Wil je meer kosten in mindering brengen op de transitievergoeding? Dat kan.
Verleng je de arbeidsovereenkomst niet of eindigt die op een andere manier op initiatief van jou als werkgever? Dan ben je vanaf volgend jaar al vanaf dag één verplicht om een transitievergoeding te betalen.
Ook daarom klinkt het wel aantrekkelijk om kosten in mindering te kunnen brengen op de transitievergoeding. En die mogelijkheid wordt uitgebreider. Maar hoe doe werkt het dan precies?
Zo is het nu geregeld
Je kunt nu zogenaamde ‘inzetbaarheidskosten’ in mindering brengen die gericht zijn op een andere functie bij een andere werkgever. Dus in principe alle kosten die je maakt om je werknemer bij een ander bedrijf aan het werk te krijgen.
Natuurlijk zijn hiervoor spelregels en uitzonderingen. Lees daarvoor dit blog.
Wat verandert er?
Maar interessanter is natuurlijk wat er verandert. Met de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (de WAB) kun je ook inzetbaarheidskosten die gericht zijn op een andere functie in je eigen onderneming in mindering brengen.
Je kunt dus meer opleidingskosten van de transitievergoeding afhalen.
Welke uitgebreidere mogelijkheden zijn er dan?
Stel één van je werknemers is op dit moment teamleider, maar hij ambieert een managementfunctie. Je betaalt de managementopleiding die hij koos bij NCOI. Die kosten mogen worden afgetrokken van de transitievergoeding die je betaalt als de arbeidsovereenkomst op jouw initiatief eindigt. Zelfs als je werknemer na afloop van de opleiding een managementfunctie bij je gaat uitoefenen en daarna wordt ontslagen.
Dus eigenlijk álle kosten die je maakt om de inzetbaarheid van je werknemer te vergroten. Ook als dat binnen je organisatie is.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen
Die zijn er immers altijd.
Ten eerste wanneer de opleiding van je werknemer direct voor zijn eigen functie een verbetering is en niet zo zeer gericht is op de inzetbaarheid in een andere functie binnen de organisatie of buiten de organisatie. Dit heeft ook te maken met het feit dat je al verplicht bent om je werknemers te scholen.
Ten tweede mogen inzetbaarheidskosten niet in mindering worden gebracht wanneer zij verband houden met verplichtingen van de werkgever in het kader van re-integratie (eerste dan wel tweede spoor) of herplaatsing van de werknemer. Je zou kunnen zeggen dat ook die kosten worden gemaakt om te kijken of je (zieke) werknemer buiten de organisatie kan worden geplaatst. Maar die verplichtingen zijn er gewoon op basis van de wet. Dus daarom mag je ze van de wetgever in dat geval niet in mindering brengen.
Dus let op in het geval van herplaatsing
Even een voorbeeld ter illustratie. Stel dat op een van je bedrijfsvestigingen een verkoper werkt. In het kader van de herplaatsingsverplichting hebben jullie afgesproken om de verkoper om te scholen tot medewerker van de servicebalie van het hoofdkantoor.
Kun je die kosten van de omscholing kunnen in dit geval in mindering brengen op de transitievergoeding? Nee, en dat komt omdat de kosten in het kader van herplaatsing zijn gemaakt.
De volgende spelregels blijven van belang
De overige voorwaarden uit het Besluit blijven gewoon van toepassing op het in mindering brengen van inzetbaarheidskosten op de transitievergoeding.
- Zo moet je werknemer schriftelijk instemmen met het in mindering brengen van de gespecificeerde kosten;
- en moeten de kosten zijn gemaakt in de periode van vijf jaar voorafgaand aan de dag waarop de transitievergoeding is verschuldigd, tenzij werkgever en werknemer schriftelijk anders zijn overeengekomen.
TIP: Het is trouwens wel mogelijk dat je nu al met elkaar afspreekt dat je bij een einde van de arbeidsovereenkomst na inwerkingtreding van dit besluit dergelijke kosten in mindering brengt op de transitievergoeding.
Nog even dit:
- Als je op grond van collectieve afspraken bepaalde transitie- of inzetbaarheidskosten moet maken, mag je deze in mindering brengen op de transitievergoeding. Dan hoeft je werknemer niet apart in te stemmen met het in mindering brengen van deze kosten.
- En als je een studieovereenkomst sluit dan pas je je model iets aan.
Dus zo breng je meer kosten in mindering op de transitievergoeding
Als je werknemer een opleiding gaat doen en jij vergoedt de kosten, weet dat er meer mogelijkheden zijn om die kosten in mindering brengen op een eventuele transitievergoeding. Maar regel het wel vooraf.
Meer info? Lees dit factsheet van de Rijksoverheid.