Stentor levert een beeld op van een centrum voor kwetsbare jongeren waar vrijwilligers, medewerkers en stagiaires zich onveilig voelden. ,,Ik heb me niet gerealiseerd waar ik in zat.” Klik hier om verder te lezen.

Over zieke werknemers en het opnemen van vakantiedagen
Column Managementboek, 21 februari 2024Je werknemer vraagt in januari twee weken meivakantie aan. Jij geeft daar goedkeuring aan. Ondertussen is je werknemer in april ziek uitgevallen. Hij gaat met jouw toestemming en die van bedrijfsarts in mei naar Spanje. Jij boekt die tien werkdagen van zijn verlofsaldo af. Logisch toch? Nee, niet altijd. In dit artikel leg ik uit waar je aan moet denken.

Workation. Een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde
Van Duuren Media, 31 januari 2024Het is verstandig om voordat je de vacature zet of je zoekvraag op LinkedIn plaatst, stil te staan bij wat je je werknemer nu echt kunt bieden. Denk in dat kader ook eens aan de workation als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Thuiswerkvergoeding in het nieuwe jaar omhoog
De Telegraaf, 6 januari 2024In het artikel van Joost Spijker van de Financiële Telegraaf waarvoor ik input gaf, lees je er meer over (klik hier, maar alleen voor abonnees).

Ontslag nemen doe je zo
Libelle, 20 december 2023In 8 vragen en antwoorden behandelt Yasmin Esser wat je beter wel kunt doen of moet nalaten als je ontslag neemt. Klik hier om te lezen (maar alleen voor abonnees).

De arbeidsovereenkomst aanzeggen: wat komt erbij kijken?
Salaris Rendement, 20 november 2023Ook in Salaris Rendement verscheen een artikel over aanzeggen. Waar moet je rekening mee houden? Klik hier om te lezen.

Aandachtspunten bij aanzeggen van arbeidsovereenkomst
HR Rendement, 20 juli 2023Dat er in de arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd doorgaans wel een contractduur of einddatum staat, betekent niet dat u als werkgever richting het eind van de looptijd op uw lauweren kunt rusten. Hoe zit het met aanzeggen? Ik schreef er een rechtspraakartikel over voor het vakblad voor HR Specialisten HR Rendement. Klik hier om te lezen.

Suzanne Meijers over de veranderingen op het gebied van arbeidswet- en regelgeving | Anders Denken Podcast S2026
Paradigma Groep, 29 juni 2023In deze aflevering ga ik op verschillende vraagstukken, zoals de status van het concurrentiebeding, vertrouwenspersonen, (on)mogelijkheden op het gebied van flexwerken en meer. Klik hier om via Spotify te beluisteren of zoek de aflevering op in je eigen Podcastapp.

Wie mag vakantie in de zomerweken?
De Telegraaf, 3 juni 2023De zomervakantie is op menig werkvloer een flinke puzzel met het personeel: ouders met schoolgaande kinderen willen twee of meer weken vrij in juli of augustus, maar het bedrijf moet wel doordraaien. Vist de eeuwige vrijgezel dan altijd achter het net? Journalist Marlou Visser vroeg input. Klik hier om te lezen.

Oogje op een collega?
AD, 16 maart 2023Veel mensen hebben er wel eens over gefantaseerd: een beschuitje eten met een aantrekkelijke collega. Soms blijft het bij een fantasie, soms groeit het uit tot een verliefdheid. Maar hoe ga je om met deze verliefdheid en wat vindt de Nederlandse wet van relaties op werk? Klik hier om te lezen.

Wel/niet doorbetalen bij ziekte ‘door opzet’
FD Persoonlijk, 9 maart 2023Een risicovolle hobby, een cosmetische ingreep: in sommige gevallen kun je aan zien komen dat je ‘ziek’ bent. Moet je baas je dan doorbetalen? Heidi Klijssen schreef een artikel en ik gaf input. Klik hier *Alleen voor FD lezers

Vraag en antwoord: bedrijfseigendommen
HR Rendement, 20 januari 2023Een werknemer treedt uit dienst, maar wil de ter beschikking gestelde bureaustoel (voor het thuiswerken) niet terugbrengen. Wat kunnen we doen? Ik geef antwoord in het artikel voor HR Rendement. Klik hier.

Dit zijn je rechten bij een reorganisatie
Nu.nl, 17 januari 2023Vanwege financiële tegenspoed moet het bedrijf waar je werkt bezuinigen. Soms gaat een werkgever dan over tot een reorganisatie. Welke gevolgen heeft dat voor jou als werknemer? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers legt uit wat je te wachten staat. Klik hier om te lezen.

Flitsbezorger Getir vraagt kantoorpersoneel fulltime op het werk te komen, maar mag dat wel? Dat hangt af van je arbeidsovereenkomst
BusinessInsider Nederland, 1 januari 2023Het levert een interessante juridische vraag op: mag je in Nederland als bedrijf wel van je huidige kantoormedewerkers verlangen dat ze fulltime op kantoor verschijnen? Ze doen immers geen werk waarvoor je per se op locatie aanwezig dient te zijn, zoals fabrieks-, verzorgings- of politiewerk. Klik hier.

