Eén van je werknemers is al twee jaar ziek. Het ziet er helaas niet goed uit voor hem en je verwacht hem niet terug op de werkvloer. Hij zal niet zomaar herstellen en zeker niet binnen een halfjaar.
Een overweging is om een ontslagaanvraag in te dienen bij UWV. Je begint met de onderbouwing van de langdurige arbeidsongeschiktheid. Maar waar denk je verder aan? En belangrijker nog, waarom doe je wel of niet een aanvraag?
Hoe onderbouw je de ontslagaanvraag?
Je moet natuurlijk je dossier op orde hebben. Als je zieke werknemer al een WIA-uitkering ontvangt, voeg je die stukken bij. Een van de belangrijkste documenten die je bij de ontslagaanvraag voegt, is een verklaring van de bedrijfsarts. De verklaring moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Ingaan op de huidige mogelijkheden om het werk te hervatten.
- Prognose voor de komende 26 weken of herstel in bedongen arbeid te verwachten is.
- Prognose voor de komende 26 weken of een mogelijkheid is om het eigen werk in aangepaste vorm valt te verwachten.
Dus alleen wanneer je zieke werknemer meer dan twee jaar ziek is én de bedrijfsarts onderschrijft dat hij niet meer aan de bak kan binnen het halfjaar in zijn eigen werk of in aangepaste vorm dan heeft het zin om de aanvraag in te dienen.
Hoe dien je de aanvraag dan in?
Je kunt het formulier aanvraag ontslagvergunning bij langdurige arbeidsongeschiktheid invullen via de website van UWV. Daarna kan je het uploaden via het werkgeversportaal. Ik zou willen zeggen dat dit een eenvoudige klus is. Dat is het niet. Het is een vervelend en met name administratief karwei.
Vergeet daardoor ook niet na te denken over de juridische kant van de aanvraag. Of – beter nog – je schakelt een arbeidsrechtspecialist in om de procedure te starten en/of te begeleiden.
En wat gebeurt er dan?
Als het formulier volgens UWV compleet is, wordt de ontslagaanvraag in behandeling genomen.
De behandeling van een complete aanvraag duurt ongeveer vier weken. Als een extra ronde van hoor en wederhoor noodzakelijk is dan kan het langer duren, net als het geval waarin door UWV besloten wordt dat er een deskundigenadvies moet worden aangevraagd.
Krijg je toestemming voor ontslag?
Dan zeg je – dit is super belangrijk – op met inachtneming van de juiste opzegtermijn. Doe je dit niet dan ben je een gefixeerde schadevergoeding verschuldigd, zelfs wanneer er geen loondoorbetalingsverplichting meer geldt. Dat zou echt onnodig én zonde zijn.
Je werknemer kan na het ontslag via de kantonrechter proberen om herstel van de arbeidsovereenkomst te vragen of indien er sprake is van ernstige verwijtbaarheid een billijke vergoeding laten vaststellen. Meer hierover weten? Stel je vraag onderin de comments of check voor een volgend blog.
Kreeg je geen toestemming voor ontslag?
Dan had je misschien de stukken niet op orde. Indien er nieuwe omstandigheden zijn, kan je overwegen om een hernieuwde ontslagaanvraag bij UWV te doen.
Zijn die er niet en ben je het ook niet eens met de beslissing van UWV? Dan kan je overwegen om naar de kantonrechter te gaan. Overleg altijd direct na ontvangst van een beslissing met een specialist, omdat er strakke termijnen worden gehanteerd.
Waarom zou je eigenlijk geen ontslag aanvragen?
Bij ontslag na twee jaar ziekte via het UWV ben je verplicht een transitievergoeding te betalen.
Daarom werd tot voor kort – vooral in het MKB – een dienstverband met een zieke werknemer vooral slapend gehouden.
Maar je hoeft het dienstverband toch niet meer slapend te houden?
Klopt. Je wordt namelijk in principe gecompenseerd door UWV. De Wet geldt met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. *niet voor alle gevallen, check dat dus vooraf bij een specialist.
Je zult vervolgens de transitievergoeding dus moeten betalen c.q. voorschieten aan je werknemer. Zorg er verder voor dat je alles goed vastlegt en bewaart.
Dus wat doe je?
