Ziek en ontslag
Is een werknemer twee jaar ziek en is er op termijn geen zicht op herstel? Dan kan je via UWV ontslag aanvragen. Denk aan de volgende vier eisen:
- Het is niet waarschijnlijk dat je werknemer binnen 26 weken weer aan het werk kan.
- Het werk kan niet binnen 26 weken zo worden aangepast dat je werknemer toch kan werken.
- Er is binnen de organisatie geen ander passend werk voor je zieke werknemer.
- Je werknemer is langer dan twee jaar ziek en er is geen verplichting meer om loon te betalen.
Wel transitievergoeding!
Let op! Werknemers die na twee jaar ziekte ontslagen worden, hebben ook recht op een transitievergoeding.
Het gevolg is dat met name MKB-werkgevers geen ontslag meer aanvragen voor werknemers die twee jaar of langer arbeidsongeschikt zijn. Deze werkgevers kunnen die lasten niet dragen.
Je spreekt dan over een slapend dienstverband. Inmiddels is wel bekend dat dit grote gevolgen meebrengt voor werknemers.
Ook minister Asscher zich hierover uit gelaten. Hij is eventueel bereid de transitievergoeding na twee jaar ziekte te schrappen (link). Asscher heeft in ieder geval aangekondigd te onderzoeken of wettelijk kan worden geregeld dat in dergelijke gevallen geen transitievergoeding verschuldigd is.
LET OP! BIJGEWERKT: Eind 2016 wetsvoorstel
Inmiddels is er een wetsvoorstel. Werknemers die langdurig ziek zijn en worden ontslagen, houden recht op een transitievergoeding, maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Dit staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Kortom, zodra dit voorstel wet wordt, is er geen reden meer om het dienstverband slapend te houden.
Lees ook mijn blog dat vele reacties oplevert over slapende dienstverbanden.
BIJGEWERKT OP 2 JUNI 2018:
Inmiddels heeft Minister Koolmees op 28 mei 2018 een conceptregeling voor de compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid ingediend. De beoogde inwerkingtreding is 1 april 2020. Als het inwerking treedt, dan kan een werkgever die voor 1 april 2020 een transitievergoeding betaalde, uiterlijk op 30 september 2020 een compensatieverzoek indienen bij UWV. LEES DIT BLOG VOOR MEER UITLEG HIEROVER.
Minder transitievergoeding
Kleine werkgevers – werkgevers die minder dan 25 werknemers in dienst hebben – worden beschermd als het gaat om een reorganisatieontslag. Maar dit geldt tot 1 januari 2020.
BIJGEWERKT OP 5 JANUARI 2019
Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg verplichtte op 27 december 2018 een werkgever om het slapende dienstverband met een zieke werknemer op te zeggen. Wat betekent deze uitspraak voor de praktijk? Lees het in dit blog.
Bijgewerkt op 18 september 2019 naar aanleiding van de conclusie van de A-G
De A-G gaf vandaag een helder beeld hoe om te gaan met slapende werknemers. Er zijn omstandigheden denkbaar om niet in te gaan op een voorstel tot beëindiging van het dienstverband. In zoverre kan een reactie dus nog per situatie verschillen. Het is aan de Hoge Raad om dit onafhankelijke advies al dan niet op te volgen. Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet, is nog niet bekend. In mijn blog ‘houd jij slapende werknemers in dienst’ lees je wat de conclusie in de praktijk zal betekenen.
En dit zegt de Hoge Raad op 8 november 2019:
Heb je mijn E-book over hoe je omgaat met je zieke werknemer al gedownload? Gratis en voor niets via deze link.
kan met een slapend dienstverband wel de collectieve zorgverzekering worden voort gezet en heb jr bv. ook nog recht op een kerstpakket of iets dergelijks
Als de zorgverzekering enkel afhankelijk is van het bestaan van een dienstverband dan zou voortzetting in de lijn liggen. Een kerstpakket is iets wat niet zomaar afdwingbaar is, maar zolang een werknemer op de loonlijst staat, ligt het voor de hand dat die ook verstrekt wordt.