Mag je eigenlijk netflixen op je werktelefoon of op vakantie met de leaseauto?
NU.nl, 20 december 2022Welke rechten hebben werknemers bij het gebruik van een auto, laptop of telefoon van de zaak? Arbeidsrechtsadvocaat Suzanne Meijers legt het uit. Klik hier om te lezen.

Onder vier ogen én voor andere oren…
MT Rendement, 20 december 2022Mag het maken van een geluidsopname zomaar? Lees mijn artikel in MT Rendement (inclusief cartoon van Fokke en Sukke) hier.

Schrap het automatische leeftijdsontslag
Dit is de Dag, radio 1, 14 december 2022Kamerlid Liane den Haan wil dat ouderen niet meer automatisch ontslagen kunnen worden als de pensioenleeftijd is bereikt. Het moet dus makkelijker worden om door te werken na je pensioen. Is dat een goed idee? Een gesprek met Tweede Kamerlid Liane den Haan, advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers en hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. Klik hier om te kijken en te luisteren.

‘Opa’s en oma’s gezocht’
RTL Nieuws, 1 november 2022Afgelopen vrijdag reageerde Corrie Kapteyn op een opvallende vacature van Albert Heijn-winkel waar ze op zoek waren naar opa’s en oma’s om het personeelstekort aan te pakken. Gisteren kreeg ze al een contract. Ze wil twee ochtenden in de week werken, maar niet in dezelfde uren als haar kleinzoon. “Ik begin met vakkenvullen en daarna ga ik misschien wel achter de kassa.” Klik hier om verder te lezen.

Wat als een werknemer elders bijklust?
Arbeidsveiligheid.net, 3 oktober 2022Een werknemer klust bij in de vrije uurtjes. Je ziet de vermoeidheid toeslaan. Mag je ingrijpen en het bijbeunen verbieden? Ik schreef een artikel voor Arbeidsveiligheid.net. Klik hier om verder te lezen.

Verschillende soorten verlof: dit moet je erover weten
NU.nl, 30 augustus 2022Bij ziekte hoef je niet op je werk te verschijnen. Maar wat als je een trouwerij hebt, als je moet verhuizen, of als er een inbreker in je huis is geweest? Ook hier mag je verlof voor aanvragen. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers en jurist Ilse Vermeulen van hr-dienstverlener Please zetten enkele verlofvormen op een rijtje. Klik hier om verder te lezen.

Werken in de warmte: dit mag je wel én niet van je baas verwachten tijdens een hittegolf
Libelle, 20 juli 2022Nu velen er door die bloedverschroeiende warmte beroerde nachten op hebben zitten, is de tijd meer dan ooit rijp voor een goed gesprek over voorschriften en protocollen rondom werken tijdens een hittegolf. Dat hadden we met arbeidsrechtadvocate Suzanne Meijers. Plus: tips! Klik hier om te lezen.

Bij Rituals moeten alleen de vrouwen make-up op – is dat discrimineren?
NRC, 18 juli 2022Voor cosmeticaketen Rituals zijn werknemers óók een uithangbord voor producten. Maar alleen vrouwen moeten make-up op. Mag dat? Vanaf dinsdag buigt het College voor de Rechten van de Mens zich erover. Ik gaf input voor het artikel. Klik hier om te lezen.

Workation: waar moet je aan denken?
NRC in samenwerking met T-mobile, 4 juli 2022Op vakantie en tegelijkertijd je werk gedaan krijgen. Sinds de coronacrisis is het heel normaal om vanuit huis te werken, maar wint de zogenoemde ‘workation’ aan terrein. Hoe zorg je er als werknemer en werkgever voor dat het soepel verloopt en wat zijn de voordelen en uitdagingen? Klik hier om te luisteren.

Anders Denken Podcast: verbod op verbod nevenwerkzaamheden en wet werken waar je wilt
Paradigma Groep, 30 juni 2022Nieuwe wetswijzigingen en wetsvoorstellen liggen op de loer. Hoe moeten organisaties daarmee omgaan? Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en ondernemer, weet zwaar juridische stof toch duidelijk en behapbaar te maken. Klik hier om de podcast te beluisteren.

Gesprekken blijven niet onder vier ogen
HR Rendement, 20 juni 2022Het komt regelmatig voor: werknemers die – al dan niet stiekem – een geluidsopname maken van een gesprek met hun werkgever. Bijvoorbeeld omdat ze slecht nieuws verwachten. Maar mag zo’n geluidsopname zomaar en wat te doen als een werknemer vooraf transparant is door gewoon te vragen of hij een geluidsopname mag maken? Lees hier het hele artikel dat ik schreef voor HR Rendement.

