Student Martijn wil wel één of twee avondjes in de week bier tappen bij het poppodium waar hij zelf regelmatig naar een concert gaat. Afgesproken wordt dat hij een paar keer proef draait. Als het voor beide partijen bevalt, krijgt hij per de eerste van de volgende maand een arbeidsovereenkomst aangeboden.
Martijn werkt drie avonden en op de laatste avond krijgt hij te horen dat er toch geen match is. Hij is onvoldoende ‘hands on’ en krijgt geen arbeidsovereenkomst aangeboden.
Dit is kort samengevat een vrije interpretatie van een uitspraak van het Hof Den Haag. Maar in de praktijk zie ik het trouwens ook regelmatig dat aan sollicitanten wordt gevraagd even een dagje te komen proef draaien. Maar is zo’n proefperiode nu handig?
Verwar een proefperiode niet met de proeftijd
Wat is dan het verschil? Een proeftijd kun je alleen schriftelijk overeenkomen. Dus die neem je op in de arbeidsovereenkomst. Dat mag in de meeste gevallen, maar niet altijd. Hoe dat zit, lees je in dit blog.
Ingeval van een proefperiode heb je juist geen arbeidsovereenkomst op papier staan.
En daar zit meteen het risico van de proefperiode
Als je mijn blogs vaker leest, weet je dat ik een voorstander ben van zaken duidelijk op papier zetten. Doe dat dus in elk geval. Niet alles hoeft direct een dik boekwerk te worden.
Want als je niets regelt en je laat iemand wel voor je werken, bestaat het risico dat je iemand feitelijk voor onbepaalde tijd in dienst hebt. En dat zal in ieder geval niet je bedoeling zijn geweest met zo’n proefperiode.
Waarom dan niet gewoon direct een arbeidsovereenkomst?
Tja, waarom niet inderdaad. In de meeste gevallen krijg ik te horen dat het administratief een te grote rompslomp is om direct een arbeidsovereenkomst aan te gaan.
OK, deels begrijpelijk. Aan de andere kant, je hebt als werkgever ook bepaalde verantwoordelijkheden die horen bij het zijn van ondernemer en het werken met een team.
Wat ook vaak wordt aangehaald is dat een proefperiode een uitgelezen kans is om ‘gewoon even te zien hoe iemand werkt’.
Daar is toch de proeftijd voor?
Juist. Als je een arbeidsovereenkomst sluit, zal je in de meeste gevallen een proeftijd kunnen opnemen. Nogmaals, lees hier wanneer wel en wanneer niet.
En sprak je schriftelijk een proeftijd af? Dan bestaat de optie van proeftijdontslag. Je kunt in bijna elk geval een medewerker ontslaan, tenzij je misbruik maakt van recht bijvoorbeeld. Lees er hier meer over.
Let wel even op dat je ook ingeval van een proeftijdontslag een transitievergoeding verschuldigd bent. Lees hier alles over de transitievergoeding.
Trouwens, wat als iemand een ongeval krijgt tijdens de proefperiode?
Dit is ook echt een groot risico. Ben je wel verzekerd als Martijn uitglijdt op de vloer die hij net gedweild heeft? Hij is immers niet je werknemer.
Wat is Martijn dan wel?
Goede vraag. In de uitspraak die ik net al losjes aanhaalde, spraken partijen af dat hij een vrijwilligersvergoeding zou krijgen van € 10,– per uur.
Hij mocht door de inhoud van de mailwisseling en de gemaakte afspraken er niet op vertrouwen dat er een arbeidsovereenkomst tot stand was gekomen. In die mailwisseling spraken partijen namelijk duidelijk over ‘inwerken’ en ‘mee draaien’. Ook werd de term ‘vrijwilligersvergoeding’ gebruikt. De periode vooraf was aan te merken als een proefperiode.
Nog even dit
De Utrechtse kantonrechter vond dat een achteraf betaalde proefdag meetelde in de keten van arbeidsovereenkomsten. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling van de werkgever. Ook iets om rekening mee te houden dus.
En nu?
Gebruik liever geen proefperiode. De risico’s zijn groot. Als je ‘m dan toch wil gebruiken en de risico’s voor lief neemt, maak heel duidelijke afspraken. En dat is tegelijkertijd de moeilijkheid.
Hoe ga jij aan het werk met een nieuwe kracht? Maak je gebruik van de mogelijkheid van de proeftijd of toch de proefperiode (niet meer)?
Meer weten over arbeidsovereenkomsten? Neem contact met mij op via het contactformulier of bel me via 030 3074461 voor een eerste kort en vrijblijvend gesprek.
Informatieve blog.
Goed tip tav de proefperiode, daar zou je je zomaar in vergissen.
Dankjewel Hielke!