Geachte mevrouw Meijers, beste Suzanne,
Per maart 2018 ben ik na 2 jaar ziekte volledig en duurzaam arbeidsongeschikt verklaard.
Zoals zoveel werkgevers heeft ook mijn werkgever besloten om mijn dienstverband slapend te houden om geen transitievergoeding te betalen.
Nu de nieuwe wet Wet van 11 juli 2018, houdende maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid in het Staatsblad is gepubliceerd, heb ik een aantal vragen waarop jij misschien het antwoord weet.
1) in eerdere rechtszaken is tot nu toe het overgaan naar een slapend dienstverband en niet betalen van transitievergoeding na langdurige ziekte als niet verwijtbaar handelen aangemerkt.
Verandert dit door de de aangenomen wet?
2) De compensatie voor de transitievergoeding kan waarschijnlijk pas per april 2020 door de werkgever aangevraagd worden. Kan een werkgever wachten tot die tijd met het uitbetalen van de transitievergoeding en wat voor gevolgen gaat dit hebben voor de overgangsregeling die per 1-1-2020 komt te vervallen.
Zie je antwoorden met belangstelling tegemoet.
Beste Herman,
Hierbij het antwoord op jouw vragen:
1. Dat is niet persé gezegd, maar het kan zijn dat hier wel nieuwe rechtspraak over volgt. Iemand zal de eerste moeten zijn om een dergelijke procedure te starten.
2. In deze vraag zitten meerdere vragen besloten. Het voert te ver om dit zonder dossier hier volledig te beantwoorden. Kort en goed: als de werkgever nú een vaststellingsovereenkomst sluit, kan hij met terugwerkende kracht in 2020 de transitievergoeding (berekend over periode direct na twee jaar ziekte) terugvragen van UWV. Als je meer wil weten, bel of mail me en dan kijken we wat ik kan betekenen.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers
Geachte mevrouw Meijers,
Zou u voor mij naar het volgende willen kijken:
Een werknemer is (hoogstwaarschijnlijk) terminaal ziek is en (bijna) twee jaar ziek thuis. IVA is aangevraagd en gehonoreerd. Maar recent is hij opgenomen in oncologische studie waarbij er toch sprake kan zijn van langere levensduur. Werkgever wil nu graag arbeidsovk. beeindigen middels VSO en transitievergoeding.
Zou een slapend dienstverband gunstig zijn in deze situatie? In theorie is het mogelijk dat hij na deze behandeling die nog een half jaar duurt, weer aan het werk kan…
1)Waar moet deze werknemer alert op zijn jegens werkgever om e.e.a. voor hem zo gunstig mogelijk te regelen, volgens uw inzichten?
2)valt er in de VSO nog te onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding? wat zou zijn onderhandlingspositie zijn?
3) wat als hij tijdens het (evt.)slapend dienstverband toch overlijdt. Lopen zijn nabestaanden dan de transistievergoeding mis.
4) Kan in de VSO ook een latere datum van einde dienstverband worden bedongen? zouden hier voor en nadelen aan zitten?
Alvast heel erg veel dank en ik hoop dat ik u niet met een al te complexe casus heb opgezadeld..
Alle hartelijks,
Beste Elisabeth,
Dank voor je reactie en vragen. Zoals je zelf al aangeeft, is het niet zomaar een enkele vraag. Voor een dergelijk advies zal ik meer achtergrondinformatie nodig moeten hebben en mijn advies kan dan ook niet vrijblijvend, zoals je wellicht zult begrijpen. Maar door het lezen van verschillende van mijn blogs kom je wellicht al een heel eind. Heb je mijn gratis e-book al gedownload via deze link? Daarin staat veel bruikbare informatie voor deze situatie.
Mochten er daarna nog vragen bestaan, help ik graag. Mail of bel me dan gerust voor de mogelijkheden.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers