• Home
  • Gratis tips
  • Over Suzanne
  • In de media
  • Training en Spreker
  • Blog
  • Voor werkgevers
  • Voor werknemers
  • Voor HR-Professionals
  • Contact
Blog
16 maart 2020
Arbeidsovereenkomst

Werktijdverkorting of NOW – denk hieraan

Vorige week kreeg ik al wat vragen over werktijdverkorting, maar dit weekend bleven de vragen maar komen. Veel werkgevers weten nu al dat hun omzet in ieder geval voor de komende tijd zal dalen. Dit geldt voor de hospitalitybranche tot aan de fysiotherapeut.

Daarom zet ik in dit blog even feitelijk op een rij wat werktijdverkorting is en waar je rekening mee moet houden.

Let op. Ik heb dit blog iets aangepast naar de actuele stand van zaken. Inmiddels is op 17 maart 2020 namelijk de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) in het leven geroepen. Dat is de vervanger van de werktijdverkortingsregeling. Ik behandel voor zover dat relevant is nog wel beide thema’s.

Lees hier de actuele situatie rondom NOW.

Wat is/was werktijdverkorting?

Kort samengevat, komt het erop neer dat je voor een bepaalde periode minder uren werk hebt voor je werknemer(s). Voor die uren kregen ze – na goedkeuring – een WW-uitkering.

Wanneer kom/kwam je ervoor in aanmerking?

Corona is een bijzondere situatie. Als je als bedrijf als direct gevolg van het coronavirus in de komende periode van twee tot maximaal 24 weken minstens 20% werk had, kon je werktijdverkorting aanvragen.

Hoe vraag je het aan?

De formulieren voor werktijdverkorting werken inmiddels niet meer. Een korte uitleg vind je ook op de website van UWV.

Maar de juiste formulieren zullen naar verwachting spoedig worden ge-update naar de NOW.

Hierdoor kunnen bij SZW per direct (17 maart in de avond) geen nieuwe aanvragen meer voor Werktijdverkorting worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling.

Voor welke periode krijg je werktijdverkorting c.q. NOW?

In eerste instantie werden vergunningen voor werktijdverkorting voor maximaal zes weken verleend. Bij geen verbetering kon je vragen om een verlenging tot 24 weken.

De NOW – en dus een tegemoetkoming in de loonkosten – kun je aanvragen voor maximaal drie maanden. Daarna kan het eventueel nog een keer verlengd worden met drie maanden.

Kun je het voor iedereen aanvragen?

Werktijdverkorting kreeg je niet voor zieke werknemers en niet voor uitzendkrachten en zzp-ers.

Eerder kreeg je ook geen werktijdverkorting voor oproepkrachten en nulurencontracten, maar dat heeft het kabinet bijgesteld, aldus NOS. Ook voor die werknemers kan je NOW aanvragen. Dit geldt ook voor uitzendkrachten.

Hoe zit het met het betalen van loon ingeval van werktijdverkorting?

Als je werknemer voor wie je werktijdverkorting aanvroeg, voldoet aan de voorwaarden dan krijg jij als werkgever de uitkering.

Volgens een bericht van het advocatenkantoor Stibbe zijn werkgevers die werktijdverkorting hebben gekregen niet verplicht loon door te betalen. Dit heeft te maken met een wetswijziging en het invoeren van een Ministeriële regeling per 1 januari 2020. Volgens artikel 5 van die regeling vervalt de loondoorbetalingsplicht van de werkgever als toestemming tot werktijdverkorting is verkregen.

Geen loon dus, alleen een WW-uitkering over de periode van werktijdverkorting?

In principe zou dat het geval zijn. Als je werknemer te weinig WW-rechten heeft opgebouwd of een heel hoog salaris heeft zal hij niet gecompenseerd hoeven worden volgens die regeling en dus indien het om werktijdverkorting gaat.

Op basis van goed werkgeverschap kun je ervoor kiezen het loon wel geheel door te betalen. Het vermoeden bestaat dat dit ook zoveel mogelijk zal gebeuren. De vraag is of je bedrijf dat kan. Let altijd op een eventuele cao-bepaling waardoor je wellicht geen keuze hebt.

Vakbonden, maar ook werkgeversverenigingen zijn wakker geschrokken naar aanleiding van dit artikel uit het FD. De kans bestaat dat de Minister een deeltijd WW regeling zal instellen waarin bepaald wordt dat werkgevers het loon tot 100% moeten blijven doorbetalen.

Inmiddels is dus de NOW in het leven geroepen die het toch net anders organiseert.

Breaking: bedrijven krijgen tot 90 procent vergoed voor werknemers voor wie geen werk meer is

Dat geeft het NOS aan op 17 maart 2020 en dat scheelt behoorlijk. Afhankelijk van het omzetverlies wordt via NOW dus maximaal 90% van de loonsom vergoed. De eventuele aanvulling die je als werkgever wil of kunt doen is dan misschien beter te overzien. Lees er hier meer over.

UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven naar verwachting hun personeel blijven doorbetalen, aldus de Rijksoverheid. Op de website van de Rijksoverheid lees je er meer over.

Hoe hoog is de tegemoetkoming precies?

Zoals ik al schreef maximaal 90%. Hieronder volgt een staatje van de site van Rijksoverheid:

  • 100% van de omzet valt weg, de tegemoetkoming bedraagt 90% van de loonsom van een werkgever;
  • 50% van de omzet valt weg, de tegemoetkoming bedraagt 45% van de loonsom van een werkgever;
  • 25% van de omzet valt weg, de tegemoetkoming bedraagt 22,5% van de loonsom van de werkgever.

Hoe onderbouw je de aanvraag?

Het is belangrijk dat je tenminste 20% omzetverlies verwacht, gerekend vanaf 1 maart 2020. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in omzet is geweest. Voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming is een accountantsverklaring vereist. En bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom.

Check voor meer info deze link.

NOW gaat niet ten kosten van WW-rechten

SZW belooft de aanvraagprocedure sterk te versimpelen én geeft aan dat de regeling niet ten koste gaat van de WW-rechten van werknemers. Dat was bij de werktijdverkorting anders en in die zin belooft NOW meer lucht te geven.

Welk loon betaal je ingeval van NOW?

Je moet in principe het volledige loon doorbetalen.

Moet je werknemer blijven doorwerken?

Het is geen voorwaarde om de tegemoetkomingsregeling te verkrijgen dat je de werknemer niet meer laat werken. Samen met je werknemer maak je afspraken over (thuis)werken.

Biedt werktijdverkorting of NOW onvoldoende soelaas?

Is werktijdverkorting helaas geen optie en zie je je gedwongen om te reorganiseren vanwege een slechte financiële situatie of andere bedrijfseconomische reden? Lees in dit blog in 10 stappen hoe de ontslagprocedure bij UWV werkt.

Maar let op!

Voorwaarde voor het verkrijgen van de tijdelijke tegemoetkoming in loonkosten is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode.

Deel dit

Reacties

  1. Ben schreef:
    31 maart 2020 om 09:39

    Goedemorgen mevrouw Meijers,
    Allereerst bedankt voor uw artikelen op de website en de blogs. Zijn zeer leerzaam en interessant.

    Ik had wel een vraag over de NOW. wij zijn een stichting, een non-profit instelling en draaien geen omzet. Op dit moment zitten onze trainers thuis vanwege de maatregelen. Met de oude werktijdverkorting was het wel mogelijk om deze aan te vragen. Met de nieuwe regeling is dat niet lijkt mij dat dit niet kan. Wij kunnen de opdracht van onze subsidient niet uitvoeren en wij gaan zo ook de targets van aantal bereikte deelnemers niet behalen. Kunnen wij wel de NOW aanvragen.

    Beantwoorden
    1. Suzanne Meijers schreef:
      31 maart 2020 om 09:48

      Goedemorgen,
      En dank voor het compliment, goed te horen.
      Zoals het er nu naar uitziet, gaat het digitale loket om de aanvraag voor NOW te doen op 6 april a.s. open. Vanmiddag worden als het goed is meer regels gegeven over hoe, wat, waar, wanneer en door wie. Voor nu zou ik zeggen dat ook vanuit een stichting een aanvraag mogelijk moet zijn, maar dan wel pas – zoals voor alle bedrijven geldt – op 6 april (met terugwerkende kracht tot 1 maart jl.). Ik volg vanavond een webinar over dit thema vanuit de specialisatieverenigingen. Verwacht dus morgen een nieuw blog van mij met een update.
      Veel succes en gezondheid gewenst.
      Hartelijke groet,
      Suzanne Meijers

      Beantwoorden
    2. Suzanne Meijers schreef:
      31 maart 2020 om 12:41

      Nog even in vervolg op mijn reactie van net, ik lees in de nadere uitwerking van de NOW dat ‘verkregen subsidies en andere bijdragen uit publieke middelen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij scholen en culturele instellingen, worden gelijkgesteld met omzet.’

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

  • Arbeidsovereenkomst
  • Arbeidsrelatie
  • Reorganisatie
  • Zieke werknemer

Download gratis e-book

‘Hoe ga je om met zieke werknemers?’

Hoe ga je om met zieke werknemers die meer hebben dan alleen een griepje? In dit gratis E-book editie 2023 behandel ik op een praktische manier in 17 artikelen de arbeidsrechtelijke kant van verzuim.

Download

Best gelezen blogs

  • adv atv Wat je moet weten over adv, atv en roostervrije dagen
  • verlofadministratie Waarom je een goede verlofadministratie bijhoudt
  • Waarschuwing 3 x een waarschuwing = (g)een ontslag?

Geen gedoe met personeel

ARBEIDSRECHT VOOR ONDERNEMERS

Geen gedoe met personeel bevat belangrijke arbeidsrechtelijke thema's en is vroeg of laat relevant voor iedere ondernemer met personeel. Inclusief praktische tips en handige checklists. Bestel direct je exemplaar!

Meer info en bestellen

Inschrijven voor de Arbeidsrecht Nieuwsbrief

ja graag!

Recente reacties

  • Suzanne Meijers op 3 x een waarschuwing = (g)een ontslag?
  • Gunnar Gerritsen op 3 x een waarschuwing = (g)een ontslag?
  • Suzanne Meijers op Gezagsverhouding in relatie tot de wet DBA: Koolmees geeft tips

elke twee weken GRATIS TIPS ontvangen?

ja graag!
  • Brigittenstraat 22
  • 3512 KM Utrecht
  • 030 - 307 44 61
  • KvK 83101624
    BTW NL862727236B01
  • Cookiebeleid
    Privacyverklaring Suzanne Meijers Arbeidsrecht Advocaat B.V.

Geen gedoe met personeel

ARBEIDSRECHT VOOR ONDERNEMERS

Over het aannemen van personeel tot het ontslag en alles er tussen in. Inclusief 9 (!) handige checklists.

Bestel nu
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}