Mijn mobiel gaat. Een anoniem nummer. Ik zucht.
‘Wilt u weer een Hello Fresh-box ontvangen?’
Nee, dat wil niet. En dat heb ik al 100 keer gezegd.
‘Ik wil dat u mij met rust laat. Ik wil geen mail, geen telefoon en geen post van jullie.’
‘Ach,’ zegt de mevrouw van het callcenter, ‘dan meldt u zich toch gewoon af bij het bel-mij-niet-register. Zo simpel is het.’
Ik weet wel beter.
Weet je wat wel simpel is? Iemand ontslaan die met pensioen gaat.
Hoe doe je dat, pensioenontslag?
Jaap, één van je werknemers, bereikt zijn AOW-leeftijd. Wil je hem niet langer in dienst houden? Dan kun je hem gewoon via een brief ontslaan. Een procedure via UWV of kantonrechter is niet meer nodig sinds 1 juli 2015. Want sinds die datum staat het pensioenontslag gewoon in de wet.
Mag pensioenontslag nu dan altijd?
Bij Jaap wel. Want hij is vóór zijn AOW-leeftijd in dienst getreden. Maar stel je voor: Jaap is ontslagen en je bedenkt je.
Hij is een gouden gozer en heeft veel meer kennis dan die jonkies. Gelukkig wil hij wel weer een paar dagen per week bij je komen werken. Wat dan? Dan neem je hem voor onbepaalde tijd aan ná zijn AOW-leeftijd. Wil je hem later ontslaan, dan moet je wel een ontslagprocedure starten. Bovendien moet je dan een redelijke grond aanvoeren.
Oplossing hiervoor is: je geeft hem een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, want je weet dat pensioenontslag maar één keer mag.
Kan pensioenontslag op elk moment vanaf de AOW-leeftijd?
Nee. Dat wil zeggen: je moet rekening houden met de opzegtermijn. Voor AOW-plussers is de opzegtermijn één maand. Voor anderen geldt de wettelijke opzegtermijn, die vaak langer is.
Hm. Maar oudere werknemers in dienst houden is per definitie duur, toch? En dan moet je ze ook nog eens ingewikkeld ontslaan
Nee hoor. Je bent als werkgever zelfs gunstig bezig als je oudere werknemers in dienst neemt. Lees meer over waarom werken met oudere mensen slim is.
Bovendien betaal je géén transitievergoeding bij een pensioenontslag.
Ik ben dus niet tegen het automatische leeftijdsontslag. We hoeven het niet te schrappen, zoals kamerlid Den Haan voorstelde. Ik ging met haar in discussie onder begeleiding van Tijs den Brink op NPO radio 1. Ook Erik Scherder deed een duit in het zakje. Luister of kijk het fragment hier terug.
In onze arbeidsovereenkomst staat een pensioenontslagbeding. Dat is toch voldoende?
Zoiets staat er dan: Bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd eindigt deze arbeidsovereenkomst van rechtswege.
Dat is rechtsgeldig. Je hoeft dus niets te doen om de arbeidsovereenkomst vanzelf te laten eindigen. Doen? Nee, niet in alle gevallen.
Want stel: je hebt een pensioenontslagbeding, maar je wilt na de AOW-leeftijd toch door met elkaar?
Neem Theo. Hij werkt sinds 1985 bij de plaatselijke buurtsuper. In de arbeidsovereenkomst staat een pensioenontslagbeding. Theo roept van de daken dat hij nooit wil stoppen met werken. Na het bereiken van zijn AOW-leeftijd kruipt hij gewoon weer achter de kassa. Net zo vrolijk vult hij ook de vakken bij. Maar tot zijn grote verdriet ontvangt Theo een jaar later een ontslagbrief. Jan, de eigenaar van de buurtsuper, wil hem opeens kwijt. Jan verwijst naar het pensioenontslag. Dat mag zo volgens de Wet, toch?
In dit geval is het anders. Op de dag dat Theo AOW-gerechtigd werd, liep zijn arbeidsovereenkomst van rechtswege af. Dat kwam door het pensioenbeding. Jan en Theo zijn daarna stilzwijgend een nieuwe arbeidsovereenkomst aangegaan. Een ontslagbrief is niet voldoende om Theo te ontslaan. Jan zal een procedure moeten starten.
Pensioenontslag is alleen mogelijk bij in dienst nemen vóór de AOW-leeftijd
Piet is 64 en Klaas is 68. Ze treden op dezelfde datum in dienst bij een pakketbezorger. Na twee jaar gaat het slecht met de economie. De pakketbezorger reorganiseert. Piet ontvangt een simpele brief waarin hij wordt bedankt voor zijn diensten. Klaas krijgt een voorstel voor ontslag. Accepteert hij dat niet? Dan zal de pakketbezorger een procedure moeten starten bij UWV om de arbeidsovereenkomst op te kunnen zeggen.
Dus hoe zit het nou?
Werkt een oudere werknemer goed? Laat hem dan rustig doorwerken na zijn AOW-leeftijd. Met het pensioenontslag kun je hem eenvoudig op een ander moment ontslaan.
De adders onder het gras zijn:
- Je werknemer moet vóór zijn AOW-leeftijd in dienst zijn gekomen.
- Pensioenontslag kun je maar éénmaal geven.
- Je moet de opzegtermijn in acht nemen. Die is ná de AOW-leeftijd korter dan normaal.
- Als er een pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst staat, dan kan dat roet in het eten gooien.
Check in de lopende arbeidsovereenkomsten of er één staat. Nee? Mijn advies: weeg de voor- en nadelen af voordat je er één opneemt.