Wat als je ex-werknemer ook na verschillende sommaties zijn concurrentiebeding blijft overtreden?
Of het is ondanks deze 10 tips niet gelukt om een vaststellingsovereenkomst te sluiten, terwijl je werknemer aantoonbaar disfunctioneert. Het dossier is gelukkig op orde. *Download hier gratis de checklist dossieropbouw.
In deze gevallen zit er niets anders op. Je besluit naar de rechter te gaan en een procedure te starten.
Maar met welke kosten moet je dan rekening houden?
In sommige gevallen schakel je een deurwaarder in
In het arbeidsrecht begin je een procedure door een verzoekschrift in te dienen of een dagvaarding uit te laten brengen.
In dat tweede geval moet je de deurwaarder op pad sturen om de dagvaarding te laten betekenen. Soms onderzoekt een deurwaarder eerst nog of het adres klopt. Al met al ben je als er niets bijzonders aan de hand is grofweg 100 Euro kwijt.
Deze kosten behoren tot de buitengerechtelijke kosten. Dat zijn kosten die voorafgaand aan een procedure zijn gemaakt. Klik hier voor meer info via rechtspraak.nl.
Je start een procedure bij de rechtbank
In het arbeidsrecht begin je altijd bij de kantonrechter die werkt voor de rechtbank. Dat is anders als je in hoger beroep gaat. Dan ga je naar het gerechtshof.
Voor het aanbrengen van de zaak betaal je een vast bedrag dat afhankelijk is van de waarde van je verzoek of vordering. Dat heet het griffierecht. Zie het als de kosten voor de administratieve handelingen die bij de rechtbank plaatsvinden.
Ben je een bedrijf dan betaal je meer dan als je een natuurlijk persoon bent. Via deze link lees je de bedragen die gelden in 2023.
Schakel je een advocaat in?
In arbeidszaken mag je zonder advocaat naar de kantonrechter en dus zelf procederen. Ik preek niet alleen voor eigen parochie als ik je afraad om dat te doen. Een arbeidsrechtspecialist weet namelijk wat hij of zij doet en houdt het hoofd koel.
Tja, een advocaat kost wel wat. Soms wel meer dan dat. Hoeveel precies hangt, flauw gezegd, af van het geval. Wie je ook inschakelt, vraag om inzichtelijkheid vooraf. Dus waar mogelijk spreek je een fixed fee af of krijg je een realistische (uren)inschatting.
Wie betaalt de kosten van de procedure?
De procedure is afgelopen en de rechter doet uitspraak. Zeker als je wint, krijg je al je kosten vergoed. Toch? Nee, zo werkt het niet.
Soms oordeelt de rechter in arbeidszaken dat iedere partij zijn eigen kosten moet dragen. En anders betaalt de verliezende partij de proceskosten van de ander. Maar let op, want een proceskostenveroordeling betekent niet dat álle kosten moeten worden betaald. Dat is misschien een opluchting als je verliest, maar minder prettig als je wint.
Want dan worden dus niet al je (advocaat)kosten vergoed worden. Zelfs niet als je wint.
De rechter begroot deze kosten volgens het liquidatietarief. Het bedrag is afhankelijk van de verrichte werkzaamheden, het financiële belang van de zaak en van de soort rechter die de zaak behandelt. Bij zaken met lagere belangen is het liquidatietarief lager en bij zaken met hogere belangen is het liquidatietarief hoger. Een procedure starten bij de kantonrechter is in deze zin goedkoper dan procederen bij het hof.
Als het gaat om de proceskosten moet je soms ook denken aan: reis- en verblijfskosten, onkosten van getuigen of deskundigen, kosten van uittreksels uit openbare registers.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen
Als er sprake is van kosten die niet zijn gemaakt met het oog op de procedure of als er sprake is van misbruik van procesrecht of onrechtmatig handelen is er sprake van een uitzondering op de hoofdregel.
Dan worden bijvoorbeeld de advocaatkosten wel geheel vergoed, zoals in deze zaak en dat was niet het minste bedrag.
Neem de kosten van een procedure mee in je afweging
Ik begon dit artikel al met voorbeelden waarin je het idee hebt dat je niet anders kunt dan een procedure te starten. Dan heb je ongetwijfeld al nagedacht over je kansen en de mogelijke uitkomsten.
Neem daarnaast in je afwegingen dus ook mee wat de – te verwachten – kosten zijn van een procedure.
Gedoe met personeel voorkomen en zo nodig snel oplossen? Bestel mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’ en lees aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en checklists hoe je dat doet.
Foto: Merel Mollema