Vanaf 1 januari 2015 is het in principe niet meer toegestaan om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
Je moet in het beding schriftelijk motiveren dat het concurrentiebeding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Anders is het sowieso niet rechtsgeldig.
Wanneer is hiervan nu precies sprake?
Motivering concurrentiebeding
Volgens de wetgever moet uit de motivering van het beding blijken waarom:
- voor een specifieke functie of werkzaamheden
- onder specifieke omstandigheden een concurrentiebeding noodzakelijk is.
Er is om die reden expres geen voorbeeldtekst door de wetgever opgenomen in de parlementaire geschiedenis.
De praktijk moet dus uitwijzen hoe hiermee moet worden omgegaan. Het komt er op neer dat de rechtspraak de praktische invulling duidelijker moet maken.
Uitspraak kantonrechter Amsterdam
Inmiddels is de eerste uitspraak op gedaan over een concurrentiebeding in een bepaalde tijdscontract door de kantonrechter te Amsterdam.
In de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd was een motivering opgenomen over het overeengekomen concurrentiebeding. Maar de kantonrechter vond die motivering onvoldoende concreet.
De werkgever in kwestie had opgenomen dat zij veel tijd en geld besteedde aan de opleiding van haar medewerkers. En waarom dat ook van belang was voor de functie van deze werknemer. Die werknemer zou veel kennis verwerven over het netwerk van de werkgever, het marktgebied, de behoeften en de werkwijze.
Werkgever vond dat er een concreet gevaar was als de werknemer zou vertrekken naar een concurrent. Dat gevaar wilde ze voorkomen door dit beding af te spreken.
Goed gemotiveerd?
De kantonrechter wees op de bedoeling van de wetgever dat er sprake moet zijn van specifieke werkzaamheden of een specifieke functie die per geval een afweging en motivering vergt.
De kantonrechter is van mening dat de genoemde zwaarwegende bedrijfsbelangen onvoldoende concreet zijn gemaakt door werkgever. Het genoemde opgebouwde netwerk, marktgebied, de behoeften en de werkwijze van werkgever waren niet ingevuld.
Verder ontbrak naar de mening van de kantonrechter een concrete omschrijving welke specifieke kennis of vertrouwelijke bedrijfsinformatie de medewerker zal verwerven en waarom die beschermd moet worden.
3 TIPS
Wat kunnen we uit deze uitspraak afleiden?
- Maak het concurrentiebeding zo specifiek mogelijk ten aanzien van de werkzaamheden en de functie. Benoem niet alleen dat het specifiek is, maar ook waarom dat het geval is.
- Als wordt gerefereerd aan een netwerk of marktgebied omschrijf dan ook waar dit op ziet. Kortom, vermijd zoveel mogelijk algemeenheden.
- Geef niet iedereen met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een concurrentiebeding. Beperk het echt tot de functies waarbij het noodzakelijk is. Hiermee geef je aan dat het opnemen van een concurrentiebeding noodzakelijk is en niet een algemeen uitgangspunt.
Nog meer tips over het concurrentiebeding lees je hier