Je sluit een vaststellingsovereenkomst met je werknemer. Bijvoorbeeld omdat je niet meer door een deur kunt of omdat hij disfunctioneert.
*Download trouwens hier mijn gratis whitepaper over dossieropbouw.
Jullie onderhandelen wat en dat verloopt soepel. Prima toch? Zeker.
Maar er kan reden zijn om achterdochtig te worden. In sommige gevallen blijkt namelijk dat je werknemer al een andere baan had toen hij de vaststellingsovereenkomst ondertekende.
In dat geval had hij beter zelf kunnen opzeggen (maar lees dan wel eerst dit blog). En wat je waarschijnlijk ook niet wil is dat hij dan een vergoeding meekrijgt.
Melden concreet uitzicht
Om te beginnen vinden rechters over het algemeen dat als je werknemer concreet uitzicht heeft op ander werk hij zelf de verplichting heeft om dat melden.
Maar van jou wordt ook onderzoek verwacht. Vraag het dus gewoon. Je werknemer moet eerlijk antwoorden.
Beter nog, neem in de vaststellingsovereenkomst een bepaling op dat je werknemer verplicht is concreet uitzicht op werk te vermelden.
Meld je werknemer niets of liegt hij?
Dan betaal je de beloofde transitievergoeding niet of je vordert de al betaalde vergoeding terug. Misschien lukt het ook wel om het loon over de periode terug te vorderen dat hij vrijgesteld was van werk en ergens anders al aan de slag was. Eventuele andere kosten betaal je dan ook zo min mogelijk uit of haal je terug.
Maar wat is dan een concreet uitzicht?
De handtekening van je werknemer onder zijn nieuwe arbeidsovereenkomst hoeft in ieder geval nog niet droog te zijn.
Rechters nemen aan dat er een kans moet bestaan op het verkrijgen van dat werk. Iets duidelijker: de onderhandelingen tussen die twee moeten al zo ver zijn of er moet al zo’n duidelijk voorstel liggen dat je werknemer wel gaat accepteren.
Het even nog niet tekenen van de nieuwe arbeidsovereenkomst voordat hij de vaststellingsovereenkomst ondertekent, helpt je werknemer dus niet.
Concreet uitzicht op ander werk is ook een eigen bedrijf starten
Zo kreeg een werknemer een tik op zijn vingers van de rechter, omdat hij al in een Whatsappgroep zat waarin gesproken werd over de naam van het bedrijf, facturen stuurde die overduidelijk geen voorbeeldfacturen waren en nog had gewerkt terwijl hij dat voor zijn werkgever al niet meer deed.
De rechter oordeelde dat de werknemer in kwestie al concrete en vergevorderde plannen had om met twee andere personen een samenwerking aan te gaan voor een nieuwe onderneming en daarmee uitzicht had op ander werk. Hij moest daarom zijn ex-werkgever een boete betalen.
Maar hoe kom je dan aan bewijs?
Begin bij het gemakkelijke deel. Wat hoor je in de wandelgangen en wat zie je op LinkedIn gebeuren? Tuurlijk krijg je niet altijd alles in de schoot geworpen. Soms moet je verder zoeken.
Ieder geval is anders en ik denk graag met je mee wat de juridische (on)mogelijkheden zijn. Wat ook kan helpen is als je vooraf afspreekt dat je werknemer verplicht is mee te werken aan het verstrekken van informatie.
En nu?
Neem een bepaling op in je vaststellingsovereenkomst waarin je aangeeft dat je werknemer ervoor tekent dat hij nog geen concreet uitzicht op werk heeft. En let op: per situatie beoordeel je of je met die bepaling uit de voeten kunt of dat die meer op maakt gemaakt moet worden.
- Lees in dit blog 10 tips voor het opstellen van een goede vaststellingsovereenkomst.
- Of bestel via deze link mijn boek ‘Geen gedoe met personeel’ met veel voorbeelden en praktische tips over het aannemen van personeel, het ontslag en alles daartussen in.
Foto via Unsplash, Paul Skorupskas