Flauw, maar waar: het is per situatie afhankelijk van wat ik je adviseer te doen. Goed om te weten is dat je in de meeste gevallen gecompenseerd zult worden voor de transitievergoeding. Maar let wel even op voor hoeveel. Dat heeft te maken met het tijdstip van ontslag en de periode van ziekte.
Overweeg eventueel ook nog een vaststellingsovereenkomst. Daarin kun je als partijen afspreken wat je maar wenst. Enige is dat je het wel eens moet worden natuurlijk.
En dus. Wat doe jij?
Bel of mail gerust voor vragen of laat een reactie achter onder het bericht.
Ik heb een gesprek aan ge raagt met HRM.Ik ben volledig afgekeurd en onrvang een IVA uitkering.Ik heb een slapend dienstverband.Na een moeizaam traject van 2 jaar reintegratie met een foute diagnose raakte ik zwaar overspannen.De communnicatie verliep erg noeizaam.Al mijn vragen werden soor mijn l.g genegeerd.Vervelende omerkingen,afspraken weigeren,cynisme en sarcasme was de toonzetting.Mijn 2e l.g was menselijker.Het leven werd wat draaglijker.Goedwerkge ersschap en zorgplicht was mijn inziens onvoldoende.Door de druk van de wet poortwachter en er onvoldoende begrip was voor het ziek zijn raakte ik in een burnout. Ik had eerst de diagnose SOLK na aanvraag van een second opinion bleek ik de ziekte van parkinson te hebben.Geen excuus van mijn werkgever .Een klacht ingediend bij de obdernemingsraad en een gesprek met de arbobunie
Zwolle gehad Zij hebben toegezegd een gesrek met de organisatie te regelen om alles toch bog goed af te ronden.Het gesprek vond medio mei plaats en uk heb nog steeds niets gehoord.Wat kan ik nog meer doen.De bal wordt steeds naar een ander gespeeld.Ik wil alles op een fatsoenlijke manier afronden ondat ik ook altijd een fatsoenlijke weekneemster ben geweest.
Mijn eerste leidinggeve de gaat aankomend december met ver roegd pensioen Ik heb biet 1 fatsoenkijk gesprek met hem gehad?
Ik ben benieuwd naar uw antwoord. Vriendelijke groet.
Wat een vervelende situatie Ine. Als er nog geen fatsoenlijke afronding heeft plaatsgevonden dan is dat het minste waar je op kunt aandringen, al dan niet met behulp van een arbeidsrechtspecialist. Als je lid bent van een vakbond of een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je daar hulp vragen. Mocht je in aanmerking komen voor een toevoeging kun je bij het Juridisch Loket terecht. Mocht dat niet werken dan kunnen we kijken of ik wellicht iets voor je kan betekenen. Mail me dan even: mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl Voor nu succes gewenst.
Is mijn werkgever verplicht pensioen premie door te betalen bij een slapend dienstverband?
Goede vraag! In principe wordt dit niet doorbetaald. Maar dit kan dus anders zijn. Omdat pensioenrecht echt een aparte tak van sport is, raad ik je aan met deze specifieke vraag naar een pensioenrechtadvocaat/jurist te gaan. Succes.
Mijn werkgever heeft een gesprek aangevraagd met de bedrijfsarts en met mij om het ontslag na 2 jaar ziekte aan te vragen. Ben ik verplicht om dit gesprek aan te gaan. Ze willen dat ik een formulier onderteken.
Een kort advies voor nu: aanhoren, niet reageren en niets tekenen. Daarna zo snel mogelijk juridisch advies inwinnen bij een arbeidsrechtspecialist. Heb je bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekeraar? Je mag mij anders ook even bellen.
Succes en hartelijke groet, Suzanne Meijers
beste suzanne
een vraag …ik kwam vandaag een copie tegen dat ik een arbeids beeinding had getekend na mijn 2 jaar in de ziektewet .
ikhad getekend dat het zou beeindigen en ik kreeg van de uwv te horen dat ik de komende 2 jaar recht heb op 80/100% in middels is de maandelijks uitbetaling naar 70 % gegaan,
maar mijn vraag is mijn werkgever heb mij tot de dag van vandaag nog steeds geen transitie vergoeding uitbetaald in middels loop ik nu bijna 2 jaar
bij de uwv. er zin wel in het verleden een rechtzaak geweest ,omdat hij mij ontslagen had terwijl ik nog in de eerste 1 jaar liep,maar de rechtbank lelystad had het terug geroepen,hij heb daarna alle mogelijke dingen gedaan om mij kwijd te raken, de laatse x dat ik moest komen zei hij dat de uwv mij zou betalen en dat we papieren daarvoor moesten teken onder ander papieren die hij moest aantonen dat hij alles er aan had gedaan om mij aan het werk te krijgen en daarom zei hij dat we een arbeidsbeindiging moest teken zodat ik recht had op uwv ,dus ik geloofde hem.