Werken waar je wil: is wetsvoorstel hard nodig of voor de bühne?
RTL Nieuws, 15 juni 2022In het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’, dat vandaag in de Tweede Kamer wordt behandeld, staat dat werknemers sterker komen te staan als ze willen thuiswerken. Goed nieuws dus voor iedereen die graag vanuit huis werkt, maar door de baas nog naar kantoor wordt gesommeerd. Maar is zo’n wet wel écht nodig? Klik hier om verder te lezen.

Hoe verdeel je de vakantieperiode eerlijk met collega’s?
Volkskrant, 11 mei 2022Nu we weer makkelijker op vakantie (naar het buitenland) kunnen, keert de aloude strijd om de vakantieperiode terug. Niet alle collega’s kunnen op hetzelfde moment vrij nemen. Hoe zorg je dat iedereen zich kan vinden in de verdeling? Lees verder in het artikel van journalist Yasmine Esser, waar ik input voor gaf.

Heb je recht om vrij te zijn op een officiële feestdag?
Nu.nl, 26 april 2022Veel Nederlanders zijn op Koningsdag vrij, maar voor werknemers in bijvoorbeeld de horeca, de supermarktbranche of in het ziekenhuis gaat die vlieger niet op. Hebben werkenden het recht om op een officiële feestdag vrij te zijn? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers en hr-expert Doreen van der Pols leggen uit hoe het zit. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Heb je recht om vrij te zijn op een officiële feestdag?
Nu.nl, 26 april 2022Veel Nederlanders zijn op Koningsdag vrij, maar voor werknemers in bijvoorbeeld de horeca, de supermarktbranche of in het ziekenhuis gaat die vlieger niet op. Hebben werkenden het recht om op een officiële feestdag vrij te zijn? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers en hr-expert Doreen van der Pols leggen uit hoe het zit. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Wat kun je doen als je niet terug naar kantoor wilt?
Volkskrant, 28 maart 2022Ondanks al het geklaag over eindeloze videovergaderingen en de torenhoge energierekening, beviel vanuit huis werken de meeste werknemers toch wel. Lang niet alle mensen zitten er dan ook op te wachten weer op kantoor te werken. Naast psycholoog en hoogleraar Aukje Nauta geef ik advies. Klik hier voor het hele artikel van journalist Yasmine Esser.

Verbod op verbod op nevenwerkzaamheden?
HR Rendement, 19 maart 2022Vanaf augustus is het in principe niet meer toegestaan om nevenwerkzaamheden van werknemers te verbieden. Wat houdt het huidige verbod in en waar kun je je nu al op voorbereiden? Klik hier om mijn artikel in HR Rendement te lezen.

‘Werken waar je wilt’
Publiek Denken, 14 maart 2022Nieuwe werk-werkelijkheid of oplossing voor een niet bestaand probleem? Ik betoog dat laatste, net als de AWVN. ‘In de praktijk loopt het wel los, we moeten de werknemer vooral niet te zielig maken.’ D66 meent iets anders. Klik hier om te lezen.

Een verzuimbonus, mag dat?
BNR Zakendoen, 7 februari 2022Naar aanleiding van de berichtgeving op NU.nl over verzuimbonussen bij Hoogvliet werd ik gevraagd of die juridisch gezien zijn toegestaan. Ik ben een paar minuten in gesprek met Thomas van Zijl. Luisteren vanaf minuut: 01:40. Klik hier.

Hoogvliet betaalt werknemers bonus uit als ze niet ziek zijn
NU.nl, 7 februari 2022Supermarktketen Hoogvliet geeft zijn werknemers een bonus boven op hun standaardsalaris als ze zich niet ziek melden. Dat roept vragen op, zeker nu het coronavirus rondgaat en zieke mensen nog meer worden aangemoedigd om thuis te blijven. Lees verder.

Ik werk fulltime, mag ik solliciteren in de baas z’n tijd?
AD, 7 februari 2022Sollicitatiegesprekken vinden vrijwel altijd tijdens de werkdag plaats. Maar wat als je al fulltime werkt en tussen 9 en 5 met je huidige baan bezig moet zijn? Mag je vrij vragen om te solliciteren bij een ander bedrijf? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers legt uit hoe het zit. Klik hier om verder te lezen.

Appen of online shoppen onder werktijd, mag dat?
NU.nl, 2 februari 2022In de baas z’n tijd appjes beantwoorden, een nieuwe jas bestellen of een vakantie boeken, mag dat eigenlijk wel? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers legt uit hoe het zit. Klik hier om te lezen.

Help, de baas bespioneert me
FD Persoonlijk, 29 januari 2022Zeker nu we massaal thuiswerken kan je werkgever behoefte hebben aan wat meer controle. Maar hij mag niet zomaar ongevraagd je gangen nagaan en bijvoorbeeld je e-mail- en surfgedrag volgen. Want privacy is een grondrecht, ook op de (thuis)werkvloer. Journalist Heide Klijssen vroeg mij om input. Klik hier.

Mag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?
RTL Nieuws, 10 januari 2022Jaarlijks gaan een miljoen Nederlanders op wintersport. Niet alle bedrijven zijn daar blij mee. Mag je werkgever je verbieden af te reizen naar de sneeuw? Klik hier om verder te lezen.

Verbod op religieuze symbolen onder het mom van neutraliteitsbeleid
HR Rendement, 19 november 2021Als je als werkgever overweegt om religieuze symbolen – zoals een hoofddoek of een ketting met een kruis – op de werkvloer te bieden dan krijg je te maken met de vrijheid van godsdienstuiting. Discriminatie mag in principe niet, maar het maken van indirect onderscheid is soms wel toegestaan. Klik hier om mijn rechtspraakartikel in HR Rendement in zijn geheel te lezen.

Beste baas, vraag eens echt hoe het met je medewerkers gaat
FD Persoonlijk, 13 november 2021Je hoort al jaren over duurzame inzetbaarheid, maar wat komt er nu echt van terecht? Ik leverde juridische input voor het artikel van journalist Barbara Noordermeer. Klik hier om het artikel te lezen als je abonnee bent of hier voor de pdf versie.

De juridische kant van thuiswerken
Out of Office podcast (Vodafone/BNR), 11 november 2021Host Jörgen Raymann en co-host Daphne Depassé nemen je mee in de toekomst van werken. In deze aflevering gaat het over de juridische aspecten van het thuiswerken en schuif ik aan als gast. Klik hier om de aflevering te beluisteren.

Method in Madness podcast
Method in Madness podcast, 3 november 2021Auteur en spreker Sabysachi Sengupta interviewt mij over mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’, mijn werk en vraagt wat voor mij een belangrijke stap is geweest. Klik hier om de aflevering te beluisteren.

Bedrijf failliet? Dit kun je als werknemer verwachten
Nu.nl, 2 november 2021Als het bedrijf waarvoor jij werkt failliet gaat, dan is dit vaak de eerste keer dat je zoiets meemaakt. Raak je baan plus inkomen dan meteen kwijt? Experts leggen uit waar je rekening mee moet houden. Klik hier voor het hele artikel.

Straks met QR-code naar je werk? Vijf vragen en antwoorden
RTL Nieuws, 30 oktober 2021De besmettingscijfers lopen op en dinsdag wordt bekend welke maatregelen het kabinet wil nemen om daar iets aan te doen. Een mogelijkheid die op tafel ligt, is dat je straks een QR-code moet laten zien op je werk, net zoals in Italië. Wat zou dat betekenen? Vijf vragen en antwoorden. Klik hier.

Alkmaarder luidt de noodklok: GGD-medewerkers dreigen hun baan te verliezen
NH Nieuws, 18 oktober 2021Suzanne Meijers, advocaat arbeidsrecht, laat aan NH Nieuws weten dat zij niet verwacht dat er een uitzondering op de WAB wordt gemaakt voor de GGD. “Er zijn meer bedrijven die in hetzelfde schuitje zitten, voor wie het ook onzeker is hoeveel mensen zij nodig hebben. Als voor de GGD een uitzondering op de wet wordt gemaakt, zullen die bedrijven hier ook voor aankloppen.” Klik hier om het artikel te lezen.

Waarom mag je klanten wel om een coronapas vragen en personeel niet?
Nu.nl, 14 september 2021Werkgevers zouden graag de vaccinatiestatus van hun personeel kennen, maar juridisch gezien mogen ze dat niet weten. Dat roept bij velen de vraag op waarom klanten wel verplicht zijn om de CoronaCheck-app te gebruiken en werknemers niet. Lees hier het hele artikel.

Hoe kansrijk is de vaccinatiedrang van Leaseplan?
RTL Nieuws, 30 augustus 2021De ruim 1000 Nederlandse medewerkers van Leaseplan mogen alleen op kantoor werken als ze gevaccineerd zijn. Houdt dat voorschrift stand als het tot een rechtszaak komt? Drie experts geven hun visie. Lees hier het hele artikel.

Lekker lonken naar je collega: liefde op de werkvloer
Eva Jinek, 29 augustus 2021Nou maakt een (prille) liefde op het werk ongetwijfeld zelfs de saaiste meeting en smerigste koffieautomatenkoffie nog geweldig, maar het brengt ook wat dilemma’s met zich mee. Ben je bijvoorbeeld verplicht het aan je leidinggevende te melden? Moet je je relatie wereldkundig maken of juist geheim houden? Waarom en wanneer dan? En wat als het uitgaat? Klik hier voor het hele artikel.

Reorganisatie? Volg dan deze stappen
De Ondernemer, 9 augustus 2021Reorganiseren doe je meestal niet uit luxe. Voor je bedrijf is het geen makkelijke stap. Maar natuurlijk heeft een reorganisatie ook een impact op de werknemers die je moet ontslaan en niet te vergeten, op de achterblijvers. Hoe ga je aan de slag? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers schreef het boek ‘Geen gedoe met personeel‘ waarin ook dat aan bod komt. Hierbij een stappenplan: wat te doen bij een reorganisatie. Klik hier voor het hele artikel.

