Je werknemer Gerrit staat te roken aan één van de machines die hij bedient.
Maar in het bedrijfsreglement staat dat het verboden is om tijdens werktijd te roken. Laat staan om dit op de werkvloer te doen. Het is te gevaarlijk.
Wat zou jij doen in zo’n geval?
Gerrit heeft verder niet veel op zijn kerfstok. Hij functioneert voldoende en hij wordt voor de eerste keer betrapt. Aan de andere kant kun je dit gedrag niet te tolereren. Het is niet toegestaan. Bovendien zou het zou precedentwerking scheppen wanneer je het oogluikend toestaat.
Een waarschuwingsbrief is in zo’n geval altijd een goed idee. Maar mag je Gerrit ook voor een dag of twee schorsen? En mag je over die periode zijn loon inhouden? Hoe is dat onder de Wet werk en Zekerheid (WWZ) geregeld?
Definitie schorsing
De gewijzigde formulering van artikel 7:628 BW maakt dat je als werkgever het loon moet betalen. Tenzij het niet verrichten van de bedongen arbeid redelijkerwijs voor risico van de werknemer komt.
Als je je werknemer bij wijze van disciplinaire maatregel schorst moet er sprake sprake zijn van dat dit voor risico van je werknemer komt. Tenminste als je de mogelijkheid wil hebben om geen loon te betalen tijdens de schorsing.
Maak afspraken
Ik raad aan afspraken te maken die bevestigen wat in de wet al is afgesproken over de risicoverdeling. Er kunnen geen afspraken worden gemaakt die afwijken van de wet.
In de grafimedia cao stond voorheen een artikel opgenomen dat de schorsingsmogelijkheden expliciet regelde:
“De werkgever kan een werknemer met gehele of gedeeltelijke inhouding van salaris schorsen gedurende maximaal twee dagen, indien de werkgever voor deze schorsing een naar objectieve maatstaven gerekend zwaarwegende reden heeft. Een zwaarwegende reden voor schorsing kan onder andere zijn: onrechtmatig verzuim, het hardnekkig weigeren van een redelijke werkopdracht.”
In de cao vanaf 1 november 2015 is die mogelijkheid geschrapt. Waarom dat is, weet ik niet. Ik vind het wel jammer, omdat het een verduidelijking gaf voor beide partijen over de vraag wanneer een schorsing mogelijk was.
Het is aan te raden wanneer er geen duidelijk artikel in de cao is opgenomen zelf iets te regelen in deze trant in de individuele arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement.
Wat te doen in zo’n situatie als met Gerrit? 5 TIPS
- Zorg ervoor dat in de individuele arbeidsovereenkomst of in het bedrijfsreglement of in de cao mogelijkheden staan opgenomen omtrent de schorsing. Als de schorsing met een expliciet voorbeeld omtrent het verbod op roken aan de machines opgenomen staat in het bedrijfsreglement dan mag Gerrit dus zeker voor een dag of twee geschorst worden.
- Stuur een brief met daarin opgenomen de reden waarom je over gaat tot de disciplinaire maatregel van schorsing.
- Vermeld daarbij dat je werknemer over deze dag(en) geen loon zal ontvangen.
- Deel de administratie mee dat er daadwerkelijk een inhouding van het loon plaatsvindt.
- Zorg ervoor dat je een bewijs van verzending en liever nog van ontvangst heeft. Stuur de brief dus met aangetekende post of laat je werknemer tekenen voor ontvangst. Bewaar een kopie van de brief in het personeelsdossier.
Lees ook mijn blog over dossieropbouw voor meer informatie over dat onderwerp.
Vragen over schorsing, dossieropbouw of andere vragen over het arbeidsrecht en over de WWZ in het algemeen? Ik hoor graag.