maar tot de dag van vandaag hheb ik nooit een transitie vergoeding gekregen ,,,heb ik hier nog recht op ik hoor het graag van u
mvgr johhan
Beste Johan,
Dit klinkt nogal moeilijk en kan ik zo niet beantwoorden. Ik heb niet alle informatie en dat maakt het lastig. Ik raad je aan om zo snel mogelijk een advocaat in de arm te nemen die kan beoordelen of je alsnog recht hebt op een transitievergoeding. Je hebt blijkbaar al iets getekend in het verleden en de vraag is of je hiermee je recht op een transitievergoeding hebt prijsgegeven. Ik kan niet beoordelen of dat zo is en zo ja, of het teruggedraaid kan worden. Daarom mijn advies, ga snel naar de advocaat die je al had bij de rechtszaak of een andere advocaat (kan ook via het Juridisch Loket misschien) en laat het uitzoeken. Uiteraard mag je mij ook bellen, maar misschien is een lijntje met je vorige advocaat sneller gelegd.
Veel succes en vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Goedendag Suzanne,
Ik ben op dit moment in slapend dienstverband en wordt over paar maanden opnieuw door UWV gekeur. Dit op n.a.v. mogelijkheden na afronding recent operatief herstel.
Ik heb mijn werkgever gevraagd te regelen dat ik kan blijven inloggen op de site en mij toegang te geven tot de bedrijfsinformatie die voor werknemers wordt uitgegeven (bijv shriftelijk ook?). Is het terecht dat mijn casemanager meldt dat dat niet hoort / wordt toegestaan.
Hoe moet het gaan met aanvullende voorzieningen en betalingen die aan werknemers via de CAO wordt geregeld?
Ik ben benieuwd of ik recht blijf houden op financiele zaken die in de CAO staan vermeld. Zoals recht op winstdelingen, utbetaling van de boventallige verlofdagen, zogezegd de ATV dagen (= toch een vroeger omgezet salarisdeel)?
Als de locatie waar ik altijd op heb gewerkt wordt verkocht, is het dan terecht dat ik door mijn werkgever daarbij niet wordt meeverkocht, mag dat nieuw bedrijf mij niet willen overnemen? Hoe wordt het dan als ik weer (ged?) aan het werk kan bij die site wordt gezien en inzet wordt nagestreefd?
Ik vind het heel erg fijn dat ik met deze soort bijzonderhede bij u mag voorleggen. Dat vind ik echt groots en fijn. DANK!
Met een vriendelijke groet,
Marco
Beste Marco,
Je bent nog in dienst. Dus je vraag om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van het bedrijf volg ik wel.
Je hebt voor zover ik kan beoordelen op basis van de beperkte informatie heb je geen recht meer op loondoorbetaling. Ten aanzien van de verlofdagen verwijs ik je naar een ander blog van mij waarin ook wordt ingegaan op dit onderwerp. Zoek op slapend dienstverband in mijn blogsite en je vindt alle blogs over dit onderwerp.
In het geval van een overgang van onderneming ga je in beginsel mee over, maar daar kan ik wel meerdere blogs overschrijven. Wordt ooit vervolgd.
Veel sterkte met de situatie.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Suzanne,
Ik had een contract van 36 uur. Ben toen ziek geworden en heb het hele traject doorlopen wat betreft weer terug in eigen werk of ander werk, 2 jaar lang
Door uwv ben ik nu voor 16 uur arbeidsongeschikt (1 okt 2018)
Heb ik dan recht op transitievergoeding over die 16 uur arbeidsongeschikt? .
Ik werk nu nog wel voor 16 uur bij de zelfde werkgever.
