‘Financieel gezien gaat het lekker met mijn bedrijf.’ Eric roert een klontje suiker door zijn dubbele espresso. ‘Maar er zijn wel wat slagen te maken op het gebied van efficiency.’ Hij opent zijn Macbook en laat zien wat hij voor ogen heeft. Een managementlaag schrappen en meer werk uitbesteden.
De vraag van Eric is eigenlijk of je kunt reorganiseren als je zwarte cijfers draait. En dus niet al jaren in het rood staat? Ja, dat kan. Lees hieronder hoe je het aanpakt.
Reorganiseren doe je via UWV
Via UWV kan ontslag aangevraagd worden vanwege een bedrijfseconomische of een bedrijfsorganisatorische noodzaak. Dat laatste betekent dus dat er niet per definitie een slechte financiële situatie aan de orde moet zijn, wil Eric ontslag aan kunnen vragen voor één of meer van zijn medewerkers. Hij gaat reorganiseren op organisatorische gronden. Hij start een ontslagprocedure bij UWV.
Hoe onderbouwt Eric zijn ontslagaanvraag?
Het spreekt voor zich dat de ontslagaanvraag wel goed onderbouwd moet zijn.
Zo moet Eric aannemelijk maken dat de arbeidsplaatsen structureel vervallen door maatregelen die om bedrijfseconomische redenen nodig zijn voor een doelmatige bedrijfsvoering. Let op, hij moet dus iets aannemelijk maken en niet meer dan dat. Aan de andere kant betekent dat niet dat hij rücksichtslos tewerk kan gaan.
De Utrechtse kantonrechter oordeelde bijvoorbeeld dat de enkele stelling dat taken door andere werknemers kunnen worden opgevangen zonder dat de werkgever een uitgebreide toelichting gaf, ongeloofwaardig was. Het UWV weigerde in eerste instantie de toestemming al.
Ook moet de juiste volgorde voor ontslag door hem zijn vastgesteld. Dat betekent dus dat het afspiegelingsbeginsel moet kloppen. Of er zijn unieke functies binnen het bedrijf.
Tot slot moet Eric serieus kijken naar herplaatsingsmogelijkheden. Hoe hij dat doet, lees je in dit blog.
Noem eens een voorbeeld van een reorganiseren terwijl je zwarte cijfers draait
Denk aan het treffen van efficiencymaatregelen. Doordat de managementlaag in het bedrijf van Eric wordt geschrapt én hij meer werk gaat uitbesteden, werkt zijn bedrijf efficiënter. Het kan ook betekenen dat hij nu een betere concurrentiepositie krijgt.
Als ondernemer heb je een zekere beleidsvrijheid om je onderneming zo in te richten dat het voortbestaan daarvan ook op langere termijn verzekerd is. Zo oordeelde ook het hof Amsterdam onlangs in hoger beroep. Die werkgever hoefde de arbeidsovereenkomst niet te herstellen na het gegeven reorganisatieontslag.
Onderbouw de aanvraag zorgvuldig
Eric deed zijn huiswerk en liet mij zien hoe zijn bedrijf voor én na reorganisatie eruit zou komen te zien. Hij maakte er organogrammen van. Zo heeft UWV het graag.
Hij zal verder een uitgewerkte personeelslijst moeten aanleveren waarop de namen van medewerkers staan, de functienamen, de data indiensttreding en de geboortedata. Dan kan UWV namelijk ook controleren of wel voldaan is aan het afspiegelingsbeginsel.
En natuurlijk zal hij een zorgvuldige uitleg moeten geven over bijvoorbeeld het takenpakket dat van oorsprong bij de op te zeggen medewerkers lag en de taken die uitbesteed en verdeeld zijn of worden.
Houd het zuiver
Want als je eigenlijk een andere ontslaggrond hebt, prikt het UWV daar meestal wel doorheen. Zo stond ik onlangs een werknemer bij wiens werkgever tot tweemaal toe de deksel op haar neus kreeg, omdat door ons kon worden bewezen dat de werkgever mijn cliënt eigenlijk zat was. Maar er was geen dossieropbouw en dus probeerde de werkgever het zo. Mocht de uitspraak gepubliceerd worden dan zal ik die delen.
Denk tot slot nog aan het volgende voor je gaat reorganiseren
- Als je een OR hebt, ben je verplicht om de OR advies te vragen over je voorgenomen besluit tot reorganiseren.
- Verder zal je na ontslag een transitievergoeding moeten betalen. In 2019 wanneer het dienstverband langer dan twee jaar bestond en vanaf 1 januari 2020 al vanaf dag één. Leer er hier meer over.
- Wil je binnen 26 weken toch weer iemand inzetten voor de vroegere werkzaamheden van deze werknemer? Dan moet je je voormalige werknemer met voorrang aanbieden om die werkzaamheden tegen de bij u gebruikelijke voorwaarden te hervatten. Dit wordt ook wel de wederindiensttredingsvoorwaarde genoemd.
- Voor iedere partij bestaat de mogelijkheid om in beroep te gaan van een beslissing van het UWV. Om dit te voorkomen – maar ook vanwege andere redenen – is het zeker niet verkeerd om eerst te bekijken of je er als partijen onderling vooraf uitkomt. Dan sluit je dus over het algemeen een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.
- Laat alsjeblieft niet de boekhouder de ontslagaanvraag indienen, maar raadpleeg een arbeidsrechtspecialist. Ik zeg dat niet zomaar. Lees hier waarom.
Meer weten over ontslag via UWV?
Lees dit blog over de praktische gang van zaken ingeval van een UWV ontslagprocedure. Of stel je vraag hieronder en/of stuur me een mail via mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl
Las je mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’ al?
In mijn boek lees je aan de hand van praktische voorbeelden en tips alles vanaf het aannemen van personeel tot aan een eventuele exit. Zo weet je hoe je gedoe voorkomt of zo snel mogelijk oplost. Elk van de negen hoofdstukken sluit ik af met een handige checklist. Meer info? Klik hier. Bestellen? Klik hier.