Je werknemer is twee jaar ziek en er is helaas geen zicht op herstel. Het staat vast dat hij niet meer terugkeert naar de werkvloer. In ieder geval niet binnen nu en een halfjaar. Misschien wel helemaal niet meer.
Het liefst rond je met elkaar het dienstverband af door een vaststellingsovereenkomst (hierna ‘vso’) te sluiten. Waar moet je aan denken?
Ook zonder WIA-beslissing kun je een vso na twee jaar ziekte sluiten
Op dit moment merk ik in mijn praktijk vooral vragen over het uitblijven van een WIA-beslissing. Vanwege een tekort aan verzekeringsartsen is die beslissing er regelmatig nog niet. Wat doe je dan in de volgende situatie?
In overleg met je werknemer ligt er wel al een concept vso, maar zijn rechtsbijstandsjurist houdt het tegen. Eerst maar even die WIA-beslissing afwachten zegt zijn jurist. UWV kondigt aan dat het nog 8 (!) maanden duurt voordat die er ligt.
Als duidelijk is dat er geen re-integratiemogelijkheden zijn, kun je om meerdere redenen het slapende dienstverband beter nu beëindigen dan straks. Al is het omdat niet alleen jij, maar ook je zieke werknemer op die manier weten waar jullie aan toe zijn.
Houd het dienstverband bij voorkeur niet slapend
Er is geen reden om het dienstverband slapend te houden. Voor jou niet, maar ook niet voor je zieke werknemer. Zeker als de wachttijd van 104 weken verstreken is en er geen risico meer op een loonsanctie is.
Betaal trouwens het loon niet door als de loonbetalingsverplichting voorbij is en er duidelijk geen sprake is van terugkeer in eigen (aangepast) werk. Dat is over het algemeen in niemands voordeel. *Omdat elke situatie weer net anders is, overleg je natuurlijk altijd eerst even met je eigen arbeidsrechtspecialist.
Ondanks deze uitleg kan het toch gebeuren dat je zieke werknemer alsnog besluit geen vso te tekenen. In dat geval raad ik je sterk aan om een ontslagaanvraag na twee jaar ziekte in te dienen. Daarvoor heb je namelijk ook geen WIA-beslissing nodig. Hier lees je hoe dat werkt.
Waar denk je aan bij het opstellen van een vso?
Laten we ervan uitgaan dat een vso vanwege twee jaar ziekte nog steeds mogelijk is. Waar moet je bij het opstellen hiervan dan in zijn algemeenheid aan denken?
In augustus 2019 schreef ik al eens blog met daarin 10 tips voor het opstellen van een vso. Raadpleeg dat artikel via deze link nog eens om je geheugen op te frissen.
En klik hier om gratis de checklist beëindigingsovereenkomst te bekijken, op te slaan of te printen. Het is een bewerking van één van de negen checklists uit mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers.’
Niet altijd finale kwijting
Als je mijn blogs met 10 tips las en mijn checklist bekeek dan weet je dat het afspreken van finale kwijting een groot voordeel is van een vso ten opzichte van het voeren van een procedure. Toch is dat niet altijd mogelijk. Je mag het in ieder geval niet als een voorwaarde stellen als je werknemer een goed argument heeft om hieraan niet mee te werken.
Lees daar meer over in dit blog waar ik ook uitleg hoe het zit met het wakker worden uit het slapende dienstverband. Ik verwijs ook naar een uitspraak van de Hoge Raad over dit onderwerp.
Vraag compensatie van de transitievergoeding aan
Zodra je de transitievergoeding betaald hebt, vraag je zo snel mogelijk de compensatie aan bij UWV. Hier lees je hoe je dat doet.
En verder?
Las je mijn gratis e-book ‘Hoe ga je om met zieke werknemers?’ al? Zo niet, download hier je gratis exemplaar en ontvang mijn tweewekelijkse tips (of schrijf je direct daarna uit).
In dit gratis E-book editie 2024 behandel ik op een praktische manier in 20 artikelen de arbeidsrechtelijke kant van verzuim. Je leest ook bijdragen van experts vanuit andere invalshoeken. Denk aan artikelen/interviews over mediation, arbeidsdeskundige problematiek, het sociaal zekerheidsrecht en bedrijfsrecherche.
Foto via Gabrielle Henderson op Unsplash
Goede uitleg. Concreet en helder
Hartelijk dank!