Graag hoor ik van u
Met vriendelijke groet,
Jan Dekker
Beste Jan,
Als ik het goed begrijp, is er ten aanzien van die 16 uur geen actie ondernomen en word je voor die 16 uur slapend in dienst gehouden? Of is er misschien sprake geweest van ontslag voor die 16 uur, al dan niet expliciet? Dit is van belang om te weten voordat ik er antwoord op kan geven. Bel gerust van de week even met 030 3074461 en dan kunnen we het vrijblijvend bespreken.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
In juni is mijn 100% Wia uitkering toegekend door UWV en deze wordt ook per direct uitbetaald. Echter, mijn dienstverband bij mijn werkgever eindigt met inachtneming van de opzegtermijn van hun kant pas 1 oktober. Van welke kant moet nu verrekening plaatsvinden van loon/uitkering. Ik ga nu van beide partijen (UWV/werkgever) geld ontvangen (dubbelop). Graag uw advies.
In principe ontvang je de uitkering via UWV, omdat vanaf juni de WIA-uitkering is toegekend. Als een dienstverband slapend is, stopt namelijk de loondoorbetaling van werkgever. Dit kan onder omstandigheden anders zijn. Ik adviseer om de betaling(en) in juni af te wachten. Gaat het mis, neem dan contact op met zowel werkgever als UWV en zorg dat zij het onderling goed regelen. Als ik daarbij kan helpen, laat het gerust weten.
Hallo Suzanne,
Ik heb in november 2016 een salaris afrekening gekregen waarop ook een uitdiensttredingsdatum staat.
Echter is er na de 2 jaar ziekte en vervroegde IVA nooit een vaststellingscontract of ontslagcontract getekend.
Ik ben dus nog slapend in dienst? Kan ik mijn werkgever nu om transitievergoeding vragen?
Of bv om einde van het slapend dienstverband vragen? In maart krijg ik aow dus de tijd gaat dringen.
Vriendelijke groeten Marja
Hallo Marja,
Voor zover ik dat in een paar regels kan beoordelen, lijkt het erop dat je nog slapend in dienst bent.
Als ik je kan helpen, bel of mail me gerust even.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Dank je voor je antwoord Suzanne.
Ik bedoel meer of ik sterk sta als ik een proces zou beginnen ivm de kosten van zo n proces. Ik denk dat het misschien verstandiger is om nog even de hoge raad af te wachten? Ik was 24 jaar in dienst op het moment van ziek worden. Vriendelijke groeten Marja
Volgens mij heb ik een slapend dienstverband. In de WAO sinds 1-04-2005
Volledig afgekeurd wegens MS. Ex-werkgever zegt nu dat er geen slapend dienstverband bestaat om dat zijn loondoorbetalingsplicht is beeindigd.
Ik heb nooit een ontslaggesprek of iets gehad. Betaling nu via UWV, daar is uiteraard geen dienstverband meer geregistreerd voor mij.
Heb ik nu bij ontslag recht op een vergoeding? Transitievergoeding of een vergoeding via kantonrechtersformule?
Vooralsnog is de situatie zo dat de slapers voor 1 juli 2015 geen aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding. Dit komt omdat in de uitspraak van de Hoge Raad de vergoedingsplicht wordt gekoppeld aan de omvang van de transitievergoeding op of omstreeks einde wachttijd. Voor 1 juli 2015 bestond de transitievergoeding nog niet. Als er iets verandert bijvoorbeeld door rechtspraak op dit vlak werk ik mijn blogs bij.
Ik heb van mijn advocaat begrepen dat de gefixeerde schadevergoeding bij slapende dienstverbanden niet opgaat. Ik ben per 18 april 2019 slapend en hed sindsdien een WIA uitkering. Per 1 december 2019 ben ik ontslagen via een ontslagvergunning. Ik ben 4 maanden te vroeg ontslagen. Volgens uw artikel zou ik dan recht hebben op een gefixeerde schadevergoeding van 4 maanden. Een uitspraak van de Hoge Raad zou anders uitwijzen. Wat is nu de juiste informatie?
Aangezien ik niet bekend met de stukken, houd ik een slag om de arm en kan ik alleen maar in z’n algemeenheid zeggen dat ik benieuwd ben op welke uitspraak van de Hoge Raad uw advocaat doelt. In principe blijf ik namelijk bij wat ik schreef in mijn blog. Ik wil er op wijzen dat de mogelijkheid om een vordering op basis van een gefixeerde schadevergoeding in te stellen vervalt binnen twee maanden na de datum waarop de arbeidsovereenkomst is beëindigd. Als er dus een mogelijkheid is om een gefixeerde schadevergoeding te claimen dan moet er z.s.m. en in ieder geval voor 1 februari a.s. actie ondernomen worden.
Hallo, ik ben afgekeurd na 2 jaar ziektewet wil m’n werkgever nu een vaststellingsovereenkomst door me laten tekenen, is dit wijs? ik heb al van het uwv te horen gekregen dat ik afgekeurd ben en niet meer mag werken.
heb ik nu recht op ontslag vergoeding? en hoe zit het met pensioenuitkering want ik zou 2021 officeel m’n pensioen leeftijd hebben om te stoppen met werken?
hopend op passende
informatie. alvast bedankt
Beste Mari,
Dank voor je reactie. Ik heb ontzettend veel blogs geschreven over het slapende dienstverband en die lijkt ook op jouw situatie van toepassing. Dus vul in de zoekbalk even slapend in en dan ben je helemaal bij als je de (meest recente) blogs leest. Als je specifiek advies wil ten aanzien van je eigen situatie dan zal ik ook de onderliggende stukken moeten beoordelen. Neem gerust contact op om te kijken wat de mogelijkheden daarvoor zijn.
Fijne dag en hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Goedenmorgen,
4 april a.s. ben ik 2 jaar arbeidsongeschikt. Ondertussen gesprek met een medisch deskundige en arbo deskundige gehad bij het UWV. Nu is het volgende aan de hand, ik heb door overnames in de bijna 2 jaar ziekte 3 verschillende werkgevers gehad, en het UWV beweerd nu dat een loonsanctie zo goed als onmogelijk is omdat er bij de werkgever nummer 2 geen aangepast werk voor mij mogelijk was. Ik ben in december 2019 overgenomen door een ziekenhuis en die hebben dus helemaal niets gedaan aan reintegratie ( persoonlijk vind ik dat de 2e werkgever ook niet genoeggedaan heeft, ben alleen regelmatig bij de bedrijfsarts geweest en heb ADO gehad maar meer niet door de toen aanstaande overname ) nu is mijn vraag, waar heb ik recht op? Lijkt mij toch duidelijk dat er niet genoeg gedaan is om mij te laten integreren? Ik zou best kunnen werken met aanpassingen hier en daar maar denieuwste werkgever heeft mij laten weten ” daar gaan we niet aan beginnen.” Kan er nu een loonsanctie worden opgelegd? En kan er een ontslagvergunning worden afgegeven?
Alvast dank voor het lezen en eventuele antwoord.
Goedemorgen,
Het klinkt als een vervelende kwestie. Ik raad aan om je z.s.m. te laten bij staan door een arbeidsrechtspecialist, zowel in de kwestie of je nog eigen of passend werk kan doen als in een eventuele ontslagaanvraag. Eventueel zal je ook ondersteund moeten worden door een sociaal zekerheidsrechtspecialist in een WIA-traject. Heb je een rechtsbijstandsverzekering, lidmaatschap vakbond of kom je in aanmerking voor een toevoeging -> check via Juridisch Loket? Raadpleeg die dan z.s.m. Anders raad ik je aan om een offerte aan te vragen voor de werkzaamheden. Dat kan eventueel ook bij mij via mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl
Veel succes en groeten,
Suzanne Meijers
Als de werkgever een loonsactie heeft gekregen van 1 extra jaar. En de werknemer is nu deels aan het werk via spoor 2, dus nog wel ziek, maar uren aan het opbouwen bij een andere werkgever.
mag je dan wel als 1ste werkgever de ontslag aanvraag doen na 2 jaar ziekte, want in het eigen werk is de werknemer niet terug gekomen.
en moet dat dan via UWV of mag een VSO ook nog steeds?
Vanwege de loonsanctie geldt het opzegverbod nog. Dus de eerste werkgever kan nu nog niet ontslaan omdat de twee jaar als het ware verlengd wordt.
Er wordt aangegeven dat je nooit vso moet tekenen voordat de WIA keuring is geweest, omdat je daarmee je recht op WIA/WW kan verspelen. Ook met ivm met eventuele loonsanctie die nog kan komen.
Las je mijn blog over de vso na twee jaar ziekte (via deze link)? Als de wachttijd voorbij is, kan er in principe geen loonsanctie meer opgelegd worden. Als er geen vso getekend wordt kan de werkgever in veel gevallen toch een ontslagaanvraag na twee jaar ziekte indienen. Natuurlijk kan de situatie per geval verschillen.