Geen vaccinatieplicht in Nederland, maar de weigeraar voelt toch druk
NRC, 5 augustus 2021Een overgrote meerderheid van de Nederlanders wil zich laten vaccineren tegen Covid-19. De principiële tegenstanders van vaccinatie zijn bang dat hun vrijheid steeds meer beperkt wordt. „Het zal moeilijk zijn de druk te weerstaan.” Journalist Wilmer Heck vroeg mijn input over wel of geen vaccinatieplicht op de werkvloer. Klik hier voor het hele artikel.

Werken vanaf je vakantieadres: werkt dat?
de Volkskrant, 29 juli 2021Wie thuis kan werken, kan ook aan de slag vanuit een vakantiehuis op een zonnige bestemming. Een ‘workation’ klinkt misschien ideaal, maar als je een baan in loondienst hebt, moet de baas wel akkoord gaan. En accepteer dat je geen vakantie hebt, als je geen vrij neemt. Journalist Yasmine Esser vroeg mij om input. Klik hier voor het hele artikel.

Uitgesproken op sociale media
FD Persoonlijk, 3 juli 2021Meningen. Standpunten. Likes. Petities. Toon me je socialemediaprofiel en ik vertel je waar je voor staat. We worden steeds uitgesprokener online. Maar is dat carrièretechnisch eigenlijk wel zo handig? Journalist Floor Bakhuys Roozeboom vroeg o.a. mij om input. Klik hier voor een pdf. Klik hier om via FD.nl te lezen.

Oost west, thuis kantoor best
Libelle, 17 juni 2021Minder reistijd, betere concentratie (als er tenminste geen kinderen om ons heen rennen en eindelijk koffie die echt lekker is. Alleen wel jammer dat de energienota een stuk hoger is. Journalist Yasmine Esser vroeg mij input voor haar artikel voor Libelle. Lees hier het hele artikel.

‘Mijn werkgever heeft mijn vakantiedagen ingetrokken, mag dat zomaar?’
AD, 8 juni 2021Bedrijven die een mager boekjaar achter de rug hebben, pakken nu hun kans om de schade in te halen. Maar mag je baas ‘zomaar’ een streep zetten door je zomervakantie? Journalist Sanne Wolters interviewde twee advocaten arbeidsrecht. Klik hier om te lezen.

Hoe ga je door na verstoorde verhoudingen?
BNR Werkverkenners, 1 juni 2021Als je niet meer samen door één deur kunt, maar de rechter wijst het ontslag af, wat doe je dan? Toewerken naar een manier om toch afscheid te nemen, zegt de één. Ook al is het vertrouwen helemaal weg, een vorm vinden om samen door te gaan, is géén mission impossible, zegt de ander. Je hoort ze in deze BNR Werkverkenners. Klik hier om te beluisteren.

Vaker in de Media Live!
VIDM, 31 mei 2021Janneke van Heugten nodigde me uit om te praten over mijn boek, de boeklancering en de media-aandacht daarvoor en daarna. Klik hier om het terug te zien.

Hoe ver mag HR gaan met de inzet van spyware?
PW. Pro Insights, 27 mei 2021Wat is nou een legitiem doel om spyware te installeren? Alleen het feit dat je je werknemers niet vertrouwt is niet voldoende. Nicole Weidema interviewde me over dit onderwerp. Klik hier voor het online magazine over spyware.

Een inbox, mag je die controleren? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers schreef ‘Geen gedoe met personeel’
De Ondernemer, 21 mei 2021De inbox van je personeel inzien is niet iets dat je als werkgever zomaar mag. Er zijn tal van regels om je aan te houden wanneer je, om wat voor reden dan ook, in zo’n digitale omgeving moet. Klik hier voor het hele artikel.

Hoe ga je om met zieke werknemers? 5 tips van auteur Suzanne Meijers
De Ondernemer, 29 april 2021Je werknemer meldt zich ziek. Hij vermoedt dat het langer duurt dan een paar dagen. Jij ziet hem het liefste morgen weer op de werkvloer. Waar moet je aan denken? Klik hier.

Mag je werkgever jou verplichten vakantiedagen op te nemen?
NPO Radio 1, Toine en Blok, 28 april 2021Klik hier om de aflevering te bekijken en te beluisteren.

Je baas wil je deels ontslaan. Wat te doen?
FD Persoonlijk, 22 april 2021Het gaat slecht met het bedrijf waar je werkt. Als je uren – dus ook loon – inlevert redden we het, zegt je werkgever. Wat doe je dan? Lees het hele artikel van Wilma van Hoeflaken waar ik input voor mocht geven. Klik hier voor de webversie. Of klik hier voor de pdf.

Ongewenst gedrag op de (online) werkvloer
PW.net, 21 maart 2021Voor PW. pro Insights gaf ik een interview over ongewenst en pestgedrag op de werkvloer. Klik hier om het te lezen. Op de website wordt daarnaast ook voor niet-leden een artikel hierover geplaatst. Klik hier.

