Het geven van trainingen en presentaties vind ik superleuk om te doen. Zo geef ik regelmatig de training over ziekteverzuim op de werkvloer en hoe je daar juridisch mee omgaat. Ik schreef ook een E-book over hoe je omgaat met zieke werknemers inclusief praktische tips.
Hoe zit het met de re-integratie van zieke werknemers via de twee sporen.
Eerst kijk je naar re-integratie via het eerste spoor
Als je een zieke werknemer hebt, zal die in principe binnen je eigen bedrijf moeten re-integreren. Met behulp van Arbodienst, bedrijfsarts en/of de arbeidsdeskundige ga je met elkaar aan de slag om te kijken of je zieke werknemer zo snel mogelijk terug kan keren naar zijn werkplek.
De re-integratie richt zich dus allereerst op terugkeer in eigen functie. En wanneer dat niet direct lukt in passend werk. Moet de werkplek bijvoorbeeld iets aangepast worden of de functie zelf? Zijn er andere werktijden noodzakelijk? Alles is erop gericht de werknemer weer terug te laten keren in het bedrijf zelf.
Natuurlijk wordt alles genoteerd in de probleemstellingen en plannen van aanpak, zodat het allemaal netjes ingericht is conform de verplichtingen die je met elkaar hebt op basis van de Wet Verbetering Poortwachter.
Wat is dan het tweede spoor?
Maar soms is het niet mogelijk om via het eerste spoor te re-integreren. Bijvoorbeeld omdat er bij jou geen passende functie beschikbaar is voor de langdurige zieke werknemer. In dat geval kijk je buiten je bedrijf naar re-integratiemogelijkheden. De bedrijfsarts en arbeidsdeskundigen zullen hierover adviseren.
De vraag is dan of je zieke werknemer bij een ander bedrijf kan re-integreren. Je zieke werknemer detacheer je bij dat bedrijf, terwijl hij gewoon bij jou in dienst blijft. Kort samengevat is dat het tweede spoor. Dit is trouwens ook een mogelijke oplossing voor het eerste spoor.
Wanneer start je met het tweede spoor?
Over het algemeen komt het tweede spoor pas kijken vanaf 8 weken ziekte, maar vaker nog gebeurt het in een later stadium. Omdat je zelf misschien niet direct weet hoe je het aanpakt met het vinden van een bedrijf waar het tweede spoor in gang gezet kan worden, kun je hiervoor een gespecialiseerd re-integratiebureau inschakelen.
En ja, dat kost geld. Maar een zieke werknemer ook en bovendien moet je voldoen aan je re-integratieverplichtingen en je wil een loonsanctie van UWV vermijden.
Werkgevers krijgen meer grip op het zogenoemde ‘tweede spoor’
Aldus de plannen van de Rijksoverheid. Vanaf 2020 zou je als bedrijf meer zekerheid over de inzet van het tweede spoor moeten krijgen. De minister belooft bovendien meer ruimte te bieden voor experimenten met tweede spoor die kunnen leiden tot meer of makkelijkere re-integratie bij een andere werkgever.
Betekent re-integratie via tweede spoor dat je werknemer niet meer terugkeert?
In eerste instantie is de re-integratie erop gericht dat de werknemer uiteindelijk weer terugkeert in zijn eigen functie op zijn eigen plek. Dus ook als er in tweede spoor wordt gere-integreerd. Maar de uitkomst kan ook zijn dat het bevalt in het andere bedrijf en je zieke werknemer uiteindelijk daar blijft werken, bijvoorbeeld via detachering. Alle varianten zijn denkbaar en het verschilt per geval.
Dus hoe zit het?
- Je kijkt eerst naar re-integratie binnen het eigen bedrijf, het zogenaamde ‘eerste spoor’.
- Als dat niet lukt, kijk je in overleg met betrokkenen en bedrijfsarts naar re-integratie buiten je bedrijf, het zogenaamde ‘tweede spoor’.
- Schakel zo nodig een re-integratiebureau in om je daarbij te begeleiden.
- Voorkom een loonsanctie van UWV en loondoorbetaling in het derde ziektejaar.
- Houd de maatregelen van de overheid in de gaten die beloven het makkelijker te maken.
En nu?
Heb je zieke werknemers? Download hier mijn gratis E-book over hoe je hiermee omgaat. Of bel me over de mogelijkheden voor een training bij jou op de werkvloer of voor jouw brancheorganisatie.