Luisteren we naar de positiviteitsgoeroes dan moet werken continu vol passie zijn. Je werknemers aanmoedigen oftewel empoweren is daarom het devies.
Dossieropbouw heeft daarentegen altijd een negatieve klank. Dat dat anders moet kunnen staat buiten kijf. Toch kan alleen maar positief zijn verkeerd uitpakken.
Dan maar geen feedback geven?
Makkelijk genoeg. Dan doe je maar niets. Werken natuurlijk wel. Maar feedback geven is sowieso niet de favoriete bezigheid van menig werkgever of manager. Dus niets terugkoppelen, niet in positieve of negatieve zin? Ook dat is geen goed idee.
Alleen maar positief doen dan? Nee, helpt niet.
Empowerment misschien?
Mwah. Zo kwam een zogenaamd ‘empowerment’-beleid werkgever Red Bull Nederland B.V. onlangs duur te staan. Dit beleid bestond uit simpelweg geen dossier opbouwen. Geen waarschuwingen en geen berispingen. Wel aanmoediging en empowerment. Iets met het geven van vleugels kennelijk.
Maar toen Red Bull haar wilde ontslaan ging het mis.
Ten eerste bleek de ervaring van werkneemster tijdens het dienstverband heel anders. Zij had last van werkdruk en stressklachten. Hieraan had haar werkgever niets of in ieder geval onvoldoende gedaan. In plaats daarvan was er ‘out of the blue’ aangestuurd op ontslag.
De kantonrechter oordeelde dat de werkgever werknemer onvoldoende duidelijk en tijdig heeft geïnformeerd over disfunctioneren. Het ‘empowerment’-beleid kon niet afdoen aan de verplichting om onder de gegeven omstandigheden werkneemster op zijn minst schriftelijk in kennis te stellen van het standpunt van werkgever en de verstrekkende gevolgen daarvan, aldus de kantonrechter.
De werknemer in kwestie vond dat de arbeidsovereenkomst wel moest eindigen en vroeg naast een transitievergoeding om een billijke vergoeding en een volledige vergoeding van de advocaatkosten. De rechter kende vergoedingen toe ter hoogte van € 63.000 in totaal vanwege ‘wegpesten’ en het niet serieus aanpakken van werkdruk en stress.
Zo veel empowerment was er dus kennelijk ook weer niet bij Red Bull.
Gewoon een kwestie van je huiswerk goed doen, had veel gescheeld. Maar hoe dan?
3 tips plus bonustip over hoe je empowerment in combinatie met dossieropbouw wel goed aanpakt
- Lees hier vijf tips over de aanpak van een verbetertraject.
- Of lees hier waarom drie keer een waarschuwing geen ontslag hoeft te betekenen.
- Download hier mijn gratis whitepaper over dossieropbouw.
Foto: via Unsplash.