Van zzp-er naar team, hoe zit dat en voorkom gedoe met personeel
Podcast CEO Chats, 8 maart 2021Claimy interviewde mij in twee afleveringen over mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Ik geef tips en reageer op vragen van luisteraars. Klik om te luisteren: aflevering 1 via Spotify of via ITunes en aflevering 2 via Spotify of via Itunes.

Gedumpt door je opdrachtgever? Leg je er niet bij neer
Zipconomy, 19 februari 2021Je bent zelfstandig ondernemer. Een belangrijke opdrachtgever vertelt dat het werk stopt. Geen opzegtermijn, geen uitkoopregeling, geen zoveel maanden mee. Of toch wel? Je zou wel eens een duurovereenkomst kunnen hebben. Klik hier voor het hele artikel.

Een juiste toepassing van de cao, ook als er sprake is van samenloop
HR Rendement, 19 februari 2021Uw organisatie past mogelijk al jaren dezelfde cao toe, maar hoe weet u of dit nog steeds de juiste cao is? Kunt u van cao veranderen, bijvoorbeeld als er sprake is van een overgang van onderneming of als u de arbeidsvoorwaarden wilt wijzigen? Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig. Klik hier voor het hele artikel.

Thuiswerken verplichten? ‘Zonder wet is Koolmees kansloos’
NPO Radio 1, 5 februari 2021Nu er een derde golf op ons af lijkt te komen, wil het kabinet verdere maatregelen nemen om die laatste kwart werknemers ook te stimuleren écht vanuit huis te gaan werken. Maar “zonder wet is Koolmees kansloos tegenover de bedrijven”, zegt Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat in Stax&Toine. Klik hier voor het artikel inclusief beeld- en audio.

Collega langdurig afwezig: mag je werkgever jou ‘zomaar’ extra werk opleggen?
AD, 20 januari 2021Mag een werkgever het resterende personeel eigenlijk wel opzadelen met taken van een collega die voor lange tijd afwezig is? En hoe zit dat eigenlijk bij zwangerschapsverlof en een sabbatical? Ik gaf input. Klik hier voor het artikel van Sanne Wolters.

BNR Zakendoen, over ‘Geen gedoe met personeel’
BNR Zakendoen, 18 januari 2021Thomas van Zijl vroeg van alles over mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Luister hier naar het fragment.

Marieke mag van haar baas niet thuiswerken: ‘Durf er niets van te zeggen’
RTL Nieuws, 18 december 2020Werk thuis tenzij het echt niet anders kan, zo was maandag wederom het devies van premier Mark Rutte. Maar wat als jouw werkgever je verplicht om naar kantoor te komen, ook al zou je je werk prima thuis kunnen doen? Klik hier voor het hele artikel.

5 tips om een reorganisatie voor te bereiden
Managementboek, 17 december 2020Wat kun je als ondernemer met personeel doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een reorganisatie? Ik geef 5 tips. Lees mijn column via Managementboek.

Geen gedoe met personeel, de juridische kant van thuiswerken
Managementboek, 11 december 2020Thuiswerken is zeker sinds corona niet meer weg te denken. Tips over Zoommeetings en -borrels en leidinggeven op afstand vliegen je om de oren. Maar hoe zit het juridisch gezien? Lees mijn column/opinie via Managementboek.

Zo kun je zwangerschapsdiscriminatie voorkomen
Women's Health, 1 december 2020Met deze tips weet jij precies hoe je ervoor zorgt dat jij daar niet bijhoort, of wat je kunt doen als je gediscrimineerd wordt. Lees hier het hele artikel door Floor Cuijpers.

Door na een reorganisatie
BNR Werkverkenners, 1 december 2020Je hebt net afscheid genomen van een heel aantal dierbare collega’s en nu moet je er vol goede moed weer tegenaan. Hoe doet je dat, de draad oppakken na een forse reorganisatie? In deze BNR Werkverkenners tips voor de achterblijvers. Klik hier voor de podcast.

Advocaat Suzanne Meijers schrijft zichzelf naar expertstatus (en deelt haar ervaring)
Advocatie, 30 november 2020Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers debuteerde afgelopen week met haar boek Geen gedoe met personeel. Gestaag blogt, schrijft en netwerkt ze aan haar expertstatus. Hoe doet ze dat? Erik Jan Bolsius beschrijft 7 tips. Meer lezen.

Interview Groeivoer Podcast
Groeivoer Podcast, 27 november 2020Gerhard te Velde interviewt mij over ondernemen met personeel en mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Ik geef tips met af en toe een persoonlijke noot. Klik hier om te luisteren.

Maak je arbeidsvoorwaarden coronaproof
PW.net, 17 november 2020De manier waarop mensen hun werk doen heeft in 2020 grote veranderingen ondergaan. Dit maakt het noodzakelijk om het arbeidsvoorwaardenbeleid onder de loep te nemen. Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van PW. met het laatste HR-nieuws.

Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers – preview Managementboek
Managementboek, 11 november 2020Geen gedoe met personeel geeft direct antwoord op issues waar je mee worstelt op de werkvloer. Eventuele problemen zie je eerder aankomen. Dat kan je veel gedoe, negatieve energie en uiteindelijk ook geld schelen. Een preview lees je hier.

Met deze checklist maak je een keurig dossier van een medewerker die niet goed functioneert
Sprout, 4 november 2020Een expert in personeelszaken hoef je als ondernemer niet te zijn, maar een beetje kennis van zaken kan een hoop problemen voorkomen. Dat is de insteek van het een nieuw boek van arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers, waaruit we alvast een checklist over dossieropbouw delen. Lees hier het hele artikel.

Thuiswerken: wie betaalt de koffie en de verwarming
FD Persoonlijk Magazine, 18 september 2020Aanvankelijk dachten we dat thuiswerken tijdelijk was, maar inmiddels zitten velen nog steeds aan de keukentafel. Wat mag je van je werkgever verwachten? Een bureaustoel? Een goede cappuccino? Journalist Wilma van Hoeflaken interviewde een aantal experts en geeft direct bruikbare tips. Lees hier het hele artikel.

BNR Werkverkenners: payrolling
BNR Werkverkenners, 15 september 2020Sinds de WAB in werking is getreden, gaat het slecht met payrollbedrijven. Mooi, want dat was precies de bedoeling? Of raken we een waardevolle arbeidsrelatievorm kwijt? Dat gaan we onderzoeken in BNR Werkverkenners. Klik hier om de hele podcast te beluisteren.

Mijn werk botst met mijn geloof, wat kan ik doen?
Algemeen dagblad, 8 september 2020Journalist Harriot Voncken geeft tips over wat je kunt doen om het geloof met de werkgever in een werkvorm te passen. Klik hier voor het hele artikel.

Payrollbedrijven worstelen met de wet en met zichzelf & Payrolling op zijn retour door nieuwe wet
Het financieel dagblad, 31 augustus, 1 september 2020Het aantal payrollwerknemers loopt hard terug door de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Dit leidt tot veel creativiteit in een grijs gebied. Lees de hele artikelen via deze link en via deze link.

Koffiegeld is geneuzel
Telegraaf, 29 augustus 2020Werkgevers: afspraken thuiswerken niet nodig. Vakbond FNV wil hierover onderhandelen, maar werkgeversvereniging AWVN vindt dat werkgevers wel iets anders aan hoofd hebben. Lees hier het hele artikel en mijn input.

Mag een werkgever je verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland?
RTL Nieuws, 17 juli 2020De zomervakantie is aangebroken en steeds meer Nederlanders gaan op reis. Niet alle bedrijven zijn daar blij mee, maar mag jouw baas je verbieden om naar het buitenland te gaan, omdat hij of zij bang is dat je daar het coronavirus oploopt? Lees hier het hele artikel.

Ik wil terug naar kantoor, mag de baas dat weigeren?
RTL Nieuws, 24 juni 2020Heeft een werknemer een poot om op te staan als hij terug wil naar kantoor, terwijl de werkgever hem liever laat thuiswerken? Lees hier het hele artikel.

Varen in de mist: waarom de ontslagboete geschrapt wordt, zonder te weten wat komt
RTL Z Online, 15 mei 2020De boete op economisch ontslag, die nu nog geldt voor bedrijven die looncompensatie krijgen, wordt in de tweede fase van de steun waarschijnlijk geschrapt. Lees hier het hele artikel.

Moet mijn baas mijn thuiswerkkosten vergoeden?
NRC Handelsblad en NRC Next, 22 april 2020Heb je recht op een koffievergoeding als je veel thuiswerkt en hoe zit dat met andere kosten die je nu (extra) maakt? Ik leverde input voor de rubriek consument & corona. Lees hier het hele artikel.

Meer drugs- en alcoholcontrole op de werkvloer
Arbeidsveiligheid.net, 20 april 2020Moeten de mogelijkheden tot controle op drugs- en alcoholgebruik op de werkvloer vergroot worden? En hoe verhoudt zich dat tot de privacy van de werknemer? Lees mijn opiniebijdrage.

Hoog ziekteverzuim door corona, wat kan je doen?
NWST, 17 april 2020Ik werd geïnterviewd over ziekteverzuim in deze vreemde tijden. Lees hier het hele artikel.

Waarom het coronavirus meer flexibiliteit vergt van werkgevers én werknemers
NWST, 31 maart 2020In dit artikel voor de groenste uitgeverij gaf ik aan dat het beginsel van goed werkgeverschap en werknemerschap meer gebruikt wordt in deze rare tijden. Lees hier het hele artikel.

Zij vonden de liefde op het werk: ‘Onze collega’s hadden het allang door’
AD, 14 februari 2020Liefde op de werkvloer is niet ongewoon, maar kan ook riskant zijn. Ik gaf input en tips aan een journalist Sofie Rozendaal van het AD. Lees hier het hele artikel.

