Wat doe je als je werknemer disfunctioneert? Direct overgaan tot ontslag is in ieder geval geen goed idee. Kijk eerst samen waar het aan ligt en ga aan de slag om de situatie te verbeteren.
Een verbetertraject is meestal onderdeel van dossieropbouw.
Aan het einde van mijn blog geef ik 5 tips voor de aanpak van een verbetertraject met een bonustip om nog meer kennis op te doen.
Meer weten over hoe je verstoorde verhoudingen oplost? Klik hier voor de podcast van BNR Werkverkenners over dit onderwerp en waar ik een bijdrage aan leverde.
Verbetertraject eenzijdig opleggen of samen aan de slag?
Een verbetertraject heeft de meeste kans van slagen als je werkt aan de vaardigheden van je werknemer. Dan focus je dus op het ‘niet kunnen’.
Als het meer gaat om het ‘niet willen’ van je werknemer wordt het lastiger. Helemaal als hij niet akkoord gaat om te starten met een traject.
Benadruk in elk geval dat het jou er omgaat om op een positieve manier verder te gaan. De kans van slagen is natuurlijk veel groter als jullie beiden inzien dat er werk aan de winkel is.
Als dat niet lukt, leg je desnoods het verbetertraject eenzijdig op. Het overslaan van een verbetertraject is in veel gevallen geen optie.
Doe je huiswerk
Een rechter verwacht namelijk dat je je huiswerk doet. En dus dat beide partijen zich inspannen voor een goed resultaat. Ook ingeval van een negatief resultaat moet je je huiswerk op orde hebben. Een ontbinding volgt pas als de ontslaggrond voldragen is.
Zelfs als er een negatieve werksfeer is, de arbeidsrelatie verstoord is, de werkhouding niet goed is en de kwaliteit van het werk benedenmaats is, moet je eerst een verbetertraject starten. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van de rechtbank Rotterdam hierover. Of de uitspraak van de rechtbank Limburg waarin de rechter oordeelde dat een een ‘niet fijnbesnaarde’ werknemer niet ontslagen kon worden, omdat hij nooit in de gelegenheid is gesteld om zijn verweten gedrag te verbeteren.
Zo’n traject kost toch alleen maar tijd en geld?
Dat klopt. En die kosten zijn over het algemeen voor jou. De tijd die je ermee kwijt bent ook. Het is niet anders. Leg je erbij neer en kijk hoe je er op een goede manier uit kunt komen.
Als scholing of coaching nodig is, begeleid je werknemer hier dan in.
Hoe lang duurt een verbetertraject dan?
In de wet staat niets over de duur van een verbetertraject. Aan de hand van verschillende uitspraken kunnen we wel concluderen dat je er ongeveer drie tot zes maanden mee bezig bent. Tenminste, als je het serieus aanpakt. Met een maandje maak je er dus te gemakkelijk vanaf.
Stel geen onnodige voorwaarden aan een verbetertraject
Dat deed Radboudumc volgens de rechter onlangs namelijk ten onrechte. Wat was er gebeurd? Een internist was op non-actief gesteld. In een plan van aanpak voor terugkeer had het ziekenhuis als voorwaarde opgenomen dat eerst het vertrouwen hersteld moest worden tussen het ziekenhuis en de internist. Pas daarna mocht zij met een verbetertraject weer aan het werk.
De rechter oordeelde in kort geding dat deze voorwaarde geen reële kans bood aan de internist om het vertrouwen te herstellen. Daarvoor moest zij eerst aan het werk. Voor het persbericht van de rechtbank Gelderland klik hier.
En nu?
- Geef duidelijk aan waarom er een verbeterplan moet komen.
- Ga uit van een periode van tenminste drie maanden van het verbetertraject.
- Bespreek en formuleer de opzet en de doelen goed.
- Houd een vinger aan de pols en leg de evaluatiemomenten goed vast.
- Bespreek vooraf wat je doet bij een goed resultaat en wat er gebeurt als doelen niet behaald worden.
Bonustips
Meer weten over het geven van waarschuwingen, het goed inzetten van een verbetertraject. Maar ook je disfunctioneren voorkomt? En als het dan toch zo ver is, hoe je het oplost? Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang direct mijn whitepaper over dossieropbouw.
Of volg eens een training over hoe je een goed dossier opbouwt. Meer info vind je hier.
Foto: Prisca Visser fotografie