De baby slaapt slecht of je werknemer heeft een gokverslaafde man, waardoor ze niet toekomt aan haar nachtrust. Een werknemer met een klein beetje ludduvuddu omdat hij geghost wordt na twee dates is heel vervelend. Voor hem, maar ook voor jou als hij zich hierna ziekmeldt.
Zo zijn er nog tal van voorbeelden te bedenken waarin de persoonlijke situatie van je werknemer ziekmakend kan zijn. Maar is dat ook reden voor de werknemer om zich ziek te melden?
En als dat gebeurt, wie draait daar dan voor op? Het klinkt kort door de bocht, maar veel ondernemers voelen het wel zo. Terecht of niet. Hier moet je aan denken.
Privacy en ziek
Je werknemer belt. Hij meldt zich ziek. Het is niet gek als je vraagt wat de klachten zijn en wat de reden is van de ziekmelding. Maar zoals je weet, mag dat eigenlijk niet. Dat heeft alles te maken met AVG en privacy. Ook als je werknemer uit zichzelf zijn hart lucht, zou jij hem moeten stoppen voordat hij teveel privacygevoelige informatie deelt.
Maar dat is toch niet menselijk? Eens. Geval van een verschil tussen theorie en praktijk.
Weten wat je sowieso wel mag vragen? Lees dat in mijn blog over de privacy van je zieke werknemer.
Bedrijfsarts bepaalt ziek of niet ziek
Goed. Je werknemer heeft zich ziekgemeld en gaf als reden op dat hij door zijn ex het huis uit is gezet. Hij logeert tijdelijk bij zijn nieuwe vriendin, maar zij woont nogal krap. Hij kan zijn rust niet vinden en heeft veel aan zijn hoofd.
Daar vind jij wel wat van. Je besluit zijn ziekmelding niet te accepteren. Dit is toch geen ziekte, maar simpelweg gedoe in de privésfeer.
Jammer, maar jij gaat hier niet over. De bedrijfsarts is de enige die bepaalt of je werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is. Duurt het dus nog wel even. Schakel dan de bedrijfsarts direct in en licht hem in over de achtergrond. Via de ingeschakelde arbodienst of bedrijfsarts ontvang je vervolgens een advies.
Lees in mijn blog meer over de rol van de bedrijfsarts. Klik hier.
Medische arbeidsongeschiktheid, situatieve arbeidsongeschiktheid of niet ziek?
De bedrijfsarts is dus ook de enige die vaststelt of er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Of die medisch is of aan de situatie ligt of dat er misschien gewoon helemaal geen ziekte is.
Lees hier meer over situatieve arbeidsongeschiktheid.
Ander soort verlof
Ook zonder ziekmelding kunnen problemen in de thuissituatie de werk-privébalans verstoren. Denk dan eens aan het laten opnemen van vakantiedagen of aan een andere vorm van verlof. Bijvoorbeeld bijzonder verlof, het tijdelijk minder werken of onbetaald verlof.
Een tijdje terug gaf ik voor een artikel op NU.nl input over verschillende soorten verlof. Lees het hier.
In mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’ schreef ik er zelfs een heel hoofdstuk over.
Los het samen op
Communicatie en wederzijds begrip zijn de sleutelwoorden. In mijn e-book ‘Hoe ga je om met zieke werknemers – editie 2024’ legt arbeidsdeskundige Han Kempers uit dat het hierom draait en ik ben het met hem eens. De privacywetgeving maakt het er niet altijd makkelijker op om in gesprek te blijven met als resultaat dat werkgever en werknemer vaak langs elkaar heen praten. En dat terwijl het simpel kan zijn. Vervelende uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
En hoe ga jij met zulke situaties om?
Download mijn gratis e-book hier. Je vindt daarin niet alleen 20 arbeidsrechtelijke artikelen, maar ook komen zes andere verzuimexperts aan het woord.
Foto via Unsplash.