De wet compensatieregeling transitievergoeding bij slapende dienstverbanden is nu eindelijk gepubliceerd.
Met de wet en de regeling worden volgens de website van Rijksoverheid drempels weggenomen voor het beëindigen van zogeheten slapende dienstverbanden, waarbij langdurig zieke werknemers in dienst blijven maar geen salaris ontvangen.
Hoe ver gaat die compensatie terug?
Nou niet oneindig. Let op dat je alleen in aanmerking kunt komen voor een compensatie van de transitievergoeding berekend tot het moment dat je werknemer 104 weken ziek was. Dus als je je werknemer langer in dienst houdt, draai je zelf op voor de transitievergoeding die telt na de 104 weken ziekte periode.
Disclaimer: steeds waar ik het in dit blog heb over terugbetaling van (transitie)vergoedingen dan bedoel ik dus enkel die periode en niet meer.
Lees hier 13 zaken die je als werkgever moet weten over het slapende dienstverband.
Wat zijn de regels voor de aanvraag van de compensatie?
De aanvraag voor compensatie kan zien op vergoedingen die werkgever betaalt na 1 april 2020. Dit heet de structurele situatie. Maar ook op oude gevallen, namelijk op transitievergoedingen die een werkgever betaalde tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020.
De aanvraag voor compensatie voor de structurele situatie moet je uiterlijk zes maanden na betaling van de volledige (transitie)vergoeding aanvragen. Het moment van betaling c.q. afschrijving van de rekening van werkgever van de vergoeding is bepalend voor de datum waarop de vergoeding is verstrekt.
In een oude situatie moet je de aanvraag doen binnen zes maanden na tijdstip van inwerkingtreding van de wet.
Hoe vraag je de compensatie dan aan?
UWV stelt t.z.t. een formulier ter beschikking aan de werkgever. Hieruit volgt dan ook precies welke informatie UWV nodig heeft voor het beoordelen van de aanvraag. Het verloopt zoveel mogelijk via internet. UWV moet het volgende kunnen vaststellen:
- Dat sprake was van een arbeidsovereenkomst.
- Wat de duur was van die arbeidsovereenkomst.
- Het feit dat de werknemer ziek uit dienst ging.
- Dat de transitievergoeding is betaald.
- Hoe de berekening van de transitievergoeding plaatsvond.
- En hoe hoog de kosten van de loondoorbetaling tijdens ziekte waren.
Welke gegevens moet je dan verstrekken?
Als je in aanmerking wil komen voor compensatie dan moet je de volgende gegevens verstrekken:
- De arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer.
- De beslissing waaruit blijkt dat UWV toestemming verleende voor opzegging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Lees hier waarom je (g)een ontslagaanvraag indient bij twee jaar ziekte.
- Of de beschikking van de kantonrechter waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst om die reden is ontbonden.
- Of de beëindigingsovereenkomst die ziet op het met wederzijds goedvinden beëindigen van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
- Een verklaring van de werkgever dat de werknemer ziek was op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigde, de periode gedurende welke de werknemer ziek is geweest en de naam van de behandelend bedrijfsarts.
- Het door de werkgever tijdens ziekte betaalde loon (aan de hand van loonstroken).
- De gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen.
- Bewijs van betaling van de (transitie)vergoeding.
Wanneer beslist UWV op de aanvraag?
In eerste instantie zal je een incomplete aanvraag mogen aanvullen binnen een termijn van 14 of 28 dagen. Als de aanvraag dan compleet is zal UWV in principe binnen acht weken beslissen.
Maar UWV dekt zich al in vanwege de verwachting dat met name in het begin een groot aantal aanvragen wordt verwacht. Daarom is bepaald dat UWV voor deze oude gevallen binnen zes maanden na ontvangst op de aanvraag moet beslissen.
Wat als je aanvraag wordt geweigerd?
Een aanvraag voor compensatie valt onder de Algemene Wet Bestuursrecht. De beslissing van UWV op de aanvraag is er dus één waartegen bezwaar en beroep openstaat. Afhankelijk van de inhoud van de beslissing is het de vraag of dit zinvol is.
Wie betaalt de compensatie?
Via UWV vinden de compensaties van de transitievergoeding(en) plaats. Maar het zijn uiteindelijk alle bedrijven tezamen die de regeldruk moeten dragen.
En nu?
Stel je voorkomt of beëindigt een slapend dienstverband. Bewaar dan alle documenten die zien op het einde van het dienstverband en de reden daarvan. Net als de berekening en betaling van de transitievergoeding. Eigenlijk geldt: bewaar alles, zelfs meer – als het er is – dan hierboven opgesomd.