‘We hebben al een team van vijftien medewerkers en ze trainen allemaal samen.’
Anne kijkt me trots aan. Na de Singelloop van 10 kilometer traint haar team nu voor een halve marathon.
‘Iedereen zet z’n gegevens in Strava en de kudos vliegen over en weer. En natuurlijk ook goed voor de gezondheid van mijn medewerkers. Ik heb iedereen een sporthorloge gegeven om hun resultaten bij te houden.’
Wat een enthousiasme. Ik vraag me af of Anne zich realiseert dat ze wel eens de privacy van haar werknemers zou kunnen schenden.
Mag Anne een sporthorloge cadeau doen aan haar werknemers?
Natuurlijk mag dat.
En er is ook niets mis mee om je hele team te enthousiasmeren om mee te doen aan sportevenementen. Niet alleen voor de gezondheid van je werknemers. Want, geef je werknemers een shirt met het bedrijfslogo erop en je hebt ook nog eens mooie marketing voor je bedrijf.
Waar moet Anne dan opletten in het kader van de privacy van haar werknemers?
Anne mag geen gezondheidsgegevens inzien van haar werknemers. Het is haar dus niet toegestaan om de gegevens uit te lezen van het sporthorloge. Op die manier zou Anne immers kunnen zien hoeveel haar werknemer precies beweegt en in sommige gevallen zelf hoeveel die slaapt. En wánneer hij of zij dat doet.
Ze mag ook geen voorwaarden stellen aan het gebruik van het horloge. Dat houdt in dat collega’s of de leverancier van het sporthorloge evenmin gezondheidsgegevens mogen inzien en verwerken als dit in opdracht van de werkgever gebeurt, zelfs niet op anonieme basis.
Maar wat als Anne toestemming kreeg van haar werknemers?
In een arbeidsrelatie is de werknemer afhankelijk van de werkgever. De grootste afhankelijkheid bestaat natuurlijk uit het feit dat Anne elke maand loon betaalt aan haar werknemers.
Dus zelfs als iedere werknemer toestemming gaf dan is die niet vrij. Daarom is het op basis van de privacywetgeving niet toegestaan als werkgever gezondheidsgegevens te verwerken.
Het team van Anne is juist zo enthousiast. Dat is toch ook wat waard?
Een werknemer kan er natuurlijk voor kiezen de gegevens via Strava te delen met vrienden of collega’s. Anne mag haar team hier echter niet toe aanzetten.
Sterker nog, ze doet er goed aan hier als leidinggevende verre van te blijven. Zelfs als ze helemaal niet van plan is om de gegevens op wat voor manier dan ook te verwerken.
En nu?
Blijf enthousiast over je werknemers die willen sporten en stimuleer ze. Maar let erop – of je nu wel of niet van plan bent gegevens te gebruiken – dat je geen inzage hebt in gezondheidsgegevens.
Meer lezen over privacy van werknemers?
Lees dit blog over waarom je sollicitanten niet zomaar kunt googelen.
Check dit blog voor 5 tips over het checken van e-mail van je werknemer.
En dit blog met 4 tips in het kader van de privacy van je zieke werknemer.