Inmiddels is het wel bekend.
Als voldaan is aan de voorwaarden moet je als werkgever bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding betalen.
Mits de beëindigingsprocedure bij UWV of kantonrechter is gestart op of na 1 juli 2015.
Wanneer wel en wanneer geen transitievergoeding?
De grote vraag was steeds of ook een transitievergoeding moet worden betaald aan de werknemers waarvoor de reorganisatieprocedure is gestart voor 1 juli 2015, maar waarvan de arbeidsovereenkomst eindigt daarna.
Of wanneer na diezelfde reorganisatie een aantal arbeidsovereenkomsten eindigt voor die datum, maar een aantal arbeidsovereenkomsten juist na die datum eindigt.
Krijgt de ene werknemer dan wel een transitievergoeding en de andere niet? Het overgangsrecht was hier niet duidelijk over.
Die onduidelijkheid lijkt nu opgehelderd indien in een cao of sociaal plan een regeling opgenomen is over een vergoeding bij ontslag.
Ontwerpbesluit
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde inmiddels twee ontwerpbesluiten over de transitievergoeding voor advies aan de Raad van State die in dit kader van belang zijn.
Het eerste ontwerpbesluit bespreek ik in dit blog. Het is dus nog niet definitief en wordt openbaar na het advies van de Raad van State.
Sociaal plan van toepassing? Geen dubbele betalingen
Indien werkgevers op 1 juli 2015 nog gebonden zijn aan bijvoorbeeld een cao of sociaal plan of individuele afspraken over vergoedingen of voorzieningen bij ontslag kunnen ze een beroep doen op de overgangsregeling die dubbele betalingen voorkomt.
Wanneer is die overgangsregeling van toepassing?
Als afspraken over vergoedingen en voorzieningen definitief zijn aangegaan voor 1 juli 2015 en de werknemer bij beëindiging van het dienstverband daaraan op 1 juli 2015 rechten kan ontlenen.
Het gaat om afspraken die uiterlijk op 1 juli 2015 in werking treden. Afspraken die met terugwerkende kracht gelden op 1 juli 2015 vallen niet onder de overgangsregeling.
Het geldt totdat deze afspraken worden verlengd of gewijzigd, maar uiterlijk tot 1 juli 2016.
De regeling geldt ook nog indien de arbeidsovereenkomst eindigt op of na 1 juli 2016, maar de procedure bij UWV of kantonrechter is gestart voor 1 mei 2016.
De overgangsregeling is ook van toepassing wanneer een cao nawerking heeft of stilzwijgend wordt verlengd.
Hoe zit het met individuele afspraken?
Daarvoor geldt dat de werknemer moet kiezen tussen zijn transitievergoeding of zijn recht op vergoedingen of voorzieningen uit de bedoelde afspraken.
Het ligt nogal voor de hand dat wanneer een werknemer de keuze heeft hij in principe zal kiezen voor hetgeen hem het meest zal opleveren.
Zolang de werknemer rechten aan de desbetreffende afspraken kan ontlenen, mag hij de keuze maken. De uiterste einddatum van 1 juli 2016 is hier dus niet van toepassing.
En nu?
Kortom, bekijk het toepasselijke sociaal plan en met werknemers individueel gemaakte afspraken nog eens goed. Wellicht is het tijd voor aanscherping of is het juist beter alles te laten zoals het nu is.