Met de komst van de Wet werk en zekerheid verandert de rechtspositie van oudere werknemers behoorlijk.
Het wordt voor werkgevers om oudere werknemers in dienst te nemen of in dienst te houden.
Ik bespreek vijf zaken die goed zijn om te weten, zowel voor de werkgever als de werknemer.
1. Uitzondering op de Ragetlie-regel voor oudere werknemers
Er wordt per 1 juli 2015 een uitzondering gemaakt op de zogenaamde “Ragetlie-regel” als het gaat om oudere werknemers.
Die regel geldt namelijk niet meer voor werknemers van wie de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd op grond van pensioenbeding. Daarna kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden gesloten.
Die arbeidsovereenkomst loopt vervolgens van rechtswege af zonder dat opzegging is vereist van de voorgaande arbeidsovereenkomst. Normaal gesproken was dat niet mogelijk.
TIP: wees je ervan bewust dat de ketenregeling wel van toepassing is.
2. Pensioenontslag
Het pensioenontslag is vanaf 1 juli 2015 een nieuw fenomeen in het arbeidsrecht.
TIP: er is geen transitievergoeding verschuldigd bij het pensioenontslag.
3. Compensatie in het kader van de transitievergoeding
Nu wordt nog rekening gehouden met een gewogen aantal dienstjaren in de kantonrechtersformule. Dit verandert per 1 juli 2015.
Tot 1 januari 2020 worden oudere werknemers wel gecompenseerd wanneer zij ten minste tien jaar in dienst zijn geweest. Zij krijgen in plaats van een zesde maandsalaris voor elk vol halfjaar een half maandsalaris. Maar enkel voor elk vol halfjaar dat de werknemer na het bereiken van de leeftijd van vijftig jaar in dienst is geweest met een maximum van € 75.000,– of een jaarsalaris.
Na 1 januari 2020 geldt voor hen dezelfde regeling als voor iedereen.
4. Uitzondering kleine werkgever
Op de uitzondering, zoals omschreven onder punt 3, geldt een uitzondering. Wanneer de oudere werknemer in dienst is bij een kleine werkgever met minder dan 25 werknemers. Als hij wordt ontslagen vanwege een slechte financiële situatie geldt de uitzondering onder punt 3 niet. In dat geval wordt de gehele arbeidsduur voor 1 mei 2013 namelijk niet meegenomen bij de berekening van de hoogte van de transitievergoeding.
5. Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Op 17 maart 2015 is door de Tweede Kamer met grote meerderheid het wetsvoorstel voor de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd aangenomen. Dit voorstel houdt in dat de loonbetalingsverplichting tijdens ziekte, de re-integratieverplichtingen van de werkgever en het opzegverbod tijdens ziekte voor AOW-gerechtigde werknemers wordt beperkt tot zes weken. Ook wordt voorgesteld de ketenregeling te wijzigen om het mogelijk te maken zes arbeidsovereenkomsten overeen te komen gedurende vier jaar. Dit voorstel is dus nog geen wet. Update: inmiddels is dat wel zo. En: *Die 13 weken waren een tijdje zes weken en vermoedelijk zal dit per 1 juli 2023 weer naar 6 weken gaan.
Lees ook deze blogs van mij over dit onderwerp: