Als je het niet al deed, pak de lopende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd er maar weer bij. Nog geen vijf jaar na aanpassing van de ketenregeling verandert dit onderdeel weer.
In dit factsheet van de Rijksoverheid staat een toelichting over de ketenbepaling en waarom die weer verandert.
Maar hoe maak je hier zo goed mogelijk gebruik van als je niet al toe bent aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? In dit blog geef ik een aantal concrete voorbeelden.
Zo werkt het nu nog met de ketenregeling
Behalve wat uitzonderingen in enkele cao’s zit het op dit moment zo met de ketenregeling.
Je kunt in totaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aanbieden. Verder zorg je ervoor dat je de 24 maanden niet overschrijdt. Wil je koste wat kost geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden na 24 maanden, terwijl je wel blij was met je werknemer? Dan moet je voor een tussenpoos van zes maanden afscheid nemen en daarna start je weer opnieuw met de keten.
Kortom: de ketenregeling is 3x2x6.
En dit is wat er verandert
Voor sommigen onder jullie zal het herkenbaar zijn, want het doet een beetje denken aan de regeling die we hiervoor hadden. De verandering zit ‘m namelijk in de lengte van de periode waarbinnen je de drie arbeidsovereenkomsten mag aanbieden. Die wordt namelijk weer 36 maanden.
Kortom: de ketenregeling wordt 3x3x6.
En ja, ook nu geldt dat er uitzonderingen mogelijk zijn binnen cao’s.
Interessant feit: er is geen overgangsrecht
Omdat er geen overgangsrecht is, kun je in sommige gevallen dus al rekening houden met de extra rek die je hebt.
Gewoon even wat praktijkvoorbeelden om te kijken wat je wel en niet kunt doen met de ketenregeling.
Voorbeeld 1
1e arbeidsovereenkomst: 6 maanden
2e arbeidsovereenkomst: 12 maanden
3e arbeidsovereenkomst: 18 maanden
Je sloot drie arbeidsovereenkomsten voor de duur van in totaal 36 maanden. Op 1 oktober 2019 liep de tweede arbeidsovereenkomst af. Is de derde er één voor onbepaalde tijd?
Nee, want op 1 januari 2020 zijn er slechts 21 maanden verstreken.
Voorbeeld 2
1e arbeidsovereenkomst: 12 maanden
2e arbeidsovereenkomst: 12 maanden
Tussenpoos van één maand
3e arbeidsovereenkomst: 12 maanden
Op 1 december 2019 zit je op 24 maanden. Je weet dat er een nieuwe wet ingaat en daarom kies je ervoor even een tussenpoos in te lassen van één maand. Daarna start je weer met een arbeidsovereenkomst voor 12 maanden om de ruimte van 36 maanden zo goed mogelijk te benutten. Goed idee?
Nee, want de tussenpoos telt mee in de berekening. Dus kan de oplossing zijn om 11 maanden aan te bieden als derde arbeidsovereenkomst. Wat vinden jullie?
Maar hoe zit het dan met een transitievergoeding?
Belangrijke vraag, want ja eerlijk gezegd werd er met name in de ketenregeling nogal voorgesorteerd om toch maar niet die 24 maanden vol te maken. Maar vanaf 1 januari 2020 ben je als werkgever al vanaf dag één een transitievergoeding verschuldigd. Tenminste als het initiatief van het ontslag of niet verlengen van jou uitgaat. In die zin wordt het dus simpeler zou je haast zeggen.
Denk dus bij de ketenregeling met name aan het volgende
De belangrijkste vraag die je jezelf dus moet stellen is of er voor of na 1 januari 2020 een overschrijding van 24 maanden plaatsvindt.
Natuurlijk zijn er nog meer voorbeelden te verzinnen. Laat vooral weten als je daarbij hulp nodig hebt. Informeer voor meer mogelijkheden via mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl