Marcel, één van je werknemers, is ziek. In eerste instantie verwacht je dat het niet lang zal duren voordat Marcel weer terugkeert naar de werkvloer. Maar helaas – en ondanks jullie re-integratie inspanningen – verbetert zijn situatie niet.
Het eerste ziektejaar verstrijkt. Het tweede ziektejaar begint. Je betaalt nog steeds 100% van zijn loon door. Want het leek er in het begin toch echt op dat Marcel snel weer zou terugkeren. Je wilde hem ook niet extra benadelen door minder te betalen. Je wist niet eens zeker of het wel kon. Je salarisadministratie wacht jouw instructies af en deed ook niets.
En dan midden in de nacht schrik je wakker met de gedachte betaal ik Marcel niet te veel?
Loondoorbetaling tijdens ziekte conform de wet
Volgens artikel 7:629 van het Burgerlijk Wetboek betaal je voor een periode van twee jaar 70% van het loon door. Het eerste ziektejaar moet dat dan wel gelijk zijn aan tenminste het geldende wettelijke minimumloon.
Uiteraard zijn hierop wel uitzonderingen. Zo mag je het loon stopzetten of opschorten als je zieke werknemer bijvoorbeeld niet meewerkt aan zijn re-integratie. Daarover lees je meer in dit blog.
Denk aan wachtdagen
Verder mag je twee wachtdagen toepassen per ziektegeval. Dit doe je meestal om te voorkomen dat een werknemer zich met elk wissewasje of elke maandagmorgen ziekmeldt.
Wachtdagen mogen niet bij elke ziekmelding worden toegepast. Als er tussen twee ziekteperiodes minder dan vier weken zitten, tellen die als één. Denk er verder aan dat wachtdagen schriftelijk overeengekomen moeten zijn in de arbeidsovereenkomst of opgenomen moeten staan in een cao.
En als we het dan toch over cao’s hebben
Zo staat er in verschillende cao’s bijvoorbeeld opgenomen dat het loon over het eerste ziektejaar aangevuld wordt tot 100% van het salaris. En dat in het tweede ziektejaar de uren die arbeidstherapeutisch worden gewerkt aangevuld moeten worden tot 100%. Voor de overige uren betaal je dan meestal 70% van het salaris.
Maar ik kom ook vaak een glijdende schaal tegen, waarbij het eerste halfjaar 100% wordt betaald, het volgende halfjaar 85% en het tweede ziektejaar 70%.
Je had toch dat zaalvoetbal-arrest?
Inderdaad. Even een uitstapje. Bijna iedereen kent het zaalvoetbalarrest wel. De uitkomst daarvan was dat de cao-suppletie van 70% naar 100% salaris bij ziekte in die situatie niet verschuldigd was. Waarom niet? Omdat de werknemer daar door zijn eigen schuld ziek was geworden. In de cao was voor zo’n geval een uitsluiting opgenomen en de Hoge Raad vond dat OK.
Maar in het voorbeeld dat ik aanhaalde, was hier geen aanleiding voor, want Marcel is niet opzettelijk ziek geworden. Meer lezen over hoe het zit als dat wel het geval was, doe je hier.
Wat regel je dan in de arbeidsovereenkomst?
Wat jij wil regelen over loondoorbetaling tijdens ziekte, mits het maar conform wet en/of cao is. Wil je aanvullen? Neem op voor welke periode en hoeveel die aanvulling bedraagt.
Als je niets opneemt, geldt wat in de wet staat. En dus 70% loondoorbetaling tijdens twee ziektejaren.
Maar als je met je bedrijf onder een cao valt, dan volg je wat daarin staat.
Wat als je per ongeluk teveel doorbetaalt?
Laten we voor het gemak aannemen dat de werkgever in het voorbeeld dat deed bij Marcel. Kan hij van Marcel het teveel betaalde terugvorderen? Hij betaalde het immers terwijl hij het niet verschuldigd was.
Als je het al te lang doorbetaalde, kun je het niet zomaar terugvragen. Daarmee heb je een bepaald vertrouwen gewekt bij je zieke werknemer. Maar dat wil niet zeggen dat je dat dan maar moet blijven doen. Kortom, zodra je erachter komt dat je teveel betaald hebt, corrigeer het onmiddellijk door vanaf dat moment enkel te betalen waar je werknemer recht op heeft.
Stel dat je onverhoopt een loonsanctie opgelegd krijgt voor een derde ziektejaar dan hoef je volgens de rechtbank Rotterdam niet ook nog eens 100% te betalen in het derde jaar. Lees hier hoe je zo’n loonsanctie voorkomt.
Loondoorbetaling van een zieke werknemer die met vakantie is
Over zieke werknemers die met vakantie gaan, schreef ik verschillende blogs. Meestal over de vraag hoe het werkt met opbouw en opname van vakantiedagen.
Maar als een zieke werknemer met vakantie gaat, houd er dan ook rekening mee dat de zieke werknemer recht heeft op zijn ‘reguliere’ loon en niet een eventueel gekort loon tijdens ziekte. Het Hof van Justitie van de EU bevestigde in december 2021 een lijn die in de Nederlandse jurisprudentie al werd gevolgd.
Hier komen ze: 5 tips bij loondoorbetaling tijdens ziekte
1. Check eerst of je onder een cao valt. Zo ja, volg wat daarin staat.
2. Zo niet, bedenk hoeveel loon je wil doorbetalen. Volg je de wet of vul je aan?
3. Neem in je model arbeidsovereenkomst op welk percentage aan loon je betaalt tijdens ziekte.
4. Denk er ook aan of je wel of geen wachtdagen wil toepassen.
5. Licht je (salaris)administratiekantoor snel in als je een zieke werknemer hebt.
Bonustip
Lees mijn E-book over hoe je omgaat met je zieke werknemers. Hierin staan niet alleen meer voorbeelden dan voorheen, maar ook interviews met deskundigen uit de praktijk.
Nog meer op de hoogte blijven? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief of volg me via LI of Instagram.