Het loopt al een tijd niet lekker tussen een werknemer en zijn leidinggevende. Hun collega’s ervaren het gedrag van allebei inmiddels als storend. De directie is op zijn zachtst gezegd niet blij, want het leidt iedereen af van het werk.
En dan wordt de vraag ineens: loopt het ‘niet zo lekker’ of is er een ‘verstoorde arbeidsrelatie’?
Het staat al sinds de start van mijn eigen kantoor op mijn website:
Arbeidsconflicten zijn nooit leuk. Die los je het liefst zo snel en praktisch mogelijk op. Als het even kan met behoud van een goede onderlinge relatie.
Wat is een arbeidsconflict?
In de praktijk hebben we het over een arbeidsconflict. In de wet vind je de term ‘verstoorde arbeidsrelatie’. Wat het precies is, staat niet zo feitelijk omschreven in de wet.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan een mismatch. Lees er hier meer over.
Als er sprake is van een (ernstige) schending van vertrouwen leidt dat ook regelmatig tot een arbeidsconflict.
Daarnaast is een liefdesrelatie op de werkvloer met een slechte afloop bij uitstek een recept voor een verstoorde arbeidsrelatie. Of dat nu tussen de ex-geliefden of de werkgever en werknemer(s) het geval is. Lees hier meer over relaties op de werkvloer.
Ongewenst gedrag dat niet leidt tot verbetering mondt ook vaak uit in een verstoorde arbeidsrelatie. In zo’n situatie ben je goed voorbereid met een code ongewenst gedrag.
De opsomming is niet uitputtend. Je kunt je vast nog meer voorbeelden voor de geest halen.
Los het arbeidsconflict zelf op
Het liefst los je het allemaal zelf op. Het ligt zo voor de hand en ik val in herhaling, maar blijf daarom altijd in gesprek met elkaar. Probeer misverstanden te voorkomen.
Voor de medewerkers op de afdeling HR is er een grote rol weggelegd. Daar waar directie en leidinggevenden vaak vast komen te zitten in het uitspreken van conflicten, lukt het HR vaker om vanuit hun kennis en neutrale positie de lucht te klaren en op tijd te de-escaleren.
Schakel een mediator in
Soms ontkom je er niet aan om een derde in te schakelen, zoals een mediator. Dat kan zijn omdat de bedrijfsarts dat heeft geadviseerd. Maar ook zonder zo’n advies kan het verstandig zijn om mediation te starten.
Bedenk vooraf tussen wie mediation plaatsvindt. Er zijn situaties denkbaar dat een heel team in mediation gaat.
Meer informatie over mediation vind je in deze blogs: ‘Mediation in de arbeidsrechtpraktijk’, ‘Is mediation vrijwillig?’, ‘Advocaat mee naar mediation: ja of nee?’ In mijn e-book ‘Hoe ga je om met zieke werknemers’ vind je een uitgebreide toelichting van een mediator.
Een vso als oplossing van een arbeidsconflict?
Kom je er onderling niet uit? Levert mediation niets op? Of is het voor iedereen direct helder dat vertrek beter is? In die gevallen kan een vaststellingsovereenkomst de oplossing bieden.
Download hier mijn e-book ‘Een waterdichte vaststellingsovereenkomst?’ voor – je raadt het al – tips om een goede vso op te stellen.
Ontslag vanwege een arbeidsconflict?
Als alle tips niet hebben geholpen en het simpelweg echt niet meer gaat, mag je een werknemer dan ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie? Van alle ontslaggronden is het de meest kansrijke ontslaggrond.
Maar net als bij de andere ontslaggronden ontbindt een rechter de arbeidsovereenkomst alleen als je als werkgever het huiswerk op orde heeft. Oftewel: als de ontslaggrond ‘voldragen’ is.
Volgens de zogenoemde g-grond uit de wet (artikel 7:669 lid 3 sub g BW) houdt dat in dat er:
- Een verstoorde arbeidsverhouding is,
- die zodanig verstoord is dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
*Een werkgever moet natuurlijk de herplaatsingsplicht in acht nemen en ervoor waken dat er geen sprake is van (verband met) een opzegverbod.
Lees via deze link meer over de ontbindingsprocedure in het algemeen en wat daarbij komt kijken.
Nog een paar laatste tips:
- Luister naar de podcast ‘het HR Halfuurtje’ over hoe je arbeidsconflicten oplost.
- Luister naar de podcast van Voxtur, genaamd vTalks over wat te doen als het schuurt op de werkvloer. Wanneer zeg je iets en wanneer niet?
- Bestel mijn boek ‘De ontslagcode’, bijvoorbeeld via Managementboek. Daar lees je ook meer informatie en reviews. In mijn boek vind je naast uitleg, veel praktijkvoorbeelden en concrete tips.