In mijn blog over hoe je omgaat met een sociaal plan en transitievergoeding besprak ik al dat er twee ontwerpbesluiten met betrekking tot de transitievergoeding waren ingediend.
Ik bespreek nu het tweede ontwerpbesluit. Dit gaat over de kosten die in mindering mogen worden gebracht op de transitievergoeding. Het was tot voor kort gissen waar dat nu precies om ging. Minister Asscher stuurde dit besluit naar de Raad van State voor advies. Het is dus nog niet definitief en wordt openbaar na het advies van de Raad van State.
Welke kosten mag je verrekenen?
Op de transitievergoeding mogen zogenoemde transitie- en inzetbaarheidskosten in mindering worden gebracht. Het Kabinet heeft vastgelegd welke voorwaarden daarvoor gelden. Het komt op het volgende neer:
Wat zijn transitiekosten?
Dit zijn kosten van maatregelen in verband met het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst, gericht op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de periode van werkloosheid van de werknemer. Bijvoorbeeld kosten voor (om)scholing of een outplacementtraject bij ontslag.
Inzetbaarheidkosten
Dit zijn kosten die verband houden met het bevorderen van de inzetbaarheid van de werknemer buiten de organisatie van de werkgever, die al eerder tijdens het dienstverband zijn gemaakt.
Voorwaarden voor aftrek
Er geldt een aantal belangrijke voorwaarden waaronder aftrek van kosten van de transitievergoeding mogelijk is.
- De eerste voorwaarde is dat de door de opleiding verworven kennis en vaardigheden niet zijn aangewend om een functie bij de werkgever uit te oefenen. Volgens de wetgever is de werkgever namelijk op grond van de wet al verplicht om deze kosten te maken. Het moet dus gaan om kosten die zijn aangewend om buiten de kaders van de functie vaardigenheden te verwerven. Onder inzetbaarheidskosten vallen ook kosten van duale opleidingen, zoals opleidingen in het kader van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
- De belangrijkste voorwaarde waaronder transitie- en inzetbaarheidskosten in mindering mogen worden gebracht op de transitievergoeding is dat de werknemer vooraf moet instemmen met het maken van de kosten en het in mindering brengen daarvan op zijn transitievergoeding. Dat is alleen anders indien de werkgever kosten maakt als gevolg van collectieve afspraken waar hij aan gebonden is of als het gaat om kosten voor een duale opleiding.
- Voor inzetbaarheidskosten geldt nog dat zij in mindering kunnen worden gebracht als ze zijn gemaakt in een periode van maximaal vijf jaar voor het einde van de arbeidsovereenkomst, tenzij partijen een andere periode hebben afgesproken.
Dus hoe zit het?
Aftrek van kosten van de transitievergoeding is niet zomaar toepasbaar. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is. Sterker nog; in mijn optiek is in dit geval het glas eerder halfvol dan halfleeg. Kijk naar de mogelijkheden die er zijn.