Moeten vaste contracten weer de norm worden?
Metro, 23 januari 2020Wat is mijn commentaar op sommige adviezen van de commissie Borstlap? Ik gaf input aan een journalist van Metro. Lees hier het hele artikel.

Wablief? Dit merk jij van de nieuwe arbeidsmarktwet
RTL Z, 18 december 2019Naast arbeidsrechtmarktexperts als minister Wouter Koolmees en andere arbeidsrechtadvocaten mocht ik aanschuiven in de uitzending van RTL Z waarin de WAB wordt toegelicht en bekritiseerd. Kijken doe je via deze link.

Is een werkgever aansprakelijk voor een burn-out?
NU.nl, 4 december 2019NU.nl zocht contact met mij met de vraag of een werkgever aansprakelijk kan worden gehouden voor een burn-out.

Werkcode van banken en verzekeraars: vernieuwend of een reclamepraatje?
RTL Z Online, 1 december 2019RTL Z Online vroeg mijn input over de werkcode van banken en verzekeraars. Vond ik de werkcode vernieuwend of een reclamepraatje?

Kan je die IVF niet in je vrije tijd doen?
NRC, 8 november 2019NRC Handelsblad interviewde mij over IVF trajecten in combinatie met een drukke baan.

Relaties op de werkvloer
het Financieel Dagblad, 7 november 2019Voor NRC, het Financieel Dagblad en de Volkskrant werd ik geïnterviewd over relaties op de werkvloer in verband met de baas van McDonald’s die ontslag
kreeg omdat hij een verhouding had met zijn ondergeschikte.

Relaties op de werkvloer
NRC, 6 november 2019Voor NRC, het Financieel Dagblad en de Volkskrant werd ik geïnterviewd over relaties op de werkvloer in verband met de baas van McDonald’s die ontslag
kreeg omdat hij een verhouding had met zijn ondergeschikte.

Relaties op de werkvloer
de Volkskrant, 4 november 2019Voor NRC, het Financieel Dagblad en de Volkskrant werd ik geïnterviewd over relaties op de werkvloer in verband met de baas van McDonald’s die ontslag
kreeg omdat hij een verhouding had met zijn ondergeschikte.

Personeel uitzwaaien
BNR Nieuws radio, 8 oktober 2019Ik leverde een bijdrage aan de BNR Podcast Werkverkenners over hoe je personeel uitzwaait.

Veel mogelijk, weinig duidelijk: de flexschil is vaak een kluwen
Het Financieel Dagblad, 14 september 2019Het Financieel Dagblad interviewde mij over de perikelen rondom het hebben van een flexibele schil. Het artikel ‘Veel mogelijk, weinig duidelijk: de flexschil is vaak een kluwen’ van FD journalist Elfanie toe Laer lees je via deze link.

Keiharde strijd over arbeidsvoorwaarden
Twinkle Magazine, 30 augustus 2019Twinkle Magazine interviewde mij over Picnic die een e-commerce cao wil. De pdf lees je hier en online kun je het artikel lezen via deze link.

Slapend houden of wakker maken?
HR Rendement, 19 april 2019In het tijdschrift voor HR professionals HR Rendement schreef ik een artikel over slapende dienstverbanden.

Medisch ziek of situatief?
HR Rendement, 19 februari 2019In het tijdschrift voor HR professionals HR Rendement schreef ik een artikel over medische of situatieve arbeidsongeschiktheid.

Ziek, geen ontslag of vergoeding: werknemers vast in slapend dienstverband
RTL Z Online, 25 januari 2019RTL Z Online vroeg mijn mening over slapende dienstverbanden.
Voor RTL Z Nieuws werd ik geïnterviewd over het slapend dienstverband en wat het financiële nadeel op dit moment is voor MKB’ers. Bekijk het item hier.

Stiekeme geluidsopname vaker ingezet als bewijslast bij ontslag
RTL Z Online, 17 januari 2019Begin 2019 vroeg RTL Z Online naar mijn ervaring met het maken en gebruiken van geluidsopnames op de werkvloer. Radar sprong daar op in en interviewde
me ook over de vraag of je gesprekken met je baas mag opnemen.

Ziekteverzuim? Zo kun je er het beste mee omgaan
De Ondernemer, 8 november 2018In november 2018 gaf ik een tip aan De Ondernemer over hoe je het beste met ziekteverzuim kunt omgaan.

Contracten Ryanair personeel ‘bizar’
RTLZ online, 28 september 2018Ook over de kwestie van de piloten bij Ryanair werd ik geïnterviewd door RTL Z online.

Re-integratie van zieke werknemers
RTLZ online / BNR Nieuwsradio, 17 augustus 2018Voor RTL Z online en BNR Nieuwsradio werd ik geïnterviewd over re-integratie van zieke werknemers.

Hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt op het werk?
NRC Handelsblad, 24 maart 2018Ik werkte mee aan een interview voor NRC Handelsblad over #MeToo en seksuele intimidatie op de werkvloer.